Deze foto is niet meer beschikbaar
© EPA
Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten zeer zorgwekkend. Al snel werden 25 doden gemeld, maar de Portugese overheid maakte om 9:00 uur bekend dat er zeker 39 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Een aantal dorpen is volledig ingesloten door de vlammenzee, zegt de burgemeester Valdemar Alves in de krant Público.
16 automobilisten dood
Van de slachtoffers waren er zestien met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Drie anderen stierven door rookvergiftiging. Zeker twee mensen worden nog vermist. Meer dan twintig gewonden, onder wie zes brandweermannen, zijn in ziekenhuizen opgenomen.
Brandstichting
President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie 'die geen voorbeeld' heeft. Premier António Costa is geschokt door de 'omvang van de tragedie'. Het vuur brak gistermiddag door onbekende oorzaak uit in de dunbevolkte streek. Burgemeester Alves zegt ervan overtuigd te zijn dat het om brandstichting gaat.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© AFP
750 brandweerlieden
De brand woedt op vier plaatsen en wordt door ongeveer 750 brandweerlieden bestreden. Zij worden bijgestaan door twee blusvliegtuigen. Sterke wind hindert de bluswerkzaamheden. Het vuur is overgeslagen naar drie gemeenten. De bosbrand in Pedrógão Grande zijn de dodelijkste in Portugal in meer dan een halve eeuw. In 1966 kwamen bij een zeven dagen woedende brand in de regio Sintra 25 mensen om.
Bron: RTLNieuws
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron afbeelding: EPA
Bij een bosbrand in de regio Pedrógão Grande, in het midden van Portugal, zijn zeker 57 mensen om het leven gekomen. Veel doden, zeker achttien, vielen op een provinciale weg, toen mensen die aan de bosbranden probeerden te ontkomen door het vuur ingesloten raakten. Op een andere plek op dezelfde weg kwamen nog eens vier mensen om.
In het dorp Figueiró dos Vinhos kwamen drie mensen om doordat ze te veel rook hadden ingeademd. Er zijn tientallen gewonden. Zes brandweerlieden zijn ernstig gewond, net als een 8-jarig meisje dat in haar eentje in de buurt van het vuur liep.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron afbeelding: EPA
De burgemeester van Pedrógão Grande, zo'n dertig kilometer ten zuidoosten van de stad Coimbra, zei dat een aantal dorpen volledig is ingesloten door het vuur. Volgens een lokale krant zijn verschillende getroffen gebieden nog niet door de hulpdiensten bereikt. Dat zou betekenen dat het dodental nog verder kan oplopen. Premier Antonio Costa spreekt van "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren". De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen. Spanje heeft blusvliegtuigen gestuurd.
Het vuur brak gisteren rond 14.00 uur plaatselijke tijd uit. De oorzaak is onbekend, maar volgens de burgemeester van Pedrógão Grande moet het om brandstichting gaan. Er zijn vier brandhaarden, die worden bestreden door zo'n 700 brandweerlieden. Verschillende brandweerauto's zijn in vlammen opgegaan. Het blussen wordt bemoeilijkt doordat het flink waait. Het is in delen van Portugal al een paar dagen extreem warm, met temperaturen boven de 40 graden. Onder meer in het getroffen gebied gold de hoogste bosbrandwaarschuwing. Ook in andere delen van Portugal woeden bosbranden, in totaal ongeveer zestig.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron afbeelding: Google maps
Dodelijkste bosbrand
Portugal wordt vrijwel elk jaar getroffen door bosbranden, maar meestal vallen daarbij aanzienlijk minder doden. In 2003 kwamen 18 mensen om het leven bij bosbranden die bij elkaar 10 procent van de Portugese bossen in de as legden. In 1966 vielen bij een bosbrand in Sintra, bij Lissabon, 26 doden.
De bosbrand van dit weekend is de dodelijkste bosbrand in Europa in bijna zeventig jaar. In 1949 vielen 82 doden bij een brand in La Forêt des Landes, in het zuidwesten van Frankrijk. Die staat bekend als de bosbrand met de meeste slachtoffers van de afgelopen eeuw in Europa.
Buiten Europa zijn wel meer slachtoffers gevallen bij grote bosbranden. Het meest recente voorbeeld is de brand in de Australische deelstaat Victoria in 2009, waarbij 173 mensen omkwamen en meer dan 2000 huizen werden verwoest.
Bron: NOS
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron afbeelding: AFP
Vele tientallen doden zijn er al en dat aantal zal vrijwel zeker nog oplopen. Het midden van Portugal is getroffen door de dodelijkste bosbranden in Europa sinds 1949. Het vuur ontstond gistermiddag en greep snel om zich heen. In het gebied is het al dagenlang heel erg warm.
Bosbranden zijn er in het gebied vaker, maar de heftigheid waarmee het vuur om zich heen greep zag niemand aankomen. "Gisteren zagen we de vlammen wel, maar toen leek het vuur nog ver weg. Ik had nooit gedacht dat het deze kant op zou komen", vertelt een ooggetuige tegen Associated Press. "Vannacht om half vier werd ik door mijn schoonmoeder gewekt. We zijn niet meer gaan slapen."
Het dodental staat nu op 57. Veel Portugezen zijn op de vlucht door het vuur overvallen. Ze raakten in hun auto door de vlammenzee ingesloten.AFPDe branden woeden in het midden van Portugal, ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Tot de zwaarst getroffen plaatsen behoren Pedrógão Grande en Figueiró dos Vinhos. Dat zijn dorpen met enkele duizenden inwoners.
De enige grote plaats in het gebied is Coimbra, een universiteitsstad met 140.000 inwoners. Die stad wordt niet bedreigd door het vuur.Het getroffen gebiedHet is een berg- en heuvelachtig gebied met veel eucalyptusbomen die door de papierindustrie worden gebruikt, vertelt correspondent Rop Zoutberg. Volgens hem is de infrastructuur slecht onderhouden en zijn er bijvoorbeeld nauwelijks brandgangen.
As op kleding
De dorpen in het gebied zijn veelal verbonden door kleinere kronkelende weggetjes, grote doorgaande wegen zijn er nauwelijks, vertelt Jacqueline Bonebakker tegen de NOS. Ze gaat in het gebied met haar partner een bed and breakfast beginnen en woont op enkele tientallen kilometers van de brandhaard. Gezien of gehoord heeft ze niets, maar toen ze vanochtend de was binnenhaalde merkte ze dat de kleding onder de as zat.
Hoge boetes
De angst voor bosbranden zit er onder de bewoners goed in. Bonebakker vertelt dat ze onlangs op haar land wat afval en hout wilde verbranden. Het vuurtje brandde nog maar nauwelijks toen hun aannemer kwam aanrennen en zei dat ze het vuur snel moest uitdoen. In de winter is het niet ongebruikelijk om op het eigen land wat te verbranden, maar als het warmer wordt is men daar heel streng op.
Er staat volgens Bonebakker een boete van 1500 euro op het stoken van een vuurtje en er wordt streng gecontroleerd. "Overal langs de weg staan borden om te waarschuwen voor het gevaar van bosbranden", vertelt ze. In Portugal en ook in Spanje is het voor juni ongewoon warm. "Het is al dagenlang tegen de veertig graden en vannacht heeft het ook geonweerd", zegt Bonebakker. De harde wind wakkert het vuur verder aan.
Bron: NOS
In beeld: verwoestende vlammenzee in Portugal
In Portugal zijn tientallen doden gevallen bij hevige bosbranden. Premier Antonia Costa spreekt van "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren". Bekijk hier hallucinante beelden en foto's van de snel oprukkende vlammen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: Belga
Bron: deredactie.be
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bron afbeelding: AFP
Blusvliegtuigen uit Frankrijk, Spanje en Italië helpen de Portugese brandweer vandaag bij de bestrijding van de enorme bosbrand in Midden-Portugal. Het dodental van de natuurbrand in de regio Pedrógão Grande is opgelopen naar 62.
De Portugese regering heeft gisteren drie dagen van rouw afgekondigd om de slachtoffers te gedenken. De Portugese premier Costa spreekt van "de grootste nationale tragedie als gevolg van een bosbrand van de afgelopen jaren". Er wordt ook melding gemaakt van 62 gewonden, van wie er twee zwaargewond zijn. Zo'n 1000 brandweerlieden zijn dag en nacht in touw om het vuur te bestrijden.
Blikseminslag
De brand brak zaterdagmiddag uit, vermoedelijk na een blikseminslag. Langdurige droogte, hoge temperaturen en een aanhoudende wind maken dat het vuur snel om zich heen grijpt. Verdroogde bosjes en planten jagen het vuur ook laag bij de grond aan. Op verschillende plekken in het gebied woedt brand.
De meeste doden vielen onder bewoners van het gebied die in de auto op de vlucht waren geslagen voor de brand en werden ingehaald door het vuur. In een groot gebied zijn alle wegen afgezet. Gisteren werden in totaal 156 bosbranden gemeld in Portugal, maar de meeste werden snel bedwongen.
Bron: NOS | Gewijzigd: 19 juni 2017, 18:32 uur, door Lako
Gum trees fuel huge #Portugal #bushfire that has left at least 24 dead https://t.co/lMfKo5JDWe pic.twitter.com/YBtwMAqTmW
— #OASISLMF (@OASISLMF) 19 juni 2017
Drie dagen rouw voor de slachtoffers van de bosbrand in #Portugal #lusolobo.com (foto Expresso) pic.twitter.com/gOzcv8fnBC
— lusolobo (@lusolobo1) 19 juni 2017
#Portugal vandaag. Overal ging het vuur over. pic.twitter.com/rubYX8TiQ5
— Zoutberg (@zoutbergES) 19 juni 2017
Meer dan 2000 collega's werken non-stop aan bosbranden in #Portugal... In gedachten bij hen en bij alle getroffenen. https://t.co/diHZDMOcIQ
— Brandweer Antwerpen (@BZAntwerpen) 19 juni 2017
Regen rook mist #bosbranden #Portugal pic.twitter.com/UsV2O41Wyo
— Rik Konijnenbelt (@RikReporter) 19 juni 2017
De nacht valt, het vuur trekt zich daar weinig van aan, vanuit Alvelar zie je enorme oranje gloed #portugal #bosbranden pic.twitter.com/jk7Pae2DVC
— Martijn vander Zande (@vanderzande) 18 juni 2017
Actieve brandhaarden (rood) en (groen) opgelost. #Portugal pic.twitter.com/UHhXyM7tul
— SIGILUX (@SIGILUX) 18 juni 2017
Op steenworp afstand van de #bosbrand in #Portugal. Gelukkig hier veilig. https://t.co/it7gxB7lEr@ooggetuige @NOS pic.twitter.com/lnEnuSOjon
— Arris Blom (@ArrisBlom) 18 juni 2017
Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de brand in #PedrógãoGrande in #portugal. pic.twitter.com/ldqrFBlDtl
— Noud Wilders (@NoudW) 18 juni 2017
Let's all say Millions of Thanks to These #Fireman in #Portugal who took time to save the Life of a #Dog #Pet ! These are the Real #heroes pic.twitter.com/65EChnKLek
— PAWS Pet Foundation (@SupportPets) 19 juni 2017
#Portugal Dozens of fires still active. A new fire declared mins ago next to urban area at #RiodeMouro E of Lisbon. https://t.co/aKywia90JF pic.twitter.com/W72mh1ngud
— José Miguel Sardo (@jmsardo) 19 juni 2017
High temps & winds have accelerated the spread of an ongoing forest fire in #Portugal that has killed more than 60 people pic.twitter.com/iwsycXJgnE
— DW Science (@dw_scitech) 19 juni 2017
© Facebook / Pedro Brás
De Portugese brandweer krijgt steeds meer grip op de bosbranden die het land teisteren. Van de vier brandhaarden zijn er nog twee over, zegt verslaggever Rik Konijnenbelt. "De blusvliegtuigen hebben effect." Het aantal doden door de bosbranden in Portugal is opgelopen naar 64. Nog niet alle dorpen in het getroffen gebied zijn bereikt, de vrees is dat daar nog meer mensen zijn omgekomen.
In de regio Pedrógão Grande zijn nog steeds honderden brandweerlieden bezig met het bestrijden van het vuur. De brandweer zet blusvliegtuigen in, die kunnen blussen op moeilijk toegankelijke gebieden. "In deze regio zijn veel meren", zegt Konijnenbelt. "Ze landen op water, zetten de klep open, halen weer water binnen en stijgen weer op. Dat gaat heel snel. Ik zie veel vliegtuigbewegingen."
Dodelijkste bosbranden
De branden ontstonden zaterdag door blikseminslag in de regio ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de Portugese hoofdstad Lissabon. Het zijn de dodelijkste bosbranden in Portugal sinds mensenheugenis. Onder de doden zijn veel inzittenden van auto's die op een regionale weg werden overvallen door het vuur.
"Het gaat nu de goede kant op", zegt Konijnenbelt. "Maar bosbranden kunnen altijd weer oplaaien door de wind. Nu is het vrijwel windstil, de vooruitzichten zijn goed."
Bron: RTLNieuws
Opnieuw 27 dorpen ontruimd voor oprukkende bosbranden in Portugal
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
De brandweer krijgt de bosbranden in het noordoosten van Portugal niet onder controle. Er zijn opnieuw 27 dorpen ontruimd voor het oprukkende vuur. Volgens de brandweer raast het vuur met een enorme snelheid door het gebied rond het stadje Gois, meldt de Portugese openbare omroep RTP.
De Portugese brandweer krijgt de bosbranden in het noordoosten van het land niet onder controle. De felste branden hebben zich verplaatst naar ongeveer 40 kilometer van het oorspronkelijke rampgebied waar de voorbije dagen al 64 doden vielen.
De ordediensten hebben op dit ogenblik 27 dorpen rond het stadje Gois ontruimd. Naarmate de bosbranden opnieuw oprukken, groeit de kritiek op de overheid en de manier van brandbestrijding aan.
De Portugese premier Antonia Costa wil dat er zo snel mogelijk een onderzoek komt. Costa wil weten waarom de meteorologische dienst niet op tijd waarschuwde voor vuurtornado's in de omgeving van de bosbranden.
Bron: deredactie.be
Een blusvliegtuig dat betrokken was bij de bestrijding van de bosbranden in Portugal, is neergestort in het rampgebied. Het zou gaan om een Portugees toestel van vliegtuigbouwer Canadair. Over het lot van de inzittenden is nog niets bekend. De crash was dicht bij Pedrógão Grande, in het hart van het gebied waar sinds zaterdag hevige branden woeden. De vlammen hebben tot nu toe aan 64 mensen het leven gekost. Er zijn 160 gewonden.
De bestrijding van de bosbranden verloopt moeizaam. In het rampgebied is het nog ver boven de 30 graden. Bij de plaats Goís is bovendien een nieuwe brandhaard ontstaan. Tientallen dorpen in de regio zijn ontruimd. Blusvliegtuigen uit Frankrijk, Spanje en Italië helpen de Portugese brandweer sinds gisteren bij de bestrijding van de branden. Marokko heeft ook hulp toegezegd. In totaal worden nu 17 vliegtuigen en vier helikopters ingezet.
Bron: NOS
Blusvliegtuig neergestort midden in brandgebied Portugal
Tijdens bluswerkzaamheden in Portugal is midden in het rampgebied een blusvliegtuig neergestort. Dat melden lokale autoriteiten. Het toestel van het type Canadair is neergekomen ten noorden van Pedrógão Grande, op een plaats waar bosbranden hevig woeden.
In een blusvliegtuig zitten normaal gesproken twee mensen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een toestel zoals deze is neergestort in het brandgebied. © EPA
Verwarring
Over het gemelde ongeluk heerste al snel verwarring. Aanvankelijk zou het om een Portugees blusvliegtuig gaan, maar later werd gemeld dat het waarschijnlijk een Spaans toestel was. Ook over plek waar het zou zijn neergekomen, heerste bij hulpverleners en de brandweer verwarring.De krant Jornal de Notícias meldt vanavond dat de reddingswerkers die naar de plek van het neerstorten bij het gehucht Ouzenda waren gestuurd, geen enkel teken van een neergestort vliegtuig hebben gezien.
Sinds de branden zaterdag uitbraken in het bergachtige gebied circa 150 kilometer ten noorden van Lissabon, zijn 64 mensen in de vuurzee om het leven gekomen.
RTL Nieuws