Voorwoord:
Eindelijk komen de eerste warmbloedige onweerkansen terug voor 2017. Wil er met klem bij zeggen dat de kansen over 3 dagen gaan,en dat de reden is waarom er een apart topic komt. Het zijn leuke kansen om mee te beginnen deze onweerseizoen. Volgende week komen er sporadisch ook mondjesmaat kaarten terug voor eventueel kansen op zwaar onweer. Echter daar nog veel onzekerheden in hetgeen gebruikelijk is op deze termijn. Gfs heet dit al meerdere malen getoond, en ook Ec is daar inmiddels aanbeland.
Vanaf donderdag wordt het beduidend warmer. En daarbij zien we ook onstabiliteit meekomen. Donderdag zijn er al kansen voor Belgie en de zuidelijke helften. Later op vrijdag en mogelijk ook nog zaterdag, op grotere schaal in Benelux wat kansen. We pakken gewoon de kansen vanaf het begin. Donderdag dus wat onweersbuien mogelijk in Belgie, en ook zuidwest-zuidelijke helften van Nederland
Donderdagmiddag van het zuidwesten uit enkele regen en onweersbuien, capewaardes orde 600-1000 j/kg. Eff schering max 20kts veelal single cel, mogelijk dat het even tot slecht georganiseerd multicel komt. Bij de buien is een kleine kans op hagel tot 1cm. Bliksemactiviteit veelal gering op de betere cellen mogelijk even kortstondig matig. Bij de buien is lokaal wateroverlast mogelijk.
Op vrijdag en zaterdag zien we de capewaardes (op grotere schaal) over de 1000 j/kg uitkomen. Modus zal zoals het nou al een aantal runs erin staat, waarschijnlijk in grote lijnen ook uitkomen op single/multicell. Ik zie nou niet echt 123 schering fors hoger uitpakken op alle dagen niet. Maar we hebben nog een paar dagen te gaan. Mogelijk verbeterd dit nog wat, en kan ook nog de mindere kant opgaan. Het is ook de eerste globale bericht omtrent de kansen.
Cape voor vrijdag en zaterdag
Op alle dagen liggen de temperaturen zo tussen de 17-22 graden. Morgenavond nog een nieuw bericht omtrent de kans voor donderdag, convectieve modellen er dan ook goed bij. En dan ook weer een blik naar vrijdag en weekend.!!.
| Gewijzigd: 9 mei 2017, 10:47 uur, door Tatanka
Dat werd tijd zeg, ben er klaar voor!
Hopelijk dat het dit jaar wat meer word in het westen, is al een aantal jaar behoorlijk mager hier.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Iedereen een goed seizoen toegewenst. | Gewijzigd: 10 mei 2017, 07:28 uur, door Jo Capelle
Gfs en Wrf hebben de onstabiliteit voor morgen wat meer uitgesmeerd dan gisteren, Wrf toonde dit al eerdere runs. Dus er zijn van het zuidwesten uit ook nog wat meer opties voor NL t.o.v gisteren.
Modellen laten dus nog verschillen in locatie zien, maar in het algemeen lijken de buienkansen morgen het grootst in gans Belgie en de zuidelijke helften van NL (ZW-Z-Z0).
Cape blijft hangen rond de 1000 j/kg >> ene model wat hoger als de andere<<. Wrf spant de kroon en gaat zelfs over de 1500 j/kg, hetgeen niet echt realistisch is. Aangezien die in de uitvoer al voor de hoogste waardes buien over dat gebied heen laat trekken en de dauwpunten ook aardig hoog berekent. Ook Gfs heeft hier weleens een handje van maar minder (Buien=Bewolking=mindere temps weg waardes etc etc). Schering blijft laag in de orde van 10-20kts is de organisatie vaak single cell. Nabij het naderende front mogelijk wat opgelijnd
Vrijdag veruit de meeste kansen voor heel Benelux nog steeds. Ook kleine wisseling van dienst zaterdag verdwijnt met de run meer en meer naar dld maar nou in laatste run toch ook weer mogelijkheden langs de oostgrens, terwijl we zondag er ineens weer bij zien komen als kansje.
Vanavond een definitief bericht voor de kans van morgen + weer een vooruitblik naar de andere kansen.!! | Gewijzigd: 10 mei 2017, 07:09 uur, door Tatanka
Bekijken we de laatste runs van harmonie, en ook Gfs en Wrf. Dan zijn er morgen verder landinwaarts in NL ook wat buien mogelijk met onweer. Accent blijft echter in bovengenoemde helften. Cape blijft rond de 1000 j/kg liggen en de effectieve schering bedraagt 15-20kts. Modus is dus single cels mogelijk even wat geclusterd tot multicell.
Lokaal is wateroverlast mogelijk door de trage treksnelheid, bliksemactiviteit gering tot matig in de wat betere cellen.
Hetgeen kunnen we ook vrijdag en zaterdag verwachten als we nog verder in de vochtige warme lucht komen. Onstabiliteit rond die dagen in dezelde orde. Maar op grotere schaal zal dan op wat meer plekken buien kunnen komen met kans op onweer. Het blijven single cells dus het karakter blijft in tegenstelling vaak lokaal tot regionaal. Zaterdag zien we nog weer wat kansen landinwaarts richting de oostelijke helften. Voor deze kansen kom ik morgen weer terug.
Eigenlijks staat het er allemaal wel zo standvast in dat we de komende 3 dagen dus regelmatig gevoelig zijn voor wat felle buien. Vanaf vrijdag dus sterk toenemend voor meer delen (Noordelijker).
Had een hele rits kaarten hierbij, maar zit op een Pc met de verkeerde browser. Vanavond ook niet echt tijd meer wegens een verjaardag,
Mvg Tatanka
| Gewijzigd: 10 mei 2017, 18:01 uur, door Tatanka
De rest van de Benelux (behalve het noorden) heeft ook kans op een bui, alleen dan voornamelijk zonder onweer. Later richting de nacht trekt de neerslag ook het noorden binnen.
GFS berekent ook de meeste CAPE rond de westkust, oplopend naar het zuiden.
Harmonie berekent de buien wat meer naar het binnenland toe, dat is een opvallend verschil met de meeste andere modellen.
Guidance:
Ontwikkelingen op donderdag zijn tamelijk eenduidig met het opdringen van de warme lucht met daaraan gekoppeld wat middelbare onstabiliteit en in de warme lucht later op de dag met name in Harmonie een convectief signaal in de zuidelijke helft. Harmonie36 en EC lijken daarbij iets actiever dan Harmonie38 en Hirlam. Opeenvolgende runs laten weliswaar verschillen in locatie zien, maar in het algemeen lijken de buienkansen overdag het grootst in de zuidelijke helft. Pas donderdag eind van de middag en donderdagavond doet Hirlam ook mee. Donderdagavond en de nacht naar vrijdag krijgt het noorden ook met de buien te maken.
Neerslag:
Het serieuze neerslagsignaal zit op het warmtefront, dit betreft waarschijnlijk lokaal wat (buiige) regen. Later op donderdag zien we verspreid over de zuidelijke helft een convectief signaal. CAPE waarden lopen op naar orde 1000 J/kg, effectieve schering is beperkt, rond 15 kn, single cells. | Gewijzigd: 10 mei 2017, 18:13 uur, door Thijs.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
- Waarnemingstopic: hier kun je al je eigen waarnemingen (eventueel met foto) posten
- Onweer kletstopc: kletsen, klagen, dat kan je hier!
Vandaag en morgen leuken kansen denk ik zo, morgen nog net wat betere ingredienten, ben benieuwd...
update guidance qua neerslag:
Vandaag:
Bij het warmtefront lokaal buiige regen, daarachter enkele regen- en onweersbuien die vanaf de grond kunnen ontstaan. Hagel is niet uitgesloten. Bij en achter het warmtefront rond 15 knopen schering. CAPE is overdag bij en achter het warmtefront 500-1000 J/kg, het hoogst in het zuiden (rond 1000 J/kg). Convectiemodus Single Cel, mogelijk Multicel.
Vrijdag:
Op de occlusie regen, die mogelijk wat buiig kan zijn. Daarachter lijkt vrijdag overdag de convectie vrij vroeg vanaf de grond te kunnen ontstaan, zo rond het middaguur. Schering is dan wat groter, rond 20 kn en iets meer forcering door een zwakke bovenlucht trog. CAPE mogelijk weer iets boven de 1000 J/kg, multicels.
Zwarte lijnen warmtefront en de rooie lijn is begrenzing vore.
Situatie volgens Knmi rond 14uur vanmiddag zal iets eerder kunnen zijn nowcasten.
| Gewijzigd: 11 mei 2017, 11:18 uur, door Tatanka
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
Eerlijk is eerlijk, wat heb ik DIT GEMIST!!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
In Noord-Brabant bevindt zich wel regen, maar tot zover nog geen onweer. Zeeland is het nog droog, maar ook daar betrekt het momenteel.