Kust zet zich schrap voor gevaarlijk stormtij
Aan de kust bereidt men zich voor op stormtij. Een strakke wind uit het noordwesten in combinatie met springtij zal de komende uren en dagen hoge waterstanden met zich meebrengen. Meteorologen spreken van mogelijk het ergste stormtij -niet de ergste storm - in 50 jaar tijd. Vooral vrijdag wordt penibel, maar ook voor komende nacht nemen de verschillende badplaatsen de nodige maatregelen.Er is zich momenteel een stormveld aan het ontwikkelen aan de oostkust van Engeland. Op volle zee wordt windkracht 9 verwacht, aan de kust zelf zijn rukwinden tot 70 kilometer per uur mogelijk. Bovendien waait die wind uit het noordwesten, het "zeegat", en komen de golven recht op de kust af. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook momenteel sprake van springtij, een extra hoge vloed.
Komende nacht wordt een waterpeil van 5,60 meter verwacht, net genoeg om te spreken van een "stormtij". Verschillende kustgemeenten nemen daarom de nodige maatregelen. Op sommige plaatsen worden stormmuren geplaatst en is de toegang tot pieren en staketsels verboden. In Middelkerke wordt het kritieke punt rond het Casino afgesloten, in Nieuwpoort en Bredene worden preventief zandzakjes aangebracht. Ook in Oostende worden zulke maatregelen getroffen, "al is het niet het scenario van "Als de dijken breken"", aldus burgemeester Johan Vande Lanotte.
Grote overstromingen worden er niet verwacht, maar de golven kunnen her en der wel plaatselijk wateroverlast veroorzaken. Vooral de havens zijn kwetsbare punten.
Vrijdag komt de piek
Het hoogtepunt van het stormtij wordt vrijdag verwacht. Volgens de huidige voorspellingen zal dan rond 14 uur een waterstand van 6,35 meter worden gemeten. Dat is een stukje hoger dan tijdens de Sinterklaasstorm van 6 december 2013, die destijds tot de hoogste waterstanden had geleid sinds de dodelijke storm van 1 februari 1953, toen de dijken braken.
Maar de wind zal nu wel minder hard waaien dan in 2013 en sindsdien zijn ook een aantal structurele maatregelen genomen. Een preventieve evacuatie van Bredene, zoals tijdens de Sinterklaasstorm, is nu niet nodig, klinkt het.
Ook elders maatregelen
Niet alleen de kust bereidt zich voor op het stormtij, ook in het binnenland worden maatregelen genomen. De stormtijprocedure van de Schelde is ingesteld en de kaaien in Antwerpen zullen tijdelijk worden gesloten.
Springtij
Springtij is een extra hoge vloed. Als de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn staan, is de waterberg extra hoog en zijn de getijden extremer. Het komt in onze streken voor vlak na volle maan. Zeldzaam is het fenomeen niet, springtij is er twee keer per maand. Maar in combinatie met stormwind uit het noordwesten kan het wel gevaarlijke situaties creëren.
Bron: deredactie.be
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
Donderdag zware avondspits verwacht vanwege storm en neerslag
Weggebruikers moeten donderdag rekening houden met een zware avondspits. Niet alleen gaat het stormen, er wordt ook winterse neerslag verwacht.
Volgens het KNMI kan het in de loop van de avond vooral in het midden, oosten en later mogelijk ook in het zuid-oosten enkele uren gaan sneeuwen.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en donderdag het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen.
De stormachtige wind van woensdag en de verwachte storm van donderdag in combinatie met springtij veroorzaken verhoogde waterstanden langs de hele kust.
Stormvloedkeringen
"We houden de situatie nauwlettend in de gaten en nemen zo nodig maatregelen als het sluiten van stormvloedkeringen", liet Rijkswaterstaat woensdag weten.
Mogelijk gaat in de loop van vrijdag zowel de Oosterscheldekering als de Maeslantkering (Nieuwe Waterweg) dicht in verband met de verwachte stormvloed.
Gesloten
De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel wordt sowieso gesloten. Dat gebeurt in de nacht van woensdag op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 22.00 uur.
Dit Deltawerk beschermt het laagst gelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP. Bij een voorspelling van een waterstand van 2,25 meter boven NAP gaan de schuiven van de kering naar beneden.
Rijkswaterstaat meldt ook dat de storm en het hoge water ertoe kunnen leiden dat in Zeeland, Zuid Holland en het noorden van Nederland bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.
Bron: nu.nl | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Veerdam Holwerd gaat dicht vanwege hoog water
wo 11 januari 2017 16.55 uur:HOLWERD - Rijkswaterstaat geeft waarschuwingen uit voor verhoogde waterstanden vanwege de storm die vanaf woensdagmiddag over de Waddenzee trekt. Tussen 20.00 uur en 23.00 uur wordt de veerdam in Holwerd afgesloten. De veerdam wordt donderdagochtend tussen 7.30 en 10.30 uur ook afgesloten.
In Noord Nederland wordt verder vanwege de verhoogde waterstanden rond 21.00 uur de zeesluis Farmsum in Delfzijl afgesloten wordt. Verder zet Rijkswaterstaat technisch adviseurs in op de veerhaven van Holwerd en de zeesluis te Farmsum om extra toezicht te houden.
Rijkswaterstaat houdt de verwachtingen voor vrijdag en zaterdag nauwlettend in de gaten en neemt waar nodig maatregelen.
Kan maar 1 ding betekenen,dat het water een stuk hoger komt dan in de verwachting staat (verwachtte stand is voor Holwerd +264cm NAP).
Weg overstroomt namelijk pas bij een stand van boven de +300cm NAP ( ja spreek uit ervaring,was op de pier met een nog iets hogere stand).
Bron: Waldnet.nl
Edit svenne: bedankt voor de bron toe te voegen, heb nog even wat beter lay-out gezet
| Gewijzigd: 11 januari 2017, 22:18 uur, door Sven
https://www.rtvkatwijk.nl/2017/01/uitwateringssluis-katwijk-dicht-door-storm
Redelijk uniek
Morgenmiddag gaat de Maeslandkering bij Rotterdam mogelijk dicht. En dat is redelijk uniek, want de in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering is pas één keer eerder gesloten vanwege de storm. Dat was in 2007.
En niet alleen Nederland lijkt de volle laag te krijgen, ook in België zetten ze zich schrap. De Belgen vrezen de ergste storm in vijftig jaar.
De winter zet vanaf het weekend goed door. Het gaat in de nacht van zaterdag op zondag sneeuwen, en voor de schaatsfans is het vanaf maandag raak. Het gaat dan behoorlijk hard vriezen.
RTL Nieuws
http://rtlnieuws.nl/nederland/storm-regen-sneeuw-het-wordt-een-onstuimige-dag
| Gewijzigd: 12 januari 2017, 08:02 uur, door Sven
Maeslantkering mogelijk vrijdagmiddag dicht door hoge waterstand
De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat vrijdagmiddag mogelijk dicht. De combinatie van springtij en twee opeenvolgende stormen zorgt voor een gevaarlijk hoge waterstand. De Hollandsche IJsselkering gaat vannacht zeker dicht.
De sluiting van de Maeslantkering levert ernstige hinder op voor het scheepvaartverkeer, omdat de Nieuwe Waterweg enige uren wordt afgesloten. Normaal gesproken gaat de kering pas dicht als het water drie meter hoger komt dan NAP. Dit seizoen is dat voor één keer verlaagd naar 2.60 meter, om de kering goed te kunnen testen. Afgelopen zomer is groot onderhoud gepleegd aan de kering.
De kering in de Hollandse IJssel bij Krimpen aan den IJssel is vannacht van één tot zeven uur dicht. Deze kering wordt al bij een veel lager waterpeil gesloten. Het komt dan ook veel vaker door dat deze stormvloedkering dicht is, gemiddeld drie keer per jaar.
Bron: ad.nl | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Kustwacht waarschuwt schepen in Noordzee voor losgeraakte containers
De Nederlandse kustwacht waarschuwt woensdag schepen in de buurt van Texel uit te kijken voor losgeraakte containers.Vijftien containers vielen laat in de middag van het containerschip Red Cedar dat op weg was van Duitsland naar de haven van Antwerpen.
Een woordvoerder van de kustwacht zegt tegen NU.nl dat het scheepvaartverkeer gewoon kan blijven varen in het gebied.
Als het weer licht wordt, zoekt de kustwacht verder naar de containers en kan worden bepaald hoe de containers eventueel kunnen worden geborgen.
Weer
Het komt volgens de kustwacht enkele keren per jaar voor dat een schip containers verliest in de Noordzee. "Dat heeft te maken met het slechte weer. In dat stuk bij Texel moeten de schepen een bocht maken waardoor de wind anders op de schepen komt te staan. De containers zitten vast, maar met harde wind kunnen ze alsnog losraken".
De losgeraakte containers bevatten geen gevaarlijke stoffen.Door: NU.nl
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4381749/kustwacht-waarschuwt-schepen-in-noordzee-losgeraakte-containers.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Minder afvaarten Terschelling en Vlieland
HARLINGEN - De veerdienst vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland wordt vrijdag aangepast vanwege de verwachte extreem hoge waterstand. Dat meldt rederij Doeksen donderdag.
De afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland, respectievelijk 16.45 en 19.00 uur, komen te vervallen, evenals die van en naar Terschelling om 17.30 en 19.55 uur. Passagiers die al een kaartje hebben, worden omgeboekt naar een andere afvaart op die dag.
Vrijdag de dertiende, door bijgelovigen vaak gezien als ongeluksdag, worden vooral in de middag en avond harde wind en hoge waterstanden verwacht. Volgens Weeronline komt het 's middags langs de kust tot storm met zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur en winterse neerslag.
Jutters op de Wadden hebben baat bij het slechte weer. Zij wachten met smart op containers die gaan aanspoelen op de eilanden.
Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27418786/__Minder_afvaarten_Waddenzee__.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Winter overvalt de Britten
LONDEN - De winter heeft nu ook Groot-Brittannië te pakken. De sneeuw kwam donderdag met bakken uit de hemel en de voorspellingen luiden meer van hetzelfde. Zoals eerder elders in Europa ondervond het verkeer als eerste grote hinder van de neerslag. De internationale luchthaven Heathrow bij Londen schrapte al heel snel ongeveer tachtig vluchten.De meeste hinder ondervonden echter de Schotten, die op de hoger gelegen delen van het land 2 decimeter sneeuw maten bij een temperatuur die was gedaald tot 10 graden onder nul. De snelwegen in Schotland moesten 's ochtends tijdens het spitsuur tijdelijk dicht om sneeuwruimen mogelijk te maken. De snelweg M74, de belangrijke verkeersader die Schotland met Engeland verbindt, moest er ook tijdelijk aan geloven.
Meteorologen hebben gewaarschuwd voor meer sneeuw de komende drie dagen, die bovendien over het land wordt gejaagd door een aanwakkerende, stormachtige wind. Het winterse weer beperkt zich niet tot het vasteland. Ook Ierland en Noord-Ierland krijgen de komende dagen te maken met heel veel sneeuw.
Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/27419758/__Winter_overvalt_de_Britten__.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Hoog water in Vlaardingen wordt vrijdag verwacht om 16.11 uur
do 12 jan 2017, 13:34
VLAARDINGEN - In Vlaardingen wordt morgen om 16.11 uur zeer hoog water verwacht. "We verwachten dan een waterstand tussen 2,40 en 3,00 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil)", meldt Gemeente Vlaardingen zojuist.
"Loswallen en rijwegen langs de Buitenhaven en de Koningin Wilhelminahaven en het Oostelijk deel van de Maasboulevard komen ruim onder water te staan."
Afgesloten
Op vrijdag 13 januari sluit de gemeente van ca. 14.30 tot 19.30 uur het blauwgekleurde gebied (zie plaatje) op de tekening af.
Dat is de Maasboulevard ter hoogte van de Abel Tasmanlaan, de Westhavenkade en Oosthavenkade ter hoogte van de Deltaweg en (mogelijk) de helft van de rotonde van DFDS Seaways aan de Vulcaanweg.
Kaartje
De gemeente plaatst wegafzettingen met inrijverboden om te voorkomen dat mensen hun voertuig parkeren in de gebieden waar hoog water verwacht wordt. Indien nodig sluit Rijkswaterstaat de Maeslantkering.
Op het kaartje ziet u in het blauw welke delen onder water komen te staan bij een waterstand van 2.60 meter boven NAP.
Wat kunt u zelf doen?
Parkeer uw voertuig niet in de afgezette gebieden. Als u in het gebied geparkeerd staat waar hoog water wordt verwacht, parkeer uw auto dan tijdig ergens anders.
Als het gebied eenmaal is afgezet, heeft u geen toegang meer tot uw auto. Auto's die blijven staan als de kade onderloopt, worden niet weggesleept en komen deels onder water te staan. Parkeren in buitendijks gebied is altijd voor eigen risico.
Meer informatie
Meer informatie over hoog water in Vlaardingen staat op www.vlaardingen.nl.
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
West-Vlaamse gouverneur vraagt weg te blijven van de kustlijn
Op verschillende plaatsen in het land worden voorbereidselen getroffen voor het stormtij dat voor morgen is aangekondigd. Er worden ook voorzorgsmaatregelen genomen tegen eventueel stormweer. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé roept intussen op weg te blijven van strand en dijken.
"De golven mogen dan wel spectaculair zijn, het blijft gevaarlijk", zegt Decaluwé. Volgens de laatste voorspellingen van het KMI zal het zeewater morgenmiddag rond 14 uur een hoogte van 6 meter 20 bereiken in Oostende. Dat is 15 centimeter minder dan gisteren voorspeld, maar nog altijd uitzonderlijk hoog.
In Nieuwpoort worden 22.000 zandzakjes uitgedeeld aan de bevolking. De kaai daar is een van de kritieke plaatsen aan de kust, en het is niet onmogelijk dat het water daar over de kaaimuren loopt.
In Oostende is de randparking aan het station gesloten. Die ligt aan de havenkaai naast het station. Op de Zeedijk wordt een mobiele stormmuur opgetrokken en de strekdammen van de haven zijn afgesloten. De kustweg tussen Oostende en de Vuurtorenwijk wordt morgenmiddag afgesloten tussen 12.30 en 15.30 uur, waardoor ook het tramverkeer tussen Oostende en Wenduine onderbroken wordt en de stadsbussen tussen Oostende en Bredene onregelmatig zullen rijden.
In Blankenberge heerst enige ongerustheid over de pier, die mogelijk zware schade kan lijden. Er zijn de voorbije jaren extra palen geheid ter bescherming van de historische pier, maar mogelijk is dat niet voldoende. Hoe dan ook is de pier sinds gisteren afgesloten.
Tussen Boom en Puurs rijden er geen treinen. Door het springtij staat de spoorwegbrug over de Rupel open om te vermijden dat ze beschadigd raakt door het water. De NMBS heeft vervangbussen ingelegd.
In Brussel zijn de parken en de begraafplaatsen sinds vanmiddag dicht in verband met het voorspelde stormweer. Ook de parken en groene ruimten in de rest van het Brussels Gewest sluiten. Er worden rukwinden tot 80 kilometer per uur verwacht en dan zijn de parken niet meer veilig. Brussel vraagt mensen ook voorzichtig te zijn in de buurt van parken of bomen.
Meer wind en sneeuw verwacht voor vannacht
Onze weerman Frank Deboosere verwacht voor vannacht rukwinden tot 100 of 110 kilometer per uur. Er zal ook veel neerslag vallen, eerst in de vorm van regen, maar die gaat op verschillende plaatsen over in smeltende sneeuw en sneeuw. In de Ardennen wordt tot 20 centimeter sneeuw verwacht, maar ook in het centrum van het land kan er morgenochtend tot 5 centimeter sneeuw liggen.
Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Gevaarlijk glad op de wegen in het land na sneeuwval
Op verschillende plaatsen aan de kust en het westen van het land ligt er intussen een sneeuwtapijt. Verwacht wordt dat het sneeuwfront vannacht landinwaarts trekt. Het KMI verwacht tot vijf centimeter sneeuw verwacht in het land. Door de winterse temperaturen blijft de sneeuw liggen
Rond 21.30 uur is de regen in de Westhoek en aan de kust overgegaan in eerst natte en daarna droge sneeuw. De sneeuw blijft door de plotse temperatuurdaling van vijf naar een graad liggen op de wegen. Aan de kust en in het hele zijn ook voorzorgsmaatregelen genomen voor het stormtij van vannacht en morgen.
De wind is intussen ook fel aangewakkerd. Het is gevaarlijk glad op verschillende plaatsen met de natte ondergrond op de weg en de verse sneeuwval.
De ochtendspits van vrijdagochtend kondigt zich als moeizaam aan. Er wordt verwacht dat er ook ook in het binnenland tot vijf centimeter sneeuw zal vallen. "Deze nacht wordt niet gemakkelijk. De combinatie van regen en sneeuw zorgt er voor dat het strooizout weggespoeld kan worden. Dat in combinatie met opnieuw sneeuw in de ochtend, gaat er toch voor zorgen dat het morgen een moeizame ochtendspits kan worden", zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. Ze gaan toch proberen om vannacht preventief te strooien. Ook vrijdag en in het weekend worden winterse buien verwacht.
Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Veel ongevallen en files in oosten en zuiden door sneeuwval
Gladheid door hevige sneeuwval in de nacht van donderdag op vrijdag heeft vanochtend meerdere ongelukken veroorzaakt, die op verschillende plekken leiden tot files.Door de sneeuw zijn op plekken in het oosten van het land sommige wegen nauwelijks begaanbaar, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Op de A1 bij Hengelo, de A15 bij Elst en de A59 bij Waalwijk schaarden vrachtwagens. De A1 is tussen Hengelo en Osnabrück Op verschillende snelwegen kunnen automobilisten niet harder dan 50 of 60 kilometer per uur rijden.Vooral in de regio Arnhem en in de oostelijke grensgebieden met Duitsland is het verkeer vanochtend een chaos, meldt de VID. In Arnhem viel afgelopen nacht 12 centimeter sneeuw.
Vertragingen
Op de A2 vanuit Utrecht richting Den Bosch tussen Geldermalsen en het knooppunt Deil kwamen meerdere personenauto's met elkaar in botsing. Het verkeer wordt beperkt tot één rijstrook. Rijkswaterstaat hoopt de overige rijstroken tegen 9.00 uur weer vrij te geven. Tot die tijd moeten automobilisten rekening houden met file.
Een ongeval op de A4 richting Den Haag bij Leidschendam zorgt voor langzaam rijdend verkeer over een lengte van vier kilometer.
Ook opruimwerkzaamheden na een ongeval op de A15 zorgen voor vertragingen. "De dieseltank van de geschaarde vrachtwagen is geraakt. Er is 700 liter diesel vrijgekomen. De milieudienst moet erbij komen en de berm afgraven."
Een code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel werd in de nacht van donderdag op vrijdag weer ingetrokken door het KNMI. Code geel geldt nog steeds voor het hele land.
In Noord-Brabant en Gelderland kan tot tien centimeter sneeuw vallen. Ook op andere plekken kan een laag sneeuw blijven liggen.
Strooien
Rijkswaterstaat is bezig met het begaanbaar houden van de wegen en heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Ook is veel sneeuw weggeschoven door sneeuwschuivers, aldus een woordvoerder. Regulier strooit Rijkswaterstaat, als ze alle rijkswegen in Nederland op een winterse nacht één keer doen, 1,5 miljoen kilo zout.
Storm
De zware sneeuwval heeft het land in de vroege ochtend in het oosten verlaten.
Helemaal droog wordt het niet, want er volgen sneeuwbuien vanaf de Noordzee. In de kustgebieden gaat het flink waaien vanaf zee en daardoor ook dooien. Het KNMI waarschuwt dat vrijdagochtend in Zeeland en Zuid-Holland zware windstoten kunnen voorkomen. Later op vrijdag worden opnieuw zware windstoten verwacht tussen de 75 en 90 kilometer per uur. De windstoten langs de kust kunnen snelheden halen van mogelijk 90 tot 100 kilometer per uur.
Waterschappen treffen vrijdag maatregelen tegen de storm en het hoge water. In Den Oever, in de kop van Noord-Holland, en in Delfzijl gaan de coupures in de dijk dicht. Ook in Zeeland heeft het waterschap uit voorzorg coupures en sluizen afgesloten. Langs de Maas in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis worden kades afgezet.
http://pbs.twimg.com/media/C2A-a4CXEAAbYE6.jpg
Door: NU.nl/ANP
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4384857/veel-ongevallen-en-files-in-oosten-en-zuiden-sneeuwval.html#sneeuwval-in-nederland-5 | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:21 uur, door Joyce.s
Waterschappen treffen maatregelen tegen storm en hoogwater
Op meerdere plaatsen in het land nemen waterschappen extra maatregelen om de hoge waterstanden door storm en regen het hoofd te bieden.In Den Oever, in de kop van Noord-Holland, en in Delfzijl gaan de coupures in de dijk dicht. Ook in Zeeland heeft het waterschap uit voorzorg coupures en sluizen afgesloten. Langs de Maas in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis worden kades afgezet.Waternet, het waterschap van Amsterdam en omstreken, heeft donderdag al de gemalen aangezet om het waterpeil in de polders te verlagen, zodat het overvloedige water kan worden opgevangen.
De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vrijdag dicht en mogelijk wordt ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten.
De verhoogde waterstanden worden veroorzaakt door veel regen, maar ook door twee noordwesterstormen (vrijdag en zaterdag) en springtij in de Noordzee.
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4385091/waterschappen-treffen-maatregelen-storm-en-hoogwater.html | Gewijzigd: 30 januari 2017, 12:21 uur, door Joyce.s
Dik pak sneeuw veroorzaakt problemen op de weg
In grote delen van het land hebben sneeuwbuien tot problemen geleid op de weg. Door de gladheid waren er meerdere ongelukken. Sneeuwschuivers en strooiwagens maakten overuren.Bron: http://www.rtlnieuws.nl/