Na de winter komt de lente!
Vanaf 1 maart gaat de meteorologische lente van start en deze duur nog tot en met 31 mei.
De lente is het seizoen waar velen al uitkijken naar de eerste terrasjes doen, de natuur die terug wakker wordt en het seizoen om terug in de tuin aan de slag te gaan.
Hoe gaat de lente van start?
Wel deze week lijkt het nog redelijk nat te verlopen met op zaterdag wel aangename temperaturen. Daarna lijken de voorspellingen onzeker. Kijken we naar de pluim van ECMWF, dan zien we toch de meeste neerslagsignalen verdwijnen maar hier is het temperatuurverloop onzeker.De hoofdrun (rode lijn in de pluim) laat eigenlijk kaarten zien die we graag terug zien in hartje winter Is in de pluim duidelijk een koude uitbijter (zowat het koudste lid).
GFS liet in de avondrun een totaal ander beeld zien, dus voor wat verwachtingen betreft volgende week is het nog even afwachten. Het lijkt wel vrij duidelijk dat we niet meteen moeten gaan hopen op het lenteweer waar velen op zitten te wachten
Zoals steeds hebben we ook terug een waarnemingtopic (voor eigen waarnemingen) en een kletstopic (om te kletsen of eens je hart te luchten). Graag hier, zoals steeds, onderbouwde reacties
Geniet van de lente!
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 09:06 uur, door Sven
Voor volgende week vrijdag zien we door een tijdelijke zuidelijke stroming een oplopende temperatuur tot heerlijke lentewaardes, maar tegelijk stormt er een depressie vanaf Scandinavie onze kant op en brengt ons hierdoor op zaterdag in een koud weertje met (natte) sneeuw en nachtvorst.
Gezien de termijn kan dit nog allemaal weer veranderen en is het dus onzeker, maar alles is mogelijk in maart
| Gewijzigd: 2 maart 2017, 20:45 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Morgen kan het vooral in het oosten aangenaam aanvoelen:
Ik kijk al met 1 oog richting volgend weekend, meer en meer komen de modellen met een noordelijke stroming die ons typisch maartse buien kan brengen. (hagel, natte sneeuw, tijdelijk wit,...)
GFS:
EC:
En om er maar eentje uit te pikken:
Wordt vervolgd
De pluim van ECMWF:
De verwachte neerslag, vanaf donderdag een droger weertype:
De 12z run van GFS laat ons zelfs een koudere variant zien met een oostelijke stroming (waar we in hartje winter helemaal blij mee zouden zijn)
Verdwenen. Maar ik ben er wel blij om. Alleen echt warm wordt het niet volgens de pluim
Alhoewel de nieuwe Europese pluim sinds vannochtend de komende dagen nu wel meerdere keren 15 graden laat zien, wat best lekker is.
De positie van het hoog is belangerijk voor het weertype, de opties met grotere neerslagkansen of een koudere stroming zijn wel in de minderheid.
Stukje uit de guidance van het KNMI:
De meeste EPS-leden laten een vrij zacht beeld zien. Het aantal leden die naar een noordoost stroming willen is in de laatste runs min of meer gelijk gebleven en zijn ver in de minderheid. De hoogterug in de omgeving van de Britse Eilanden zien we in de meeste EPS-leden terug. De ontwikkeling is enigszins onzeker. In de meeste leden zien we de opmaat naar een diffluent hoogtepatroon met in de meeste gevallen weer een hoogterug boven of iets ten westen van de Britse Eilanden. In een klein aantal EPS-leden komt het weer onder invloed van een trog die om de hoogterug heen over ons aandachtsgebied trekt, resulterend in verhoogde neerslagkansen. In de volgende week blijven we het diffluente patroon zien, maar is het de vraag hoe ons land ten opzichte van de systemen ligt. In een (kleine) meerderheid van de oplossingen blijft de anticyclonale invloed domineren. Verder kan de aanwezigheid van hogedruk invloeden in de nacht aanleiding geven tot mistvorming.
Komen die Ec pluimen nu opeens al om 21u10 op Weerplaza?
Goed even de pluim geldig voor De Bilt, dewelke me wat duidelijker is. (pluim 'midden' van Weerplaza lijkt me trouwens meer pluim 'zuid-NL' te zijn )
Goed even de pluim geldig voor De Bilt, dewelke me wat duidelijker is. (pluim 'midden' van Weerplaza lijkt me trouwens meer pluim 'zuid-NL' te zijn )
Apart ja...
Dit is de pluim voor zuid die is wel heel optimistisch. Wat een zaagtand....
| Gewijzigd: 9 maart 2017, 23:53 uur, door Sven
Dit is de pluim voor zuid die is wel heel optimistisch. Wat een zaagtand.... Niet om hier een discussie op gang te trappen over welke pluim nu correct is (pluimen dienen uiteindelijk toch maar om een trend te gaan volgen). Maar ik hou met toch wel aan de pluimen die terug te vinden zijn op de site van het KNMI. Weet niet waar die pluim van Weerplaza die 20 graden uithaald met die oper.
Maar goed, dit boeit ook helemaal niet, want het ziet er naar uit dat we na de vele regen van de afgelopen periode, richting een droger en voor vele een zeer aangenaam weertype gaan. Die trend is zo goed als duidelijk
Zoals gezegd lijkt dit tot donderdag te duren want daarna nemen de temperaturen een stap terug en gaan ze schommelen rond de normale waardes voor deze tijd van het jaar.
Na donderdag nemen ook de neerslagkansen weer toe, vooral dan vanaf zaterdag:
Vooral donderdag lijkt de beste dag van de week te worden: (ECMWF en GFS)
Het was de afgelopen dagen heerlijk genieten van dit prachtige lenteweer. De zon heeft zijn uurtjes kunnen maken, maar ook de temperatuur heeft sprongen vooruit gemaakt, helaas kennen we ook de keerzijde van het weer en daarmee bedoelen wij dat het weer de komende dagen gaat veranderen.
Laatste dag lenteweer
Voordat de paraplu weer uit de kast mag, kunnen we morgen nog even genieten van dit heerlijke lenteweer. De zon zal geregeld te zien zijn, maar in de loop van de dag zien we de bewolking wel steeds meer toenemen. De temperaturen mogen er wederom zijn en komen uit tussen de 12 tot 17 graden (hoogste temperaturen in het zuiden van Nederland).
Koufront
Een Hogedrukgebied boven Duitsland neemt in kracht af, waardoor storingen ons land kunnen bereiken. Een koufront vanuit Engeland komt steeds dichterbij en trekt op vrijdag over ons land heen. Daarachter komen we in de koelere lucht terecht en blijven wij (voorlopig) gevoelig voor storingen.
\
Weekend
Het weekend gaat wisselvallig en frisjes verlopen. De temperatuur zien we overdag rond de 10 graden uitkomen en de wind is matig tot veel aanwezig. Vooral in de kuststreken kan het winderig zijn. De zon zullen we dan even moeten missen en een paraplu + regenkleding is dan geen overbodige luxe.
Na het weekend
Na het weekend behouden wij voorlopig dit weerbeeld: de neerslagkansen nemen wel ietsjes af en zo nu en dan is er ruimte voor wat zon. De temperatuur blijft in eerste instantie rond de 10 graden, maar zal gedurende week weer langzaam oplopen.
Voorlopig is dit weer als vandaag even ver te zoeken helaas...
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
ECMWF donderdag met de uitzakkende hoogtetrog
Vervolgens zien we een opbouwend hoog boven de Noordzee (1025hPa) in het weekend overheerst de aanvoer vanuit hoofdzakelijk zuidelijke richtingen. Vooral later in de week (vanaf woensdag) krijgt met stijgende luchtdruk de zon weer veel ruimte en gaan de temperaturen verder omhoog naar 13 tot 15 graden en lokaal evt ook nog hoger en groet het voorjaar.
Cut-off hoogtelaag Portugal en opbouwend hoog Noordzee weekend (high over low)
Hieronder ook nog even de laatste meerdaags KNMI guidance
Maandag beweegt een lagedrukgebied via Schotland naar Scandinavie, bijbehorend warmtefront ligt overdag boven het noorden van het land. In de nacht naar dinsdag passeert het koufront, welke dinsdag overdag nog golvend dichtbij het zuidoosten van het land blijft slepen. Halverwege de week snoert bij Ierland een hoogtelaag af welke zich vervolgens via de Golf van Biskaje richting het Iberisch Schiereiland beweegt. Boven onze omgeving zien we de luchtdruk stijgen met een langgerekte hogedrukas net ten noorden van ons land. In het volgende weekeinde zien we zelfs een blokkade (high-over-low) boven de Britse Eilanden ontstaan. Frontale systemen lijken on vanaf halverwege de week niet meer te kunnen bereiken en met een (noord)oostelijke aanvoer wordt dan tijdelijk wat koudere lucht aangevoerd.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De beschreven synoptische ontwikkeling wordt door nagenoeg alle EPS-leden tot en met het volgende weekeinde ondersteund, kleine positieverschillen daargelaten. Tot en met het volgende weekeinde zien we dan ook een geringe spreiding en de EPS-pluim. Duidelijk is te zien dat het vanaf woensdag grotendeels droog wordt. De temperaturen doen een stapje terug met in de nachten minima van dichtbij het vriespunt. De kans op gladheid lijkt gering, mede gezien het feit dat overdag het wegdek met redelijk wat instraling en met maxima van 10°C of iets daarboven flink opwarmt. Pas aan het einde van de periode zien we de verschillende oplossingen in het ensemble divergeren, toch lijkt hogedruk in onze omgeving nog enige tijd dominant. Waar het hoog dan t.o.v. ons land komt te liggen bepaalt in sterke mate de temperatuur. De spreiding in de EPS-pluim wordt dan ook groot, al krijgen de warme oplossingen duidelijk de meerderheid. Bij een zuidelijke stroming zou het zomaar ruim boven de 15°C kunnen worden.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Eerst wisselvallig en overwegend bewolkt, vanaf halverwege de week geleidelijk meer zon en droger. Maximumtemperaturen rond 11°C, minima later in de week iets boven nul.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk grote kans (80%) op een droog weertype met geregeld zon. Eerst temperaturen rond normaal, later waarschijnlijk warmer.