Vandaag....
Belangrijkste is de positie en diepte van het laagje en de vorming van een sneeuwdek. Microfysica en parametrisatie van de modellen zorgen voor forse verschillen.
EC en Harmonie accumulatie te fors, Hirlam te gering. Doorvallende neerslag (afkoeling door verdamping en transport kou naar beneden) moet in (natte) sneeuw overgaan.
GlamEPS komt met kleine kansen op oranje-criterium, maar het is door de complexiteit van het ensemble last deze kansen op waarde te schatten. M.u.v het westen landinwaarts kans op enkele centimeters sneeuw, op heuvelruggen en zuid-Limburg oplopend tot 5-10 cm.
Belangrijk aandachtspunt is het forse windveld (tussen 00 en 04 UTC snachtsaan de westflank van het laagje. Laatste EC is fors met uitschieters > 90 km/h in Zuid-Limburg. Hirlam doet mee, Harm is veel rustiger. GlamEPS komt met 30% kans op > 75 km/h, geeft aan dat er tamelijk veel onzekerheid in de positie van het laagje zit. Kans op sneeuwduinen echter niet groot i.v.m. hoge dichtheid van de sneeuw.
Vrijdagochtend.... trog met zeer koude bovenlucht zou nog enkele winterse buien kunnen geven. Neerslagsoort is een aandachtspunt, dieper landinwaarts zou sneeuw kunnen vallen. Harm komt ook met ijzel, maar dat is het gevolg van een negatieve oppervlakte temperatuur boven het (te) forse sneeuwdek.
Vrijdagmiddag....Synoptisch redelijk eenduidig, Hirlam heeft later in de middag al een eerste laagje in de Duitse Bocht, niet gehonoreerd. Het volgende laag in de Duitse Bocht, vrijdagavond zit wel eenduidig in de modellen. De neerslag bij de occlusie lijkt uit regen en vooral landinwaarts ook natte sneeuw te bestaan, met daarbij slechts kleine kansen op accumulatie vanwege de sterke aanlandige aanvoer. Het krachtige windveld bij/achter de occlusie op vrijdag wordt door alle modellen berekend.
Wel zijn vooral de Harmonie-versies wat forser omdat de neerslag daarin ook wat convectiever lijkt (progtemps). Meestal zien we dat de Harmonie-gusts in het algemeen wat overdreven zijn en meer een indicatie vormen voor wat maximaal en lokaal bij buien mogelijk is. Dus een redelijk "vuil" winterweer in een brede kuststrook, zeker wanneer de wind aantrekt (aanvoer vanaf de visbak....). Koude bovenluchten......maar de rest is spannend! | Gewijzigd: 12 januari 2017, 16:37 uur, door Joyce.s
Hieronde kaartje van EC van de run van vanacht..en daaronder het kaartje van Hirlam van de run van vanmorgen 6h.. (en nee de 6h run van hirlam is niet zoals GFS de cowboy run..)
je mag zelf je uitgangspunt nemen voor vanavond ( ik ben benieuwd wat de 12h run zal doen van EC) | Gewijzigd: 12 januari 2017, 16:43 uur, door Callie-P
Hieronde kaartje van EC van de run van vanacht..en daaronder het kaartje van Hirlam van de run van vanmorgen 6h.. (en nee de 6h run van hirlam is niet zoals GFS de cowboy run..)
je mag zelf je uitgangspunt nemen voor vanavond ( ik ben benieuwd wat de 12h run zal doen van EC)
Ik woon in regio Eindhoven dus hoop op EC
De weerkaarten vertonen nog steeds een erg nors en woelig weerbeeld over grote delen van Europa en meer en meer komen ook de Lage Landen in het vizier. In die zin dat het voor veel mensen ongemakkelijke weer later deze namiddag start en voorlopig niet meer ophoudt (als we bittere vrieskou beschouwen als ongemakkelijk tenminste).
Voor ik aan de uiteenzetting begin kan ik reeds volgende adviezen geven: zorg voor tegen de kou beschermde buitenkraantjes, antivries in de wagen en ga de komende twee dagen niet op de dijken wandelen als u niet nat wilt zijn...en o ja, verzamel alvast uw warmste winterkledij...
Het begint reeds deze namiddag, avond en nacht wanneer een uitdiepende stormdepressie via het Kanaal over België zal trekken vannacht. Dit gaat gepaard met een striemende regen en vooral tijdens het tweede deel van de nacht tijdelijk veel wind met rukwinden rond 80 km/h.
Nabij de Franse grens en over het oosten van het land kunnen lokaal echter pieken optreden rond 90 à 100 km/h en sommige weermodellen gaan zelfs voor iets meer.
In Vlaanderen valt er regen maar de achterzijde van de depressie is gevuld met koude koude lucht zodat er in de loop van de nacht en vrijdagochtend smeltende sneeuw kan gaan vallen. Tijdelijk kan het lokaal glad worden. Ten zuiden van Samber en Maas gaat de regen of smeltende sneeuw over in sneeuw en over de Hoge Venen kan er 10-20 cm verse sneeuw vallen en kan er waarschijnlijk vanaf morgen vrijdag geskied worden.
Bovendien kan er daar vannacht een heuse blizzard woeden met matige tot hevige sneeuwval in combinatie met een harde wind en rukwinden rond 90 km/h.
Vrijdag krijgen we nog striemende winterse buien over ons heen vanaf de Noordzee met vrij veel wind, vooral aan zee. In het kustgebied zijn dan rukwinden mogelijk tot 90 km/h. Door de consistent sterke noordwestenwind in combinatie met het hoogwater is het gevaar op stormtij reëel.
Ook op zaterdag en zondag vallen er nog winterse Noordzeebuien waarbij de neerslag in Vlaanderen vooral als stofhagel of smeltende sneeuw (tijdelijk droge sneeuw bij felle buien) valt. Op zaterdag is de kans op sneeuwcumulatie in Vlaanderen nog onzeker maar op zondag kan de eventuele sneeuw bij buien wel gemakkelijker blijven liggen, zeker in het centrum en oosten van het land. De buienactiviteit is tegen dan wel fors afgenomen. met andere woorden, de sneeuwkansen en vooral sneeuwdekkansen voor het weekend zijn onzeker en vooral zal de verdeling zeer ongelijk zijn over het land verspreid.
Het kwik komt zowel zaterdag als zondag nog uit op zo'n 1 à 2 graden in het binnenland (aan zee door de aanlandige wind zelfs nog 4 graden).
Maandag is dan een overgangsdag waarbij een hogedrukgebied zich geleidelijk ontwikkelt over Polen en de Baltische Zee en uiteindelijk zelfs verbinding maakt met het Russisch semipermanente hogedrukgebied (ook we Russische Beer genoemd).
Daarna is het hek van de dam en ontwikkelt zich zowel aan de grond als op hoogte een koudegolf* configuratie. In vakjargon spreken we in dit geval van een High-over-Low blocking met een afgesnoerde hoogtekern benoorden de Lage Landen en een hoogtelaag over het Middellandse Zeegebied.
Vaak wordt het hogedrukgebied gezien als belangrijkste factor maar ik durf te zeggen dat in dergelijke blokkades, het hoogtelaag minstens even belangrijk is. Dit enerzijds als contragewicht voor het hogedrukgebieden anderzijds als sturende motor voor de trasportkou.
Wanneer we letterlijk de temperatuurswaarden van het Europese weermodel nemen (die in deze net iets meer winters is als het Amerikaanse model) dan kunnen we ons verwachten aan volgende temperaturen (min/max):
di: -10/-2
wo: -8/-3
do: -9/-5
vr: -10/-5
za: -13/-2
zo: -11/-1
Dit zijn de mediaanwaardes van het EPS. De deterministische berekening is nog kouder. Kanttekening bij deze waarden: het weermodel houdt hier waarschijnlijk teveel rekening met een sneeuwdek die er niet of slechts gefragmenteerd zal zijn. Maw, in realiteit zullen de bovenstaande waarden mogelijks te laag zijn ingeschat door het weermodel.
Niettemin is de kans dus op een periode van aaneengesloten ijsdagen en nachten met matige en soms strenge vorst groot.
Wat de neerslagkans betreft tijdens deze koude-inval: deze is klein in die zin dat het waarschijnlijk zo goed als droog blijft met regelmatig veel zon tot zelfs sommige zonnige dagen.
We moeten evenwel rekening houden met een soms matige noordooster waardoor de gevoelstemperatuur zelfs overdag in Vlaanderen soms tegen de -10 graden zal uitkomen, in de Hoge Venen tegen de -18 graden. De hoeveelheid wind en de exacte temperatuur zijn echter nog wat onder voorbehoud dus de gevoelstemperatuur ook!
* Het KMI hanteert als definitie voor koudegolf: 5 opeenvolgende dagen met een Tmin van 0° of lager waarbinnen minstens 3 dagen met Tmax van 0° of lager.
Geplaatst door
Karim Hamid op 10:03 Geen opmerkingen: Links naar dit bericht
Bron: http://weerspinsels.blogspot.nl/ | Gewijzigd: 12 januari 2017, 16:39 uur, door Joyce.s
maar aangezien onze alpen man van winterse buien spreekt, ga ik er alsnog vanuit dat wat er valt en als het sneeuw is niet veel van betekenis zal zijn en ook weer vlug weg zal smelten...
anders had ik wel een updarte verwacht van hem met een tekst van veel sneeuw verwacht of zoiets
kan het nooit tegenvallen als er wel veel valt en blijft liggen
maar aangezien onze alpen man van winterse buien spreekt, ga ik er alsnog vanuit dat wat er valt en als het sneeuw is niet veel van betekenis zal zijn en ook weer vlug weg zal smelten...
anders had ik wel een updarte verwacht van hem met een tekst van veel sneeuw verwacht of zoiets
kan het nooit tegenvallen als er wel veel valt en blijft liggen
Heb je wel goed gelezen wat ik heb geschreven???
Aan de kust kun je mooi gezandstraald worden
Hieronder ook een kaartje van EC aangaande de windvlagen... kans op vlagen van 9 bfrt !
| Gewijzigd: 12 januari 2017, 16:51 uur, door Callie-P
maar aangezien onze alpen man van winterse buien spreekt, ga ik er alsnog vanuit dat wat er valt en als het sneeuw is niet veel van betekenis zal zijn en ook weer vlug weg zal smelten...
anders had ik wel een updarte verwacht van hem met een tekst van veel sneeuw verwacht of zoiets
kan het nooit tegenvallen als er wel veel valt en blijft liggen
Heb je wel goed gelezen wat ik heb geschreven???
schijnbaar niet sorry.. ben beetje sceptisch aangelegd denk ik..
of ik heb een stukje gemist ga effe terug kijken | Gewijzigd: 12 januari 2017, 16:51 uur, door petje040
Momenteel is de temperatuur nog vrij hoog, maar dat gaat vannacht wel veranderen. De luchtdruk is ook aan het dalen, want vanuit het westen (vanuit het Kanaal) komt een actief lagedrukgebied aanzetten.
Neerslag
Dat lagedrukgebied neemt een groot en zeer actief neerslagsgebied met zich mee, die inmiddels de grenzen van de Benelux bereikt:
In totaal valt er 20 tot 30 mm in de zuidelijke helft van Nederland en in België, deze neerslag valt grotendeels als regen, die bij zware neerslag overgaat in natte sneeuw, en uiteindelijk ook droge sneeuw. Er kan een sneeuwdek ontstaan in het midden, oosten en zuiden van Nederland, en in België op grote schaal, behalve de kuststreken.
Nu de adder onder het gras: wanneer deze intensieve neerslag weer overgetrokken is, gaat het ook weer dooien in veel gebieden. Daardoor zal het sneeuwdek vrijdagochtend alweer smeltende zijn. De hogergelegen delen hebben hier minder last van, en houden uiteindelijk daarom meer sneeuw over.
Totale neerslag na afloop van de neerslag
Vrijdag volgen er meer (winterse) buien vanuit het noordwesten en een storm aan de kust.
maar aangezien onze alpen man van winterse buien spreekt, ga ik er alsnog vanuit dat wat er valt en als het sneeuw is niet veel van betekenis zal zijn en ook weer vlug weg zal smelten...
anders had ik wel een updarte verwacht van hem met een tekst van veel sneeuw verwacht of zoiets
kan het nooit tegenvallen als er wel veel valt en blijft liggen
Leuk voor de Alpen man van winterse buien spreekt, maar de temp keldert inmiddels flink in Nederland. Inmiddels nog maar 2/3 graden in het binnenland
Leuk voor de Alpen man van winterse buien spreekt, maar de temp keldert inmiddels flink in Nederland. Inmiddels nog maar 2/3 graden in het binnenland Mag jij mij gaan vertellen in welke plaats het 2/3 graden is!
Nergens. Tenzij Schaarsbergen zojuist op de windkaart heeft gekeken
KANSEN KOMENDE NACHT:
Boven Belgie + ZuidW Nederland de zwaarste tot 100km/u?.
Verder landinswaarts Nederland tussen 60/85 km/u
Harmonie model komt met uitschieters van 120km/u boven België
STORM KANSEN VRIJDAG, EIND VAN DE DAG
Windstoten aan de kust tot 100km/u. Binnenland 70/90 km/u.
Aan de kust windkracht 8 met aan NW kust - (Mogelijk de gehele kust), mogelijk een Windkracht 9
Harmonie model komt vrijdag met soort gelijke kaarten.
Tot zover de stormkansen. Misschien veranderd nog het een en ander als het 1e laag voorbij is. Maar dat zien we dan wel
| Gewijzigd: 12 januari 2017, 17:22 uur, door weertje
Leuk voor de Alpen man van winterse buien spreekt, maar de temp keldert inmiddels flink in Nederland. Inmiddels nog maar 2/3 graden in het binnenland Mag jij mij gaan vertellen in welke plaats het 2/3 graden is!
Veel voorkomende vergissing die gemaakt wordt bij mensen die de KNMI site voor temperaturen gebruiken: daar wordt momenteel niet de temperatuurkaart als eerste weergegeven, maar de windsnelheid. Gezien deze waardes dicht bij elkaar liggen, is de vergissing snel gemaakt. Mogelijk maakt Schaarsbergen hier dezelfde vergissing. Zie onderstaande kaart m.b.t. windsnelheid (en ook gelijk maar even de temp kaart ernaast):
| Gewijzigd: 12 januari 2017, 17:37 uur, door Justin