Voorwoord.
Actueel zien we boven ons land een gebied met lichte neerslag overtrekken.(Dit is het warmtefront). En zal in de loop van de middag het oosten verlaten richting Duitsland. Daarachter komen we in MLT (maritiem tropische lucht) terecht. Op grond niveau (2m) word het dan 19-22 graden langs de kustregio's en noorden. Binnenland 23-25 graden, en zuidelijke helften en delen van Belgie mogelijk lokaal 26 graden. Vanavond laat bereikt als eerst de thermische vore, onze kust regio's vlak gevolgt door het koufront. Deze fronten zorgen voor een buiige neerslag gebied met enkele verscholen stevige regen en onweersbuien, die later in de nacht zich landinwaarts richting oostelijk helften in de morgen wegtrekken.
Onweerskans westelijke helften Benelux laat in de avond. Later in de nacht pas uitbreidend mogelijk over meer delen. Zal echt vanaf dat punt bekeken moeten worden. Ogen zijn eerst gericht op eerder genoemde helften.!!.
Situatie rond 00z (2uur vanacht) hier word de thermische vore geschetst. Met daarachter koufront, dus grofweg 22-23 kan een uur eerder, later zijn of spot on, afhankelijk welk model er het best op zit. De eerste buien voor de kust die binnentrekken, deze fronten kaart is op basis van Hirlam en Ecmwf. (is nog een uitgifte van gisteravond) zal vanmiddag eens kijken waar die dan geschetst word.
Modellen laten convectie nog steeds het meest zien op ML niveau. Wat betekent dat de cellen allemaal op middelbaar niveau lijken te gaan. Schering is daardoor ook minder van 40-50kts, naar 25-30kts. Cape in de orde tot 1000 j-kg, de schering en de hoge Theta´s kunnen deze buien lang in stand houden. Op nachtelijke waardes kijken we naar die theta´s liggen die in onze omgeving boven de 50 graden.
De buien zullen dus elevated zijn en dus qua randverschijnselen het minder zal worden, de meesten zullen dat niet erg vinden. Onderdrukt het large hail verhaal, zware windstoten etc etc. Omtrent het onweersverhaal (Bliksemactiviteit) zal dat niet veel afdoen. Activatie zal komen van een thermische vore mogelijk geholpen al door koufront. Zoals ik nou bekijk is het een groot convectief front met veel neerslag en een paar goed georganiseerde multicellen verscholen in het pakket. Er is wel degelijk hagel mogelijk op een forse cel, maar zoals hieronder beschreven en boven zal dat in de orde zijn van 1/2 cm. Windstoten tot 75 km/u is mogelijk op een eventuele downburst wat hoger.
Supercells kleine aandachtspunt voor Belgie:
Is een klein aandachtspunt, ik heb eerder in onweerkansen algemeen al benoemd, en ook hierboven weer. Dat het gros van onze onweersbuien het moeten hebben van de fronten, en dat het vrijwel al dan niet allemaal op middelbaar niveau gaat. Deze komen laat pas aan slechts een enkele model wat eerder maar ook vrij laat in de avond al. Voor het supercell verhaal moet je denken aan surface based, dit houd in dat ze de volle energie op de dag waardes pakken.
Gezien ik dat in geen enkel model zie gebeuren is die kans klein. Die kans is puur op de hoge schering en word niet vertaald in de modellen, maar die mogelijkheid is er wel. Maar met heel veel mits en maren o.a convectietemperatuur missen van echte triggers en een hoge Cap>>>>> Echter mocht er wel qua timing 1 en ander goed zitten en fronten liggen wel wat eerder dichterbij in die omgeving. Dan zou er in die omgeving een enkele prefrontaal, 1 a 2 van de grond kunnen komen, en dan heb je wel kansen op large hail, en zware windstoten. En dan kan de hoge shear ook benut worden, in volle sterkte 40-30 kts dls/lls. Tezamen met Cape in de orde van 1000/1500 j-kg. Dan zijn hagelstenen mogelijk in de orde van 2/3cm, en windstoten van 75/90 km/u in een eventuele downburst wat hoger.
Zal dit gebeuren dan acht ik die kansen dan ook het dichtst bij Frankrijk. En voor onze leden is dat Belgie (vlaanderen).
Mvg Tatanka en hopen op een mooie lichtshow!!
| Gewijzigd: 8 juni 2017, 07:57 uur, door Tatanka
Northern Spain to France, Benelux countries
Ahead of the approaching upper-level trough, quite strong warm air advection is expected, and large-scale ascent can be suggested. Given strong south-westerly upper-level winds, moderate to strong deep-layer vertical wind shear will evolve. An elevated mixed-layer advects north-east and will provide steep lapse rates. Main uncertainty is low-level moisture so that initiation of storms is somewhat questionable. However, models indicate increasing moisture during the day and CAPE could develop.
Capping inversion is expected to weaken due to lift ahead of the approaching trough and associated cold front. Current thinking is that a couple of isolated storms form that evolve into supercells given favorable vertical wind shear. Large or very large hail is possible with these storms. Quite large cold pool potential can result in outflow dominant storms that form clusters capable of producing severe wind gusts while spreading north-east into northern France and Benelux ahead and along the cold front.
http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/mogelijk-zwaar-onweer/3328/
Die hebben daar dan nog ruim de tijd voor om met waarschuwingen te komen. Ook al komen die pas vanmiddag of begin van de avond met waarschuwingen. Dan zijn ze voor kansen, die pas laat in de avond en nacht als eerst in Belgie beginnen, en wellicht pas vannacht hier. Nog ruim op tijd daarvoor!!
Geef ze geen ongelijk ze kunnen nog wel 1 of 2 extra runs meepakken van de modellen.
| Gewijzigd: 8 juni 2017, 10:58 uur, door Tatanka
Die hebben daar dan nog ruim de tijd voor om met waarschuwingen te komen. Ook al komen die pas vanmiddag of begin van de avond met waarschuwingen. Dan zijn ze voor kansen, die pas laat in de avond en nacht als eerst in Belgie beginnen, en wellicht pas vannacht hier. Nog ruim op tijd daarvoor!!
Geef ze geen ongelijk ze kunnen nog wel 1 of 2 extra runs meepakken van de modellen.
is ook zo hoor, die wachten eerst nog ff af..daar hebben ze ook gelijk in. Denk dat we allemaal in spanning afwachten haha
Vrijdagochtend trekken de (onweers)buien verder oostwaarts over het land. Lokaal regent het stevig door en valt mogelijk meer dan 20 mm neerslag. In de middag wordt het vervolgens op de meeste plaatsen droog en breekt de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden van het land tot 20°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig van kracht, in de middag draait de wind naar het westen en wordt dan matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)
Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden beweegt richting Noorwegen en vult op. Bijbehorend warmtefront lag om 10 UTC NW-ZO georienteerd over het noorden van de FIR en verlaat spoedig de FIR. In de warme sector wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd, die aanvankelijk middelbaar onstabiel is opgebouwd. Het golvende koufront nadert vannacht het westen en wordt voorafgegaan door een (thermische) vore/convergentielijn en warmte-advectie rond 850 hPa (ThetaW-850 rond 14 graden). Vanuit het westen loopt tevens een scherpe hoogtetrog mee en de rechteringang van een jetstreak. Door de combinatie van warmte-advectie en dynamische forcering wordt boven onze omgeving een convectief complex verwacht dat vannacht en morgenochtend van west naar oost over het land trekt. Het koufront verlaat morgen om 12 UTC het oosten waarna met een westelijke stroming polaire lucht wordt aangevoerd. Hierin loopt eerst nog een trogje mee, gevolgd door een rug.
Modelbeoordeling:
Condities (met name wolkenbasis) op de Noordzee bij het warmtefront al de hele ochtend slechter dan de modellen berekenen, al gaf Ha38 wel een signaal voor mist. Verklaring lijkt te vinden in het onderschatten van afkoeling en condensatie door doorvallende neerslag. Belangrijkste aandachtspunt betreft de convectie voor vannacht en morgenochtend. Alle modellen laten run-op-run een stevige activatie zien, in grote lijnen ziet het beeld er eenduidig uit. Alle modellen geven indicatie voor twee complexen die boven ons land samenkomen. Beide Harmonies springen wel behoorlijk in timing en positie, vooral gebaseerd op Hir/EC houden we nu eind van de avond/vannacht aan voor de westkust. Het koufront zelf lijkt vrij inactief, pas op dagelijkse gang boven Duitsland lijkt deze weer op te leven. Overigens, de (thermische) vore/convergentielijn einde van de middag/vanavond zit in alle modellen, maar verschilt qua timing behoorlijk. Deze onzekerheid is weergegeven in de GA-verwachtingen.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Wind:
Langs de kust nog 6 Bft, vandaag afnemend en vrijdagmiddag/avond langs de zuidwestkust weer terugkomen. Aandachtspunt voor vannacht en morgen zijn eventuele windstoten bij convectie. Ha36 is het meest fors met lokaal zelfs > 48 kn. Ha38 is veel rustiger met max. 30 kn. Laatste scenario lijkt me realistischer al is in geval van een downdraft zeer lokaal een zwaardere uitschieter niet uitgesloten. Later vanmiddag en vanavond vorming van een thermische (o.a. zeewindeffect) vore/convergentielijn die een groot deel van het land gaat aandoen. De plotselinge windsprong naar west/noordwest is relevant voor met name kleine luchtvaart.
Bewolking:
Nabij het warmtefront lage ST-bewolking, vlak achter wat middelbare onstabiliteit (geen CB's verwacht, hooguit AC). Vannacht en morgenochtend geclusterde, mogelijk ingebedde, CB's met een hoge basis voor (ongeveer FL070) met toppen tot FL350. Op het koufront lijkt de kans op forse CB's niet groot meer, morgenmiddag neemt de onstabiliteitsdiepte af naar FL080 op nadering van de (hoogte)rug. Nabij het koufront kan overigens lokaal ook ST voorkomen.
Neerslag:
Nabij het warmtefront lichte (mot)regen, er vlak achter nog wat middelbare onstabiliteit met lichte regen. Vannacht en morgenochtend waarschijnlijk een of meerdere convectieve complexen. Onstabiliteit lijkt niet groot, MUCAPE in de orde van een paar honderd J/Kg, eff. windschering rond 25 kn. Dynamische forcering (zie synoptische situatie) ruimschoots aanwezig. De vraag is of de dynamische forcering het relatieve gebrek aan onstabiliteit kan compenseren. Waarschijnlijk niet, de kans op grote hagel (weinig CAPE) en zware windstoten (enkel als gevolg van een downdraft) zijn daarmee niet groot. Er kan lokaal wel veel neerslag vallen als gevolg van langdurige regenval bij tamelijk hoge intensiteiten, intensiteiten van > 50 mm/h zijn niet waarschijnlijk (PW-Ha36 slechts orde 30 mm). Toch blijft het oppassen gezien de dynamische forcering voor de vorming van een lijnvormig (squall) systeem met daarmee op grotere schaal (zware) windstoten. Koufront waarschijnlijk vrij inactief, morgen overdag nog een enkele geïsoleerde bui.
Zicht:
Bij het warmtefront nog nevel, mist zit nu net ten noorden van de FIR. Bij de buien morgen mogelijk slechte zichten.
Paraaf meteoroloog: abersonUitgifte: 08/06/2017 11.12 uur LT.
(BRON: KNMI GUIDANCE)
Wind:
Alhoewel de buien vanaf enige hoogte geforceerd worden, is niet helemaal uit te sluiten dat lokaal zware windstoten optreden. Gezien de dynamische forcering voor de vorming van een lijnvormig (squall) systeem met daarmee op grotere schaal (zware) windstoten blijft het oppassen.
Bewolking:
Vannacht en morgenochtend geclusterde, mogelijk ingebedde, CB's met een hoge basis voor (ongeveer FL070) met toppen tot FL350.
Neerslag:
Vannacht en morgenochtend waarschijnlijk een of meerdere convectieve complexen. Onstabiliteit lijkt niet groot, MUCAPE in de orde van een paar honderd J/Kg, eff. windschering veelal rond 25 kn in de meeste hodogrammen. Echter, er zijn met name in het zuidwesten ook plekken waar hogere schering tot meer dan 35 kn mogelijk lijkt te zijn. Dynamische forcering (zie synoptische situatie) ruimschoots aanwezig. De vraag is of die het relatieve gebrek aan onstabiliteit kan compenseren. Waarschijnlijk niet, de kans op grote hagel (weinig CAPE) is daarmee daarmee niet groot. Er kan lokaal wel veel neerslag vallen als gevolg van langdurige regenval bij tamelijk hoge intensiteiten, intensiteiten van > 50 mm/u zijn echter niet waarschijnlijk (PW-Ha36 slechts orde 30 mm). Zowel KOUW als INDEC als Harmonie komen met hoge onweerskansen, maar niet met grote kans op heel veel ontladingen (d.w.z. meer dan 50 per 5 minuten). Gezien de vrij hoge wolkenbases is het niet onwaarschijnlijk dat het vooral om CC zal gaan. Morgen overdag nog een enkele geïsoleerde bui.
Er zijn momenteel in West-Frankrijk al een paar onweersbuien ontstaan. Vanuit hier gaan ze naar het noordoosten trekken.
Deze avond breiden de buien zich nog uit, de buien zullen deze avond of vroege nacht vooral West-België en Zuidwest-Nederland aandoen. Daarna trekken ze door naar het noordoosten.
Het oosten moet wat langer wachten op het neerslagsgebied, dat komt pas diep in de nacht of morgenochtend vanuit Frankrijk. Naar verwachting zullen de laatste buien Oost-Nederland verlaten ongeveer rond een uur of 12.
Aandachtspunten:
- Veel neerslag: de kans op een behoorlijke bak neerslag is het hoogst.
- Onweer: de buien kunnen ook onweer produceren.
- Windstoten & Hagel: op de meest hevige neerslag kan lokaal ook hagel en flinke windstoten voorkomen.
De nieuwste Arome laat zien dat lokaal 30 tot 40 mm ook mogelijk is:
Volgens mij moet het onweer voor het westen van het land nog gaan ontstaan in het kanaal/noordzee. En die bui in frankrijk is nog aan het activeren want de ontladingen nemen toe.
Als je de buienradar kijkt en vooruit zie je ook dat alles vanuit zeeland binnenkomt. Dus komende uren zal er meer duidelijk worden.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar