© Jos van Duuren
De organisatie van het jaarlijkse wielerevenement Alpe d’Huez heeft de actie vanavond voortijdig moeten afbreken vanwege hevig noodweer. Eén motorrijder is daarbij geraakt door de bliksem maar niet in levensgevaar.
De motorrijder begeleidde de renners op de berg. Vlak voordat het noodweer losbarstte werd hij geraakt door een zijdelingse bliksem. De man is volgens woordvoerster Kato Marijs van Alpe d'HuZes 'bij kennis, stabiel en niet in levensgevaar. ,,We zijn erg geschrokken, maar blij dat het goed met hem gaat.'' Volgens Marijs is de vrijwilliger naar het ziekenhuis gebracht voor een check.Eigenlijk zou het beklimmen van de Franse berg tot 20.00 uur duren. Maar de tocht is eerder stilgelegd omdat het niet meer verantwoord zou zijn. Fietsers die nog onderweg waren, zijn opgehaald met busjes. Deelnemers en toeschouwers worden opgevangen in tenten en krijgen bouillon en dekens tegen de kou. Over de organisatie van de evacuatie wordt naar verluidt niet geklaagd. Het Nederlandse leger is aanwezig om vrijwilligerswerk te doen. Ze helpen ook mee met de evacuatie. Inmiddels is het weer droog op de berg.Sommige stoeltjesliften in het gebied zouden zijn stilgezet door het heftige weer. Verschillende mensen zouden uit de liften zijn bevrijd.
Geen paniek
Stan Boons uit Tollebeek startte met zo’n 100 anderen net aan zijn laatste beklimming tijdens de zogenoemde saamhorigheidsrit toen het noodweer losbarstte. ,,Er was geen paniek, maar het was even heel peniebel,’’ zegt Boons die bijkomt in de tent van de organisatie met een kop soep.Voordat de renners begonnen was het nog droog. ,,Ik heb er nog een foto van gemaakt omdat het er zo dreigend uit zag.’’Niet veel later reden de fietsers in de stromende regen naar boven. Totdat ze in bocht vijf niet meer verder mochten van de organisatie. ,,We zijn toen een restaurantje ingelopen en hebben daar geschuild tot het ergste voorbij was.’’ In de regen is toen iedereen teruggekeerd naar het startpunt. ,,Superlangzaam en maximaal remmen. Maar eenmaal beneden zijn we heel goed opgevangen.’’Rond acht uur werd het weer droog en is iedereen met bussen naar de onderkomens bovenop de berg gebracht.
Twaalfde jaar op rij
Dit jaar trotseren de deelnemers voor het twaalfde jaar de Alpe d'HuZes om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het beklimmen van de berg is het grootste fondsenwervingsevenement van Nederland. Er is ruim €10 miljoen euro opgehaald. Enkele van de 4000 deelnemers vertrokken vanmorgen al zeer vroeg om tot wel zes keer aan toe de Alpe d’Huez op te fietsen of te lopen. Het bedrag van 10 miljoen euro is nog niet definitief omdat er nog acties doorlopen en er nog toezeggingen binnen zullen komen. In oktober wordt het definitieve eindbedrag bekend als de cheque wordt overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.
Bron (en de rest van het artikel): AD.nl
'Opgeven is geen optie' is het motto. Toch is dit nu het beeld bij de finish. Twee uur geleden begon het slechte weer. #AD6 pic.twitter.com/NzQpggHPUQ
— Noël van Hooft (@NoelvanHooft) 1 juni 2017
| Gewijzigd: 1 juni 2017, 21:21 uur, door SvenTeams worden nu met busjes geëvacueerd van de berg. pic.twitter.com/OpHshi8C3G
— Noël van Hooft (@NoelvanHooft) 1 juni 2017