Warmste 16 oktober
In De Bilt werd het zojuist 21,5 graden. Daarmee is het oude datumrecord van 21,2 graden uit 1949 verbroken. Ook is het inmiddels de tweede landelijk warme dag van deze maand.De dagrecords voor vandaag worden waarschijnlijk overal op naam van 2017 gezet
Landelijk dagrecord
Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1901 was het zo warm op 16 oktober als vandaag. In De Bilt werd het omstreeks 12:50 uur 21,5 graden. Ook op veel andere plaatsen in het land is inmiddels een nieuw datumrecord neergezet. Waarschijnlijk wordt het vandaag overal in ons land recordwarm.Lees verder op weerplaza.nl | Gewijzigd: 16 oktober 2017, 14:43 uur, door Justin
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Komt inderdaad door Saharastof. Ook wat er gisteren te zien was op de Britse eilanden. Fraaie vangst @weatherman Edit: i nderdaad ook de asdeeltjes van de bosbranden versterken het effect las ik. | Gewijzigd: 17 oktober 2017, 12:01 uur, door reedtimmer
Omdat er 3 leden op langere termijn net onder de 0-gradengrens duiken? Dat is omgerekend zo een 6% kans en dan is het nog +7 dagen vooruit. De eerste vorst op 10cm (wat toch steeds sneller komt dan effectieve nachtvorst) hebben we zelfs al gehad eerder deze maand:
GFS begint dus naar het EC toe te trekken en de temperaturen gaan richting het vriespunt en we weten allemaal dat het Amerikaanse model minimumtemperatuur zwaar overschat, dus het zou zomaar de eerste nachtvorst kunnen gaan opleveren...
Verschil
00z
06z
Edit svenne: vorige citaat verwijderd
| Gewijzigd: 18 oktober 2017, 19:53 uur, door Sven
Stukje uit de meerdaagse van het KNMI:
In de huidige EPS-oplossingen zien we geen enkele oostelijke aanvoer meer terugkomen. Het betekent een overduidelijke overgang naar zuidwest- tot westelijke aanvoer van maritieme lucht met van tijd tot tijd overtrekkende frontale zones en derhalve overgang naar een wisselvallig weertype met maxima onder het langjarig gemiddelde: Kortom herfst
Edit Stefanv: Afbeelding zichtbaar gemaakt | Gewijzigd: 25 oktober 2017, 18:07 uur, door Stefanv
Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van zondag 29 oktober tot vrijdag 10 november
Synoptische ontwikkeling:
Ten westen van of boven de Britse eilanden zien we gedurende de gehele periode in meer of mindere mate hogedrukinvloed in de bovenlucht. Boven Scandinavie/Baltische Staten overheerst lage druk. Dit levert boven onze omgeving een overwegend westelijke tot noordwestelijke stroming op. Zondagnacht passeert een trog/randstoring van het Scandinavisch laag waardoor de luchtdrukgradiënt tijdelijk verscherpt. Begin volgende week kantelt de as van de hoogterug meer richting onze omgeving en wordt afgeplat. Dit maakt de weg tijdelijk vrij voor een lopende Rossbygolf, waarbij ruggen en troggen over ons aandachtsgebied trekken. Verder in de week lijkt synoptisch dan weer een zelfde beeld op te leveren als komend weekeinde (28/29 oktober), hoge druk ten westen van de Britse Eilanden en een noordwestelijke stroming boven onze omgeving. Deze synoptische configuratie zit tamelijk eenduidig in het EPS/Clusters, tot +192h is er slechts 1 cluster. Pas later in de volgende week gaan de verschillende clusters steeds meer afwijkingen t.o.v. elkaar vertonen, veroorzaakt door variaties in opeenvolging van troggen/ruggen en de amplitude hiervan. De operationele run kiest voor een diep uitgezakte trog over West-Europa.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De bandbreedte van de pluim voor de diverse parameters is tot halverwege volgende week tamelijk klein. Aandacht gaat in eerste instantie uit naar de trog/randstoring van zaterdag op zondag 28/29 oktober. Onzekerheid lijkt zowel qua timing als windsnelheid beperkt, kansen op zware windstoten (>75 km/h) voor de kuststrook zijn aanzienlijk, in de orde van 90%. Voor het gele criterium is echter 90 km/h nodig en daarop is de kans wat kleiner, circa 50-60%. Kansen op zeer zware windstoten (> 120 km/h) zijn te verwaarlozen. Achter de trog/randstoring draait de stroming tijdelijk naar noord tot noordwest waardoor voor noordelijke kuststations indicatie is voor het bereiken van informatie-/voorwaarschuwingspeilen. De vergelijkbare windpiek die gister duidelijk in het EPS zat voor de periode 1-3 november is sterk afgezwakt. De kans op zware windstoten (> 75 km/h) is donderdag 2 november nog slechts 10-20% voor de kuststrook. In de EPS voor wateropzetten blijft wel een signaal voor verhoogde waterstanden zitten. Maximumtemperaturen blijven, op maandag 30 oktober na, aan de hoge kant. Pas in de tweede helft van volgende week dalen ze richting normaal. Datzelfde geldt voor de minimumtemperaturen, vanaf volgend weekeinde (4/5 november) beginnen enkele leden nachtvorst te berekenen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In het weekeinde veel wind en van tijd tot tijd regen. Daarna afnemende wind, maar nog steeds dagelijks kans op wat regen. Maandag mogelijk droog. Maximumtemperaturen tussen 12 en 14°C, maandag waarschijnlijk wat frisser.
Samenvatting EPS-periode:
Aanhoudend wisselvallig met middagtemperaturen die dalen naar ongeveer 10°C. Minima eerst boven normaal, geleidelijk neemt de kans op nachtvorst toe.
Paraaf meteoroloog: abersonUitgifte: 27/10/2017 03.58 uur LT
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse
Synoptische situatie:
Dit dankzij een uitdiepend laag, wat zaterdagavond in een golf in een derde barocliene zone boven het zuiden van Noorwegen ontstaat en onder invloed van de linkeruitgang van een jet fors uitdiepend via het noorden van Denemarken richting Polen trekt. Dit zorgt voor een behoorlijk aantrekkende wind. De bijbehorende barocliene zone (koufront) trekt in de tweede helft van de nacht over het land (03 UTC noorden). Hierachter nog een occlusie met knijpzone bij het laag, maar deze trekken waarschijnlijk vooral oost van ons land langs. In de nacht naar maandag nadert vanuit het westen het hoog.
Modelbeoordeling:
De wind bij het laag zit vrij eenduidig in de modellen (9 Bft in het oostelijk Waddengebied), zware windstoten (>75 km/uur) langs de kust en in de noordelijke provincies. De kansen op overschrijding van 100 km/uur zijn beperkt; de grootste kans maakt het oostelijk Waddengebied. Kans daar rond 50% (EC-EPS kans en GLAMPEPS).
Wind:
n de loop van de middag en avond neemt de wind verder in kracht toe en krijgt het Waddengebied en het noordwestelijk kustgebied vanaf halverwege de avond te maken met zware windstoten van 75 km/uur. De piek in de wind ligt in de tweede helft van de nacht, dan in Vissersbank en Duitse Bocht 9-10 Bft, Waddengebied 9 Bft. De meeste wind rond de 2e koufrontpassage. Daarbij in de noordelijke provincies zware windstoten. Het noord(west)elijk kustgebied gaat dan naar windstoten rond 90 km/h, het Waddengebied tijdelijk zeer zware windstoten rond 100 km/h. GLAMEPS en EC-EPS komen met kansen rond de 50% in het oostelijk Waddengebied. Aandachtspunt is dan de passage van het koufront, waarin a.g.v. een onstabiele opbouw uitwisseling kan plaatsvinden (op geringe hoogte staat dan 55 kn wind, zie progtemp EHGG. De kleinschalige maxima in Harmonie lijken hiermee samen te hangen. Alhoewel we formeel voor de kustgebieden voor code oranje voor zeer zware windstoten tot 31 oktober het zomercriterium hanteren hebben we er toch voor gekozen om code geel te handhaven, we zitten tenslotte in de overgang van zomer naar winter. De wintercriteria voor code oranje voor zeer zware windstoten in de kustgebied ligt op 120 km/uur, dat lijkt vrijwel zeker uitgesloten. Zondag overdag een geleidelijke afname van de wind.
KNMI.nl
Hieronder toch even de laatste pluim van ECMWF. Grote eensgezindheid tot halfweg volgende week. Hierbij tijdelijke iets te fris voor de tijd van het jaar en bij opklaringen kan het lokaal tot misschien wel nachtvorst komen. Daarna neemt de onzekerheid weer serieus toe.