(Novum/AP) - De twee grootste rivieren van China, de Yangtze en de Gele Rivier, zijn de afgelopen veertig jaar aanzienlijk geslonken doordat enkele wetlands, de bron van de rivieren, als gevolg van de opwarming van de aarde uitdrogen. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua maandag gemeld op basis van de resultaten van een studie van de Chinese Academie van Wetenschappen.
Hoewel de regenval in het gebied is toegenomen, heeft de temperatuurstijging ervoor gezorgd dat de wetlands op het Qinghai-Tibet plateau in West-China door verdamping op sommige plaatsen al 29 procent kleiner zijn dan veertig jaar geleden.
Het Nederlandse Milieu- en Natuurplanbureau trad vorige maand met zijn bevinding naar buiten dat China de Verenigde Staten in 2006 heeft ingehaald als grootste producent van het broeikasgas CO2, de veroorzaker van de opwarming van de aarde. China heeft inmiddels gezegd dat het zijn uitstoot probeert te reduceren, onder meer door energiebesparende maatregelen, het vergroten van het met bos bedekt gebied en gezinsplanning.
De studie van de Chinese Academie van Wetenschappen ging niet in op eventuele gevolgen van het teruglopende waterpeil in de rivieren voor bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening. In Changchun, in het noordoosten van China, vormt een uitbraak van blauwgroene algen in een bekken waar drinkwater uit wordt gewonnen een potentiële bedreiging voor de zeven miljoen inwoners van de stad. De plotselinge wildgroei van de algen wordt veroorzaakt door kunstmest in het water, meldde Xinhua. Sommige algen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten die bij consumptie misselijkheid en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, en in een heel enkel geval zelfs dodelijk zijn.
In China stelt watervervuiling de autoriteiten voor een groot probleem. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft op dit moment geen toegang tot veilig drinkwater en de situatie lijkt te verslechteren.
[Copyright 2007, Novum]