Even voor het archief en naslag, de kaarten zoals het er nu in staat op maandagavond 11 september. Voor de stormliefhebbers mooie dagen. Geniet ervan! (doe ik ook)
Harmonie windstoten
GFS 12z windstoten
EC windstoten
Ziet er op het eerste gezicht spectaculairder uit maar komt overeen met de GFS verwachting maar met wat meer detail. Ook de pluimen van EC tonen dit.
| Gewijzigd: 11 september 2017, 23:26 uur, door weertje
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 13 september 2017 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog Synoptische situatie: Een laag boven de Noordelijke Noordzee trekt richting de Noorse Zee, terwijl een hoogtelaag langzaam richting Scandinavie trekt en daar opvult. Een zwakke bovenluchttrog beweegt vanochtend en vanmiddag oostwaarts over het land. Vanmiddag en vanavond wordt deze gevolgd door een zwakke rug, zowel in de bovenlucht als aan de grond.
Ondertussen diept een laag boven de Atlantische Oceaan snel uit (tegen rapid-cyclogenesis aan) onder invloed van de linkeruitgang van een stevige jet (70-80 m/s). Dit laag wordt woensdagochtend boven de Noordzee verwacht met aan de zuidflank een fors windveld. Een bijbehorende occlusie bereikt woensdag rond 03 UTC de westelijke kustprovincies.
Dit is een complexe occlusie met een brede frontale zone, dit komt doordat het subtropische front op het polaire front is ingelopen en is samengegaan. Dit beeld wordt ondersteund door de tijdseries waarin de dauwpunten in de nacht naar woensdag tijdelijk toenemen en de crosssecties met meerdere theta-w gradiënten. Op deze occlusie loopt ook nog een kleinschalige bovenluchttrog in.
Op woensdagavond positioneert een ZW-NO georiënteerde grootschalige bovenluchttrog zich boven Engeland. Modelbeoordeling: Het belangrijkste aandachtspunt is de komende 48 uur de wind op woensdag. De modellen verschillen enigszins wat betreft de koers van het lagedrukgebied op woensdag, zowel onderling als tussen de verschillende modelruns. Kleine positieverschillen hebben grote invloed op de windsnelheden en windstoten, de meeste wind bevindt zich aan de zuidflank van dit laag. Wel valt met grote zekerheid te zeggen dat er aan de noordelijke en noordwestelijke kust zware windstoten gaan komen.
Aandachtspunten
Temperatuur: -
Wind: Aan de kust 6 Bft. Bij buien uitschieters tot 25-30 knopen. Woensdag grote kans op (zeer) zware windstoten en een 9 Bft langs het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Alle modellen komen daar met een 9 Bft en windstoten rond 100 km/u. HARM36 berekent bij de occlusie zelfs even lokaal een 10 Bft (zeer lokaal 11 Bft) en windstoten van 120 km/h, maar dat lijkt wat overdreven. Achter de occlusie lijkt de meeste wind te staan, alle modellen berekenen dan in het noordelijk kustgebied 9-10 Bft en windstoten van 100-120 km/u, maar verschillen nogal qua timing en locatie. Hier zit dus nog wat onzekerheid in.
Bewolking: Vanochtend komt Hirlam als enige met een indicatie op turbulentiestratus, de Harmonies missen dit volledig. Actueel zit er wel ST, maar zodra de zon opkomt zal dit snel verdwijnen. Verder nu enkele CB's tot aan FL300. In de loop van de dag neemt de onstabiliteitsdiepte heel geleidelijk af. Bij en achter de occlusie kunnen CB's voorkomen met toppen rond FL150.
Neerslag: Buien, mogelijk met onweer. De convectiemodus is met 15-20 knopen schering en CAPE van 200-400 J/kg, boven zee en aan de kust 700-1000 J/kg, voornamelijk single cell, mogelijk multi cell. In de loop van de dag geleidelijk afname van de buienactiviteit. Daarna op passage van de occlusie weer regen, mogelijk buiig van karakter. Na passage ervan enkele geïsoleerde buien. Zowel bij als achter de occlusie is de convectiemodus voornamelijk multi cell met weinig CAPE en schering rond 20-25 knopen.
Zicht: Goed, in neerslag mogelijk matig of slecht.
Paraaf meteoroloog: blij Uitgifte: 12/09/2017 04.58 uur LT.
Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling
Edit Joyce: Alinea's gemaakt | Gewijzigd: 12 september 2017, 10:50 uur, door Joyce.s
Storm Sebastian
12-09-2017 door Moniek WulmsStormdepressie Sebastian koerst af op Nederland. In het Waddengebied kan het zelfs zwaar gaan stormen.
Stormdepressie
Vorig jaar hadden we in september nog te maken met een regionale hittegolf, maar dit jaar lijkt de herfst al gestart te zijn. We zijn er vroeg bij. Veel regen, vooral in de kustprovincies, en daarbij ook onstuimig weer. Een uitdiepende stormdepressie is afgezakt vanaf IJsland richting Ierland en is nu op weg naar Nederland. De kern van het lagedrukgebied trekt over de Noordzee, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Texel, richting Denemarken. Verder op weg naar Zuid-Zweden zwakt het lagedrukgebied af en gaat het minder waaien.
Bezoek van Sebastian
In Duitsland geeft de meteorologische dienst namen aan hoge- en lagedrukgebieden. Het lagedrukgebied dat ons de eerste najaarsstorm gaat bezorgen heet Sebastian. Komende nacht wakkert de wind al fors aan, maar vooral op woensdagochtend gaat het stormen. Aan de zuidwestzijde van de kern van Sebastian waait de meeste wind.
Komende nacht wordt het al stormachtig aan zee, met een windkracht 8. Ook boven land gaat het flink waaien met een windkracht 5 tot 6. Morgenochtend is het middelpunt van Sebastian het dichtstbij onze omgeving en komt er een windkracht 9 te staan aan zee, een storm. In het noordwesten kunnen dan ook zeer zware windstoten voorkomen.
Gemeen knijpveld
In de loop van de ochtend trekt Sebastian ietwat verder naar Denemarken en krijgen we te maken met de geniepige ‘knijpzone’ net achter het lagedrukgebied aan. Dat is een gemeen windveld. Zo krijgen we tussen 10 uur en 14 uur het hoogtepunt van de wind met een tijdelijke zware storm, kracht 10, aan de noordwestkust. De windstoten kunnen in vrijwel de gehele kustzone zeer zwaar uitpakken met 100 tot 110 kilometer per uur. Boven land waait er dan een krachtige zuidwestenwind, 6 Beaufort, mogelijk in combinatie met windstoten van zo’n 80 tot 100 kilometer per uur. Voor de details in jouw regio kun je boven dit verhaal ook een kaartje zien waar het staat ingetekend. In de loop van de middag trekt het windveld via de Waddeneilanden naar de noordkust van Duitsland weg. Hoe verder Sebastian zich van ons verwijdert, hoe meer de wind gas terugneemt.
Buien, maar ook zon
Vanavond is het tijdelijk wat droger met meer opklaringen. Maar in de loop van de nacht naar morgen neemt de buienactiviteit snel toe, eerst aan zee, maar later ook landinwaarts. Daar kan onweer bij voorkomen. Morgenochtend vroeg kan het nog flink nat zijn, maar al snel trekken de meeste buien naar Duitsland weg. In het kielzog van Sebastian zitten in de loop van de ochtend en middag opklaringen, en is er nog maar een enkele bui verscholen. Dus qua weer is het morgenmiddag helemaal niet zo nat. De wind is het opvallendste en zo krijgen we morgen dan de eerste herfststorm van 2017. Aangezien het eventjes tot een windkracht 10 komt, wordt het zelfs even een tijdje een zware storm. De laatste keer dat er een zware storm gemeten werd, was op 20 november in 2016, op het weerstation in IJmuiden. Dat was echter een uurgemiddelde, vooralsnog lijkt het morgen maar kortdurend tot een windkracht 10 te komen.
Lees ook:
| Gewijzigd: 12 september 2017, 14:24 uur, door Stefanv
Wij zitten hier op Terschelling 1e rang !
Morgenochtend en -middag (zeer) zware windstoten
Vandaag zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Aan het einde van komende nacht bereikt een windveld met zware windstoten van 75 tot 100 km/uur het westen. Dit windveld breidt zich morgenochtend vroeg over het hele land uit.
In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en in het Wadden- en IJsselmeergebied komen morgenochtend en -middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km/uur mogelijk.
In de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit af.
| Gewijzigd: 12 september 2017, 17:08 uur, door JOHNNY123
Voorafgaand een inactief warmtefront met daarachter een koufront trekken in de nacht en vroege ochtend over het land heen. Achter het inactief warmtefront zal de wind in snelheid toenemen. Gezien de bomen nog vol in blad staan is schade mogelijk.
Neerslag
In de nacht naar woensdag een groot gebied met (buiige) regen die van west naar oost over het land heen trekt. Daarachter trekken er in de (vroege) ochtend wat losse buien over, daarachter geleidelijk tijdelijk droger. In de middag en avond opnieuw stevige buien. Plaatselijk kan er in korte tijd stevig doorregenen. Door de snelle treksnelheid is de kans op wateroverlast klein.
CAPE waardes over de hele dag (zeer) gering, waardoor een klap onweer mogelijk is. Effectieve schering bedraagt tussen de 30-60 KTS. Convectiemodus van de buien zeer goed georganiseerd.
Wind
In de vroege ochtend neemt de wind geleidelijk vanuit het westen steeds verder toe. Boven land zal de wind meest matig tot (vrij) krachtig zijn. Langs de kust is de wind geleidelijk hard tot stormachtig. Later in de ochtend neemt de wind in het noordwesten en in het Waddengebied toe naar storm (9 BFT), mogelijk wordt tijdelijk plaatselijk de windkracht 10 (zware storm) gemeten langs de noordwestkust en op Texel of Vlieland. De wind neemt in de loop van de middag boven land verder af naar matig tot vrij krachtig. Langs de westkust hard en in het noordwesten en Waddengebied hard tot stormachtig. Pas in de avond neemt de wind vanuit het zuiden verder boven land af. Langs de kust blijft de wind lang aanwezig, maar dan minder hard.
Naast de harde wind komen er ook (zware) windstoten voor. In de kustprovincies lopen deze op tussen de 80-100 km/uur. In het noordwesten en Waddengebied zelfs 100-110 km/uur. Lokaal iets hoger. Boven land meest 75-90 km/uur. De hoogste waardes kunnen behaald worden tijdens buien.
De ochtendspits zal het relatief zwaar krijgen. Wees voorzichtig in het verkeer!
Lees de bijbehorende informatie over ons waarschuwingssysteem op LINK
Leon Eikenaar | Gewijzigd: 12 september 2017, 22:35 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
| Gewijzigd: 13 september 2017, 18:16 uur, door reedtimmer