Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
30 juli 2017, 18:38 uur | Bericht #481520

Vallende sterren vannacht goed zichtbaar



30 juli 2017, 08:27

Vannacht zijn de condities om vallende sterren te zien gunstig. Er dringen circa 23 meteoroïden per uur de dampkring binnen en daarbij verloopt het grootste deel van de nacht helder. Vooral in de kustprovincies is het soms even bewolkt, doordat een bui passeert. Wie naar buiten gaat om te kijken moet rekening houden met minima rond 15 graden in het westen en rond 12 in het binnenland.

Wie er afgelopen donderdag op vrijdag nog niet in geslaagd is om een vallende ster te spotten kan komende nacht een nieuwe poging doen. De opklaringen zijn deze nacht talrijker en breder, dus de kans om een vallende ster te zien is groter.

Desondanks blijft het een kwestie van geluk en geduld om precies op het juiste moment naar dat deel van de hemel te kijken waar een vallende ster te zien is. Het beste kijkmoment is komende nacht tussen 2 en 4 uur. De maan gaat iets voor 1 uur onder, waardoor het in het buitengebied ver weg van steden donker genoeg is om de vallende sterren goed te kunnen zien. De meeste vallende sterren zullen te zien zijn aan de noordoostelijke hemel.

Komende week wordt de maan steeds ‘voller’ en gaat ze later onder. Hierdoor worden de condities minder gunstig om vallende sterren te zien en verschuift het moment steeds meer naar het einde van de nacht. Daarnaast neemt het aantal meteoroïden dat de dampkring binnendringt af. Op 8 augustus is het volle maan en verspreidt de maan de hele nacht verstorend licht. Er zijn dan slechts vier vallende sterren per uur te zien.

Wat is een vallende ster eigenlijk?

Hoewel de naam ‘vallende ster’ anders doet vermoeden komen (gelukkig) geen sterren op ons af. Het gaat om meteoroïden; ruimtepuin dat is afgebrokkeld van een komeet. Wanneer een meteoroïde de dampkring binnendringt verbranden ze met als gevolg een met het blote oog waarneembaar lichtspoor. Dit wordt een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Het lichtspoor van een meteoroïde wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de vallende ster wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Meteorenzwermen

De aarde beweegt zich jaarlijks door verschillende zwermen van meteoroïden. Momenteel gaat om een combinatie van de Aquaridenzwerm, de Cassiopeiïden en de Capriocorniden. Daarnaast komen ook nog ‘losse’ meteoroïden voor.

In augustus krijgen we te maken met de Perseïden. Op 13 augustus is het hoogtepunt met ongeveer 44 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en het feit dat veel mensen vakantie hebben.

Doordat de maan 13 augustus rond middernacht op komt ligt het beste kijkmoment dan aan het einde van de avond, wanneer het donker genoeg is om de vallende sterren waar te nemen en de maan nog geen verstorend licht verspreidt.

Door: Jaco van Wezel
http://www.weeronline.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 996 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 996, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden