Edit svenne: daar is een apart topic voor https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45306/de-eerste-wintervoorspelling/ | Gewijzigd: 6 november 2017, 11:41 uur, door Sven
Laag vs. hoog, situatie op vrijdag:
Situatie op zondag met lucht die van oorsprong meer en meer polair is:
Eensgezindheid onder de modellen, hieronder GFS voor zondag:
Wat betekent dit voor ons weer? Wel denk een beetje terug afgelopen zondag toen we ook heel wat polaire buien krijgen met stofhagel en hier en daar een klapje onweer. Het valt ook niet helemaal uit te sluiten dat er natte flatsen kunnen vallen. In de Ardennen zou deze setting misschien het eerste witte tapijt van het seizoen kunnen opleveren, maar daarover later meer in het ardennentopic dat binnenkort online komt!
Wat betreft de temperaturen wordt het donderdag-vrijdag tijdelijk iets zachter (maar net graadje of 10), daarna lijken we pakweg rond de 7 graden uit te komen als we richting De Bilt gaan kijken. Toch wel wat te fris voor de tijd van het jaar. Hieronder de laatste pluim:
Wordt vervolgd
https://www.buienradar.nl/nederland/neerslag/sneeuwradar
But I love you anyway
De rode lijn is de operationele verwachting (hoge resolutie), dat is ook waarvan je de kaarten hier ziet passeren. Nu is en blijft het een pluim waar de onzekerheid toeneemt hoe verder je gaat kijken. Vaak kan je uitgaan van grote zekerheid tot 3-4 dagen vooruit (in sommige situatie met sneeuw, storm, onweer,... blijft het echter op de dag zelf kijken hoe het loopt = nowcasten). Tot een dag of 7-8 kan je spreken van matige zekerheid en daarna is gewoon heel onzeker.
Een pluim is vooral handig om tendensen te bekijken, bijvoorbeeld een cluster aan leden die voor een bepaald weertype gaan op iets verdere termijn, maar dit kan evengoed veranderen.
Hierbij nog een handige link waar het KNMI uitlegt hoe de pluim werkt: http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/over-de-weer-en-klimaatpluim-en-expertpluim
Zeker eens lezen
Vooral zondagmiddag (onweers)buien, lokaal met hagel en/of windstoten
Vooral zondagmiddag trekken er vanaf de Noordzee (onweers)buien zuidoostwaarts over het land. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en in de kustprovincies met windstoten 60-80 km/u. Later in de middag nemen de buien verder landinwaarts in activiteit af.Uitgifte: 11/11/2017 18:07 uur LT
Als we de kaarten erbij pakken zien we een krachtig hogedrukgebied boven Groenland, en een sterk verzwakt Azorenhoog met weinig invloed.
NAO
Bij deze kaart hoort een negatieve NAO (Noord-Atlantische Oscillatie).
Een negatieve NAO levert (in de winter) een grotere Kans op winterweer op.
Wat we echter komende week zien, is dat de kans dat de temperatuur na het weekend juist omhoog gaat groter is. (Koudere uitbijters hebben we ook gezien, maar die leden zijn in de minderheid.)
Dus, een negatieve NAO betekend niet meteen koude dagen, het is slechts een indicator en geen garantie of voorspeller.
Hetzelfde geldt ook voor andere indicatoren zoals AO, Polar Vortex, sneeuwbedekking Siberië ect.
Individueel is een indicator weinig waard, voor een beter beeld kan je beter naar het totaalplaatje kijken.
(Of gewoon niet de vingers branden aan een lange termijnverwachting, 't blijft altijd onzeker).
GFS00z
Ensemble GFS00z
| Gewijzigd: 17 november 2017, 07:39 uur, door Stefanv
Hieronder de pluim van ECMWF:
Eensgezindheid bij ECMWF en UKMO op +144u naar zaterdag toe:
De komende runs zou GFS hier ook stilaan moeten in meegaan, we volgen het verder op langs welke kant het zal vallen
Vrij gelijklopend nu
Edit: hieronder de laatste pluim ECMWF, zoals je kan zien is deze zowat identiek aan GFS van hierboven
| Gewijzigd: 20 november 2017, 11:10 uur, door Sven
Tot donderdag is het in de Benelux nog behoorlijk zacht met temperaturen vaak boven de 10 graden.
Dit heeft te maken met de aanvoer van zachte lucht uit het zuidwesten, de wind kan soms vrij hard waaien.
Een sterk Groenlandhoog & de baan van de lagedrukgebieden.
De pluim
De pluim laat vanaf vrijdag een sterke daling in de temperatuur zien, dan gaan we weer naar normale waarden (of net iets eronder).
Op de weerkaarten heeft zich dan een rug van hogedruk gevormd op de Atlantische oceaan, deze rug zorgt ervoor dat de invloed van de opdringerige lagedrukgebieden uit het westen beperkt wordt. Boven Noorwegen neemt een lagedrukgebied positie, hierdoor kan de frisse lucht uit het Arctische gebied ons bereiken (welliswaar via de oceaan, dus koud wordt het nog niet).
Bij ECMWF komen we vrijdag in de koelere lucht
GFS verschilt echter wel wat van ECMWF, bij GFS gaat de overgang naar koelere lucht namelijk meer geleidelijk.
GFS heeft wel in weekend een stormkans:
Ondertussen druppelt GFS 12z binnen, voor exacte zaken zoals winterse buien of storm zullen we nog even moeten wachten, maar al met al zal de zachte periode niet lang meer duren en staan er weer wat interessante zaken op de kaarten.
De rug valt helaas wel om bij GFS
| Gewijzigd: 21 november 2017, 18:01 uur, door Stefanv