Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 juni 2017, 08:17 uur | Bericht #480518
Code rood in deel Brabant, grote kans op natuurbrand

Het komt niet vaak voor, maar de kans op een natuurbrand is in Brabant-Noord zo groot geworden dat er code rood is afgekondigd. Mensen wordt gevraagd extra alert te zijn. Door de aanhoudende droogte is de kans op een natuurbrand extra groot en kan deze zich ook snel en onvoorspelbaar uitbreiden. 

Code rood betekent dat mensen extra alert moeten zijn op het voorkomen van natuurbrand. In deze periode is de kans op het ontstaan van een natuurbrand extra groot. Een natuurbrand kan zich in deze vaak langdurige droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker als er een harde wind staat. 

Diverse branden
In Nederland zijn er de afgelopen jaren diverse grote natuurbranden geweest. Voorbeelden zijn de duinbranden bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland (in 2009, 2010 en 2011) op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant (juli 2010) en  op de Hoge Veluwe (2014). In Nederland gaat het in vergelijking met het buitenland niet over duizenden maar over honderden hectares verbrand natuurterrein.

Bron: RTLNieuws
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
21 juni 2017, 09:40 uur | Bericht #480520

Waterschappen nemen maatregelen tegen warmte en droogte


De hoge temperaturen en aanhoudende droogte dwingen de waterschappen tot het nemen van maatregelen om het waterpeil op niveau te houden. De Unie van Waterschappen liet dinsdag weten dat als de nood aan de man is, zoet water wordt aangevoerd."Dat kunnen we onder meer doen door de stuwen van waterreservoirs open te zetten", aldus een woordvoerster. "Op sommige plekken in het land gebeurt dit al."

Verder inspecteren de waterschappen dijken die door de droogte kwetsbaar kunnen worden en worden op sommige plekken noodpompen neergezet om het water op peil te houden.

Vooral in Noord-Brabant en Limburg veroorzaakt de droogte problemen. De waterschappen in die provincies controleren extra intensief of de beregeningsverboden worden nageleefd.

Zoutgehalte

Verder houden de waterschappen in de gaten of het zoutgehalte in de rivieren niet te hoog wordt. Een te hoog zoutgehalte kan schadelijk zijn voor de natuur en de landbouw.

Ook zijn er extra controles op de aanwezigheid van blauwalg in zwemwater. Blauwalg kan irritatie aan de ogen of de huid veroorzaken. Het inslikken kan leiden tot hoofdpijn, overgeven en diarree. Sommige soorten algen zijn zo giftig dat die verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen tot gevolg kunnen hebben.

Door: ANP
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4782528/waterschappen-nemen-maatregelen-warmte-en-droogte.html
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
21 juni 2017, 09:41 uur | Bericht #480521

Jetski moet zuurstofgehalte in vijver verhogen

 
De stad Ieper neemt speciale maatregelen om het zuurstofgehalte in Zillebekevijver te verhogen.

Momenteel is dat door de aanwezigheid van blauwwieren maar 5%. Vorig jaar was het nog 10%, en zelfs dan was er massale vissterfte.

De brandweer heeft daarom het water bespoten, er komen vier extra beluchters en er mag uitzonderlijk even een jetski varen op de vijver. Dat alles dus om het zuurstofgehalte op te krikken

Bron: Focus-WTV
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
21 juni 2017, 14:01 uur | Bericht #480525

Auto's wassen, gras sproeien en zwembad vullen vanaf morgen verboden door droogte



Door de aanhoudende droogte heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist dat er geen water meer verspild mag worden. Daardoor wordt onder andere auto's wassen, gras sproeien en zwembaden vullen met leidingwater verboden.

Om te voorkomen dat we door de aanhoudende droogte zonder water komen te zitten, neemt de Vlaamse regering maatregelen. Concreet wordt het vanaf morgen verboden om drinkwater te verspillen. Dat heeft minister Schauvliege beslist. Onder verspillen wordt onder andere verstaan: de auto wassen, het gras sproeien en zwembaden vullen. Het verbod gaat vanaf morgen in.

"Het verbruik van drinkwater is de afgelopen dagen met 40 procent gestegen", stelt de minister vast. "We moeten vooruitziend zijn en daarom komt er een verbod voor niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater, zodat de watervoorziening verzekerd kan worden voor iedereen."

Landbouw
Het verbod komt er nadat de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen daarop hadden aangedrongen. Zij waren vanochtend met bijeengekomen om te beslissen dat landbouwers in het Leiebekken geen water meer mogen oppompen. Eerder was dat al verboden in het IJzerbekken. In overleg met minister Schauvliege is daarna beslist om verspilling van water te verbieden.

In het Vlaams parlement wordt vanmiddag gedebatteerd over een droogteplan.

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
21 juni 2017, 14:04 uur | Bericht #480526

Boeren mogen ook geen water meer oppompen uit Leiebekken



Credits: Belga

Boeren in Oost- en West-Vlaanderen zullen ook geen water meer mogen oppompen in het Leiebekken. Dat hebben de gouverneurs van beide provincies vanochtend beslist op een overleg. Door de aanhoudende droogte was er al een zogenoemd captatieverbod in het IJzerbekken.

Gouverneurs Carl Decaluwé en Jan Briers, van West- en Oost-Vlaanderen hebben vanochtend samengezeten om extra maatregelen te nemen voor de aanhoudende droogte. 

Om te voorkomen dat de het IJzerbekken te droog zou komen te staan, besliste Decaluwé vorige week al dat de boeren er geen water mogen oppompen. Nu heeft hij met zijn collega Briers beslist om hetzelfde te doen in het Leiebekken, dat zich uitstrekt over Oost- en West-Vlaanderen.

Het nieuwe captatieverbod geldt voor de waterlopen in het Leiebekken, maar niet voor de Leie zelf. Daar mogen de boeren wel water uit oppompen, als ze het melden. Het peil van de rivier wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Verspilverbod?
Gouverneurs Briers en Decaluwé doen ook een oproep aan Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) om een algemeen verbod op waterverspilling in te voeren. Dus auto's wassen bij droge periodes zou bijvoorbeeld niet meer mogen.

Ze roepen ook op voor verhoogde waakzaamheid voor brandgevaar in hun provincies, bij gebrek aan codes, zoals in Limburg.

Bron: deredactie.be
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2643
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 juni 2017, 16:25 uur | Bericht #480529
Citaat van Lako, woensdag 21 juni 2017, 8:17 uur Code rood in deel Brabant, grote kans op natuurbrand

Het komt niet vaak voor, maar de kans op een natuurbrand is in Brabant-Noord zo groot geworden dat er code rood is afgekondigd. Mensen wordt gevraagd extra alert te zijn. Door de aanhoudende droogte is de kans op een natuurbrand extra groot en kan deze zich ook snel en onvoorspelbaar uitbreiden. 

Code rood betekent dat mensen extra alert moeten zijn op het voorkomen van natuurbrand. In deze periode is de kans op het ontstaan van een natuurbrand extra groot. Een natuurbrand kan zich in deze vaak langdurige droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker als er een harde wind staat. 

Bron: RTLNieuws
Inderdaad, hieronder het kaartje met het natuurbrandrisico:

http://www.natuurbrandrisico.nl/
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
21 juni 2017, 19:30 uur | Bericht #480531

Brandfase rood van kracht voor Antwerpse natuurgebieden: toegang wordt afgeraden



Credits: Belga

In de Antwerpse natuurgebieden heeft het Agentschap Natuur en Bos code rood in werking gesteld. Het gevaar op brand is te groot door de aanhoudende hitte en droogte. Toegang tot de natuurgebieden wordt afgeraden. Code rood blijft gelden tot het opnieuw gaat regenen.

Code rood hing al een tijdje in de lucht. Rood betekent zoveel als "acuut gevaar". De toegang tot de Kalmthoutse Heide, Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en Tielenheide wordt afgeraden.

Beheerders en brandweer voorzien extra materieel en mankracht voor het geval brand mocht uitbreken. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

Code rood werd eind vorige maand ook al afgekondigd. De volledige lijst van natuurgebieden waar fase rood of oranje geldt, is terug te vinden op de website www.natuurenbos.be.

Bron: deredactie.be
 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
23 juni 2017, 10:56 uur | Bericht #480626

Mogelijk om De Maas over te steken tot in Nederland door laagste waterpeil in 48 jaar



Credits: Tom Palmaers

Maasmechelen -Het waterpeil van de Maas is intussen zó sterk gedaald, dat het zelfs mogelijk is om dwars door de rivier van België naar Nederland over te steken. Het is 48 jaar geleden dat er nog zo weinig water door de langste rivier van het land stroomde. Waden door de lage Maas is mogelijk - zoals hier in Kotem - maar is wel af te raden wegens zéér gevaarlijk.

Bron: GVA.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
26 juni 2017, 10:50 uur | Bericht #480659

Van tropisch weer naar Belgische zomer: wat betekent dat voor u?



Credits: Belga

Na een tropische en zwoele week, krijgen we deze week heel ander weer. Het wordt frisser en het hele land mag zich verwachten aan regenbuien. Is de droogte daarmee stilaan van de baan? Is er dan een muggenplaag op komst? Enkele vragen en antwoorden op een rij.

"Het is 100% zeker dat het in het hele land zal regenen deze week. Her en der zullen het felle buien zijn, terwijl het elders op datzelfde moment kurkdroog is. Dat is typisch voor de zomer: als het regent, dan is de neerslag erg ongelijk verdeeld, zowel in ruimte als in tijd", legt weerman Frank Deboosere uit. "Vandaar de nieuwsberichten over lokale wateroverlast, tegenover gewassen die kilometers verderop kreunen onder de droogte en snakken naar een bui."

Hoeveel neerslag er in welke regio zal vallen: dat is niet te voorspellen, zegt Deboosere. Zeker is wel dat het nagenoeg elke dag deze week ergens in ons land zal regenen. "Het zomerse weer maakt stilaan plaats voor bewolkte periodes met buien. Ook de temperaturen dalen langzaam naar 23 graden op woensdag, met dan lokaal veel neerslag en kans op onweer. Tegen het weekend halen we nog "amper" 20 graden. Volgende week wordt het opnieuw iets warmer en droger."

Brengen de regenwolken ook een muggenplaag met zich mee?
U zal ze wellicht al opgemerkt hebben in huis: de zomermaanden brengen meestal ook muggen met zich mee. Door de aanhoudende droogte zijn er nu minder muggen dan gewoonlijk, zegt Hendrik Moermans van Natuurpunt. De voorspelde regen brengt mogelijk extra muggen voort, maar van een plaag is zelfs dan geen sprake.

"We hebben een muggenluw voorjaar achter de rug. Als er door de plaatselijke regenbuien van de komende dagen regenplassen ontstaan, waarin de muggen hun eitjes kunnen leggen en zich dus kunnen voortplanten, dan normaliseert het aantal muggen voor deze tijd van het jaar. De omstandigheden zijn voor hen dan optimaler dan nu, maar dat leidt zeker nog niet tot een plaag", legt hij uit. "Het precieze weer is van doorslaggevend belang: muggen hebben zowel warmte als vocht nodig. Er wordt regen voorspeld, maar niemand heeft een kristallen bol."

Blijft het sproeiverbod nog van kracht?
Vorige week woensdag besliste Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om tijdelijk een zogenoemd "sproeiverbod" in te voeren. Om tijdens deze periode van aanhoudende droogte de verspilling van drinkwater tegen te gaan, mogen we tijdelijk geen zwembaden meer vullen, onze auto wassen of ons gazon sproeien. Nu er regen voorspeld is, wordt deze maatregel mogelijk in de loop de week bijgestuurd, klinkt het op het kabinet Schauvliege.

"Er zijn twee redenen waarom we vorige week een sproeiverbod hebben ingevoerd: enerzijds was het al droog, waardoor natuurlijke watervoorraden snel slonken, en anderzijds was er door de hitte een enorme piek in het verbruik van drinkwater", legt haar woordvoerder Jan Pauwels uit. "Die tijdelijke piek in het waterverbruik is nu het minder heet is alweer genormaliseerd. Gelijkaardige pieken zien we trouwens vaak in de zomer. We houden nu de weerkaarten in de gaten, om te kijken wanneer en hoeveel het zou regenen. Dan weten we hoe snel de waterstanden kunnen stijgen. Onze experts bekijken in welke mate en op welk moment het sproeiverbod kan worden bijgestuurd."

Wat met de gewassen door de aanhoudende droogte?
Het gaat in de loop van deze week dus overal in ons land wel regenen, zegt Deboosere, maar dat zal niet voldoende zijn om de aanhoudende droogte in 1-2-3 op te lossen. "Qua neerslaghoeveelheid staan we maanden achter, dat valt niet in enkele dagen in te halen. Extreme droogte kunnen we enkel doorbreken met langdurige depressies. Droogte verdwijnt even geleidelijk en traag als ze komt."

Om de kurkdroge bodem opnieuw te normaliseren, is er nood aan wat Deboosere "malse regen" noemt. "Dagen, en zelfs weken aan een stuk zou het moeten regenen voor onze natuur. Neerslag die nu op een kurkdroge bodem valt, kan immers niet doorsijpelen in de bodem. Het spoelt rechtstreeks weg. Als er hevige neerslag valt op korte tijd, dan zijn er zelfs vrij snel overstromingen mogelijk omdat het regenwater dan snel en oppervlakkig wordt afgevoerd."

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 juni 2017, 19:27 uur | Bericht #480709

Landbouwer pompt regenwaterputten leeg


Afgelopen nacht zijn zes regenwaterputten en septische putten leeggetrokken op een verkaveling van bouwpromotor Hectaar in Roeselare.

Een nog onbekend landbouwvoertuig pompte zowat 45.000 liter water op. Een ruwbouwaannemer zag vanochtend op de verkaveling in de Beversesteenweg in Roeselare dat de deksels van de regenwaterputten anders lagen dan toen hij de werf gisteravond had afgesloten. Al het regenwater bleek uit de putten weggetrokken. In totaal werden van zes woningen de regenwaterput en de septische put leeggetrokken, goed voor zowat 45.000 liter.

Droogte
"We zijn ervan overtuigd dat de persoon of personen in kwestie op zich geen slechte bedoelingen hadden. Ook wij zijn bijna allemaal van de boerenbuiten. We snappen dat de droogte grote problemen veroorzaakt voor landbouwers", zegt werfleider Axel Bouttelisier. "Had die landbouwer ons benaderd, dan hadden we misschien wel spontaan kunnen helpen, bijvoorbeeld door de helft van onze putten aan hem te schenken."

Geen klacht
De leeggetrokken putten zorgen echter ook voor problemen op de werf. Wanneer het grondwater terug stijgt en de regenwaterput leeg is, bestaat de kans dat die terug naar boven komt. Dat kan voor heel wat schade zorgen. De Roeselaarse bouwpromotor is niet van plan een klacht in te dienen en hoopt op de eerlijkheid van de betrokken landbouwer.

Bron: Focus-WTV

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
29 juni 2017, 12:56 uur | Bericht #480722

Verbod op verspillen drinkwater zaterdag voorbij, "maar blijf zuinig"



Credits: Belga


Het verbod op het verspillen van drinkwater wordt vanaf zaterdag opgeheven. Dat meldt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). De maatregel was in het leven geroepen na een wekenlange droogte. Toch roept de minister nog op tot zuinigheid.

Het verbod ging in op 22 juni. Mensen mochten vanaf dan hun kraantjeswater niet langer gebruiken om hun auto's mee te wassen, gazons of velden te besproeien of zwembaden mee te vullen. De maatregel moet ervoor zorgen dat de drinkwatervoorziening niet in het gedrang komt.

"We zien nu dat het verbruik van drinkwater gestabiliseerd is en we zien dat er weer meer regen valt", legt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) uit. "We roepen wel op om zuinig te blijven, want de voorraden zijn serieus verminderd door de droogte."

Geen landbouwramp
De periode van aanhoudende droogte, die liep van 1 mei tot 15 juni, kan niet worden erkend als landbouwramp. Dat meldt minister Schauvliege nog. "Het KMI heeft vastgesteld dat de periode van 1 mei tot 15 juni 2017 niet uitzonderlijk droog was: in 1989, 2001 en 2011 werden lagere hoeveelheden neerslag gemeten." Het KMI zal nu "het ruimere voorjaar van 2017" beoordelen.

Het verbod op het verspillen van drinkwater is afdwingbaar, er kunnen bij overtredingen processen-verbaal opgesteld worden, maar op de eerste plaats rekent de minister erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag legt om de noodzaak ervan in te zien.

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
30 juni 2017, 10:33 uur | Bericht #480735

Zwembad Veurne blijft dicht door droogte


Omwille van de droogte wordt de heropening van het zwembad van Veurne uitgesteld.

Het zwembad gaat elk jaar traditioneel drie maanden dicht in juni voor een onderhoudsbeurt. Maar door de aanhoudende droogte en de daarmee gepaard gaande vraag om zuinig om te springen met leidingwater heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de kuip momenteel nog niet te vullen met leidingwater.  Zaterdag beginnen ze terug met het zwembad te vullen, dit duurt drie dagen en drie nachten. De activiteit op woensdag 5 juli rond schatteneiland in het zwembad gaat dus waarschijnlijk door. 

Volgens de schepen kan het niet dat de stad haar inwoners oproept om zuinig om te springen met leidingwater en dan zelf deze richtlijn niet opvolgt.  Ook de tennisvelden en de voetbalterreinen in de Noordstraat worden intussen niet meer besproeid en op de voetbalvelden in Bulskamp werd de automatische beregening stopgezet.

Bron: Focus-WTV
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
30 juni 2017, 18:57 uur | Bericht #480742

West-Vlaanderen vreest drinkwatertekort tijdens toeristisch seizoen: sproeiverbod blijft van kracht



Deze familie in Izegem zal nog even moeten wachten met het sproeien van de planten in de tuin, behalve wanneer ze daarvoor regenwater gebruiken natuurlijk. © Henk Deleu.

Wie in West-Vlaanderen woont, mag zeker tot halfweg juli geen zwembad vullen of auto's wassen met leidingwater. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé vandaag beslist. Meer zelfs: de drinkwaterproductie komt stilaan in het gedrang. "En dus gaan we strenger optreden", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Het sproeiverbod wordt morgen in de rest van Vlaanderen opgeschort.

De rest van Vlaanderen mag morgen opnieuw z'n oude leventje opnemen, want minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) meldde gisteren nog dat het sproeiverbod wordt opgeheven. "Maar dus niet in onze provincie", voegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé daaraan toe. "Het heeft deze week nauwelijks geregend en al zeker niet voldoende om het watertekort op te lossen." Meerdere gemeenten kenden zelfs geen regenval. Het peil van de waterlopen daalt verder.

In West-Vlaanderen hopen ze dus dat het de komende dagen niet broeierig  heet wordt, want nog zeker tot en met 14 juli mogen de inwoners er geen zwembad vullen, auto's wassen of planten en gras besproeien met kraantjeswater. Ook de landbouwers moeten zich nog houden aan het verbod om grondwater op te pompen. 

"Komend weekend is er wel een verhoogde kans op neerslag in West-Vlaanderen, maar dat is onvoldoende", klinkt het. "Volgende week sturen de weersvoorspellingen zelfs aan op droogte en hoge temperaturen, tot 30 graden. Het is noodzakelijk om de beperkende maatregelen aan te houden." (lees verder onder de foto)


Een verbodsbord nabij de Vleterenbeek. © belga.

Burgerzin
Zelfs de drinkwaterproductie komt in het gedrang. Als de situatie aanhoudt, is het niet zeker of de provincie de zomer kan overbruggen, zeker nu het toeristisch seizoen aanbreekt waarbij het drinkwaterverbruik verdubbelt. "Daarom dus blijft het verbod op het gebruik van drinkwater voor recreatieve doeleinden van kracht", vervolgt Decaluwé.

De gouverneur laat nog weten dat hij naar alle politiezones een mail heeft gestuurd waarin hij agenten aanraadt strenger op te treden wanneer het verbod aan de laars wordt gelapt. "Ik heb alle korpschefs gevraagd om gerichter en strenger te controleren. Ik stel vast dat mensen hun regenput vullen met leidingwater en toch hun gazon besproeien. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Decaluwé. "Ik reken op een gezonde burgerzin."

Wie kwistig met zijn drinkwater omgaat, riskeert een controle van zijn regenput met een staalname om te achterhalen of het wel degelijk regenwater is, geeft Decaluwé als voorbeeld. Als die versterkte handhaving niet effectief blijkt, zijn bijkomende beperkende maatregelen aan de orde, zoals een verbod om water te tappen uit de Leie en het kanaal Roeselare-Leie.

Natuurramp
De gouverneur reageerde ook teleurgesteld op de woorden van minister Schauvliege dat deze aanhoudende droogte wellicht niet erkend zal worden als ramp. "Drie weken geleden al hadden we het over historische droogte. De provincie West-Vlaanderen verzamelt samen met de waterbeheerders en landbouworganisaties alle gegevens om de uitzonderlijke droogte te laten erkennen als ramp", aldus Decaluwé. "Er dreigt zelfs een ware natuurramp in de polders als de verzilting zich verder doorzet."


Het heeft de voorbije dagen amper geregend in West-Vlaanderen. Het peil van heel wat waterlopen is met zeker een meter gezakt. © belga.


© belga.

Bron: hln.be
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 juli 2017, 09:28 uur | Bericht #480971

KMI: "Afgelopen 12 maanden waren opvallend droog"


©VRT
In Ukkel is de afgelopen 12 maanden 557,5 mm neerslag gevallen. Dat is slechts 65 procent van de normale waarde van 852,4 mm, zo meldt het KMI. Het weerinstituut spreekt over een "opvallend droog jaar". Op korte termijn lijkt daarin geen verandering te komen.
Na een lente met weinig neerslag (amper 60 procent van de normale hoeveelheid voor dit seizoen) in Ukkel, registreerde het KMI daar in juni ook minder neerslag dan normaal (50,8 mm of 71 procent van de normale waarde).

"Juni past hiermee in een lange reeks van maanden die bijna allemaal een neerslagtekort kenden; een reeks die begon in juli 2016. Vanaf dan waren alle maanden droger dan normaal, met uitzondering van november 2016", schrijft het KMI op zijn website.

De huidige droogte volgt na een erg natte eerste helft van 2016. Voor Ukkel was dit het natste eerste semester sinds het begin van de waarnemingen in 1833.

Luxemburg en Henegouwen

De lage neerslagtotalen werden ook in de rest van het land waargenomen, maar met intensiteiten die naar regio variëren. Vooral de tekorten in het zuiden van de provincie Luxemburg en in een deel van de laars van Henegouwen vallen op. Daar werden de laatste twaalf maanden neerslagtotalen geregistreerd tussen 45 procent en 55 procent van de normale waarden.

De tekorten in het westen en het noorden van het land waren kleiner. Op sommige plaatsen werden daar totalen rond 80 procent van de normale waarden gemeten, luidt het. Op de kaart met de droogte-index van april tot en met juni staan bijna heel de westelijke helft van het land en bepaalde streken in de oostelijke helft als uitzonderlijk droog ingekleurd.

Juli

Deze maand is tot nog toe over algemeen weinig neerslag gevallen in ons land. Tijdens de onweders die onder andere vandaag passeren, kan echter lokaal veel neerslag vallen. Ook de rest van de week kan het op verschillende plaatsen in ons land regenen.

"De geleidelijke terugkeer van een hogedrukgebied in de omgeving van ons land, zal naar het einde van de maand waarschijnlijk opnieuw leiden tot droger weer met temperaturen boven de normalen. Op langere termijn (gemiddeld voor de volgende drie maanden) voorzien de modellen van de seizoensvoorspellingen een warmere en drogere periode dan normaal. We willen benadrukken dat de seizoensvoorspellingen voor onze streken met alle mogelijke voorzichtigheid moeten worden bekeken en dan vooral wat betreft de neerslag", besluit het KMI.
Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.3021682 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 juli 2017, 17:49 uur | Bericht #481474

Waterkwaliteit in West-Vlaanderen levensbedreigend door droogte



Credits: Belga

In West-Vlaanderen is het water in sommige waterlopen zo zout geworden, dat er een gevaar is voor de dieren. Daarom verlengt gouverneur Carl Decaluwé het oppompverbod in het IJzerbekken, het bekken van de Brugse Polders en het Leiebekken tot 18 augustus.

Ondanks de regen van de afgelopen dagen is het waterpeil nog altijd veel te laag. De recente regenval heeft de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden bij lange nog niet gecompenseerd.

Bovendien wordt al het zoete water in die waterlopen alsmaar zouter. “Wij zien dat de verzilting de voorbije 14 dagen in verschillende waterlopen sterk is gestegen”, stelt gouverneur Carl Decaluwé vast.

Levensbedreigend
Het zoutgehalte in het oppervlaktewater zou op sommige plaatsen zo hoog zijn, dat dieren mogelijks kunnen sterven door ervan te drinken.

Zoutwaarden hoger dan 4.000 milligram per liter water vormen een risico voor de volksgezondheid. “Er is een risico, zelfs levensbedreigend als de zoutwaarden boven de 10.000 milligram per liter gaan. Op verschillende plaatsen is die op verschillende plaatsen overschreden”, zegt Decaluwé.  In het kanaal Plassendale-Nieuwpoort ter hoogte van Middelkerke bedroeg het zoutgehalte zelfs 14.000 milligram per liter.

“Daarom raad ik aan om er heel voorzichtig mee om te gaan, en analyses laat doen voor men dit water gebruikt zodanig dat men weet dat men veilig bezig is.”

Oppompverbod
Om verdere verzilting zo veel mogelijk tegen te gaan wordt het geldende oppompverbod tot minstens 18 augustus verlengd. Het blijft ook verboden in heel West-Vlaanderen om water uit de waterlopen te halen voor het besproeien van sportterreinen.

Het advies blijft verder om drinkwater zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. De situatie wordt nauw opgevolgd, want ook de komende dagen zouden broodnodige grote neerslaghoeveelheden uitblijven.

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
27 juli 2017, 12:53 uur | Bericht #481489

Droogte op korte termijn voorbij, maar neerslagtekort is nog lang niet weggewerkt



Credits: VRT

De regen in juli heeft ervoor gezorgd dat de kritieke droogtesituatie voorbij is. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in zijn jongste droogterapport. Maar op langere termijn is het neerslagtekort nog lang niet bijgewerkt.

De periode april-juni was in heel Vlaanderen zeer droog. Er viel gemiddeld over de meetposten van de VMM slechts 80,1 mm neerslag, of 42 procent van de normale hoeveelheid. In West-Vlaanderen was de situatie het ergst. Heel wat landbouwers leden schade en even werden er ook maatregelen afgekondigd door minister Joke Schauvliege (CD&V) om water te besparen.

De voorbije maand juli was gemiddeld qua hoeveelheid neerslag. Daardoor is het tekort op alle meetposten wat gedaald of minstens gestabiliseerd. Dit is een normale trend die zich meestal inzet aan het eind van juli en begin van augustus. Niettemin blijft het neerslagtekort op alle meetposten hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Voor de komende 10 dagen wordt tussen de 14,8 mm en 51 mm neerslag verwacht. Hiermee blijft de huidige neerslagsituatie zich voortzetten.

Dat is voldoende neerslag op de korte termijn, maar onvoldoende om het bestaande tekort op de lange termijn beduidend te verminderen. De recente neerslag heeft nog niet geleid tot duidelijk merkbare veranderingen in de grondwaterstanden. Op twee derde van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden zo laag dat er in de voorbije dertig jaar maximaal drie keer lagere peilen voorkwamen.


Credits: VMMA/KMI

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 augustus 2017, 14:59 uur | Bericht #481625
Actuele situatie in België wat betreft de droogte en de voorspelde situatie voor de komende 10 dagen. In bepaalde delen van het land is het nog steeds problematisch en in West-Vlaanderen wordt meer en meer verzilting vastgesteld.




Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 augustus 2017, 11:04 uur | Bericht #481871

Oppompverbod vervalt afgelopen zaterdag (19/8)


Nu zaterdag komt er een einde aan het oppompverbod in West-Vlaanderen. 

Dat hebben de waarnemend gouverneur en de waterbeheersers samen beslist.  De afgelopen dagen viel er heel wat regen en het waterpeil is op veel plaatsen fors gestegen. Hoewel er grote verschillen zitten in de waterbekkens en waterlopen.  Een uitzondering vormen een deeltje van het Blankaartbekken en de Moeren.  Daar blijft het oppompverbod wel van kracht. De jongste maanden is er heel wat minder regen gevallen en dat leidde tot een structureel watertekort. 

Bron: Focus-WTV



Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 september 2017, 19:37 uur | Bericht #482507

Vlaamse regering erkent nachtvorst en droogte als landbouwrampen, Boerenbond reageert tevreden



Credits: Belga

De Vlaamse regering heeft de nachtvorst in april en de aanhoudende droogte van april tot juni erkend als landbouwrampen. De erkenning heeft een kostprijs van 60 miljoen euro en de budgettaire impact wordt gespreid over 2018 en 2019. De Boerenbond reageert tevreden op de beslissing.

Minister Schauvliege had eerder de procedure voor de erkenning als landbouwramp opgestart. De Vlaamse regering heeft nu het licht op groen gezet zodat de getroffen landbouwers een deel van hun oogstverlies kunnen recupereren via het Vlaams Landbouwrampenfonds.

Bij de vorstschade komen fruitteelt, sierteelt, notenteelt, boomkwekerij en wijnbouw in aanmerking voor een tegemoetkoming. Bij de droogteschade komen groenten, akkerbouwgewassen, nijverheidsgewassen, voedergewassen, fruitteelt, sierteelt en boomkweek in aanmerking voor een tegemoetkoming.

Volgens minister Schauvliege wordt de budgettaire impact van de dubbele erkenning geraamd op 60 miljoen euro. Die impact zal gespreid worden over de jaren 2018 en 2019. "Zo kan ik de verliezen op de Vlaamse landbouwbedrijven deels compenseren. Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandeling van deze schadedossiers, zodat de betalingen zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd", zegt Schauvliege.

"Signaal van erkenning"
Zodra de besluiten in het Staatsblad zijn verschenen, hebben de getroffen landbouwers drie maanden de tijd om een schadeaanvraag in te dienen bij het Departement Landbouw en Visserij.

De Boerenbond reageert in een persmededeling tevreden op het nieuws. "De erkenning tot landbouwramp van de droogte en de vorst is een signaal van de Vlaamse regering dat ze erkent dat de land- en tuinbouwsector een economische sector is die de productieomstandigheden niet volledig onder controle kan hebben", zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Bron: VRTNWS
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.561 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 52 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 52, lezen 6 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden