Leven lijkt mogelijk op maan Saturnus
©NASA
Bijna alle benodigdheden voor mogelijk leven zijn aangetoond, en van de andere verwacht NASA dat ze er zijn. Op een maan bij Saturnus zijn ze dichter dan ooit bij de vondst van een leefbare omgeving buiten de aarde gekomen.
Toegegeven, het klinkt allemaal nog wat voorzichtig. Maar wetenschappers van NASA zijn er erg blij mee. "Dit brengt ons dichter bij het antwoord op de vraag of we alleen zijn of niet", zegt Thomas Zurbuchen van NASA trots op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Onderzoekers die deelnamen aan de Cassini-missie concluderen dat er waterstofgas op Enceladus in een ondergrondse oceaan zit.
Bijna alle ingrediënten
"Het leven zoals wij dat kennen, vereist drie primaire voorwaarden: vloeibaar water, een bron voor energie voor stofwisseling en de juiste chemische stoffen. Dat zijn voornamelijk koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel. Cassini heeft laten zien dat Enceladus, een kleine, ijzige maan meer dan een miljard kilometer verder van de zon dan de aarde, bijna al deze ingrediënten heeft. Alleen fosfor en zwavel zijn nog niet aangetoond in de oceaan, maar wetenschappers verwachten dat ook die elementen er zijn, omdat de rotsachtige kern erg lijkt op meteorieten die die twee elementen bevatten."
Cassini was niet ontworpen om echt leven aan te tonen op Enceladus. "Maar ook al kunnen we geen leven detecteren, we hebben wel ontdekt dat er een voedingsbodem voor is. Het lijkt op een snoepwinkel voor microben", zegt een van de hoofdonderzoekers.
RTL Nieuws
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/leven-lijkt-mogelijk-op-maan-saturnus