Voorwoord:
Een lagedruk trekt al uitdiepend woensdagavond/donderdagmorgen vanaf Schotland naar de Noordzee. Kern passeert net ten noorden van wadden in de loop van donderdagmiddag. Vooral de noordwestkust en de wadden maken dan kans op storm (9bft) Mogelijk dat het aldaar zelfs even tot zware storm komt, windkracht 10. Vooral Gfs blijft komen met deze optie. Met deze consistentie in de kaarten is het zodanig standvastig. Dat ik op bassis van de Globale modellen Ecmwf,Gfs,en ook Wrf en Wrf4km wel de gok durf te wagen. Ergens moet er ook een ruimte zijn om nog te discussiëren over deze kans, ik wacht daar altijd zo lang mogelijk mee.
Accent ligt echt op de noordelijke helften van Nederland. Zowel met de 10m windstoten als de 10wind. Het hoogtepunt van het windveld trekt gedurende de avondspits over het land. Het verkeer kan serieuze hinder ondervinden van het onstuimige weer.
Hieronder even een indeling van regio,s ter indicatie globaal op de modellen in voorwoord.
Er kan nog wat afgeweken worden op deze termijn maar grote verschillen verwacht ik niet. De ene regio kan dan net even in de windstoten (zuidelijker oplossingen) orde zitten van de andere hieronder genoemd. Of er compleet uit gaan (noordelijke oplossingen).
1. Gans belgie en zuidelijke helften NL tijdelijk op koufront even kans op zware windstoten 75-90 km/u (Geen storm)
2. Westen,midden en midden-oost 90-110km/u, waarbij de kansen op de 110 km/u vanzelfsprekend aan de kust wat hoger zijn. (west-kust 8bft mogelijk 9bft stormachtig/storm) midden en midden-oost (7-8bft hard tot stormachtig).
3. Noordwesten/noorden windstoten van 100-120km/u met zelfs opties tot 130+ km/u, met daarbij een (9/10bft storm tot zware storm). Noordoosten windstoten van 100-110km/u in uiterste noordoosten 120km/u met daarbij een (8-9bft stormachtig tot storm)
Neerslag: Inclusief met de fronten van vanavond, gedurende de stormsetting en richting het weekend. Valt er op grote schaal zo'n 20-40mm aan neerslag. Zeer lokaal wat meer 50+mm. Voor deze periode is dat aardig wat gemiddeld valt er in heel februari 55mm.
Nou voor nou staat er wel even in grote lijnen genoeg info. Mochten er echt significante wijzigingen komen dan meld ik dat vooraf nog wel weer in een uitgebreidere post. Korte modellen harmonie en Hirlam gaan vanavond ook voor het eerst een inzage geven. En die kunnen net als de rest van de modellen gewoon gepost worden hier.
Mvg Tatanka.!!
| Gewijzigd: 21 februari 2017, 14:40 uur, door Tatanka
Stormlaag "Doris" schampt Nederland
Ook woensdag is het al wat onrustig en waait het soms flink. Maar het venijn zit het de komende dagen in donderdagmiddag en donderdagavond. De weermodellen worden het meer en meer eens en laten stormlaag "Doris" ten noorden van de Wadden ons land passeren. Dat betekent voor het noordelijk kustgebied dat er een vrij grote kans is op stormkracht 9. Misschien moeten we wel stilletjes gaan denken aan een kortstondig zware storm, kracht 10. Het stormveld bouwt in de middag op en verlaat in de avond ons land weer.
Zware tot zeer zware windstoten
Het zal niet in het hele land tot een storm komen. Zoals meestal in situaties met veel wind, waait het langs de kust het hardst. Ditmaal krijgt het noordelijk kustgebied dus de meeste wind. In het binnenland waait het donderdagmiddag en ook in de avond krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft.
Daarbij zijn windstoten het meest verraderlijk. Die pakken, net als de gemiddelde wind het zwaarst uit in het noorden, maar kunnen ook tot in de Limburgse heuvels voor veel overlast zorgen. Daar schiet de wind soms uit tot 90km/uur, in het Waddengebied zijn uitschieters tot 130km/uur mogelijk.
Vrijdag veel kalmer weer
Van storm valt vrijdag niets meer te merken. De wind is veel rustiger. Waar we woensdag en donderdag vaak regenachtig weer hebben, komt vrijdag de zon af en toe tevoorschijn. Daarbij vallen er nog wel enkele buien. Het is minder zacht en een vlok natte sneeuw is bij een bui niet uitgesloten.
Via weerplaza.nl
Interessante verschuiving Gfs pas 1e run een stuk zuidelijker. Niet eens zo zeer door de kern is ook een beetje gezakt maar een flinke knik in de Isobaren. Vermoedelijk stingjet ontwikkeling dit kunnen nog forsere windstoten zijn dan hier regulier aangetoond worden. Maar dit moet zich gaan uiten in de modellen Harmonie en Wrf4km. Die pakken dit beter op dus het is vooralsnog een aandachtspunt en beslist nog geen uitkomst. Persoonlijk denk ik dat dit zeer kortstondig wel eens een nasty stormpje kan worden. Beetje in de trend van 2013 28 okt (waar het accent ook maar op komt te liggen) , helemaal als die stingjet doorzet
| Gewijzigd: 21 februari 2017, 17:22 uur, door Tatanka
Na het passeren van het stormlaagje komen we in ietwat koudere bovenluchten terecht waardoor er winterse buien kunnen vallen.
Maar er is eigenlijk niet veel veranderd. Zie windstoten kaarten.
EC run van vanavond
Ook EC laat windstoten in de Bilt (midden van het land) oplopen tot 100km (roze barriére)
| Gewijzigd: 21 februari 2017, 23:11 uur, door weertje
Donderdagmiddag en -avond (zeer) zware windstoten
Vanaf donderdagmiddag komen er in het gehele land zware windstoten van 75-100 km/uur voor. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. In de nacht naar vrijdag neemt de wind weer af en verdwijnen de (zeer) zware windstoten.
Hieronder de guidance.
Synoptische situatie:
Het aandachtsgebied bevindt zich in een warme sector na passage van een warmtefront. Van het noordwesten uit nadert een koufront (van oorsprong een dubbelconstructie) en deze bereikt in de loop van de ochtend het noorden van het land. Het front komt in de middag boven het midden van het land tot stilstand waarna het in de nacht naar donderdag als warmtefront weer langzaam noordoostwaarts gaat bewegen. Boven Ierland is dan een frontale golf aangekomen die sterk uitdiepend oostwaarts trekt. De golf ontwikkelt zich tot een Warm Conveyor Belt-occlusie. Parallel aan bijbehorende koufront en occlusie daalt koudere lucht vanuit de hoge troposfeer/lage stratosfeer (droge intrusie). Het koufront passeert donderdagmiddag van west naar oost, waarna in de avond de ingedraaide occlusie over de noordelijke helft van het land zwaait.
Modelbeoordeling:
De aandacht gaat de komende 48 uur uit naar lage bewolking, wind en cumulatieve neerslag. De lage bewolking bevindt zich voornamelijk bij de fronten en in de warme sector. De sterkste wind (bovendien vlagerig) bevindt zich ook meestentijds in de warme sector. Het front komt ergens boven het midden van het land tot stilstand (fraai zichtbaar in de kaartjes van de windstoten en lage bewolking). Wanneer het front boven het midden van ons land tot stilstand is gekomen zien we langs het frontvlak van tijd tot tijd "rimpeltjes" oostwaarts trekken waarop de neerslagintensiteit toeneemt. Uiteindelijk levert dat nabij het frontvlak forse neerslagsommen op. Volgens Hirlam 20-30 mm, Harmonie, die de convectieve component beter meeneemt, komt zelfs met 20-40 mm. De kans op zware windstoten is het grootst net voor het koufront, maar het gele waarschuwingsniveau (90 km/uur aan de kust) worden tot nu toe niet gehaald. Harmonie36 is zoals vaak het meest enthousiast met de windstoten, overige modellen blijven rustiger. Wanneer de uitdiepende golf in de loop van donderdag de Noordzee optrekt zien we de wind weer fors toenemen. Met name in de middag en avond zal het hele land te maken krijgen met zware windstoten en aan zee met zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Het stormgetal van Tijm, een graadmeter voor hoe extreem de situatie is, geeft actueel geen uitzonderlijk hoge waardes. Glameps komt met opvallend hoge kansen op meer dan 100 km/uur in het westen en noordwesten (rond 50%, maar dit is een ondergrens).
Wind:
Belangrijkste aandachtspunt voor nu is de wind in de warme sector en de eventuele windstoten vlakbij het koufront. Mocht er op het koufront nog enige convectie aanwezig zijn, dan kan de wind iets forser uitpakken in de vorm van enkele lokale zware windstoten in kustgebieden, orde 40-45 kn. Vooralsnog niet overtuigend genoeg voor code geel. Boven de noordelijke Noordzee 8 Bft, later mogelijk 9 Bft. Dit windveld neemt weer af als het laag verder Scandinavie in trekt. Het uitdiepende laag op donderdag levert boven de zuidelijke Noordzee zee een kleinschalig stormveld op, mogelijk 10 Bft. Landelijk zware windstoten, met name aan de westkust ook kans op zeer zware windstoten.
Bewolking:
St/Sc. Dieper in de warme sector stegen de wolkenbases als gevolg van de aantrekkende wind. Ten noorden van het koufront klaart het op. Mogelijk dat op het koufront zelf nog een ingebedde TCu/Cb aanwezig is. Toppen daarvan echter niet hoog, FL120 lijkt het maximum te worden. Ook nabij de fronten behorende bij het laag van donderdag komt veel lage bewolking voor, maar door de sterk aantrekkende wind stijgen de bases aan de zuidzijde van het laag. Aan de noordzijde boven zee staat minder wind en blijft St aanwezig. Op het koufront met name in het noorden en oosten kans op een ingebedde Cb tot FL170/-25°C. Cape-waardes daar naar 400-700 J/kg, effectieve schering hoog. West van het koufront Sc/Cu/TCu. lokaal een Cb met top FL130/-18°C. Nabij de ingedraaide occlusie Sc/St.
Neerslag:
Regen/motregen. Dieper in de warme sector wordt het ook niet zomaar droog, vooral als gevolg van het feit dat er boven het vasteland nog convergentie plaatsvindt. Op het koufront regen, maar ook de mogelijkheid van ingebedde buien. In de temps zien we dat hier en daar, maar ook in de cross-secties dwars op het front. Cumulatief in een strook van west naar oost over het midden tot en met woensdagavond significante hoeveelheden (zie modelbeoordeling). Ook het systeem van donderdag levert weer regen op. Mogelijk op het koufront enkele ingebedde (onweers)buien, met name in het noorden. Achter het koufront kans op een enkele bui.
greetszzz
greetszzz
Er zijn een aantal modellen die zuidelijker zijn gegaan en een aantal blijven wat noorderlijker. Als ze dit overgenomen hebben van een bepaalde weersite . Dan gebruiken die net die modellen en niet die andere. Vanavond of morgenvroeg kom ik nog weer met een bericht waarbij ik meerdere modellen gebruik voor een laatste betere inzage. Voor de rest is het ook afwachten morgen wat nou de exacte koers word.
Mooi duidelijk stuk van weerplaza is prima te volgen met de huidige runs. En er kan nog wel 1 en andere veranderen op deze termijn. Hetgeen wel vaker zo is met kansen. Bijna elke kans eigenlijks wel en dat maakt het ook leuk en intressant. Een verwachting kan tot op zeker hoogte realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst. Het is constant bijstellen en bijstellen dit soort topics zijn daarom ook leerzaam. En je kan de geschiedenis terug lezen wat deze storm heeft gedaan in zijn ontwikkeling e.d.
Weerplaza.
Het weer staat donderdag vol in het teken van de wind. Het gaat stormen en er komen tot diep landinwaarts zware tot zeer zware windstoten voor. Het is heel belangrijk hier morgen niet lichtzinnig mee om te gaan!!
Piek in namiddag en avond
In de ochtend is het nog niet zo extreem. De zuidwestenwind waait geleidelijk hard, tot stormachtig langs de kust en ook landinwaarts is de wind goed merkbaar. Daarbij valt regen en is het dus ook bewolkt. Rond het middaguur kan de wind al uitschieten tot 100km/uur, zeker als een buienlijn passeert. Na het passeren van de buienlijn is de wind westelijk en in de middag zwelt de wind verder aan. Uiteindelijk kan het langs de kust in het westen en noorden gaan stormen, met kracht 9. Er is zelfs kans op kortstondig een zware storm, kracht 10. Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor van 90-130km/uur. De meeste wind komt waarschijnlijk langs de kust van Zuid- en Noord-Holland voor en ook op de Wadden. In de avond draait de wind naar het noordwesten en later in de avond neemt de wind geleidelijk af.
Code oranje
Weerplaza is met het KNMI in overleg over code oranje. Dat is de normale gang van zaken als de weercriteria in de buurt komen van een overschrijding. Dat is nu zeker het geval, zodat het zeer aannemelijk is dat op basis van de wind die we eerder beschreven code oranje van kracht wordt.
Avondspits
De gevolgen van de wind zullen we morgen zeker gaan merken. De timing en de kracht geven aanleiding voor een gevaarlijke avondspits. Bij een storm, met de bijbehorende windstoten is het heel erg oppassen voor combinaties met aanhangers en voor vrachtwagens. Maar ook als bestuurder van een personenauto, moet je het stuur heel goed vasthouden.
"Van voetganger tot automobilist; Iedere weggebruiker is gewaarschuwd."
Marco Verhoef (meteoroloog van Weerplaza)
Het is een beetje een open deur, maar als fietser ben je natuurlijk heel kwetsbaar in deze situatie. Let bijvoorbeeld ook heel goed op in stedelijke gebieden. In de windluwte van een gebouw lijkt het misschien veilig, maar om de hoek van een gebouw kan de wind vreemde dingen doen. De wind is het sterkst in het westen van het land, zodat de Randstad er het meest van langs krijgt. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het elders veilig is. In het hele land is overlast mogelijk.
Bron
http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/donderdag-westerstorm/3017/
http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weervideo/live-uitzending-om-14.30-uur-over-de-westerstorm-morgen/3018/ | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:48 uur, door Tatanka
Ook hirlam laat het stevig waaien, wat opvalt is dat ook elke run ook landinwaarts met een stevige wind komt. 8bft tot over een brede strook landinwaarts
Verwachting 19.00, westkust 9/10BFT, 7/8 bft landinwaarts.
21:00, 9bft boven het ijselmeer, en 8bft tot diep landinwaarts.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
A level 1 was issued for the Benelux countries and central Germany mainly for severe wind gusts. (Let op dit brengen ze uit voor windstoten op het koufront) >>>Windstoten die convectief van aard zijn dus met wat onstabiliteit<<<<.
Persoonlijk had ik een Level 1 gegeven voor deze buien in gans benelux. Maar wat meer oostelijk zit soms de betere overlap!!!. Gezien de nieuwe harmonie verwacht ik dit al vanaf de kust van noord naar zuid op het koufront. (Zie ook kaarten onder). Hierbij is ook kans op onweer en eventuele downburst verschijnselen. Windstoten op het koufront veelal 75-90km/u op een wat beter ontwikkelde bui uitschieters naar de 100km/u. Wat lokaler op zo'n eventuele downburst kan dit fors hoger uitpakken 120+km/u met name in de zuid-oostelijke en oostelijke helften liggen deze kansjes.
Kustregio's al wat scherpe celletjes te zien.
Verder oostelijke helften komt de boel goed op stoom.
Vanmiddag en vanavond (zeer) zware windstoten
Vanaf vanmiddag komen er in het gehele land zware windstoten van 75-100 km/uur voor. In het westen en boven het IJsselmeer is er later in de middag en in de avond kans op zeer zware windstoten van 100 tot lokaal 130 km/uur, de hoogste waarden aan de kust.
Nog geen Code Oranje ik denk dat ze die beslissing maken als alle runs van de ochtend binnen zijn. De storm komt pas wat later in de middag op gang, dus met net even die extra run erbij kunnen ze die nog eventueel ruim op tijd uitgegeven.!!!
Mvg Tatanka