Felle krakers van afgelopen onweer 7 juli 2017. Foto: Forumlid Jason.
Twee kansen morgen namelijk (vanavond nowcasten) vannacht Ardennen/Limburg. En morgenmiddag binnenland Belgie en NL>>>NO-O waarts uitbreidend.
Ardennen/Limburg vannacht:
Vannacht bereiken restanten van onweersbuien uit noord-frankrijk/ardennen, mogelijk het zuid-oosten (limburg). Deze buien kunnen nog onweer bevatten, echter ik verwacht geen hoge intensiteit. Cape waardes gaan tot 500-700 j/kg en de schering bedraagt 20 kts. Het zal dan om single cells gaan wellicht nog wat multicell. Onweer dus wat sterk in intensiteit is afgenomen. Inzet is een TL (thermisch laagje) dat vanuit Frankrijk richting de oostzee trekt. Aan de west flank daarvan schampt op hoogte een trog het zuidoosten (limburg). Misschien dat het 1 en ander nog wat eerder kan gebeuren (vanavond al) dan zal de intensiteit wat hoger zijn. Maar dat zal echt een kwestie van nowcasten zijn, meeste modellen gaan voor vannacht/morgenvroeg. Estofex heeft voor daar dan ook een Level 1 afgegeven voor neerslag als aandachtspunt. De andere verschijnselen zie ik niet echt gebeuren gezien de te verwachten tijdstip, en de lage onstabiliteit in de nacht.
Onder kaart met de trog situatie vannacht (Ardennen/Limburg)om en nabij deze trog kunnen zich nog onweersachtige buien voordoen. Is op basis van Ecmwf en hirlam.
2. Morgen overdag Binnenland Belgie/NL Noordoost-oostwaarts uitbreidend.
Morgen overdag trekt er een kleinschalig laag vanuit ZO-UK richting de duitse bocht waar het aldaar dinsdag middag aankomt. Daarvoor uit lopen de theta's op naar 16/17 graden. Met name binnenland beide beneluxen en vooral de oostelijke helften komen dan nog redelijk in de onstabiliteit te zitten. Cape veelal in de orde van 1000-1500 j/kg. In het zuid-oosten mogelijk nog 2000 j/kg. Ik acht morgen ook de wat hogere kansen in zuidelijk Benelux dan ook. En naar mate de avond vorderd afnemend richting (noord) oosten. Effectieve schering is wat omhoog gegaan t.o.v gisteren, met 5-10 knopen. En komt nou uit tot max 30 knopen, aangezien de timing goed oogt. En op de dagelijkse gang deze buien dus ook vd grond kunnen gaan. Zouden dit vrijwel gelijk stevige multicells kunnen opleveren, mogelijk wat beter georganiseerd. Als de buien verder oostwaarts trekken en de avond invalt nemen ze wat meer in activiteit af, maar er kunnen nog altijd nieuwe buien onstaan vanaf hoogte, door een nieuwe hoogte-trog.
Harmonie begint langzaam aan ook wat meer felle buien te tonen, wou eerst niet zoveel weten van de kans. Misschien komende runs nog wat meer duidelijkheid.
Randverschijnselen:
Kans op hagel 2-3cm, veel neerslag in korte tijd lokaal mogelijk 30>mm, of meer. En is er kans op matig tot lokaal even korstondig hoge bliksem activiteit.
Vermoedelijk komt estofex hiervoor met een Level 1. | Gewijzigd: 9 juli 2017, 15:43 uur, door Tatanka
Onweer
Van 09/07 17u tot 10/07 21u :
In de zuidoostelijke landshelft worden er in de latere namiddag, vanavond en vannacht geleidelijk onweerachtige buien verwacht vanuit Frankrijk. Maandag is er overal in het land kans op regen- en onweersbuien.
De situatie voor morgenmiddag lijkt in de laatste runs toch iets onstabieler te zijn geworden. Sb-cape en ML-cape waardes lijken ruimschoots aanwezig te zijn voor de gehele Benelux. Daarnaast komt de laatste Harmonie toch met pittige neerslag signalen, de buien lijken westelijker te onstaan dan de modellen eerder lieten zien. Vooral Zuidwest Nederland en Noord/centraal België lijken nu meer in de vuurlinie te liggen.
Ook lijken de tempraturen morgen wat hoger uit te komen, wat weer voor extra voeding zorgt. Harmonie en Hirlam komen hier beiden mee, een plaatselijke 27 graden is goed mogelijk. Gemiddeld zitten we morgen toch nog rond de 25 graden in het midden en zuiden, het noorden en westen een aantal graden minder.
| Gewijzigd: 9 juli 2017, 18:33 uur, door ML-cape
Link: https://www.buienradar.nl/nederland/neerslag/buienradar/24uurs | Gewijzigd: 9 juli 2017, 19:34 uur, door Sven
At 06Z, a broad upper trough is situated across western Europe, with the main upper low over the Norwegian Sea. Several shortwave troughs travel along in the southwesterly upper flow. One such shortwave should move from NE France across NW Germany during the morning, and is associated with the main surface low over the European mainland, likely associated with a mesoscale convective vortex from nocturnal storm activity, if GFS predicts it at the right location. This feature marked by strong low-mid level vorticity should move toward southern Sweden. It is followed by an area of subsidence and poor lapse rates in the afternoon over central Germany and Czech Republic, which would prevent much convection. Over France however, the main axis of the trough, marked by a PV / dynamic tropopause feature, shfts eastward, likely triggering widespread storm activity. The other main area of storm activity is at the warm front and trough over the Hungary-Slovakia-SE Poland-Belarus area.
Vandaag:
Voor het koufront uit (in de warme sector), bij het koufront, de eerste occlusie en de hoogtetrog enkele (onweers)buien. De buien onstaan op hoogte, met toppen tot aan FL350-400, aan het einde van vanmiddag kunnen er ook buien vanaf de grond ontstaan.
Als de buien in de loop van de middag of vanavond vanaf de grond kunnen ontstaan wordt de CAPE rond 1000 J/kg (aan de oost- tot zuidoostgrens lokaal 1500 J/kg), lokaal is de schering dan 25-30 knopen en zullen het voornamelijk multi cells zijn, hierbij is dan ook hagel mogelijk, met name waar de CAPE waardes het hoogst zijn (in het oost- tot zuidoosten). De buien hebben een lage treksnelheid, lokaal kan er veel regen vallen.
In de nacht naar dinsdag neemt de onstabiliteitsdiepte wel af en komen de toppen niet veel verder dan FL150 en neemt de onweerskans ook af.
De convectiemodus is met 400-700 J/kg CAPE en schering van max 20-25 knopen single cell, mogelijk multi cell.
Nabij het tweede lagedrukgebied en de occlusie op woensdag valt er regen.
Momenteel
Nu zijn er door de Veluwe enkele buien getriggerd.
Vanuit België nadert een regengebied wat in Frankrijk zorgde voor noodweer, het gebied is sindsdien al flink afgezwakt en trekt nu naar het noordoosten. Dit gebied zal hoofdzakelijk regen geven, in dit gebied is er vooral aan de noordoostzijde een kleine kans op wat onweer.
In het oosten zou er dus nog een enkele bui kunnen ontstaan, maar dit is nowcasten. (Hier ontbreekt zo'n mooie trigger.)
Jazeker, vooral vanavond in de warmere sector (hogere DP en Theta-s) pre-frontaal (hoogtetrog, OCCL). Zouden ook best nog eens pittige buien kunnen worden!
In het oosten zou er dus nog een enkele bui kunnen ontstaan, maar dit is nowcasten. (Hier ontbreekt zo'n mooie trigger.)
Volgens mij werden deze buien door een convergentiezone getriggerd en niet door de Veluwe oid. Door het oplopen van de dauwpunten (naar 17 C) naarmate de zone noordoostwaarts trok ontstonden daar de actiefste buien. In het zuiden en zuidoosten waren de dauwpunten maar 13 C zag ik bij snelle blik in de waarnemingen en dus minder ideale omstandigheden (ondanks dezelfde maximum temperaturen)
Inderdaad
het waren idd behoorlijke buien, veel wateroverlast op sommige plekken..volgens alle radars moest het hier ook over pekela trekken, maar alleen wat gerommel gehoord en wat regen. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat het in de meeste gevallen om ons heen trekt of zich splitst? Je ziet dat niet op de radar maar het gebeurd wel degelijk. Het valt me wel op dat het vaak over lage gebieden trekt
Inderdaad
het waren idd behoorlijke buien, veel wateroverlast op sommige plekken..volgens alle radars moest het hier ook over pekela trekken, maar alleen wat gerommel gehoord en wat regen. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat het in de meeste gevallen om ons heen trekt of zich splitst? Je ziet dat niet op de radar maar het gebeurd wel degelijk. Het valt me wel op dat het vaak over lage gebieden trekt
De dynamische processen in en rondom dit soort buien zijn zeer complex en kunnen op korte afstand zeer verschillen. Ook de meest gebrukkte radartechniek geeft slechts een grove indicatie van hetgeen zich daadwerkelijk binnen de bui en aan de grond afspeelt. Overigens hebben gebouwen, rivieren en andere infrastructuren geen invloed op het onweer! Dat een bui zich lijkt te splitsen, een andere koers vervolgt dan wel oplost berust lauter op toeval en op de dynamische processen die met de bui gepaard gaan!
Pittige bui(en) in de vooravond
| Gewijzigd: 10 juli 2017, 23:43 uur, door Alpenweerman
Inderdaad
het waren idd behoorlijke buien, veel wateroverlast op sommige plekken..volgens alle radars moest het hier ook over pekela trekken, maar alleen wat gerommel gehoord en wat regen. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat het in de meeste gevallen om ons heen trekt of zich splitst? Je ziet dat niet op de radar maar het gebeurd wel degelijk. Het valt me wel op dat het vaak over lage gebieden trekt
Het enigste wat invloed kan hebben zijn grote watervlakken en verandering in relief.
een cel/bui komt door verschillende luchtlagen heen met eigen karakter dit kan in combinatie met de cel/bui zelfs deze laten keren of zelfs inzakken De cel/bui genereert zelf ook een windenergie o.a. door outflow van koude lucht.
Een paar meter verschil in relief van de grond geeft ook rimpelingen in luchtlagen dus dit kan ook een factor zijn. Het is niet zo dat altijd 1 plaats geen cel/laat passeren. In jou geval waren de factoren niet zo gunstig.