We kunnen wel stellen dat deze ploffers in de categorie "warmte-onweerders" vallen. Net na het bereiken van de max. temp., kunnen deze extreem fel uitpakken. Wat we nu ook zien bij Eindhoven, ontladingen volgen elkaar in rap tempo op. | Gewijzigd: 29 mei 2017, 17:41 uur, door ML-cape
Edit: achter die eerste cel ontstaat er nu een nieuwe (kijk maar eens hoe die ontploft op 5min)
| Gewijzigd: 29 mei 2017, 19:09 uur, door Sven
Update 19.45 uurOnweersbuien ontwikkelen zich in het rode gebied.Op dit moment zit een felle onweersbui vlak bij Vaals, maar die trekt Duitsland in. Verder is het overal droog in Nederland. De komende uren is echter nog steeds kans op onweersbuien. Boven Noord-Frankrijk 'rommelt het', deze buien verplaatsen zich noord-noordoostwaarts en bereiken Noord-Brabant en Limburg vermoedelijk vanaf 22.00 uur.
Omdat in de hogere luchtlagen wat meer wind komt te staan, gaan de buien zich iets sneller verplaatsen. Dat is enerzijds wel fijn, want dan kan het niet zo lang op één plek blijven regenen en onweren. De kans op overlast is daardoor wat kleiner.
Aan de andere kant, buien worden vaak heviger als er grotere verschillen zijn in wind tussen de grond en hoger in de lucht. Dat betekent dat de buien van vanavond laat, en vroeg in de nacht, mogelijk feller en meer samengeklonterd zijn dan we eerder vanavond zagen.
Weerplaza geeft momenteel geen indicatie van welke regio in het land wel of geen onweer krijgt. We verwachten wel dat de zwaarste buien over het zuiden, zuidoosten en oosten van het land trekken. Grofweg over de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.
Bron: Weerplaza
Dat wordt afwachten. Zelfs Ed Aldus bericht op Twitter: Later op de avond buien? Dus die weet het ook niet.
Neerslag:
In het zuidoosten aanvankelijk nog enkele onweersbuien, gevoed vanaf de grond. Modus pulse/multicell. Verder in de avond en dinsdagnacht mogelijk het binnenkomen van een convectief complex (multicell) vanuit Frankrijk (daar getriggerd door hoogtetrog en RI jet). Momenteel is er boven Frankrijk sprake van buienontwikkeling. De kans op het vormen van zo'n convectief complex is dus nog steeds reëel. Aangezien de modellen verschillen qua intensiteit en precieze positie zal het op nowcasting aankomen. Bij buien kans op veel regen op korte tijd (PW > 40 mm), grote hagel (hoge CAPE) en windstoten (zie wind). Over het algemeen geldt tot aan de passage van het koufront hoge MUCAPE (overdag > 2000 J/Kg), in de nacht naar dinsdag afnemend naar rond 1000-1500 J/Kg, bij het koufront dinsdag 500-1000 J/Kg). Een bovenluchtforcering boven onze omgeving ontbreekt grotendeels, al lijkt de bovenluchtstroming in de nacht naar dinsdag zwak cyclonaal te worden.
Edit svenne: ff plaatje erbij
Thanx Svenne
Ik vind het een vreemde waarschuwingskaart nu, waarom Drenthe dan nog wel?
PS -> Die cell boven Duitsland is een monster!
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Nieuwe run van WRF4KM
Mixed-Layer CAPE (gemiddelde van SB cape en MU cape).
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
En worden er nog grotere onweers gebieden verwacht dan dit soort kleine pittige buien?
https://gyazo.com/7d2f03381dd0de123518367c29f61f79 | Gewijzigd: 29 mei 2017, 22:06 uur, door Mikki250
Een ding is zeker. Het is hier in Gouda drukkend benauwd met een hoge luchtvochtigheidsgraad en behoorlijke dauwpunten, Meestal een goed teken
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1