Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 januari 2017, 11:32 uur | Bericht #477099

Jaaroverzicht 2016

Januari:

Januari begon uiteraard met de nieuwjaarsduik. Men had "geluk", het zeewater was maar liefst 9°. Desondanks bleef het voor de deelnemers bibberen geblazen, maar met een warme muts en een bak soep kon men zich weer opwarmen.

In Engeland en Schotland waren de probemen bijna niet te overzien. Sinds december van 2015 had men daar te kampen met zware regenval. Gevolg: overstromingen!

In India had men een heel ander probleem. Daar werd men opgeschrikt 's nachts door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van richter. De schade was enorm, velen huizen stortten in. Helaas waren er ook doden en gewonden te betreuren.

Vervolgens sloeg het weer bij ons om en kregen de noordelijke provincies te maken met sneeuw en ijzel. Knmi gaf zelfs een code rood af. 
Het openbare leven werd ontregeld. Rijkswaterstaat strooide meer dan 1 miljoen kilo zout, desondanks gebeurden er vele ongelukken en viel er ook een dode te betreuren. Scholen werden gesloten en het stroomnetwerk had behoorlijk wat issues. Ijsafzetting, harde wind, lijndansen en vonkende kabels leidden tot dippen in de stroomvoorziening. Men kon zelfs op de straten schaatsen!


Niet alleen bij ons, maar ook in het oosten van de VS kampte men met een blizzard. Op sommige plaatsen werd 30 tot 60 cm sneeuw verwacht. De staten Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia en West Virginia habben volgens CNN de noodtoestand uitgeroepen. Tot 85 miljoen mensen zouden zich in het pad van de storm bevinden.

Januari sloten we tenslotte af met een prachtig fenomeen: parelmoerwolken, gefotografeerd in Zeist. Kleurrijke parelmoerwolken zijn vanuit Nederland zeer zelden te zien. Op 16 februari 1996 zijn de wolken in het noorden en oosten van Nederland voor het laatst gefotografeerd en in 2006 waren er alleen enkele meldingen.

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_12671/177163.png 


Februari:

http://media.nu.nl/m/466xnrqainsy_wd640.jpg 

Februari was een "winderige" maand. Nederland kreeg te maken met een zuidwesterstorm, waarbij windkracht 9 werd gemeten en tot groot verdriet van vele carnavalisten, werden optochten afgeblazen, omdat het te gevaarlijk was

Fiji kreeg met nog meer wind te maken, cycloon Winston van de 5e categorie, richtte er flinke schade aan.


En hoe zag Valentijnsdag er voor  Drenthe, Gelderland, Overijssel en Utrecht uit? Nou zo:

https://pbs.twimg.com/media/CbKE58_W8AAuqzu.jpg 

Maart:

Maart was voor Onweer Online heel speciaal: Onze beheerders hadden hard gewerkt. Het resultaat: een nieuwe look, een nieuw jasje, een nieuw logo en nieuwe tools! Daar zijn we erg trots op!
Tevens verscheen de Onweer-Online.nl reportage - Wintermaterieel Rijkswaterstaat:


Paaseitjes werden bijna windeieren, we hadden een paasstorm te pakken. Aan de kust werd windkracht 9 gehaald, met de krachtigste stoot van 118 km/u.

Verder kreeg de wereld te maken met verschillende fenomenen waarin licht een rol speelde:
  • zo werd de lucht boven Schotland verlicht door toedoen van een meteoriet
  • was er een totale zonsverduistering in Indonesië
  • en speelde aurora borealis (ofwel het noorderlicht) een grote rol. zelfs in Nederland was deze waarneembaar:

http://www.nu.nl/wetenschap/4226124/noorderlicht-waargenomen-in-noorden-van-nederland.html 

De staat Texas in de VS had in maart wel flinke pech. Overstromingen en tornado's hielden daar flink huis.

April:

April doet wat hij wilt. Nou dat hebben we geweten inderdaad. De alpen kregen te maken met Saharastof; tornado's teisterden Alabama, Georgia en Florida, in Vietnam vielen hagelstenen van 4-8 cm doorsnede, terwijl er in Texas softballgrootte stenen de lucht uit kwamen keilen. Eind april viel er zelfs sneeuw in de Ardennen!

De aarde heeft ook flink gebeeft. In Japan zorgde een 6.4 beving voor de nodige schade, enkele doden en honderden gewonden. In Equador werd het nog heviger. Een 7,8 zorgde voor enorme schade en honderden gewonden.

http://media.nu.nl/m/9ywxxbxadha9_wd640.jpg 

In Nederland en België zorgden regen, -hagel en onweersbuien voor prachtige plaatjes en video's:

Foto Joyce.s


Mei:

In mei zijn er flink wat natuurrampen geweest, terwijl we notabene begonnen met 25-27°.
  • In India kampten men enerzijds met noodweer en anderzijds met flinke bosbranden, waarbij 3000 ha in vlammen opging;
  • In Canada werden mensen geëvacueerd door bosbranden;
  • Was er een tornado-uitbraak in de VS;
  • Vielen er 65 doden door bliksem in Bangladesh;
  • Werden er 500.000 mensen geëvacueerd door cycloon Roanu en vielen er 21 doden.
Eind mei zorgde noodweer voor flink wat problemen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Duitsland:
Extreem onweer vandaag in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg waar code magenta van kracht was (Stufe 4, het hoogste waarschuwingsniveau in Duitsland). Over een lengte van 200 á 300 km vonden gezamenlijk ruim meer dan 400 ontladingen per minuut plaats, werd hagel van meer dan 3 cm doorsnee gemeld, windstoten van meer dan 90 km/u en vooral veel wateroverlast. In slechts 1,5 uur werden zeker 110.000 ontladingen geregistreerd. Ook elders in Duitsland was in veel gebieden code oranje of rood van kracht.


En toen:
De MCS trok richting BeNeLux, maar het werd niet verwacht dat deze zo noordelijk in Nederland zou binnentrekken, het leek oorspronkelijk voor de Ardennen bedoeld. Deze MCS trok in een boog over Nederland richting Antwerpen en West-Vlaanderen. Deze MCS gaf in diverse regio's enorme overlast, zo ontving de Brandweer stad Antwerpen meer dan 1.000 oproepen, kreeg Roeselare meer dan 80mm te verduren en hadden veel plaatsen in het oosten van Nederland met wateroverlast te kampen.

Na deze MCS zagen we het al weer serieus activeren in Duitsland en aan de Nederlandse grens met nog meer onweersbuien. Door de MCS tijdens de voormiddag en middag en dan de stevige onweerszone die van oost naar west over bijna gans Nederland trok, kregen we uitzonderlijk veel ontladingen te verwerken. Of dit een record is, het zou wel eens kunnen! Het hoogste aantal dat we terugvinden is namelijk 80.000 ontladingen. Nu halen we maar lieft 99.000 ontladingen!

Maandag 30 mei - de dag die velen niet zullen vergeten.In de ochtenduren gold een code geel. In korte tijd zetten onweersbuien Boekel, St Anthonis en Eindhoven blank. Maar, dat was slechts het begin. Aan het eind van de middag zet het KNMI voor het oosten van Nederland en Utrecht code geel om naar code oranje. Dat dit geen overbodige luxe was, blijkt wel aan het vervolg van deze uiteindelijk bijzondere dag.

Juni:

Mei was al hevig, maar daar bleef het niet bij.
In juni ging dit maar door, zowel begin als eind juni.
Regen, onweer, hagel, tornado's en overstromingen teisterden europa. Ja zelfs een supercel, die enorme schade toebracht door de enorme hagelstenen die naar beneden kwamen. Voor miljoenen euro's schade en een maand die in ons geheugen gegrift zal blijven staan.

http://media.nu.nl/m/nb9xfr4awsww_wd640.jpg/uitzonderlijk-grote-hagel-zorgt-miljoenenschade-in-noord-brabant.jpg 



https://dsocdn.akamaized.net/Assets/Images_Upload/2016/06/23/supercell.png?maxheight=416&maxwidth=568 

Niet alleen Europa had noodweer. Ook in Sydney en Pakistan had men overstromingen door zware regenval.
Naast hagelstenen, viel er op nog een meteoriet door het dak van een huis in Thailand.

Juli:

Juli viel op door het aantal wind - en waterhozen in Nederland. Dedemsvaart, Rheeveld, Hijken, Ijsselmeer en meerdere meldingen vanuit Drenthe. Op Urk een waterhoos.

http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2016/07/13/waterhoos.jpg?itok=i3lzMdKb 

http://imgd.rgcdn.nl/e5dca626ff4b45f8a5baf098dcab077d/opener/In-Roswinkel-foto-Wenda-Drent-Botter.jpg 

Ook elders werden windhozen/ tornado's gesignaleerd, zoals in Italië, Belarus en Minnesota.
Het was een flinke natte bedoeling in de wereld in juli, regen, moessons, overstromingen, noem maar op:
  • Waterhozen Cuba, 38 gewonden
  • Typhoon Nepartak, cat 5
  • Doden en daklozen door moesson in India
  • 130 mm regen in 2 uur tijd; overstromingen in Estevan tot gevolg
  • Episch onweer in Hongkong: 10.000 bliksems in 12 uur tijd
  • Straten blank na wolkbreuk Kampen
  • Doden door overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen China
Na regen komt zonneschijn. Dat dat ook prachtige regenbogen laat verschijnen, zien we hier in de Grand Canyon:

http://www.spaceweather.com/images2016/03jul16/canyonbow.jpg 

Frankrijk werd geteisterd door bosbranden. Degenen die de tour de France bekijken, kan dit niet ontgaan zijn. Duizenden mensen zijn geëvacueerd en campings stonden letterlijk in brand.

Kijken we even zo'n 590 miljoen kilometer verder, daar heeft Nasa Juno in een baan om Jupiter gebracht, waar hij 37 banen om Jupiter zal vliegen, om dan zijn einde tegenmoet te gaan in de Jupiteratmosfeer.

Augustus:

In augustus waren er 2 orkanen die het nieuws bereikten:
  • Typhoon Nida onderweg naar Hongkong
  • Orkaan Gaston

Ook deelde forumlid Robert Hoetink een prachtige timelapse van het onweer:


En richtte een windhoos flinke schade aan in Vorden:


Cornwall (engeland) en Louisiana (VS) kampten met overstromingen en werd er melding gemaakt van 6 tornado touch downs in Michigan.

Spanje en POrtugal kampten juist met hevige bosbranden. Duizenden hectaren grond ging in vlammen op:

September:

In september waren er opvallend veel orkanen. Hier op een rij:
  •  typhoon Namtheun
  • Tropical Storm Hermine
  •  tropische storm/tyfoon Meranti
  •  tyfoon Malakas
  •  Tropische stormen Karl en Lisa
  •  Tyfoon Megi
Zware regenval zorgden voor flinke problemen in Minnesota en  Nkomazi Mpumalang en Nieuw zeeland. Nederland daarentegen had een nieuw warmterecord te pakken. 23,8 graden in de Bilt en 26,6 graden in Maastricht.

In de Vs werd er schade door tornado's aangericht in Iowa en Washington Terrace.
In het zuiden van Europa, waren er nog steeds grote problemen door de bosbranden, die maar bleven uitbreiden. 
Italie kreeg een zware aardbeving te verwerken van 6,2 op de schaal van Richter, met honderden doden tot gevolg.

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_8668/180019.png
De Turrialba barstte uit en legde het vliegverkeer daar volkomen lam.

Was september dan enkel kommer en kwel? Neen. Er vonden ook fenomenen plaats, waar men wel van kon genieten:
  • Het noorderlicht gaf een prachtig schouwspel. Zo mooi zelfs, dat Reykjavik zijn straatverlichting uitdeed, zodat iedereen ervan kon genieten.
  • We konden genieten van een maansverduistering én een zonsverduistering
  • En waren we in de ban van Rosetta en Philae (de landing op komeet 67P van de Esa)

 

Oktober:

Tyfoon Chaba zette koers naar Japan en orkaan Matthew gaf de nodige problemen in het Caribisch gebied.

In Nederland waren een aantal flinke onweersbuien, die oa door forumleden Brian en PKD19 zijn vastgelegd:



In Winkel werd veel schade aangericht door een windhoos

https://pbs.twimg.com/media/CvDzHgpWgAE5Rn3.jpg 

Ook in Oregon hield een tornado huis, met als gevolg dat 15.000 huishoudens zonder stroom zaten.
In Vlaanderen werd een spectaculaire rolwolk vastgelegd:

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_12667/181223.jpg 

Een zeer spannende dag voor de Esa, de landing van Schiaparelli op Mars. Helaas ging er op het laatst wat fout, waardoor hij is gecrasht. Dit zal echter niet van invloed zijn op de toekomstige Marsmissies.

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_8668/181167.jpg 

Op 23 oktober was de eerste vorstdag een feit.

November:

November was heel divers.
Zo was er noodweer, overstromingen en een tornado in Italië.

We konden 3 maanden achter elkaar van een supermaan genieten...al mistten we in Nederland de grootste door bewolking

https://pbs.twimg.com/media/CxKQQfEXAAQ2Tr1.jpg 

In Nederland en Vlaanderen viel de eerste winterse neerslag. Zelfs in Tokyo viel voor het eerst in 54 jaar sneeuw.

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_13463/181705.jpg 

En "donderden" de mensen in Haarlem ongeveer letterlijk hun bed uit, door een nachtelijk onweer:

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_11068/181997.jpg 

Tevens zorgde een novemberstorm nog voor de nodige overlast in west europa:


Nieuw Zeeland en Japan werden beiden nog getroffen door zeer zware aardbevingen met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter.

http://www.onweer-online.nl/images/userimages/forum/user_13463/181834.jpg 
Op sommige plaatsen werd de bodem bijna 2 meter omhoog gestuwd.

In Israel en Tennessee waren duizenden mensen juist op de vlucht voor bosbranden.

December:

Ook in december waren er vele overstromingen:
  • Twee doden en veel overstromingen door ergste regenval sinds 30 jaar in Málaga
  • Hevige overstromingen in Thailand
  • Overstromingen Queensland door hevige regenva
  • Overstromingen San Fransisco 
  • Overstromingen Los Alcazares Spanje


Er waren helaas ook doden en gewonden te betreuren door weersomstandigheden::
  • Tenminste 3 doden door tornado's Mississippi
  • 3 Die in Michigan Pileup as Snow Socks Great Lakes
  • Cycloon Vardah (cat3) komt aan land (India) en eist levens
In Florida en California hadden ze weer een heel ander probleem, daar brokkelt de kust af. Huizen moesten worden ontruimd en sinkholes ontstonden.


December was ook de maand van de laatste supermaan van 2016 en de Geminiden meteorenregen. Die laatste had nogal wat voeten in de aarde:
  • Vuurbal Siberië, de lucht licht op
  • Object valt uit de lucht en maakt een krater in de grond China

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/12/15/10/3B677DAE00000578-4036284-image-a-14_1481799181780.jpg 

Tot zover de terugblik op 2016. Het was een veelbewogen jaar, waarin we vele rampen hebben gezien, maar ook hebben mogen genieten van prachtige schouwspellen. 
Daarom sluit ik af met een geweldige timelapse van aurora borealis:


OnweerOnline/Joyce | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:36 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1088 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1088, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden