Momenteel prive even wat zaken op orde aan het stellen, laatste run ziet er in modellen nog steeds fors uit. Maar heb geen tijd om een heel verhaal te vertellen. Kans op code oranje criteria is in de knmi guidance ook aanzienlijk omhoog gegaan. Dit heeft te maken met de (convectieve) windstoten op de buien. En zelfs regulier kunnen deze al optreden, een ander bijkomend detail is dat we in de zomer zitten. En dan zijn dit soort windstoten in de regel wat vaker aanleiding tot schade op grotere schaal. Denk aan bomen die vol in blad staan etc. Met oog hierop dus een apart topic waard. Pak hiervoor de uiteenzetting van Onlineweather, ik kan mij prima volgen in hun forecast. En ik denk dat estofex ook wel aardig in deze lijn gaat zitten.
6/7 juni: (ZEER) ZWARE WINDSTOTEN
Een lagedrukgebied bij Engeland trekt dinsdag naar de Noordzee en diept verder uit. Een koufront, op dinsdag 12z (14 uur) centraal over de Benelux, markeert de scheiding tussen vrij warme lucht aan de oostzijde en koelere polaire lucht in het westen. Na passage van koufront en occlusie, koelt de bovenlucht dinsdagavond op hoogte steeds verder af (in het ZW: 5 km naar -26/-27°).
Dinsdagochtend vanuit het zuidwesten geleidelijk af en toe buiige regen, in het O en NO lijkt het tot het middaguur nog overwegend droog te blijven. Daar kan de temperatuur nog oplopen naar 22 graden. Doordat het koufront op deze warme lucht inloopt, neemt de activiteit hiervan steeds verder toe. Met name in het midden en (noord)oosten kunnen dan enkele actieve buien ontstaan, met kans op onweer en zware windstoten rond 80-90 km/uur. CAPE-waarden bedragen voor het kf uit 500-1000 J/kg, verdwijnen na passage tijdelijk maar nemen later met het afkoelen van de bovenlucht in het zuiden en zuidwesten weer toe naar 400-700 J/kg. Effectieve schering ligt bij het koufront rond 40-45 kt, convectiemodus is georganiseerde multicell (squall-line). In de avond sterk afnemend (10-20 kt), dan veelal single cell getriggerd door een trog nabij de Belgische kust én mogelijk kustconvergentie. Deze buien kunnen tot diep in de nacht naar woensdag aanhouden. Verder bij de ingedraaide occlusie langdurig regen: in totaal valt t/m woensdag plaatselijk zo'n 50 mm neerslag.
Het windveld van de depressie bereikt later dinsdagmiddag Zeeland en trekt vervolgens NNO-waarts over de kustprovincies. De reguliere wind neemt op de zuidflank van het windveld toe naar hard of stormachtig, en pal aan zee mogelijk af en toe storm, 7-9 Bft. Zeker bij buien zijn dan windstoten mogelijk tot lokaal ruim 100 km/uur langs de kust en 75-80 km/uur boven land. Doordat de bomen natuurlijk vol in blad staan, kan er ondanks gebrek aan heel hoge windsnelheden toch schade worden veroorzaakt. Het windveld komt dinsdagavond laat bij de noordkust aan (tot die tijd is het daar dus relatief rustig) en lijkt dan te stagneren. Pas woensdag namiddag verlaten de zware windstoten de Waddeneilanden.
Waarschuwing: niveau 1 geldt in het grootste deel van Nederland voor kans op zware windstoten 75-90 km/uur, langs de kust mogelijk tot ruim 100 km/uur. De hoogste uitschieters komen de gehele periode voor bij (onweers)buien. Pas woensdagmiddag neemt de wind als laatste in het noordelijk kustgebied weer geleidelijk af.
Onlineweather fb