Op zich omschrijft de guidance van het KNMI de situatie goed. Vanavond/vannacht komt een actief front binnen dat blijft slepen en waarbij het vooral in NW-Nederland goed kan doorregenen. Aan de ZO-sector van dit front zijn enkele klappen mogelijk. Doordat dit actief front blijft slepen, zijn grote neerslagtotalen mogelijk. WRF legt de focus op NW-Nederland en de Wadden met een neerslagsom die richting 80mm gaat.
Wat betreft onweerskansen: zoals reeds hierboven gemeld, zijn er zeker ook wel kansjes op het actieve front dat binnenkomt. Maar in de ZO-sector van de Benelux zijn er morgen kansen voor buien die vanaf de grond zullen ontstaan. Gezien de aanwezig CAPE en schering, worden dit ineens forse exemplaren. In de laatste runs zien we dat het front niet direct doorstoot waardoor het in delen nog kan opwarmen tot 27-28 graden.
Als er morgen buien vanaf de grond gaan, lijkt dit te zijn weggelegd voor het uiterste ZO van Nederland en de Ardennen. Grootste focus wellicht op Duitsland waar ze wel eens heel fors kunnen gaan uitpakken.
Hieronder de guidance van het KNMI die het verhaal van hierboven eigenlijk goed samenvat.
Neerslag:
Vanaf vanavond regen. Het eerst in het noordwesten, geleidelijk verder landinwaarts uitbreidend. Enkele ingebedde onweersbuien aan de zuidoostrand van het regengebied zijn mogelijk. Harmonie, INDECS geven ook voldoende aanleiding om dat te geloven. Aan de zuidoostflank van het thermisch laag kunnen woensdagmiddag enkele buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Convectieve modus voor deze buien lijkt met CAPE > 2500 J/kg en schering rond 40 knopen de supercelcategorie te kunnen halen. Vooralsnog is het gezien de modellen waarschijnlijker dat deze buien in Duitsland tot ontwikkeling gaan komen, alhoewel ze in Hirlam net mogelijk zijn in het zuidoosten van het land. Totale hoeveelheden regen zijn het grootst in de noordwestelijke helft. Aangezien EC t/m +72 een nieuw regengebied van het zuidwesten uit laat naderen zou het dagtotaal in de noordwestelijke helft uit kunnen komen boven de 50 mm, wat het criterium is voor code geel. De onzekerheden zijn op dit moment echter te groot om een hiervoor noodzakelijke kans van minimaal 60% ergens in een SGG te halen.
KMI heeft reeds voor heel België een code geel voor onweer en vooral de verwachte neerslaghoeveelheden:
| Gewijzigd: 29 augustus 2017, 10:05 uur, door Sven
De zomerwarmte wordt de komende 60 uur uit ons land verdreven. Een koufront boven de Noordzee trekt vanaf vannacht langzaam over ons land en zorgt lokaal voor flink wat neerslag. Plaatselijk kan meer dan een halve maandsom aan neerslag vallen.
Koelte komt met flinke regenval
Het mogelijke buienverloop zoals het Weerplaza-model heeft berekend (bron: Weerplaza).
De warme lucht wordt vanaf komende nacht langzaam uit ons land verdreven. Vanavond kunnen er in het noordwesten al enkele buien ontstaan, maar vannacht trekken meer en vooral ook pittige buien over het land. Momenteel lijkt de nadruk op het westen en noordwesten te liggen, maar ook elders in een brede strook van zuidwest naar noordoost over het land zijn buien mogelijk. Lokaal kan onweer voorkomen en komt er plaatselijk veel water naar beneden.
Morgen sleept het gebied met regen en buien grotendeels over het noordwesten van het land. Dit gebied trekt geleidelijk naar het oosten. Onder de regen blijft het koel met maximaal 20 graden, in het oosten en zuidoosten wordt het nog wel zomers warm. In de warme lucht in het oosten en zuidoosten kunnen in de loop van de middag verspreid regen- en onweersbuien ontstaan, mogelijk met hagel.
Grote neerslagsommen. Neerslagtotalen vanaf woensdag 00:00 uur tot woensdag 23:59 uur.
Vanavond en ook donderdagochtend nog neerslag in het noordwesten. (Bron; Weerplaza).
Grote neerslagsommen
De storing die vannacht, morgen en donderdagochtend over het land trekt, kan plaatselijk veel regen achterlaten. In de noordwestelijke helft lijkt de meeste neerslag te vallen, in het zuidoosten valt waarschijnlijk aanzienlijk minder. De neerslagtotalen kunnen in het noordwesten oplopen naar zo'n 35 millimeter. Een zeer lokale uitschieter van 60 millimeter is niet uitgesloten, dat is meer dan een halve maandsom! Gezien de buiige aard van de neerslag is de verwachting dat er lokaal grote verschillen kunnen ontstaan: op de ene plaats valt 15 millimeter, enkele kilometers verderop kan dat misschien het dubbele zijn. Ook in het zuidoosten kan het morgenmiddag plaatselijk even flink plenzen als er een regen- of onweersbui ontstaat. Bij zo'n bui is ook hagel mogelijk. Ook dit heeft een zeer lokaal karakter.
Tropische hitte
Vandaag is het overigens op veel plaatsen eerst nog prachtig weer met hoge temperaturen. Op de Wadden wordt het ongeveer 24 graden, maar in delen van Brabant en Limburg kan het kwik oplopen naar 31 graden. Mocht de temperatuur in De Bilt 29,4 graden halen vanmiddag, dan is een nieuw dagrecord een feit. Het huidige dagrecord is 29,3 graden en stamt uit 1930. Morgen wordt de hitte verdreven. In de noordwestelijke helft van het land wordt het met moeite 20 graden, in het oosten en zuidoosten kan de temperatuur nog 25 tot lokaal 28 graden bereiken.
In de loop van donderdag droger
De buiige regen trekt uiteindelijk in de nacht naar donderdag en donderdag overdag ons land uit. Achter het regengebied kunnen nog wel een aantal losse buien voorkomen, maar is het op veel plaatsen meest droog. Vanuit het zuidwesten breekt in de loop van de dag ook de zon af en toe door. De temperatuur valt wel een stuk lager uit dan de komende dagen: waarschijnlijk halen we de 20 graden niet.
Vanaf donderdagmiddag slinkt de neerslagkans (bron: Weerplaza)
Bron artikel: Weerplaza
In het noordwesten en westen lokaal veel regen
Vanaf komende nacht regent het in het noordwesten en westen langdurig. Plaatselijk kan meer dan 50 mm in 24 uur vallen.
Uitgifte: 29/08/2017 15:53 uur LT
Onderling is er ook verschil tussen de modellen waar de scheiding komt te liggen. Over het algemeen komt de lijn ongeveer iets over de oostgrens in Duitsland te liggen.
Een kleine verschuiving kan veel uitmaken. Verschuift de grens naar het oosten? Dan krijgt ook het uiterste zuidoosten er niks van mee. Verschuift de grens naar het westen? Dan heeft het oosten van Nederland en Vlaanderen geluk en kunnen we hier ook wat supercel-achtige buien meekrijgen.
Waar die grens komt te liggen is zoals altijd... Nowcasten!
KNMI Guidance:
Vanavond
Nabij het koufront regen soms buiig van karakter. Voor het front uit toenemende kans op buien.
Morgen
Met name morgenmiddag kunnen dat forse buien zijn. Oostelijke helft maakt daar de meeste kans op. Capewaardes 2000 J/kg, lokaal nog hoger. Effectieve schering rond 40 kn. Goed georganiseerde multicells zijn zeer waarschijnlijk, supercell is mogelijk.
INDECS geeft hoge kansen. Vannacht in het noordwesten, morgenmiddag in het zuidoosten. Gezien de grote waterinhoud van de aangevoerde lucht zijn grote neerslaghoeveelheden waarschijnlijk.
Vraag is of onze criteria voor code geel gehaald gaan worden. Voor langdurige neerslag is dan 50 mm in 24 uur in een standaardgebiedsgrootte (code geel). Modellen lijken daar vooralsnog onder te blijven. Wanneer we uitgaan van convectie neerslag met daarbij ook onweer dan is 30 mm/uur voldoende voor geel en 50 mm/uur voor oranje. Beide Harmoniemodellen geven kans op dit soort buien aan. Voor buien geldt geen SGG.
SGG = Standaard GebiedsGrootte
Code geel is inmiddels uitgegeven voor Zuid en Noord-Holland en Friesland, zie bericht hierboven. | Gewijzigd: 29 augustus 2017, 16:48 uur, door Thijs.
Wat betreft de onweerskans in de (Z)O-helften is situatie lastig en lijkt het vooral (zoals steeds) nowcasten te worden. Hier zijn heel wat onzekerheden of potentieel zwaar onweer zich net wel in Nederland zal ontwikkelen of eerder over de landsgrenzen (Duitsland).
Hieronder dus de guidance, heb een paar zaken aangeduid voor als je niet alles wilt lezen
Modelbeoordeling:
Er zijn duidelijke verschillen in de baan en kerndruk van het thermisch laag. In de Hir12 uitvoer is het het duidelijkst ontwikkeld, in de Harmonie uitvoer het minst. Er zijn ook duidelijke verschillen in de timing. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de windsnelheid op de westflank. Het zwaartepunt van de neerslag ligt boven het noordwesten, bij het front. Daarover is de uitvoer consistent. De signalen voor diepe convectie beperken zich tot het ZO en oosten en hierbij loopt de div uitvoer sterkt uiteen. Zie neerslag.
Temperatuur:
Hir- en EC uitvoer aanvankelijk wat te koud. Komende nacht in het ZO zeer hoge minima, rond 20 graden. Dinsdag is de temperatuur in het ZO van belang voor het bereiken van de convectietemperatuur, deze lijkt tussen 28 en 30 C te liggen. Sterk afhankelijk van de hoeveelheid bewolking of we dit gaan halen, de kans lijkt nu niet heel groot.
Wind:
Patronen komen grootschalig met elkaar overeen. Windtoename aan de W-kant van het thermisch laag verschilt nogal tussen de diverse uitvoer, We gaan uit van N-NO 6 Bft, maar de timing (ergens woensdagochtend) is wat onzeker. Convectieve uitschieters niet binnen Nederland. Wanneer de convectie toch vanaf de grond zou komen, in het uiterste ZO tot ca 45 kn.
Neerslag:
Vrij sterke consensus over waar de meeste neerslag valt: in het NW en lokaal W 30-50 mm, zeer lokaal tot 70 mm. Conform de EC2900 Eps uitvoer. GlamEps uitvoer laat een lage (tot ca 40%) kans op meer dan 20 mm/24 uur in het NW zien. Tot en met woensdagavond. Het aanvankelijk convectieve karakter (vanaf ca 6000 vt) zorgt voor lokale verschillen. Uiteraard verschillen de patronen. Vanavond in het NW nog kans op onweer, daarna stabiliseert de opbouw agv kou-advectie in de onderste niveaus. De eventuele diepe convectie woensdag lijkt zich te beperken tot het (uiterste) zuidoosten. Waarschijnlijk ontstaat de convectie niet vanaf de grond, effectieve windschering lastig te bepalen, maar in het uiterste zuidoosten bij convectie vanaf de grond woensdagmiddag ca 40 kn, anders duidelijk lager. Daar is dan ook kans op multicell/supercell convectie. Eigenlijk alleen echt in de Harmonie36 uitvoer, in de rest komt de zware convectie oostelijker uit.
Interessante ontwikkeling om te volgen.
Daar zit de onzekerheid. Gezien de timing op jou kaart (12z), zal de vore net wel of juist net niet binnen onze landsgrenzen het een en ander losmaken. In het zuiden van Limburg is de timing van de vore wel iets gunstiger; daar meer opwarming (afhankelijk van hoeveelheid instraling) en dus een grotere kans op zwaardere buien. Wordt vervolgd.. | Gewijzigd: 29 augustus 2017, 21:45 uur, door reedtimmer
Trekrichting: Noordoosten
update: Bij Hasselt (Belgisch Limburg) is ook een bui in ontwikkeling. | Gewijzigd: 30 augustus 2017, 17:39 uur, door Thijs.
Zelf het onweer volgen?
https://www.noodweer.be/bliksem-in-detail/
http://nl.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=16
Update: Nieuwe activiteit bij:
- Den Bosch / Oss (NL)
- Weert - Deurne (NL)
- Tienen (BE) | Gewijzigd: 30 augustus 2017, 18:42 uur, door Thijs.
Convectie bij het koufront: Cape 700-1000 (oost) J/kg, schering lastig te bepalen omdat de starthoogte van de convectie onzeker is. ca 30 kn, in het oosten hoger indien vanaf de grond (ca 50 kn) multicell, kans op supercell. Actueel het beste in de Harmonie38 uitvoer. Het patroon is in de overige uitvoer ook wel zichtbaar, maar op verschoven locaties en met verkeerde timing.
Te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar