Komende week gaat er opnieuw veel regen vallen in het westen en noorden, lokaal +70 mm. Door de opnieuw vrij grote hoeveelheden regen die verwacht is vanochtend Woudagemaal preventief opgestart zodat het water in de Friese boezem laag blijft. Ook elders zijn maatregelen genomen dankzij de al gevallen en de verwachte regenval.
Deze week is er ook zo nu en dan veel wind te verwachten met op woensdag zelfs kans op storm. Ook vanavond is er kans op veel wind met windstoten tussen de 75 en 95 km/h. Voor deze windstoten is door het KNMI vanaf de tweede helft van de avond tot halverwege de nacht ook code geel uitgegeven. De waarschuwing is gelidg voor Noord-Holland, Waddenzee, Waddeneilanden en het IJsselmeer.
De pluim:
Voorlopig geen nazomer, op langere termijn misschien wel wat meer kansen op mooier weer rond de 20 graden. Voorlopig herfstweer af en toe flink wat wind.
Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 10 september 2017, 20:05 uur, door JOHNNY123
Van de droogte is bijna niks meer over in Nederland. Mede doordat de laatste twee maanden best nat verliepen. Nog wel iets van 100 mm tekort, maar ver onder het droogste jaar ooit
| Gewijzigd: 11 september 2017, 13:16 uur, door JOHNNY123
Woensdag storm
De laatste runs van de weermodellen zinspelen steeds meer op een stormachtige woensdag. In het noorden van het land komt het waarschijnlijk enige tijd tot zuidwesterstorm. Daarnaast regent het flink, is het kil en dus kunnen we echt spreken van een herfstachtige dag.
Woensdag wordt het een zeer onstuimige dag in het noorden van het land. Een stormdepressie trekt van west naar oost over de Noordzee, net ten noorden van de Wadden langs, en dat levert enige tijd flink wat wind op. Mogelijk komt het langs de noordwestkust, in de Kop van Noord-Holland, de Wadden en het noordwesten van Friesland in de ochtend enige tijd tot stormkracht, 9 Bft, hetgeen de eerste zuidwesterstorm van het seizoen zou betekenen. Ook op het IJsselmeer zal het stormachtig waaien, 8 tot 9 Bft.
Het Amerikaans model gaat voor de Wadden zelfs naar zware storm, windkracht 10.
Het spoorboekje voor woensdag
Aan het einde van de nacht (dinsdag op woensdag) neemt de wind toe en gaat het regenen. Vervolgens ervaren we dee meeste wind woensdagochtend .'s Middags neemt de wind geleidelijk weer af en trekt het windveld richting de Duitse Bocht en het noorden van Duitsland. Op het hoogtepunt van de storm zijn zeer zware windstoten mogelijk van ruim 100 km/uur.
Verwachte problemen
Bomen die nu nog veel blad hebben, krijgen het zwaar. Met dergelijke windsnelheden kunnen takken makkelijk afbreken. Wat ook zorgen baart is het feit dat er in het westen en noorden al erg veel neerslag is gevallen waardoor de grond flink verzadigd is. Hierdoor kunnen bomen bij de zwaardere rukwinden makkelijker omwaaien.
Ook kan de wind aan de haal gaan met losse objecten. Weerplaza raadt aan losse spullen die buiten staan voor woensdag uit de wind te zetten en op te bergen.
Het verkeer kan flink wat hinder ondervinden van de vlagerige wind woensdagochtend. Vooral chauffeurs die met aanhangwagens en lege vrachtwagens de weg op gaan moet rekening houden met hevige rukwinden. Overigens waait het niet alleen. Het is tevens een natte boel.Vooral in de noordelijke provincies kan er flink wat water vallen en in combinatie met de wind is het ronduit herfstachtig. De verwachte maxima liggen rond 16 graden.
Zuidelijke helft minder onstuimig
Meer naar het zuiden wordt geen stormkracht verwacht maar waait het even goed flink. Boven land komt een vrij krachtige tot krachtige wind te staan, 5 tot 6 Bft en zijn zware windstoten mogelijk. Na woensdag blijft het weerbeeld wisselvallig maar de wind neemt wel verder af. Met 15 tot 17 graden blijft het fris. Vanaf het weekend lijkt de atmosfeer wat meer tot rust te komen.
Weerplaza.nl | Gewijzigd: 11 september 2017, 13:34 uur, door reedtimmer
Van de droogte is bijna niks meer over in Nederland. Mede doordat de laatste twee maanden best nat verliepen. Nog wel iets van 100 mm tekort, maar ver onder het droogste jaar ooit
Moeten de groene en blauwe lijn niet gedraaid zijn?
Kun je hier iets mee?
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaar
En wat meer informatie over de neerslagtekortgrafiek:
Waargenomen doorlopend neerslagtekort
In de neerslagtekortgrafiek toont de zwarte lijn het verloop in de tijd van het neerslagtekort (mm), gemiddeld over 13 stations verspreid over Nederland. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters.
Een stijgende lijn laat een toename in de droogte zien. Bij een dalende lijn is de hoeveelheid neerslag groter dan de verdamping en neemt de droogte gemiddeld over Nederland af. Als het doorlopende tekort op nul uitkomt, wordt de berekening van de grafiek stopgezet, dit in tegenstelling tot de berekening van de geografische weergave van het neerslagoverschot. De berekening van de grafiek wordt hervat indien er weer sprake is van een neerslagtekort.
De groene lijn met toevoeging '5% van de jaren' geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging 'mediaan' het verloop dat in 50% van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad.
De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. De neerslagaftappingen vinden 1 maal daags plaats om 10.00 uur lokale tijd. Waarnemers geven de gegevens daarna zo spoedig mogelijk door via een voice-response systeem. De grafiek wordt omstreeks 14.00 uur geactualiseerd op basis van de binnengekomen neerslagaftappingen.
Bron: http://Www.knmi.nl | Gewijzigd: 15 september 2017, 18:06 uur, door Stefanv
Na een periode met regelmatig veel neerslag en wolken, zijn er nu signalen dat het in ieder geval gaat stabiliseren.
In het hoge noorden zal een vrij krachtig hogedrukgebied opgebouwd worden, die er vervolgens voor zal zorgen dat lagedrukgebieden blijven rondtollen bij IJsland en dus niet Europa intrekken.
Ook bij andere modellen blijft dit hogedrukgebied enige tijd ten noorden van ons heersen.
De gevolgen van de hoge druk zullen zijn: iets meer zon, dus iets hogere temperatuur, en een kleinere kans op neerslag.
Je zou het niet zeggen maar nog steeds hebben we "zomer". Pas op 22 september om 22h02 begint op het noordelijke halfrond de astronomische herfst en langzaam maar zeker kruipen ook de winter freaks weer uit hun hol. De atmosfeer weet echter in deze tijden van global warming ook niet meer waar het precies aan toe is en na een zeer abrupt einde van het zomerweer en een langere fase met onvervalst herfstweer en veel neerslag en wind lijkt het nu wanneer de herfst begint juist weer te gaan nazomeren!
Met dank aan het hoogtelaag, deels werden de neerslag tekorten door de vele neerslag in de Benleux weer teniet gedaan
Overigens nog extremer waren de overgangen in de Alpen waar de zomer met tropsiche temperaturen wel heel abrupt overging in onvervalst winterweer met sneeuw tot in de lagere delen en meer dan een halve meter sneeuw hogerop. /zie elders op het forum berichtgeving daarover!
Hoogtelaag - compleet winter in de Alpen met vandaag tot een halve meter sneeuw (Dachstein)
Kijken we naar de weermodellen dan zien we dat deze al meerdere dagen een overgang naar stabieler zomer /herfstweer berekenen. Het hoogtelaag (upper level low) druipt verder naar de Balkan af en daarvoor in de plaats krijgen we te maken met een tussenhoog (Queena).
ULL vanmiddag (adhv 500 hPa anomalie
In het verdere verloop vanaf het weeken zien we een bastion van hogedruk boven Scandinavie tot ontwikkeling komen (1040 hPa) wat vervolgens via midden Europa een alliantie aangaat met het Azorenhoog. Door subisdentie als ook door de aanvoer van zachtere lucht zal het kwik geleidelijk in stijgende lijn gaan en mogen we ondersteund door de zon en weinig wind weer temperaturen van 20+ graden of nog wat meer verwachten. Met de langer wordende nachten en de (subsidentie) inversie neemt wel de kans op mist toe!
Opbouwende hogedruk ECMWF zaterdag
Tot zover alles prima zou je zeggen! Toch zit er een addertje onder het gras en wel in de gedaante van het hoogtelaag. Nog even kort wat t.av. het hoogtelaag;
==============================================================================================================
Hoogtelaag (koudput) / Höhentief / Upper Level Low
Een hoogtelaag (upper-level-low) is een lagedrukgebied in de hogere lagen (troposfeer) van de atmosfeer (boven 500 hPa vlak) gevuld met koude lucht. ( de afgelopen dagen -24 tot -28 °C op 500 hPa) Ze hebben net als de kleinschalig polar lows geen weerfronten bij zich en ook beïnvloeden ze de luchtdruk aan het aardoppervlak niet of nauwelijks.
Koudeputten ontwikkelen een centrifugale kracht waardoor ze zich afsnoeren van de straalstroom. Hierdoor houden ze zichzelf in stand: ze zuigen warme lucht tot op grote hoogte aan waardoor ze afkoelt en het vocht erin condenseert, hetgeen de kou doet toenemen. Uiteindelijk implodeert de koudeput als gevolg van de aanhoudende stroom warme lucht, waardoor ze een warme luchtbel wordt en uitzet en daardoor paradoxaal een hogedrukgebied vormt
Bij de interpretatie van hoogteweerkaarten spelen onder meer de hoogtelagen met veelal geïsoleerde gebieden waar zich veel koudere lucht bevindt (koudeputten) een grote rol. Lage temperaturen hoog in de lucht zijn ’s zomers bijvoorbeeld na een periode van gelijkmatige warmte vaak aanleiding van onrustig weer met afwisselende neerslag en onweer.
===============================================================================================================
Weliswaar trekt het systeeem verder naar de Balkan maar in het verdere verloop wordt het retrograd en komt gewoon weer terug. Uiteindelijk lijkt het erop dat het door een Atlantische laag (hoogtetrog) met WLA vanuit het zuidwesten (hoogterug) weer zal worden terug gedrongen om uiteindelijke van de weerkaarten te verdwijnen.
ULL wordt quasi stationair boven de Balkan (GFS weekend)
Om vervolgens retrograad te worden (dinsdag)
De aansluiting met de Atlantische hoogtetrog zal wrs niet lukken en het systeem wordt weer terug gedrongen in de tweede helft van de volgende week
Het probleem met dit soort systemen (koudeputjes, hoogtelaagjes, ULL) is dat ze losgekoppeld van de gangbare stromingspatronen een eigen leven leiden en de weermodellen het nodige Kopfzerbrechen opleveren. De komende dagen zullen duidelijk moeten gaan maken welke koers het hoogtelaag precies zal gaan volgen en in hoeverre het verwachte nazomer weer al of niet gefrustreerd zal gaan worden.
De komende dagen dus maar een verder vervolgen....
| Gewijzigd: 20 september 2017, 18:54 uur, door Alpenweerman
Bron afbeelding: RTLNieuws
Vandaag is de astronomische herfst begonnen, maar daar is dit weekend niks van te merken. Het wordt zonnig en met name zondag krijgen we lekker nazomerweer. "Haal de barbecues maar tevoorschijn", zegt meteorologe Nicolien Kroon van Buienradar. Zaterdag wordt het zo'n 18 graden, zegt Kroon. "Door de noordenwind is het wat frisser. Maar zondag draait de wind naar het oosten en wordt het zo'n 20 graden." In het zuiden van het land kan het nog iets warmer worden.
Omdat het helder is, koelt het in de nacht wel flink af. "Vooral komende nacht met de wind uit het noorden wordt het fris, zo'n 6 graden." Ook is er vooral zaterdagochtend nog kans op mist. "Maar met de brandende zon is die ook weer zo verdwenen." Ook de dagen erna blijft het aangenaam nazomerweer. "Maandag komt er een storing voorbij en die zorgt voor bewolking, maar dinsdag en woensdag is weer meer zon", zegt de meteorologe.
Bron: RTLNieuws