Berekening:
Voor de berekening van het warmtegetal worden de dagelijkse waarden boven 18 graden van de etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt tussen april en oktober opgeteld. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van 21,2 graden draagt dus 3,2 bij aan het warmtegetal. Bedraagt het etmaalgemiddelde 18,0 graden of lager dan levert die dag dus geen bijdrage aan het warmtegetal. Met deze methode kan zowel tussentijds als achteraf de balans worden opgemaakt van de hoeveelheid warmte die de zomer opleverd.
Zomer 2016
Om mee te vergelijken, hier de eindstand van de afgelopen zomer;
Classificatie warmtegetallen
300+ heet
160 - 300 zeer warm
100 - 160 warm
40 - 100 Normaal
20 - 40 koel
10 - 20 zeer koel
0 - 10 koud
Extreem koele en hete zomers:
Zomer 2016 staat trouwens op de 3de plaats van warmste zomers deze eeuw!
Maar wat zomer 2017 gaat doen? We zullen het zien en volgen!
Vanaf dinsdag kwamen de eerste warmtegetallen binnen, en dit waren er niet weinig ook!
Dinsdag werd het een landelijk zomerse dag met lokaal 28ºC, woensdag overtroefde de dinsdag met de eerste regionaal tropische dag, het werd in Ell en Hoek van Holland al 31,0ºC!
Eindhoven kon op beide dagen de hoogste dagscore in ontvangst nemen.
Eindhoven is dus koploper, gevolgd door Maastricht en Volkel.
De Afgelopen dagen waren vrij mooie dagen, alleen de gemiddelde temperatuur schommelde in het zuiden continu rond de 18ºC, dus daar zijn weer enkele tienden bijgekomen. Om niet voor iedere tiende die erbij komt een update te maken, heb ik 23 en 25 mei even samengevoegd tot één kolom.
Er zijn ook enkele verschuivingen in de top 3, Maastricht is gestegen van de 2de naar de 1ste plaats! Daarnaast is Arcen de top 3 ingeklommen, ten koste van Volkel.
De hoogste dagscore op maandag was voor Maastricht, van de dinsdag en de donderdag scoorde Westdorpe het hoogst!
UPDATE: de snelste stijger en daler staan voortaan in de tabel. In dit geval zijn dat dus Westdorpe (+6) en De Bilt, Marknesse en Herwijnen (-2).
Nu ook de warmtegetallen binnen zijn van de 2 opnieuw zeer warme dagen, kunnen we zien dat haast ieder station in Nederland momenteel al meer punten behaald heeft dan mei vorig jaar. Zeker nu er nog 2 warme dagen aankomen, kan het warmtegetal voor mei nog (vooral in het binnenland) flink oplopen.
De Bilt behaalde zijn eerste tropische dag sinds 14 september, en daarmee is het de eerste landelijk tropische dag van 2017!
Het warmste werd het in Eindhoven, namelijk 33,4ºC. Eindhoven behaalde ook de hoogste dagscore vrijdag, en daardoor staat Eindhoven weer op de eerste plaats.
Maastricht sleepte gisteren de hoogste dagscore in de wacht, daar was het daggemiddelde dus het warmste van Nederland.
3 kwart van alle stations is ook al uit de categorie 'koud' en is nu bij 'zeer koel'. Eindhoven is zelfs al één stap verder, daar kan deze zomer al 'koel' genoemd worden.
Zondag was het warm, maar buien in de ochtend zorgden ervoor dat de temperatuur in het zuidoosten geen tropische waarden kon bereiken (en dus geen regionale hittegolf). Aan de kust groeide de invloed van de zee, en dus werden daar minder warmtegetallen binnengehaald.
De hoogste dagscore was voor Maastricht (het meest zuidoostelijke station).
Maandag werd het nog veel warmer, althans, in het binnenland. Volkel behaalde de 33,5ºC. Lokaal werd deze warmte afgesloten met verkoelende onweersbuien. Hoogste dagscore was voor Maastricht.
- Maastricht en Eindhoven staan steeds om beurten op de eerste plaats, momenteel staat Maastricht daar weer.
- De Bilt, en nog 11 andere stations, hebben de categorie 'zeer koel' verruild voor 'koel'.
- Hoek van Holland steeg vorige update 6 plaatsen, hier is het de snelste daler, en dondert het weer 11 plaatsen omlaag.
Nog een vergelijking met vorig jaar: Maastricht is nu de 30-grens over, vorig jaar moesten we tot 23 juni wachten voordat het eerste station deze grens bereikte, dit jaar loopt lokaal dus bijna één maand voor!
| Gewijzigd: 30 mei 2017, 18:05 uur, door Thijs.
Nadat maandagavond/nacht de meest extreme warmte verdreven werd door lokale , werd het dinsdag in het oosten nog redelijk warm, er kwamen in ieder geval nog wat warmtegetallen binnen.
Arcen behaalde de meeste warmtegetallen, en daarmee staat Arcen nu samen met Eindhoven op de 2de plaats!
Daarnaast is Heino nu ook de categorie 'koel' binnengekomen.
Hier een terugblik op de eerste warmtegetallen:
Mei in De Bilt
De eerste helft van mei was het niet bijzonder warm en bleef het gemiddelde onder de 18ºC.
De 2de helft was de situatie anders, op 16 en 17 mei kwamen de eerste warmtegetallen binnen. In het zuiden werd het de 17de zelfs een tropische dag!
Daarna, in de periode 26 t/m 30 mei, werd het opnieuw extreem warm, met de eerste landelijke en nog een regionale tropische dag!
27 mei werden dan ook de meeste punten van deze maand binnengeharkt.
Mei landelijk gezien
De afgelopen maand werden er duidelijk de meeste punten behaald in het zuidoosten. Maastricht staat momenteel eerste met 32,7.
De Wadden bleven nog redelijk koel onder de warmte, de minste punten kwamen binnen op Vlieland.
Gemiddeld werden er 17,4 punten behaald, ter vergelijking, vorig jaar waren dat er 8,8.
Dus, nieuwe maand voor de boeg!
| Gewijzigd: 3 juli 2017, 18:13 uur, door Thijs.
Donderdag was in het zuiden een zomerse dag, toepasselijk, want op 1 juni begon de meteorologische zomer.
Vrijdag werd het nog warmer en werd het in het grootste deel van het land opnieuw zomers, het scheelde maar 0,5ºC, of het was tropisch geworden in Arcen.
Beide dagen behaalde Maastricht de hoogste score, daarmee vergroot het station zijn voorsprong en komt nu in de buurt van de classificatie 'normaal' (40 - 100).
Daarnaast kunnen we Cabauw, Lelystad en Rotterdam toevoegen aan de categorie 'koel' i.p.v. 'zeer koel'.
Arcen is nu Eindhoven voorbij, en Arcen staat nu dus 2de.
Afgelopen zaterdag (3 juni) kwamen er toch in een behoorlijk groot deel van het land nog warmtegetallen bij. De hoogste dagscore werd gedeeld door 3 stations: Gilze-Rijen, Eindhoven en Ell.
Maandag 5 juni kwamen er in Rotterdam en Westdorpe nog enkele tienden bij, (om niet voor iedere tiende die erbij komt een update te maken, heb ik 5 en 8 juni even samengevoegd tot één kolom.)
Gisteren klaarde het na de storm weer op, en brak de zon door. Daardoor ging de temperatuur ook meteen weer omhoog, tot de 25ºC aan de Belgische grens. In het zuidoosten kon men opnieuw wat warmtegetallen bijschrijven, Maastricht kreeg er de meeste.
Daarmee staat Maastricht nog steeds aan kop, het station is dan ook het eerste station dat de categorie 'normaal' (40 - 100) binnenkomt!
Ook klom Eindhoven weer één plekje naar de 2de plaats, ten koste van Arcen.
| Gewijzigd: 9 juni 2017, 18:12 uur, door Thijs.
Richting zondag bouwde de warmte zich weer op, om vandaag weer weg te zijn.
Zaterdag scoorde het zuiden warmtegetallen, Maastricht behaalde de hoogste dagscore.
Zondag werd het in Arcen 29,6ºC, dicht in de buurt van de tropische 30ºC. Het hele land, met uitzondering van de Wadden, behaalde warmtegetallen. Opnieuw kon Maastricht dankzij de hoogste dagscore uitlopen op de rest.
Berkhout komt de categorie 'zeer koel' binnen. Hoek van Holland, Schiphol, Marknesse en Hoogeveen kunnen de zomer nu als 'koel' betittelen. En voor de hele top 3 kan dit nu al een normale zomer genoemt worden, qua warmtegetallen.
Deze maand kenmerkt zich tot nu toe in korte maar talrijke warmtegolven (geen hittegolven dus).
Maastricht staat momenteel eerste, en heeft al 52,9 warmtegetallen. Ter vergelijking, vorig jaar werd deze hoeveelheid pas op 18 juli 2016 bereikt, door Arcen. We lopen dus eigenlijk al een maand voor op vorig jaar (nou had vorig jaar ook een zeer warmte september, dus die zomer liep één maand uit).
Woensdag was de nieuwe warmtegolf al te merken, het werd in het zuiden al zomers warm. De hoogste dagscore ging deze keer niet naar Maastricht, maar naar Vlissingen! (Vlissingen kon profiteren van een relatief hoge minimumtemp.)
Donderdag haalde Maastricht weer de hoogste dagscore, zoals we gewend zijn. Hierdoor kon het station opnieuw uitlopen op zijn concurrenten Eindhoven en Arcen.
Arcen en Maastricht waren ook de plaatsen waar het gisteren tropisch (30+) werd. Bovendien kreeg deze regio nog net het begin van het onweer mee dat vervolgens Duitsland introk.
De afgelopen dagen mochten Ell en Volkel deze zomer al 'normaal' noemen, en Leeuwarden, Lauwersoog, Nieuw Beerta en Stavoren heeft de categorie 'koud' achter zich gelaten en zitten nu bij 'zeer koel'.
Voor de geïnteresseerden, de stand van vorig jaar rond deze tijd: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/43748/warmtegetal-zomer-2016/#message472012 | Gewijzigd: 16 juni 2017, 17:41 uur, door Thijs.
Zaterdag brak de zon voorzichtig vanuit het westen door, en begon ook de temperatuur te stijgen. Het zuidwesten had de meeste warmte. De hoogste dagscore was voor Vlissingen en Westdorpe.
Zondag warmde het al flink op, de 30ºC werd op 0,7 graden net niet gehaald. De zon kon al wel flink schijnen. De hoogste dagscore kan worden toebedeeld aan Rotterdam, Vlissingen en Woensdrecht.
Gilze-Rijen kan deze zomer classificeren als 'normaal', Vlissingen komt de groep 'koel' binnen, De Kooy (Den Helder) gaat van 'koud' naar 'zeer koel'.
Maandag was het zeer zonnig en schoot de temperatuur omhoog naar 32,4ºC in Eindhoven, de Bilt kon ook weer een landelijk tropische dag noteren.
Gilze-Rijen ging er met de hoogste dagscore vandoor.
Dinsdag begon het vanuit het noorden af te koelen, maar in het zuiden ging de hitte onverminderd door. Maastricht haalde nog gewoon 32,2ºC. Daarnaast was ook de hoogste dagscore voor Maastricht.
Westdorpe, Deelen, Woensdrecht, Hupsel, Twenthe, Herwijnen en Rotterdam kwamen de categorie 'normaal' binnen. Voorschoten en Eelde verruilden hun zeer koele zomer voor een koele zomer.
Maar dit is de stand tot zover, we zijn pas net ruim een maand bezig met warmtegetallen en het seizoen duurt nog tot oktober, dus er zal zeker nog wat bijkomen.
| Gewijzigd: 21 juni 2017, 21:26 uur, door Thijs.
Ongetwijfeld waren dit de warmste (heetste) dagen van juni, en dit was nog maar de eerste zomermaand. We hebben nu al 68 jaar ingehaald (meting vanaf 1901), we staan nu dus 49ste. Ook de totaalscore van de meest frisse zomer van de afgelopen jaren is al ingehaald (2011).
Op de langste dag van het jaar, afgelopen woensdag, was het ook flink warm, althans, vooral in het zuiden (Westdorpe haalde 33,0ºC), want in het noorden bleef de temperatuur nog wat achter. Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) haalde dan ook de hoogste dagscore.
Donderdag werd het in het hele land warm, in het zuidoosten was het ronduit heet, Arcen, Eindhoven en Ell behaalde de 35ºC!
Vanuit het westen begon het al af te koelen, de warmte werd het laatste verdreven in Maastricht, daar werd dan ook de hoogste dagscore behaald.
Cabauw, De Bilt, Heino*, Vlissingen, Hoek van Holland, Schiphol en Lelystad vallen nu in de categorie 'normaal'.
Wijk aan Zee en Berkhout kwam de categorie 'koel' binnen.
*Heino werd de afgelopen dagen bevangen door de hitte, daardoor zijn er van dat station (door storing?) geen gegevens.
Om Heino toch mee te laten doen in de warmtegetallen-meting, is de score bepaald door het gemiddelde van de omliggende stations Twenthe, Lelystad, Deelen en Hoogeveen. | Gewijzigd: 29 juni 2017, 18:37 uur, door Thijs.
Afgelopen weekend kwam het toch nog tot warmtegetallen, maar eerst vrijdag.
Vrijdag hadden we nog te maken met wat warmte, Arcen had de hoogste dagscore en harkte toch nog even 3,3 punten binnen.
Zaterdag werden er lokaal (Maastricht en Schiphol) nog wat warmtegetallen behaald.
Ik heb zaterdag even samengevoegd met zondag, zondag werden er opnieuw in het zuiden nog redelijk wat warmtegetallen behaald (had ik niet verwacht).
Westdorpe behaalde de meeste warmtegetallen.
*Heino kampte vrijdag nog steeds met storing, (zaterdag werd die verholpen). Het gemiddelde van Heino is weer bepaald met het gemiddelde van de omliggende stations Twenthe, Lelystad, Deelen en Hoogeveen.
De Bilt als landelijk refentiepunt
Een korte vergelijking met de gemiddelde stand van de 33 stations en de score van de Bilt tot zover:
De gemiddelde stand is momenteel 44,6, de stand in de Bilt is 49,2. De Bilt en het landelijke gemiddelde zitten continu wel ongeveer op dezelfde lijn.
Vorig jaar was de eindscore van de warmtegetallen in De Bilt 113,9, het landelijke gemiddelde was 106,9. Ook aan het einde van het seizoen zit de Bilt continu ongeveer tussen de 5 en 10 punten hoger (wat uiteindelijk niet een al te grote afwijking is).
Als we kijken naar de koudegetallen, komen de eindstanden bijna geheel overeen. Het landelijk gemiddelde kwam uit op 34,5 punten. De Bilt haalde 36,0 koudegetallen.
Als we de afwijkingen bij elkaar optellen, (7+1,5), kom je uit op een totale afwijking van 8,5 punten. Er is geen enkel ander station dat het landelijk gemiddelde zo dicht kan benaderen (zie tabel).
Dit is dus de afwijking van de eindstand van het station en het landelijk gemiddelde van de warmtegetallen 2016 en koudegetallen 2016/17 bij elkaar opgeteld.
De afgelopen dagen vooral in het zuiden warmtegetallen, ook bij dit weer.
Maandag was een redelijke dag met nog redelijk wat zon, de hoogste dagscore ging naar Maastricht.
Dinsdag was er redelijk veel bewolking, desondanks konden 3 stations nog warmtegetallen binnengehaald. De meeste waren voor Hoek van Holland.
(Dinsdag en maandag zijn samengevoegd.)
Woensdag waren er vooral in het noorden flinke buien, het zuiden daarentegen kon nog wat nieuwe warmtegetallen pakken. Hoogste dagscore ging naar Maastricht.
(29 juni werd er in Maastricht nog 0,1 punt gescoord, deze is bij de score van Maastricht gevoegd.)
Samen met juni 1976 was dit de warmste juni sinds 1901. Dit is ook te zien aan de warmtegetallen die flink voorlopen op vorig jaar.
juni 2017 in De Bilt
In de eerste weken van juni kwam er geregeld een warme dag met warmtegetallen voorbij, maar echt spectaculair was het niet, dit veranderde in de 3de week. Hier waren er 2 landelijk tropische dagen in De Bilt, in het zuiden was er een regionale hittegolf.
Maandag 19 juni was de dag met de meeste warmtegetallen in De Bilt.
De laatste week bracht wat koeler weer met ook wat broodnodige regen.
Juni 2017 in het hele land
Op de Wadden werden de minste warmtegetallen gescoord (5,1), in Maastricht kwamen er de meeste binnen, 59,2 punten.
Gemiddeld werden er in Nederland 27,4 warmtegetallen binnengehaald.
De warmste temperatuur werd gemeten in Arcen (35,2ºC).
De afgelopen dagen werd het langzaam weer warmer, dinsdag was de hoogste dagscore voor Vlissingen.
Gisteren was het etmaalgemiddelde in Maastricht het hoogst, daar dus de hoogste dagscore.
*Volkel heeft een woensdag een storing gehad, voor de score is het gemiddelde genomen van de omliggende stations Arcen, Eindhoven, Deelen en Herwijnen.