Maastricht is als eerste station vrijdag de 100-punten grens overgegaan, daarmee wordt deze zomer daar al geclassificeerd als 'warm'.
Verder valt deze zomer bij het waddeneiland Vlieland in de categorie 'zeer koel'.
Ook De Kooy, Stavoren, Lauwersoog en Nieuw Beerta komen in de categorie 'koel'.
Hoogeveen kan deze zomer voortaan (als het aan de warmtegetallen ligt) betitelen als 'normaal'.
Donderdag was het vrij warm en konden er in het zuiden en westen onweersbuien onstaan, zowel Maastricht, Eindhoven en Ell behaalde de hoogste dagscore.
Vrijdag was het weertype wat rustiger, alleen in het oosten kwamen nog wat onweersbuien voor. Maastricht kreeg 5,2 warmtegetallen, en dat was de hoogste dagscore.
Zaterdag was een vrij warme dag, het werd in Arcen 28,0ºC (maar er was wel een groot verschil met het noorden). Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Zondag was het iets minder warm, maar alsnog werden er warmtegetallen behaald. Maastricht versterkte zijn koppositie want ze kregen de hoogste dagscore.
Maandag werd het in Ell 28,4ºC, in het oosten ontstonden flinke onweersbuien. Maastricht behaalde de hoogste dagscore.
Dinsdag was het dus al flink wat koeler en trokken er een paar buien over, maar toch kwamen er lokaal nog warmtegetallen voor, Arcen kreeg er de meeste.
Verder heeft Hoorn (Terschelling) als laatste station de categorie 'koud' verlaten en komt nu bij de 'zeer koele' zomer.
Marknesse gaat nu voor een 'normale' zomer.
update 15 t/m 19 juli
15 en 16 juli was het vooral in het zuidwesten warm, 16 juli was de hoogste dagscore voor Westdorpe.
15 juli werd er nog 0,1 punt in Hoek v. Holland behaald, 15 en 16 juli zijn daarom samengevoegd.
17 juli kreeg Vlissingen de hoogste dagscore.
Dinsdag 18 juli begon de échte warmte, het werd in Maastricht 28,8ºC en de hoogste dagscore was dan ook voor Maastricht.
Woensdag is tot dusver de warmtste dag van juli, het werd 32,1ºC in Twenthe. De hoogste dagscore ging naar Eindhoven.
Zowel Eindhoven, Arcen en Ell hebben nu een 'warme' zomer.
Ook Voorschoten mag deze zomer 'normaal' noemen.
Voor Leeuwarden is deze zomer nu 'koel' (in plaats van 'zeer koel').
| Gewijzigd: 29 juli 2017, 22:35 uur, door Thijs.
update 20 t/m 31 juli
20 en 21 juli
Het hele land behaald warmtegetallen op 20 juli, de meeste zijn voor Arcen.
Op 21 juli krijgen het zuiden, het westen en het midden nog warmtegetallen binnen, Hoek van Holland krijgt de hoogste dagscore.
22 en 26 juli
De 22ste wordt het weer wat warmer, het oosten krijgt de meeste warmtegetallen, het zuidwesten deze keer de minste. Arcen en Hupsel delen samen de hoogste dagscore.
We maken een sprong naar woensdag 26 juli, het hele land krijgt warmtegetallen, maar Arcen krijgt er de hoogste dagscore.
Gilze-Rijen mag deze zomer nu 'warm' noemen. (Het station is de 100-grens over.)
27, 28 en 29 juli
Op 27 juli kwamen er in het zuiden en het westen enkele tienden bij, De Bilt kreeg voor de verandering de hoogste dagscore.
(28 juli ook 0,1 warmtegetal erbij voor het gebied rond de Afsluitdijk.)
29 juli: vooral richting het zuidoosten werd het weer warmer, Maastricht kreeg er de meeste punten bij.
Volkel is gepromoveerd naar de 'warme' zomer!
30 en 31 juli
Zelfde verhaal als de 29ste, 30 en 31 juli lag de nadruk op het zuidoosten, de rest van het land kreeg nog enkele tienden erbij. Maastricht op beide dagen hoogste dagscore.
Wijk aan Zee mag nu ook spreken van een 'normale' zomer.
Juli in De Bilt
In De Bilt kwamen gedurende de hele maand vaak kleine bijdrages aan het warmtegetal voor. De maand telde één uitschieter, namelijk 19 juli, de dag waarop het in het oosten tropisch werd.
Warmtegetallen landelijk
Op Terschelling kwamen de minste warmtegetallen voor (7,2), gevolgd door Vlieland.
Aan de andere kant van het land, in Maastricht, werden de meeste warmtegetallen behaald (48,1), gevolgd door Arcen.
Het warmste werd het deze maand in Twenthe (19 juli), 32,1ºC.
Over het algemeen werden er deze maand minder warmtegetallen behaald dan in juni, (traditioneel is het andersom, alleen juni behaalde er erg veel), alleen in het noordwesten kwamen er de afgelopen maand méér warmtegetallen binnen dan in juni.
update 1 t/m 14 augustus
1 en 2 augustus
Op de eerste dag van augustus werden er verspreid in het land enkele tienden warmtegetallen behaald, het meeste kwamen erbij in Hupsel en Twenthe.
2 augustus hetzelfde verhaal, alleen deze keer was de hoogste dagscore voor Maastricht en Lauwersoog.
3 en 4 augustus
In het zuidoosten was het 3 augustus het warmst, de hoogste dagscore was dan ook voor Arcen en Maastricht.
4 augustus lag de nadruk naast het zuiden ook op het westen, de hoogste dagscore was voor Maastricht.
7, 8, 12 & 14 augustus
Na 4 augustus volgde een koele periode met alleen op 7, 8 en 12 augustus nog lokaal enkele tienden punten erbij.
Gisteren waren er dan weer eindelijk fatsoenlijke warmtegetallen. In het zuiden was het weer een zomerse dag, warmtegetallen waren voor het hele land, met uitzondering van het noordoosten. De meeste warmtegetallen werden behaald aan de kust van Zeeland (Vlissingen).
Dinsdag 15 augustus kwamen er al snel buien vanuit het westen, die naar het oosten trokken. In het oosten werd het voor de buien uit nog bijna 27ºC. Daar, in Hupsel, dus ook de hoogste dagscore.
Woensdag werd er vooral in de grensgebieden nog warmtegetallen behaald, Lauwersoog had de hoogste dagscore.
Verder is het waddeneiland Vlieland nu aangekomen in de categorie 'koel' (20 tot 40).
Gisteren, dinsdag 22 augustus, konden de stations weer wat warmtegetallen erbij optellen. Vlissingen kreeg er de meeste bij.
| Gewijzigd: 23 augustus 2017, 15:41 uur, door Thijs.
Het was nog even afwachten of het daadwerkelijk tot een zomerse dag kwam woensdag, maar uiteindelijk werd het toch 25,0ºC in De Bilt.
Tot dusver was afgelopen woensdag de warmste dag van augustus, (maar zal dat de komende dagen zo blijven?).
Het warmste werd het in het zuiden, Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Gisteren kwamen er aan de kust, rond het IJsselmeer en aan de oostgrens nog wat warmtegetallen bij. Wijk aan Zee kon er de meeste warmtegetallen bijtellen.
Westdorpe kan sinds vorige week ook spreken van een 'warme' zomer.
Nu de nachten langzaam langer worden koelt het 's nachts (vooral bij helder weer) verder af. Overdag is daar nog weinig van te merken. Zo was het de afgelopen dagen overdag nog prima, maar in de nacht dook het kwik nog regionaal onder de 10ºC.
Dat heeft ook zijn invloed op het warmgetal. Omdat dit het gemiddelde van de gehele dag is, halen koelere nachten het gemiddelde omlaag.
Het was de afgelopen dagen nog geregeld zomers, alleen de koelere nachten zorgen voor lagere warmtegetallen.
Vrijdag was het aan de Belgische grens lokaal zomers (25 graden). Vlissingen kreeg de hoogste dagscore.
Zaterdag werd het al op grotere schaal zomers.
Het zuiden kreeg de meeste warmtegetallen, Maastricht had de hoogste dagscore.
Ook deze zomer is er weer een station dat de categorie 'zeer warm' behaald (vanaf 160 punten).
Deze keer is die eer aan Maastricht, die overschreed gisteren die grens. Vorig jaar werd die grens pas 28 september (1 maand later) overschreden door Arcen.
Maastricht loopt dus nog ver voor op vorig jaar, terwijl De Bilt duidelijk minder warmtegetallen heeft dan vorig jaar (91,9 tegen 75,4).
Goed, zondag werd het maximaal 26,6ºC in Westdorpe. Vooral in het zuiden werden er warmtegetallen gescoord, alleen lokaal in de rest van het land is er ook wat bijgekomen. Vlissingen behaalde de meeste warmtegetallen.
Maandag werd het nog warmer, het was in grote delen van het land zomers en Ell kwam uit op 28,5ºC. Dankzij een koele nacht werden er alleen in het noordwesten en in het noorden op sommige plaatsen geen warmtegetallen behaald.
Maastricht kreeg de hoogste dagscore.
Dinsdag kreeg de zon (vooral in het zuiden) vrijspel en kon de temperatuur weer de tropische waardes bereiken (32,1ºC in Ell).
Maastricht kreeg bijna 6 warmtegetallen erbij, dat was de hoogste dagscore.
Richting de avond kwamen de buien vanuit het (noord)westen, woensdag hadden we daar volop mee te maken, in het westen zorgden die buien ervoor dat er geen warmtegetallen kwamen, in het oosten lukte dit nog wel. Maastricht opnieuw de hoogste dagscore.
Woensdrecht is nu de categorie 'te warm' ingekomen.
Als het aan de warmtegetallen lag zou augustus (met uitzondering van Maastricht) als vrij koel te boeken gaan. Tenminste, in vergelijking met de afgelopen jaren, we zijn immers het te warme weer als 'normaal' gaan beschouwen.
Augustus in De Bilt
De afgelopen zomermaanden kwamen er maandelijks telkens tussen de 20 en 30 warmtegetallen binnen. In augustus waren dat er slechts 7.
De zomer in zijn geheel is nog wel gewoon 'normaal'.
Op 7 dagen in augustus werden warmtegetallen gescoord, waarvan er vaak minder dan 1 punt binnenkwam. Afgelopen dinsdag, 29 augustus, was de warmste dag van de maand, en er kwamen toen ook de meeste warmtegetallen binnen.
Opmerkelijk was ook de lange periode (5 tot 21 augustus) waarin het niet tot warmtegetallen kwam, opvallend, want de hondsdagen is normaal de warmste tijd van het jaar.
Het totaal staat nu op 78,4; wat goed is voor de 29ste plaats, van de 117 jaren is 2017 tot dusver geen slecht jaar. In vergelijking met de afgelopen 10 jaren dus wel, hadden alleen 2007, 2009 en 2011 minder warmtegetallen. (Even afkicken van de te warme jaren dus.)
Augustus landelijk
Maastricht steekt met kop en schouders boven alle andere stations uit en heeft gewoon een normale tot te warme augustus achter de rug. Daar kwam in augustus dus de meeste warmtegetallen binnen (30,6). Gevolgd door Vlissingen met 21,3 punten.
Leeuwarden kreeg de minste warmtegetallen binnen, slechts 2,9 warmtegetallen voor de Friese stad deze keer.
Voor het binnenland geldt dat hier in augustus zelfs minder warmtegetallen binnenkwamen dan in mei. De kust heeft ook minder warmtegetallen dan in juni en juli, in mei had de kust nog last van het koude zeewater.
Zal september nog wat zomerse warmtegetallen brengen?
Of wordt september een echte herfstmaand?
We zullen het zien..
5 september was nét geen lokale zomerse dag (24,9ºC in Maastricht), Maastricht behaalde wel de hoogste dagscore.
Afgelopen vrijdag behoort nu tot één van de warmste dagen van september. Het werd op 0,4º na geen regionaal zomerse dag (24,6ºC in Eindhoven).
Aan de oostgrens kwamen er nog enkele tientallen warmtegetallen bij, de vraag is nu: 'Waren dit de laatste warmtegetallen?'
De meeste warmtegetallen werden in Maastricht gescoord, die momenteel met afstand de koploper is.
September 2017
September heeft niet zoveel toegevoegd aan de totale warmtegetallen, alleen 5 en 29 september kwamen er nog enkele tienden bij.
Daarmee staat het totaal in De Bilt op 79 punten (29ste plaats van de 117).
Vroeger kwam deze eindscore vaak voor, of was het minder, maar de afgelopen 10 jaar scoorden alleen 2007, 2009 en 2011 lager.
Aan het einde van dit officiele seizoen maar eens terugkijken... (en klaarmaken voor koudegetallen)
Oktober behoord niet voor niets tot het officiële warmtegetallenseizoen van Nederland, want dit jaar is er nog een laatkomertje gekomen.
Dankzij een warme zuidenwind (aan de ene kant orkaan Ophelia en aan de andere kant een hogedrukgebied) werd de temperatuur in zuid-Nederland tot zomerse waarden gebracht. (25,5ºC in Eindhoven en Maastricht.)
Woensdrecht kreeg de hoogste dagscore.
| Gewijzigd: 18 oktober 2017, 14:47 uur, door Thijs.
plek 29
De zomer van 2017 komt op de 29ste plaats van de 117 jaren. 2017 zit tussen 2 recente jaren in, namelijk 2009 op de 30ste en 2008 op de 28ste plaats.
Als we kijken naar de afgelopen 10 jaar, scoort deze zomer een stuk lager dan de afgelopen jaren, maar alsnog waren er de afgelopen 10 jaar nog 3 andere jaren die minder punten scoorden. (En kijken we nog verder terug, komen we nog veel koelere zomers tegen met vaak maar 40 punten.)
De Bilt
16 mei kon De Bilt de eerste warmtegetallen optekenen, één dag later, de 17de, kwam meteen al de eerste tropische dag in het zuiden!
27 mei werd het zelfs tropisch in De Bilt (landelijk tropische dag), de 29ste opnieuw in het zuiden en oosten tropisch.
Zo kwamen de regionale tropische dagen al vroeg op 3 te staan.
Juni was ook zeer warm, de periode van 18 t/m 22 juni had zelfs een landelijke hittegolf kunnen worden, maar daarvoor kwamen we uiteindelijk 0,9 graden tekort (dit bleef dus 'slechts' een regionale hittegolf).
19 juni werd dit qua warmtegetallen dit seizoen de warmste dag. (De hoogste temperatuur dit seizoen in De Bilt werd echter behaald op 27 mei (31,9ºC).)
Juli brak de warme trend, deze maand had een normale temperatuur. Deze maand had vrij weinig extremen qua temperatuur, 19 juli bracht nog de meeste warmtegetallen op.
Augustus kende vrij weinig warmtegetallen, alleen aan het begin en het einde kwamen er nog enkele warmtegetallen bij. Ondanks weinig warmtegetallen kende het wel een normale temperatuur.
Begin september werd het nog even warm, en leverde nog een beetje punten op, maar in de rest van de maand deed de herfst zijn intrede.
Alleen in oktober moest ik toch weer even terug naar dit topic, 16 oktober werd het in het zuiden namelijk zomers warm en kreeg ook De Bilt nog een extraatje aan het einde van het seizoen.
Gele lijn toegevoegd voor vergelijking met verloop seizoen warmtegetallen 2016.
Landelijk
Maastricht nam al vanaf 28 mei de leiding definitief in handen, om die 1ste plaats niet meer los te laten.
De top 3:
1. Maastricht: 174,9
2. Arcen: 144,0
3. Eindhoven: 143,4
Alleen Maastricht, Ell en Westdorpe wisten hun score van vorig jaar nog te overtreffen.
Vanaf morgen..
November is weer de eerste maand van de Hellmannen!
| Gewijzigd: 4 november 2018, 20:51 uur, door Thijs.