Om een kaartje te nemen uit de laatste gfs-run, hier zie je duidelijk dat het azorenhoog gewoon uitbreidt tot zelfs een eurohoog en dat er van enige wind zelfs geen spraken kan zijn.
Maar goed, we blijven het volgen! Het kan zeker nog alle kanten op, het is nog een goeie week vooruit.
Echt storm gaat er niet komen, wel kan er wat aardig wat neerslag vallen op maandag en dinsdag. GFS laat in de nieuwste run de westcirculatie flink aantrekken en valt er dus ook een bak water met veel wind(geen storm). Later in de run vormt zich weer een Russisch hoog, die we liever niet in de herfst zien...
Orkaan Maria, die we nog kennen van de orkaan die over Puerto Rico en het eiland Dominica trok, is inmiddels gedegradeerd naar een tropische storm, binnenkort komt deze tropische storm bij de straalstroom, de straalstroom zal deze tropische storm doen veranderen naar een depressie.
Ook Lee, op dit moment een categorie 2 orkaan, beweegt steeds sneller noordwaarts, totdat deze vlakbij Maria ook in de straalstroom komt.
onzekerheid
Wanneer Lee en Maria in de straalstroom belanden ondergaan ze een gedaanteverandering van tropische storm naar depressie. De straalstroom stuurt deze depressies naar Europa, maar waar Lee en Maria precies gaan belanden is nog onzeker, ECMWF ensemble ziet het als volgende:
Waar deze nieuwe depressie dus uit gaat komen is nog even afwachten. De depressie komt rond maandag aan in onze omgeving.
Wind
Hoe hard de wind precies gaat zijn in onze omgeving is nog lastig te zeggen, stormkracht is mogelijk, maar alles hangt af van waar de depressie uitkomt.
GFS komt bijvoorbeeld met stormachtige wind bij de Wadden (8 BFT), maar binnen het ensemble van GFS en ECMWF zijn ook stevige uitbijters met een flinke storm. De opties liggen dus nog open.
Neerslag
Wanneer het dan zover is en de depressie van Lee en Maria komt hierheen, dan kan er ook een stevige regenzone overtrekken.
Hier zie je Maria en Lee nog duidelijk, ten noorden van deze tropische stormen ligt een depressie (met paarse cirkel), in deze depressie zullen Maria en Lee worden opgenomen.
Hoe het dan afloopt is nog onzeker, maar hier zie je een mogelijke situatie waarbij de Benelux een stevige regenzone te verwerken krijgen. Dit komt bij meerdere berekeningen terug.
Echt storm gaat er niet komen, wel kan er wat aardig wat neerslag vallen op maandag en dinsdag. GFS laat in de nieuwste run de westcirculatie flink aantrekken en valt er dus ook een bak water met veel wind(geen storm). Later in de run vormt zich weer een Russisch hoog, die we liever niet in de herfst zien...
waarom liever geen Russisch hoog in de herfst dan? | Gewijzigd: 28 september 2017, 13:43 uur, door Stefanv
Echt storm gaat er niet komen, wel kan er wat aardig wat neerslag vallen op maandag en dinsdag. GFS laat in de nieuwste run de westcirculatie flink aantrekken en valt er dus ook een bak water met veel wind(geen storm). Later in de run vormt zich weer een Russisch hoog, die we liever niet in de herfst zien...
waarom liever geen Russisch hoog in de herfst dan? Omdat je die toch liever in de winter/zomer ziet, maar soms ook niet, omdat zo'n Russisch hoog in de winter de echte kou uit de noordpool ook kan blokkeren. En in de zomer brengt deze warme en droge lucht. In die herfst is die naar mijn mening compleet nutteloos
GFS komt nu met een warme zuidenwind en het Russisch hoog is naar het zuiden gedrukt.
| Gewijzigd: 28 september 2017, 17:33 uur, door JOHNNY123
Lee
Lee lost later dit weekend vrijwel volledig op, in West-Europa is het nauwelijks te merken dat de resten van een ex-orkaan overtrekken.
Maria
Maria is een ander verhaal, de tropische storm verliest dit weekend zijn 'tropische' structuur, maar de neerslagsrestanten overleven de oversteek van de Atlantische oceaan voor een groot deel.
De restanten worden opgenomen in een front, dat front laat in nederland naar verwachting tussen de 8 en 15 mm achter. (Geen echt bijzondere hoeveelheden dus.)
Qua wind zullen de restanten weinig van een normaal front te onderscheiden zijn, het kan aan kust wel even hard tot stormachtig waaien. (7 of 8 Bft)
Wisselvalligheid
We laten nu wel een stabiele periode achter ons, er passeren de komende dagen verschillende fronten. In totaal kan er tot dinsdag 10 tot 50 mm vallen.
Bron: http://www.weerplaza.nl
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
EC komt nu ook weer met een guur weertype en blijven we meestal onder normaal komende dagen.
We houden natuurlijk wel nog een serieuze slag om de arm, met zo een kleinschalig laag zal het pas heel laat duidelijk worden wat de uitkomst effectief zal zijn (positie, uitdieping,...). GFS wil hier trouwens niets van weten.
Zeker iets om te blijven volgen, straks maar eens kijken waar deze run zich bevindt in het ensemble!
Donderdagochtend en -middag zware windstoten
De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Vanaf donderdagochtend geldt er code geel voor zware windstoten van 75-100 km/uur. Aanvankelijk alleen in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en Waddengebied. In de tweede helft van de ochtend volgt de rest van het land, m.u.v. het zuidoosten. Van het westen uit neemt de wind dan weer af, maar in het noordoosten van het land kunnen de zware windstoten voortduren tot halverwege de middag.
In de noordelijke kustgebieden is er 30-40% kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/uur.
Modelbeoordeling:
De koers van het laag verschilt per model niet veel, maar in de timing en met name de sterkte van de windstoten zijn er nog verschillen zichtbaar. Met name EC en Harmonie36 laten een zeer venijnig windveld zien boven de noordelijke kustgebieden. De laatste runs is er een tendens te zien naar steeds hogere waardes. Harmonie36 komt nu met een gebied met meer dan 160 km/uur (86 knopen), bij een gemiddelde windsnelheid van 12 Bft (orkaankracht)! Op deze termijn is code geel gerechtvaardigd voor het grootste deel van het land, al is Noord-Brabant een randgeval. De timingsverschillen tussen de modellen zijn duidelijk groter geworden. De huidige waarschuwingen (geel) beginnen nu om 6 uur lokale tijd, maar Hirlam is enkele uren later. Hirlam heeft ook een zuidelijkere koers, waardoor het maximale windveld (overigens wel sterker geworden) eveneens een stuk zuidelijker komt. We gaan op dit moment uit van EC en nemen daarbij mee dat het EPS de oper duidelijk ondersteunt. Op deze termijn zijn de extreme oplossingen zoals die in Harmonie36 zichtbaar zijn niet meer dan uitbijters. Komende nacht zal moeten blijken hoe het laag zich echt ontwikkelt. | Gewijzigd: 4 oktober 2017, 07:44 uur, door Stefanv
En hieronder de verwachting van Weerplaza. Hier kan ik mij wel in vinden.
http://www.weerplaza.nl | Gewijzigd: 4 oktober 2017, 12:14 uur, door Stefanv
Zuidstroming bij het GFS die de temperaturen op laten lopen tot 18-20 graden.
| Gewijzigd: 4 oktober 2017, 13:35 uur, door JOHNNY123
Modelbeoordeling:
De modellen verschillen (zowel onderling als de modelruns) behoorlijk wat betreft de exacte koers en ontwikkeling van het lagedrukgebied. ECMWF berekent zelfs Rapid Cyclogenesis (van 1003 hPa om 00 UTC naar 990 hPa om 12 UTC), volgens Hirlam is het net geen RC. De koers van dit lagedrukgebied heeft direct invloed op waar de hoogste windsnelheid en zwaarste windstoten in Nederland voor gaan komen. De hoogste windsnelheid zit aan de west- tot zuidwestflank van het lagedrukgebied. In potentie is dit een gevaarlijke situatie (sting jet), als het meest heftige scenario uitkomt (waar wij niet vanuit gaan) dan zijn windstoten van meer dan 120 km/u en windkracht 11 in het noord(oost)elijk kustgebied mogelijk, maar de kans is te klein om dit in de verwachting mee te nemen. Wel verwachten wij donderdagochtend (en begin van de middag) windstoten van 75-100 km/u, met uitzondering van Limburg. In het noordelijk kustgebied is er kans op windstoten van 100-120 km/u.