Nog voor het einde van deze eeuw kan het Waddengebied permanent onder water komen te staan. Tot nu toe werd de impact van gas- en zoutwinning onderschat.De delfstofwinning in het gebied zorgt ervoor dat de bodem sneller zakt dan normaal. Er is te weinig rekening gehouden met de langetermijneffecten van zulke activiteiten. Die conclusies wordt getrokken in het onderzoekToekomst Waddenzee, dat werd uitgevoerd in opdracht van De Waddenvereniging.
Nu vallen de zandplaten in het gebied twee keer per dag droog. Daardoor zijn de Wadden een uniek natuurgebied, waar bijvoorbeeld grote groepen trekvogels neerstrijken op zoek naar voedsel. Het Waddengebied vormt ook een schakel in de kustbescherming.
Maar door gasboringen zakt de bodem, waardoor het gebied nog voor het eind van deze eeuw kan 'verdrinken'. Het stopzetten van de boringen heeft daarop wellicht niet genoeg effect, schrijven betrokken onderzoekers van TU Delft en de Universiteit Utrecht.
Parijs-akkoord
"Alleen onder optelling van de meest optimistische scenario's voor zeespiegelstijging, sedimentatie en bodemdaling kan verdrinking worden voorkomen en de Waddenzee ook op lange termijn behouden blijven", luidt hun conclusie. Naleving van het klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten in Parijs kan de stijging van de zeespiegel bijvoorbeeld halveren.
De Waddenzee kan de stijgende zeespiegel eventueel deels compenseren met de natuurlijke aanvoer van zand, maar dat lijkt niet genoeg om het gebied te kunnen behoeden voor de verdrinking en verdwijning van wadplaten, kwelders en de kwetsbare natuur in het gebied.
NU.nl | Gewijzigd: 10 mei 2017, 08:25 uur, door Onweerfreak12