Waterhoos voor de kust van Knokke
Voor de kust van Knokke-Heist was vanmiddag een grote waterhoos te zien. Eenamateurweerfotograaf kon een foto van het natuurspektakel maken. “Waterhozen komen in de Belgische Noordzee elk jaar voor”, zegt VTM-weerman David Dehenauw. “Ze ontstaan wanneer het zeewater voldoende warm is en de lucht op één of meer kilometers hoogte voldoende koud is.”
Meestal veroorzaken windhozen minder schade dan windhozen of tornado's, die de aanwezigheid van een supercel vereisen, een onweer met rotatiebeweging op middelbare hoogte. “Toch is er soms lichte schade aan strandcabines, maritieme installaties of gebouwen nabij zee”, zegt Dehenauw. “En ook voor de plezierscheepvaart vormen ze een zeker risico.”
Lage windsnelheid
Deze waterhoos was verbonden aan een actieve buienlijn die tegen de vroege middag de oostkust naderde. “Er werd een windpiek van 50 km/u gemeten op het dichtstbijgelegen weerstation toen die buienlijn passeerde”, zegt Dehenauw. “Kenmerkend is de relatief lage windsnelheid waarbij een waterhoos zich vormt. De windsnelheid in die waterhoos is niet gemeten.”
Bron: VTMnieuws