Voorwoord:
Het is weer tijd voor een apart topic het zijn kleine kansen in eerste instantie maar wel allen met potentie tot (zwaar) onweer, later in de periode worden ze wat groter. Waarvan ze op alle kans dagen op verschillende manieren,een bepaalde manier van tegenwerking van de buien hebben. Zij het door windrichtingen onderin, het ontbreken van triggers,convectietemperatuur etc etc. Dit kan nog per kans verbeteren, gelijkwaardig blijven of zelfs nog minder worden. Zoals gezegd kleine kansen dus in eerste instantie. En dit zal in de komende dagen meer duidelijk moeten worden. Maar aangezien modellen toch min of meer forse Cape hebben staan. En van tijd tot tijd het scherings-gewijs ook best wel oploopt. Zijn eventuele buien ook meteen fors als de plaatjes helemaal goed vallen, of slechts deels al.
Cape morgen fors model Gfs
Cape Wrf
Onweerskans Zaterdag op Zondag 27 Mei >>Benelux kustregio's<< (mogelijk deels landinwaarts bij kustregio's).
We pakken de kansen eerst even op bij morgen namiddag/avond richting zondagnacht >>voor zondag overdag en kansen verderop zal ik regelmatig met update's komen< ook voor morgenavond nog. Later richting maandag komen potentieel ook meer helften van Nederland en Belgie aan bod.!!
Morgen in de warme lucht vormt zich een N-Z georienteerde vore. Deze zal grofweg morgen namiddag/avond boven de westelijke helften van Belgie te liggen. Verder in de loop van de avond trekt deze noordwaarts weg langs de Nederlandse kustregio's. Op en nabij deze vore kunnen zich onweersbuien ontwikkelen. Cape waardes lopen langs de kust op in de orde van 1500-2000 j/kg. Mocht het frontje wat oostelijker komen zit het meteen in hogere Cape waardes 2000-3000 j/kg. Eff schering 20-30kts.. dus convectie modus is multicell slecht tot matig georganiseerd waarschijnlijk. Een hele kleine kans dat het 1 en andere zich ontwikkelt tot een chaotische Mcs. (Model Wrf toont dit vooral...maar kan evenmin ook een stevige goed georganiseerde multicell zijn). Mogelijk dat buien van het front buien kunnen triggeren meer centraal op die hogere waardes. Vooralsnog is dat een aandachtspunt, en dat zal al nowcastend duidelijk moeten worden!!.
Bij de buien zijn er kansen op hagel in de orde van 2-4cm, veel bliksemactiviteit en windstoten in de orde van 75-90km/u in een eventuele downburst hoger.
Ps: mogelijk dat de kansen nog worden verlengd tot dinsdag!!.
| Gewijzigd: 26 mei 2017, 08:39 uur, door Tatanka
Van 27/05 16u tot 28/05 09u :
Zaterdagnamiddag en tijdens de nacht van zaterdag op zondag kan lokaal een onweer ontstaan met soms veel neerslag in een korte periode. In het westen van het land en langs de Franse grens is het risico het grootst.
Zondag en begin volgende week wordt de kans op onweer in de andere regio's ook groter. Dat geldt later ook voor meer regio's NL.
Vanavond laat zal ik nog weer met een korte update komen over morgenavond. Of wellicht dat estofex mits ze tijd hebben al vroeg zijn met een forecast. Maar dan zien jullie die wel tegemoet van mij over andere leden.!!
Straks eerst eens even genieten ook van het weer. En lekker in het zwembad plonsen.!!
Mvg Tatanka en een fijne dag.
Neerslag:
Net voor het koufront uit en nabij de vore mogelijk ontwikkeling van enkele buien. De modellen geven een indicatie op een enkele bui, maar het lijkt niet opgelegd te zijn. Als deze buien ontstaan kunnen de toppen tot max FL400 reiken. Dat betekent dat het pittige onweersbuien kunnen zijn, waarbij hagel en windstoten niet uit te sluiten zijn.
Triggers voor het ontstaan van deze buien zijn:
- dagelijkse gang
- convergentie nabij de vore
- eventuele optilling ten gevolge van de nadering van het koufront.
In de bovenlucht zijn geen verdere triggers aanwezig.
CAPE waardes liggen nabij en west van de vore rond 1500 J/kg en shear rond 20 kn waarmee de convectieve modus multicell is. Het feit dat het geen opgelegde situatie is zal wellicht te maken hebben met het feit dat de wind onderin de kolom westelijk wordt waarmee de voeding voor de mogelijke buien afgesneden wordt.
euuu,.. word het niet slilletjes tijd voor de topic:raad het aantal bliksem strikes?!
Dit is zeker een leuk idee. Echter is een "raad het aantal ontladingen" meestal pas een topic wanneer onweer zo goed als evident is
De kansen zijn nu nog, juist door verschillende modellen en ontbreken van triggers, erg onzeker.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
1. zaterdagavond
Buien ontstaan in gele gebied, en trekken langzaam afbrokkelend door naar het rode gebied ten noorden (ze brokkelen af omdat energie langzaam afneemt).
2. zaterdagnacht
Buien komen vanuit Frankrijk aanzetten, je ziet ze om 20:00 al in Frankrijk zitten, ze trekken door naar oost-vlaanderen, om daarna Nederland in te trekken, ook deze buien boeten langzaam in aan kracht en activiteit.
zondagochtend is de Benelux in deze run van Harmonie weer buienvrij. Zondagmiddag zijn er opnieuw enkele kansen.
Net als Tatanka aangeeft zie je de korte termijn modellen voor morgen toch ook meer op die dikke cape gaan, dit is een aandachts punt.
Neem nu even wrf 4km die laat het volgende zien: Initiatie boven N-Fr tegen de late namiddag. Op de 10 m windkaart is goed te zien dat de buien onstaan op een convergentielijn (Zeewindfront, vore, etc).
Dit trekt dan activerend richting het noordoosten zoals op onderstaande kaart te zien is.
Ook Arome ondersteund het verhaal van Tatanka, let wel op dit is nog de run van vanmorgen, de nieuwe is helaas geblokkeerd.
Goed, het zal morgen weer nowcasten worden met de locatie en sterkte van convergentielijntjes, zeewindfrontjes, etc want een duidelijke trigger vanuit de bovenlucht is er niet. Dus qua locatie is het nog alles behalve zeker. Hou er ook rekening mee dat er evengoed niks kan gebeuren, we gaan het zien.
Fijne avond , Jens
De exacte locatie van de buien morgenavond zal nowcasten worden, het rood gearceerde gebied is een indicatie naar welk gebied de buien zullen trekken volgens de meest recente Harmonie run. We zullen het morgenavond volgen.
Vandaag nowcasten bekijken we de actuele situatie dan zien we dat de thermische vore, in de nacht toch flinke sprongen heeft gemaakt. En actueel al wat verder richting de Benelux ligt dan gisteren. Op die thermische vore zit nou een zeer actief gedeelte boven de UK (met veel ontladingen) wat pas vannacht is onstaan. Het is zeker goed mogelijk dat deze vore in tegenstelling tot gisteren, al wat eerder gepruttel gaat geven dan voorheen. Als we de modellen bekijken zie toch dat er veel dingen missen. Dat het wellicht te droog is daar waar de vore zijn kans krijg in een wat vochtiger omgeving actveerd het weer of onstaan buien.
Een dergelijke lijn vanavond laat komende nacht is hier ook mogelijk, het kan ook zo zijn dat het bij wat gepruttel blijft.
Het zal vandaag duidelijk moeten worden. Het kan ook zo zijn dat het geheel meer centraal gaat met het indraaien van het front, tezamen met het inlopen van Koufront. Dat het accent ineens over het binnenland ligt en oostelijke helften. De modellen geven zeer lastig wat inzage omtrent neerslag. Normaliter had je hier een duidelijk convectief signaal bij moeten zien al in de modellen.
Actuele ontladingen https://www.lightningmaps.org/#y=50.024;x=-1.1568;z=6;t=3;m=sat;r=0;s=201;o=0;b=0.00;n=0;d=2;dl=2;dc=0;ra=1;
Mocht je vragen hebben vandaag ik ben tussen het plonsen in het zwembad door te vinden in de chat vandaag,. Ik verzoek graag om waarnemeningen te posten in waarnemings topic en gewoon kletspraat in de kletstopic.
Morgen zijn er ook weer kansen, en zodoende kan deze topic schoon blijven voor het bespreken van die kans. Voor die kans zal ik eind van de middag de boel eens bekijken,
Stukjes uit de guidance
Modelbeoordeling:
Kleine verschillen in de positie van het koufront en uiteraard detailverschillen in de weergave van convectie.
Neerslag:
Op de vore en bij het koufront kans op een enkele geisoleerde (onweers)bui. CAPE*SHEAR (CAPE max. ~1500-2000, shear ~ 20 kn) gaat naar maximaal 40 vanavond en in de nacht naar zondag. De profielen worden dan (tijdelijk) vochtiger (ook in de mid-levels) in de nabijheid van het koufront/vore, convectie is enkel vanaf hoogte mogelijk. Forcering komt van het koufront/vore en de zwakke hoogtetrog die de golf in het front veroorzaakt. Hier zien we ook het duidelijkste signaal voor convectie in de modellen.
| Gewijzigd: 27 mei 2017, 06:41 uur, door Tatanka
Ook de nieuwe wrf4km blijft met forse cellen komen in ZW-Z benelux. Het is echt een loaded gun situatie, Een situatie met een enorme hoeveelheid latente onstabiliteit in de vorm van CAPE in combinatie met onzekerheid trigger. Die triggers zitten ook wel in de buurt maar in heel veel modellen niet goed. Kansen blijven daardoor zeer beperkt. Maar zoals dit model al aangeeft als dat er eenmaal is dan is het ook fors. Bij deze buien zijn gezien de hoge cape waardes, lokaal op deze buien hagel mogelijk in de orde van 2-4cm. Tevens is er kans op veel ontladingen, windstoten van 75-90km/u.
| Gewijzigd: 27 mei 2017, 08:19 uur, door Tatanka
Estofex voor vandaag, met bijhorende uitleg (Engels):
The mixture of elevated mixed layer with lapse rates exceeding 7 K/km along with low-level moisture pooling (mixing ratios ~ 12-13 g/kg) and strong diurnal heating, develops a moderate to high instability (ML CAPE ~ 1500-3000 J/kg) in the belt from N Spain up to Benelux. DLS is not very high and amounts mostly 10 m/s (apart from N edge of France where 15 m/s may be available) which limits supercell potential and overall severity of convective cells. However, thanks to high thermodynamic instability large hail locally exceeding 3-4cm cannot be ruled out. Very large hail may occur if thunderstorms will develop in the better shear environment over N edge of France. Slow motion of the cells and high PW (~ 35mm) will also favour heavy rain events and a possible local flash flooding. Local severe wind gusts due to microburst phenomena are also involved. Limitation of this forecast is associated with the uncertain magnitude of the cap which may limit CI, especially over N France. The magnitude of lift seems to be also not very high, even besides WAA.
Severe thunderstorms will be also possible in the warm sector over E British Isles. Although these stay under weaker thermodynamic instability area, trough centre is closer and thus provide better lift and overall kinematics. Thunderstorm developing in this area may be capable of clustering into multicells capable of producing severe wind gusts and heavy rain. Few large hail incidents exceeding 2-3cm also cannot be ruled out. A marginal tornado potential also exists over tritple-point in E-CNTRL British Isles where low-level shear and helicity will be enhanced.
Majority of surface-based thunderstorms capable of producing severe weather will develop in the afternoon hours over N Spain, N France and E British Isles. In the evening hours, thunderstorm should move to Benelux and become elevated. A band of storms (squall line) moving through North Sea is also possible.
Bron: estofex.org | Gewijzigd: 27 mei 2017, 08:59 uur, door Sven
Kf/Thermische vore waar al buien op gaan deze vore loopt nog wat meer frankrijk in.
Later zijn daar ook de eerste buien al mogelijk. Tot die tijd kan de boel nog opwarmen in de Benelux front gaat traag.
Op de thermische vore en een gebied met convergentie (zwak koufront / kaart hieronder) zou het dan later in de middag en avonnd van zuidwest naar noordoost moeten gaan gebeuren. De vraag is en blijft of er genoeg trigger zal zijn (forcering) om de hoge capes "aan te sprekken". De (meso) modellen geven nog weinig houvast, hoe dan ook, vanaf vanmiddag -avond van het ZW uit goed de lucht in de gaten houden
- Onweerskletstopic: de naam zegt het zelf, hier kan je naar hartenlust kletsen of zelfs wat klagen (hou het wel deftig)
- Waarnemingstopic: onweert het bij je? Of is het compleet droog? Laat het dan hier weten!
1. Harmonie, niet zoveel spannends
Harmonie laat het vanavond nauwelijks tot buienvorming komen, hoogstens wat gepruttel in Zeeland en West-Vlaanderen.
2. WRF, nadruk op zuidwesten
WRF laat stevige buien ontstaan boven Zeeland en Noord-België, die trekken vervolgens een stukje naar het noordoosten (naar Brabant en het zuiden van Zuid-Holland). In actieve vorm zullen deze buien niet ver Nederland in trekken.
Benelux is uitvergroot.
3. Arome, nadruk op binnenland
Arome berekend momenteel de meeste buien, in België ontstaan bij Arome richting de avond veel buien, die langzaam minder actief worden en richting Brabant en Gelderland trekken.
Guidance:
In Harmonie38 gebeurt er vrijwel niets. De CAPE-waardes zijn hoog, maar de lucht is vrij droog en entrainment zal ervoor zorgen dat de werkelijke waardes lager liggen. Het verschil is in Hirlam meer dan 1000 J/kg.
Op de vore in het zuidwesten enkele buien, mogelijk met onweer en hagel. Nabij het front regen en ook enkele buien. Toppen hiervan gaan minder hoog (progtemp EHDB 28/05), kans op onweer klein. Harmonie berekent hierop ook geen activiteit meer.
Maandag wordt een heuse hitte piek verwacht met temperaturen die in Limburg zelfs zouden kunnen oplopen tot 35 graden. De onstabiliteit van die dag is dan ook flink hoog en de kans op een trigger is veel prominenter aanwezig.
Zelf heb ik de verwachting dat maandag 29 mei weleens de eerste bijna landelijke zware onweersdag van 2017 zou kunnen gaan worden.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1