http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/prognose-lange-termijn/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Opnieuw een koude uitbraak over Europa.
Warme temperaturen bij het ECMWF model, maar de onzekerheid op warmer weer is aardig groot.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Niet alleen op lange maar al op de veel kortere termiijn. Dat begint volgende week eigenlijk al met de afwikkeling van een afsnoerend hoogtelaag (vanuit hoogtetrog) aan de zuidoostflank van een blokkerend hoog met centrum boven de Noorse Zee. (waarom zagen we dat van de winter niet?!) Juist dit hoogtelaag met koers Alpen zorgt voor het nodige Kopfzerbrechen bij de weermodellen.
Eerst maar eens het weekend afwachten, vrij zeker is dat een tussenhoog iig tijdelijk voor wat lente gevoelens gaat zorgen! Met name de zondag gaat een heel aardige voorjaarsdag worden.
Op langere termijn zien we af en toe wel wat lichtpuntjes verschijnen, maar dit is en blijft lange termijn natuurlijk.
Wat opvalt in de pluim, is dat donderdag een duidelijk omslagpunt is, donderdag is de temperatuur namelijk gestegen naar ongeveer 18-19ºC en daarnaast nemen de neerslagskansen vanaf donderdag flink toe. (eerst droog en fris, daarna warmer en natter).
temperatuur stijgt richting de donderdag, eerst nog wel enkele nachten met lokaal nachtvorst.
Vóór donderdag zo goed als droog, na donderdag vrij veel neerslagskansen.
Op de weerkaart
De komende tijd komen we onder invloed van een grote rug van hogedruk die zich uitstrekt van Groenland tot hier.
Dat heeft als voordeel dat het zo goed als droog blijft, de zon geregeld kan schijnen en de wind afneemt.
Het nadeel is dat er door heldere luchten en weinig wind een paar koude nachten komen en ook overdag wordt het wat frisser dan gisteren. (hebben dan ook te maken met een noordwestenwind.)
Bruine lijn is de rug van hogedruk.
Later komende week gaat de luchtdruk boven IJsland sterk dalen, wat zo ongeveer het einde betekend voor de hogedruk boven de oceaan.
Tegelijk komt ook de lagedruk van de azoren langzaam dichterbij.
Omcircelde lagedruk boven IJsland gaat uitdiepen
Wanneer het grote hogedrukgebied dan opgeruimt is, kan de warmere lucht ons bereiken, maar de kans op buien neemt ook sterk toe.
Vanaf donderdag gaan we richting de 20 graden, het wordt wel een wisselvallig weertype met ook onweerskansjes (zie daarvoor het onweerstopic).
Kijken we naar midden volgende week, dan zouden we misschien wel richting zomerse temperaturen kunnen gaan. De oper en control zijn hier vrij eensgezind over en liggen bovenaan de pluim. Maar het grootste deel van de leden gaat wel voor een gelijkaardig scenario! Hieronder de pluim en een temperatuurkaartje voor volgende week woensdag.
Vanaf donderdag gaan we richting de 20 graden, het wordt wel een wisselvallig weertype met ook onweerskansjes (zie daarvoor het onweerstopic).
Kijken we naar midden volgende week, dan zouden we misschien wel richting zomerse temperaturen kunnen gaan. De oper en control zijn hier vrij eensgezind over en liggen bovenaan de pluim. Maar het grootste deel van de leden gaat wel voor een gelijkaardig scenario! Hieronder de pluim en een temperatuurkaartje voor volgende week woensdag.
En daarna gaan we zeker geijk terug bij af, en gaan we de wisselvalligheid in ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Niet alleen in Nederland is het nog fris, maar in grote delen van Europa is het nog kouder. Tot wel 10ºC te koud.
Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de stevige blokkade op de oceaan. Wat opvallend is, is dat er al lange tijd lagedruk rond de Azoren ligt, en hogedruk bij IJsland en Groenland. Het Azorenhoog is dan ook compleet afwezig.
De straalstroom ligt op dit moment ook zéér zuidelijk, op de hoogte van Spanje en de Canarische Eilanden.
Kortom, ideale omstandigheden in de winter, alleen jammer dat we alweer in mei zitten. | Gewijzigd: 9 mei 2017, 18:28 uur, door Thijs.
Daarna gaan we terug naar af, zeker vanaf vrijdag met temperaturen rond de 16-17 graden. Volgens de laatste hoofdrun zou dit maar tijdelijk zijn en bouwen we vanaf de komende week terug aan zachtere maxima. To be continued!
Dit terwijl anderen aanzienlijk hoger zitten, zoals weeronline:
27-29 graden op woensdag in het zuiden
Morgen stijgt de temperatuur naar 24 graden in de Randstad, Zeeland en in het midden en oosten van het land en 25 à 26 in Noord-Brabant en Limburg. Op de Wadden en in de noordelijke kustprovincies is het met 20-22 graden minder warm.
Woensdag doen we er nog een schepje bovenop met 22-24 graden in het noordwestelijk kustgebied, 25-27 in een strook van Zeeland naar Drenthe en 27 tot zeer lokaal 29 in Noord-Brabant en Limburg.
Het warmste was het in Volkel en Eindhoven, daar kwam de temperatuur tot de 28ºC!
Morgen kan hier nog een klein beetje warmte bijkomen, en is de kans op een zomerse dag in het noorden ook wat groter.
De komende week zullen we veel te maken hebben met hogedrukgebieden die boven of rond de Benelux liggen.
Als het gevolg van de hogedruk zijn er niet zoveel neerslagssignalen in de pluim, en ook de zonuren kunnen de komende week flink oplopen. De temperatuur kan oplopen van 18 tot 25ºC.
GFS en ECMWF ondersteunen allebei deze setting
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Brand in natuurgebied Bornerbroek
In natuurgebied Bornerbroek, bij Almelo, is vrijdag een bosbrand uitgebroken. De brandweer meldt dat een gebied van ongeveer anderhalve hectare in brand staat en dat vooral het lage gras brandt. Iedereen heeft het natuurgebied inmiddels verlaten.
De brand woedt vlak naast een camping. Voor het bluswerk haalt de brandweer, die met veel eenheden is uitgerukt, water uit de recreatieplas die bij de camping hoort.
De camping zelf is niet getroffen. ''De wind staat de goede kant op, de camping hoeft niet te worden ontruimd", zegt een woordvoerder. Vanwege de rookontwikkeling geldt op de nabijgelegen A1 wel een snelheidsbeperking.
http://www.nu.nl/binnenland/4723152/brand-in-natuurgebied-bornerbroek.html
Kans op eerste regionale hittegolf
De criteria voor een hittegolf zijn:
- minimaal 3 tropische dagen (30ºC of warmer)
- minimaal 2 zomerse dagen (25ºC of warmer)
Bij een landelijke hittegolf moet De Bilt aan deze criteria voldoen, bij een regionale hittegolf voldoet een ander weerstation wel, maar De Bilt niet aan de eisen.
Wanneer we naar de pluim van Zuid-Nederland kijken, zien we dat we hoogstwaarschijnlijk al 2 tropische dagen gaan krijgen (zaterdag en maandag), en al 1 zomerse dag (vandaag). Gisteren was het, alleen in delen van Zeeland en Brabant, ook al zomers.
De 2 dagen waar het vanaf gaat hangen, dat zijn de zondag en de dinsdag.
Zoals hierboven te zien is binnen het omlijnde gebied, is de kans op de hittegolf dus het grootste in het zuidoosten.
1ste landelijk tropische dag!
Voordat het zover is, hebben we morgen nog wel een eerste landelijke tropische dag. Daarbij is het 's ochtends zonnig, in de middag komt er vanuit het zuidwesten langzaam iets meer (hoge) bewolking, met een kans op stevige onweersbuien (zie daarvoor http://www.onweer-online.nl/forum/topic/44930/onweerskansen-za-27-tm-ma-29-mei-2017/).
Door een zuidoostenwind in het grootste deel van de Benelux 30ºC of meer.