Ik wil dan mooie videos hiervan maken maar iedere keer (vaak passeert zo'n bui vanuit het zuiden, zuidwesten, en de bui komt dan ook vrijwel altijd uit dezelfde hoek). Dit gebeurt vrijwel bij elke onweersbui, komt uit dezelfde hoek, verwacht enorme neerslag boven het dorp maar achteraf slaat het toch net een andere hoek uit en gaat het net langs ons. Ik vroeg me af waar dit mee te maken had. Wel hebben wij een natuurgebied de Loonse en Drunense duinen, waarvan ik van sommige heb gehoord dat dat de bui kan beïnvloeden omdat de duinen warme lucht hebben? Daardoor zou de bui afgedreven worden tot aan de maas en bij de maas zou de bui niet meer verder kunnen omdat daar een ander soort lucht boven hangt?
Ook in Tilburg valt tijdens zo'n bui altijd veel neerslag. Maar waarom is het altijd raak in die steden en precies diezelfde plekken tijdens zo'n bui?
Ook zie ik vaak dat de buien naarmate ze het oosten gaan soms steeds verder ontwikkelen, en dan eenmaal in duitsland een explosie van zware neerslag van lange duur veroorzaken en zwaar onweer, hoe kan dit? Kan het ook dat zo'n zelfde bui vanuit het oosten naar het westen overtrekt en zich naar het westen toe verder ontwikkelt?
ik zal hier later wat uitgebreider op antwoorden (of iemand anders) want heb nu even weinig tijd hiervoor.
Eigenlijk hangt veel af van de soort setting, meest klassieke setting voor de meesten onder ons: binnenkomst van onweer van de FR-BE grens en zo doortrekkend naar het NO. Maar er zijn ook settings met onweer vanaf het oosten (Ostgewitter) en die hebben we vorig jaar ook een paar keer gehad.
Maar ook andere settings waarbij bijvoorbeeld de westkust het meeste kans maakt, komen ook voor.
Zal vanavond even wat voorbeelden opzoeken en hier in dit topic plaatsen
de ene locatie een iets gunstigere setting heeft dan de ander, kan het zijn dat het voor de ene een teleurstelling wordt terwijl een ander 10km
verderop de hoofdprijs uit de lucht ziet vallen.
Verder is het ook zo dat de Noordzee en vooral ook de Atlantische Oceaan (golfstroom) een grote invloed hebben op het Nederlands klimaat (westkust net iets meer beinvloed dan Oost-NL).
Men zegt dat Nederland en Duitsland hetzelfde klimaat hebben (Cfb, beide landen) ik ben het daar niet mee eens, want hoe verder je naar het Oosten gaat (vanuit Nederland) des te meer invloed verliest de oceaan/zee en krijg je meer en meer te maken met omstandigheden die aan een landklimaat voldoen.
Het landklimaat kenmerkt zich door koude winters en hete zomers. En in de dagelijkse gang voor creëren van onweer zijn de omstandigheden voor een landklimaat dan ook net iets extremer (grotere verschillen) dan zeeklimaat.
Verder is het zo dat je in Duitsland een net iets betere ligging heeft om 3 luchtsoorten (vochtige oceaan, hitte land en polaire stroming) bij elkaar te laten komen wat dus een grotere kans geeft op "severe weather", in Nederland domineert de invloed van zee/oceaan, wat dan weer ten koste gaat voor de perfecte settings.
Er zijn ongetwijfeld veel factoren te noemen, maar ik ben van mening dat het klimaatverhaal een belangrijke factor is. | Gewijzigd: 15 juni 2017, 00:21 uur, door Bac00
Het kan dus ook zo zijn dat bepaalde locaties (zoals Tilburg, Den Bosch) standaard een betere setting zouden hebben door omgevingsfactoren daar in de buurt?
Wat is de meest onweersrijke regio van België? Wel de Ardennen met als hotspot de Hoge Venen. Waarom is dit het geval: wel het heuvelachige landschap kan een trigger zijn voor onweersbuien (orografische trigger).
Maar voor de westerlingen is de noordzee dan weer in het najaar een voordeel, bij koude bovenluchten over een warme noordzee kunnen door het grote temperatuurscontrast stevige buien ontstaan. Die zich dan ook beperken tot de kuststreek