(Accent morgenmiddag binnenland NL en oostelijke helften, in de namiddag en avond ook weer in belgie en zuidelijke helften).
Vanuit frankrijk komt er al een volgende front aan namelijk een oclussiefront. (Actueel op de thermische vore nog buien met onweer boven zuidelijke helften en Belgie langzaam afnemend). In het binnenland kan er af en toe nog een embedded cell komen met wat donderklappen, omdat de opbouw convectief was kan het daarop nog even goed door plensen.
Morgen overdag:
Oclussiefront passeerd vanacht over Benelux,en het is morgen zaak dat ie al zover mogelijk noordelijk weg is getrokken morgenmiddag. Daarachter kunnen de temperaturen weer rap oplopen. En daarmee ook de onstabiliteit (Cape tot max 1000 j/kg) vergelijkbaar met vandaag wel iets meer schering. Effectieve schering tot max 20kts. Modus blijft single cell maar zoals we vandaag ook zagen in zuidelijk benelux, kunnen er tijdelijk wat multicells optreden. De boel word geholpen door dagelijkse gang en een zwakke trog mischien op veluwe wat orografisch geholpen.
Modellen verschillen aardig maar ik neem dan toch echt de voorkeur aan harmonie, die deze situatie doorgaans beter pakken. Houden we die aan dan zien we grofweg binnenland richting de oostelijke noord-oostelijke helftende meeste signalen terug. Neemt niet weg dat in gans Benelux wel redelijk onstabiel is en gevoelig blijft voor een enkele bui met onweer.
Morgenavond Belgie en zuidelijke helften wederom:
Aandachtspunt is nog wel voor Belgie en zuidelijke helften als daar alweer een volgende front (nieuwe trog) aankomt met ook kans op felle buien. Harmonie moet dit nog beter gaan tonen
Bij al deze buien voornamelijk weer kans op wateroverlast vanwege de treksnelheid. Onweer vergelijkbaar met vandaag wat je zag in Belgie mogelijk nog iets actiever, alleen dan een pak noorderlijker overdag en in de avond weer toenemend zuidelijk Benelux.
| Gewijzigd: 11 mei 2017, 20:37 uur, door Tatanka
Je ziet een gat in de buien vallen precies in de onderstaande circel.
Heeft dit en bepaalde oorzaak ? Of is dit toeval? Iemand een verklaring?
Ik zie het hier namelijk vaker, en rechts en links juist activatie....
| Gewijzigd: 11 mei 2017, 20:23 uur, door Jo Capelle
Je ziet een gat in de buien vallen precies in de onderstaande circel.
Heeft dit en bepaalde oorzaak ? Of is dit toeval? Iemand een verklaring?
Ik zie het hier namelijk vaker, en rechts en links juist activatie....
Dat is nu eenmaal typisch aan buien en zeker onweersbuien. Ene plaats activeert het, andere plaats zakt het in en op andere plaatsen blijft het gewoon droog
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Guidance van deze morgen voor vandaag en morgen :
Ten westen van Frankrijk ligt een complex laag. Het trekt opvullend noordwaarts. In de zuidelijke stroming bereikt een diffuus frontaal systeem (occlusie gekenmerkt door zwakke Theta-w850 rug, 500 hPa trog) vannacht het zuiden en trekt vandaag noordwaarts, in de middag gevolgd door een (hoogte)trog. Onderwijl bevindt ons land zich vrijdag en de eerste helft van zaterdag in een soort valse warme sector waarin de opbouw tamelijk onstabiel is en er weinig nodig is (bijv. convectietemperatuur/convergentie) om tot buien te komen. Zaterdag passeert een occlusie die gevolgd wordt door een rug, waardoor de atmosfeer geleidelijk zich stabiliseert
In de Harmonie36/38 overheersen de convectieve patronen. De occlusie laat een vrij diffuus neerslagpatroon zien, aan de ZW kant daarvan krijgt de neerslag in de loop van vandaag steeds meer een convectief karakter. Kans op onweer vrijdag vrij groot, CAPE rond 1000 J/kg. INDECS -kans vrijdag ca 60%. Zaterdag CAPE 1000 J/kg, in het NO 1500 J/kg. Ook zaterdag kans op onweer, nadruk op het noord(oost)en. Alle convectie is single-cell. (Schering is gering).
Situatie
Het warmtefront heeft ons land gepasseerd en dat betekent dat we in een warme, maar ook vochtige sector bevinden. De lucht is onstabiel en in de ochtend nadert een occlusiefront het zuiden van Nederland en trekt over ons land heen. Deze verlaat pas tegen eind van de middag het noorden van Nederland. In de avond trekt er ook nog een trog voornamelijk over het zuidelijk deel van Nederland heen, maar de exacte koers daarvan is nog bepalend (onzeker). De buien moeten het vooral hebben van de dagelijkse gang, daar waar het snel opklaart kunnen er stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen. Geen zon is geen activiteit.
Neerslag
Op het occlusiefront wat buiige regen. In de loop van de middag begint dit front in het noordelijke deel van Nederland weer deels te activeren en ontstaan er ook elders nieuwe (onweers)buien. Exacte locaties van de buien zeer onzeker, vanwege de vrije loop (warmte convectie). CAPE waardes lopen in de namiddag en avond op van 200 in het noorden tot 1000 J/kg in het zuidoosten van Nederland. Convectiemodus van de buien veelal single cells tot slecht georganiseerde multicells. De onweersbuien verplaatsen nauwelijks door weinig wind op hoogte. Plaatselijk kan het even flink door regenen, waardoor wateroverlast mogelijk is. Gezien de hagelparameters is hagel ook mogelijk in het zuidelijk deel van Nederland.
In de avond op de trog nog buien. CAPE nog 100-500 J/KG waardoor onweer mogelijk is, wanneer de duisternis verder invalt verdwijnen de meeste buien.
Wind
Voornamelijk in het zuiden tijdens buien kans op convective windstoten die oplopen tot 60 km/uur, elders is de wind meer vlagerig.
Bron: Art_of_Thunders.nl
| Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:38 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Neerslag
Wegtrekkende frontale neerslag. Geven alle modellen vrij goed weer. Vanmiddag enkele buien, eerst vnl singlecells, later vanmiddag en vanavond ook kans op multicells. De effectieve schering is dan toegenomen naar waardes rond 25 kn. Morgen nog iets hogere CAPE-waardes, met name in het oosten/noordoosten. Lokaal meer dan 1500 J/kg. Schering nog steeds tussen 20-25 kn. Opnieuw enkele multicells mogelijk, opgelijnd als gevolg van externe forcering.
De waarschuwing van het KMI voor vandaag stond hier nog niet dus, dit bij deze:
Vanavond kan ook elders in het zuiden een enkele onweersbui met hagel voorkomen.
| Gewijzigd: 12 mei 2017, 16:22 uur, door reedtimmer
Dan terug ontopic, actueel zien we vooral nog onweersactiviteit in het centrum van Nederland en nabij Breda. Buien zijn ook zeer fotogeniek, deel gerust je foto's in het waarnemingstopic of maak een eigen topic aan als je een hele reeks foto's hebt
Uit de guidance van het KNMI:
Neerslag:
Vandaag iets hogere CAPE-waarden dan gisteren, met name in het oosten/noordoosten. Lokaal meer dan 1500 J/kg. Schering tussen 20-25 kn. Opnieuw enkele multicells mogelijk,mogelijk opgelijnd als gevolg van externe forcering.
Vandaag stond er ook een tijdje in, en hier mee sluiten we deze serie dagen af met onweerskansen.(titel moet nog aangepast worden tot 14 mei mods). Mogelijk woensdag kansen op wat zwaarder onweer, staat er al een flinke tijd in. Niet zo zeer vanwege de hoge cape, maar met name door forse schering die op een front zit. In vrijwel alle modellen blijft het front slepen voor de kust, de 1 iets meer kust regio's etc in de nacht trekt deze dan door met buiige regen. Mocht het front eerder doortrekken richting de namiddag dan is er meer onstabiliteit, en kunnen ze fors uitpakken Natuurlijk is dit een detail maar daar mag nog qua timing flink aan geschroefd worden.
Vandaag
In de loop van de middag ontwikkelt zich weer een thermische vore, met toenemende kansen op convectie. Van het zuidwesten uit nemen de kansen op regen en onweersbuien weer toe. Cape waardes zo tussen de 500-1000 j/kg waarbij de hogere waardes terugkomen langs de oostelijke provincies. Er zitten nog wat timingsverschillen in de modellen qua activatie. Kwestie van nowcasten vanaf waar dit gaat gebeuren.!!. Waarschijnlijk binnenland en oostelijke helften daar waar het front later aankomt en meer mogelijkheden zijn om op te warmen. Effectieve schering bedraagt 25kts dus modus is single cell/mogelijk multicells mogelijk tijdelijk oplijning. Bliksemactiviteit gering tot kortstondig matig en er is een kleine kans op hagel.
| Gewijzigd: 14 mei 2017, 08:08 uur, door Tatanka