Uitzonderlijk hoge uv-index
Tijdens het weekend van zaterdag 10 juni en zondag 11 juni werden er in Ukkel uitzonderlijk hoge waarden voor de uv-index waargenomen. Op zondag 11 juni bedroeg de maximaal waargenomen waarde zelfs 9.1. De uv-index is rond deze tijd van het jaar (midden juni - midden juli) altijd vrij hoog, maar waarden hoger dan 9 werden tot nu nog maar twee keer geregistreerd binnen onze tijdreeks (1989-2017), namelijk op 24/06/2016 en op 11/06/2017.
Welke factoren beïnvloeden de uv-index?
- De hoogte van de zon: hoe hoger de zon zich aan de hemel bevindt, hoe meer uv-B straling het aardoppervlak zal bereiken. De hoogte van de zon is afhankelijk van het tijdstip gedurende de dag en het jaar en de locatie waarop je je bevindt.
- De bewolking: over het algemeen zal de aanwezigheid van wolken ervoor zorgen dat er minder uv-B stralen het aardoppervlak bereiken. In sommige gevallen (bij verspreide bewolking) is het echter ook mogelijk dat de uv-B straling wordt gereflecteerd aan de randen van de wolken waardoor meer uv-B straling het aardoppervlak bereikt.
- De hoogte waarop je je bevindt: hoe hoger je je bevindt, hoe korter het pad dat de uv-B stralen hebben afgelegd in de atmosfeer en hoe minder de uv-B straling verzwakt zal zijn.
- De totale hoeveelheid ozon in de atmosfeer: ozon staat erom gekend uv-B straling te absorberen. Met andere woorden: hoe meer ozon er zich in de atmosfeer bevindt, hoe minder uv-B straling het aardoppervlak zal bereiken.
- De albedo van de omgeving: hiermee bedoelen we de mate waarin het aardoppervlak de inkomende uv-B straling kan reflecteren. Bepaalde oppervlakken (zoals sneeuw en helder zand) hebben de eigenschap zeer reflecterend te zijn (hoog albedo) en zullen de uv-index doen stijgen door extra weerkaatsing van de uv-B stralen.
- Aerosolen: wanneer er zich aerosolen in de atmosfeer bevinden, zullen deze in de meeste gevallen uv-B straling absorberen waardoor de uv-index zal dalen.
Wat veroorzaakte afgelopen weekend de hoge uv-index?
Het voorbije weekend werden er bijzonder lage ozonwaarden waargenomen (<300 DU). Dit kan verklaard worden door de (sub)tropische luchtmassa waarin we ons bevonden. Ozon absorbeert een deel van de uv-B straling afkomstig van de zon. Doordat er minder ozon aanwezig was in de atmosfeer, kon er meer uv-B straling het aardoppervlak bereiken. In combinatie met de hoge stand van de zon - typisch voor deze tijd van het jaar -, leidt dat dan tot hogere uv-indexwaarden. Daarnaast waren er zondag ook verspreide wolken aanwezig, die zorgden voor extra reflectie van de uv-B straling waardoor de uv-index verder de hoogte werd ingejaagd.Bron: KMI