Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 juli 2017, 14:19 uur | Bericht #481503

De zomer 2017: hoe staan we ervoor?


27-07-2017 door Tim van Dalen

Gisteren schreven we al over de weerkundig boeiende zomer in de landen om ons heen. Vandaag kijken we hoe de zomer er in ons land voor staat.

De zomer is weerkundig gezien al ruim aan de tweede helft bezig. Het is daarom een mooi moment om eens te kijken hoe deze zomer tot nu toe heeft gepresteerd. Daarnaast blikken we alvast even vooruit naar augustus…

De vakantiegangers in eigen land hebben de laatste weken regelmatig te maken met de passage van een bui of wat regen, waarbij het soms behoorlijk plenst. Het begin van de zomer verliep echter vaak zonnig, warm en droog. Dat na een bijzonder voorjaar.

Erg droog en zonnig voorjaar
De lente ging de klimaatboeken in als een zeer zonnige, zeer droge en zeer warme. Gemiddeld over het land scheen de zon met 610 uur bijna 100 uren meer dan normaal. Wijk aan Zee noteerde zelfs 674 zonuren. 
In alledrie de maanden was het duidelijk te droog. Op Terschelling viel over de periode 1 maart tot en met 31 mei maar 69 millimeter regen. Gemiddeld over het land viel gedurende het voorjaar met 107 millimeter ongeveer 65 millimeter minder neerslag dan gebruikelijk.
Het droge en zonnige karakter ging meestal gepaard met bovennormale temperaturen. Vooral de laatste twee dagen van maart en tijdens de laatste decade van mei was het opmerkelijk warm. Zo werd op de 27e en 29e mei op meerdere plaatsen de tropische grens van dertig graden gehaald of overschreden. De lente als geheel was in De Bilt 1,2°C warmer dan de norm van 9,5°C.

Warm en zonnig begin van de zomer
Het warme, zonnige en droge karakter van het voorjaar zette zich voort tijdens de eerste drie weken van juni. Halverwege de maand kwam het in het zuidoosten tot een officiële hittegolf. In de plaats Arcen werd het op 22 juni maar liefst 35,2°C. Aan de voorwaarden voor een landelijke hittegolf werd echter niet voldaan.

Vanaf 23 juni schakelden we over op een wisselvallig en een stuk koeler weertype. Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan wisten vanaf dat moment tot over West-Europa door te dringen. Daarmee kwam van tijd tot tijd een storing over met regen of buien.

Als gevolg van een zeer droog voorjaar in combinatie met een warm en vrij droog begin van juni was het landelijk neerslagtekort tot dan toe opgelopen tot ruim 150 millimeter.

Compensatie in de hoogzomer
Tijdens de huidige julimaand is in grote lijnen weinig veranderd aan het onbestendige patroon van de laatste fase van juni. Bijna elke dag kwam het ergens in het land tot pittige regen- of onweersbuien. Zodoende is er deze maand op veel plekken een flinke slok regenwater naar beneden gekomen. Op de meeste plaatsen is de grens van 100 millimeter neerslag al gepasseerd. In Groningen en Noord-Brabant is plaatselijk zelfs al meer dan 160 millimeter afgetapt. De droogte is daardoor voor een deel weggewerkt. In het uiterste noordwesten is het deze maand een stuk droger; nabij Den Helder is nog maar 37 millimeter gevallen.

Na het droge voorjaar lijkt deze maand voor het grootste landsdeel sprake van een soort van compensatieregeling. Het is echter niet ongebruikelijk dat de hoogzomer natter verloopt dan de voorgaande maanden, vooral in de kustregio. Het opgewarmde zeewater vormt dan namelijk een extra energiebron voor de ontwikkeling van buien.

Buiig, maar ook zonneschijn
Ondanks de vele buien, heeft de zon deze maand tot dusverre maar ongeveer tien uur minder dan gebruikelijk geschenen. Kijken we naar de hele zomerperiode vanaf 1 juni dan heeft de zon in De Bilt tot en met gisteren ruim 20 uur meer dan normaal geschenen. In Gilze-Rijen is dat zelfs 38 uur. Leeuwarden staat op drie extra zonuren deze zomer ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Zomerse en tropische dagen
Naast neerslagsommen en hoeveelheid zonneschijn is ook de temperatuur van grote invloed op het zomergevoel. Een echte koude periode hebben we deze zomer nog niet meegemaakt. Op slechts twaalf dagen van de 56 dagen werd de warme grens van 20,0°C in De Bilt niet gehaald. Dertien keer werd het daar zomers warm met 25,0°C of meer.

Het aantal tropische dagen (maximumtemperatuur ?30,0°C) staat in De Bilt tot dusverre op twee. Op basis van het langjarig gemiddelde mogen we daar gedurende de rest van deze zomer (tot en met augustus) nog twee van dit soort dagen verwachten. Vanwege de zee-invloed zijn de temperatuurverschillen tussen de kustregio en het zuidoosten tamelijk groot. Zo wacht Lauwersoog nog altijd op de eerste tropische dertiger, terwijl Arcen en Maastricht al zes van deze hete dagen heeft genoteerd. In Maastricht is het op zelfs op bijna de helft van de dagen (25 keer) tot een zomerse 25,0°C gekomen.

Warmtegetal
Een andere maat om de hoeveelheid warmteproductie te bepalen is het zogenaamde warmtegetal. Dit getal wordt gevormd door per meetstation per dag alle graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur boven 18,0°C komt bij elkaar op te tellen, over de periode 1 april tot en met 31 oktober. De teller staat in De Bilt tot en met gisteren op 69,8. Daarmee is deze zomer op dit vlak nu al goed voor tenminste plaats 33 van warmste zomers sinds 1901.

Dus ondanks lokaal kortdurende forse buien tijdens de laatste weken, is de zomer tot nu toe warm met ongeveer de normale hoeveelheid uren zonneschijn.

Vooruitzichten
Tot aan augustus blijft ons weerbeeld onder sterke invloed van grootschalige lagedrukgebieden nabij de Britse Eilanden. Hierdoor passeren bij tijden buienstoringen en is de overheersende windrichting bij ons zuidwestelijk. Op basis van de uitvoer van het ECMWF-model voor de middellange termijn lijkt de stroming begin augustus in grote lijnen weinig te veranderen, zodat structureel warm en stabiel zomerweer ook dan niet wordt verwacht. Halverwege augustus neemt de kans op hogedrukopbouw boven onze omgeving toe. Dit zou kunnen leiden tot een drogere, rustigere en wat warmere periode. Meer dan een eerste voorlopige indicatie is het echter niet.


weer.nl
Lees ook:



Gebruikte bronnen: KNMI, weergegevens.nl, ECMWF
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
29 juli 2017, 18:46 uur | Bericht #481509
Heb de afgelopen week toch een behoorlijk herfstachtige indruk gekregen. Veel wind en lage temperaturen maakte het ook best fris en soms zelfs koud. De temperaturen liggen nu blijkbaar rond normaal voor juli, bij ons zelfs iets onder normaal, en we hebben ook een paar flink koude nachten bij gehad. Ik praat dan vooral over het binnenland, het Oosten, op 2 en 3 juli en 13 en 14 juli (7 tot 8 graden) en nog 4 nachten met 10 graden.

Het is helaas niet zo'n zomer waarbij je lekker buiten kan zwemmen. Hopelijk komt september weer met warm (na)zomerweer, net zoals afgelopen jaar, want het lijkt erop dat augustus op de voet van juli verder gaat.


| Gewijzigd: 29 juli 2017, 19:01 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21

Twaalf-tien-achtenzeventig
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 257 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 257, lezen 2 mensen het topic "10 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over tornado".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden