Het is officieel: 2016 was wereldwijd warmste jaar ooit
Het afgelopen jaar was wereldwijd het warmste ooit sinds het begin van de metingen in 1880. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Unie. Een opvallend record, volgens weerman Frank Deboosere. "We zijn niet goed bezig."
In 2016 was het over de hele wereld gemiddeld 14,8 graden Celsius, zo blijkt uit cijfers van de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie. Daarmee was het het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen in 1880.
Opvallend, aangezien het vorige record nog maar dateert van 2015. "Naast de menselijke invloed - die altijd een rol speelt - was er toen ook El Niño, een stroom van warm water nabij de kust van Zuid-Amerika. Daardoor stijgt de temperatuur", zegt weerman Frank Deboosere. "In de loop van 2016 is het El Niño-fenomeen echter stilgevallen, waardoor er niet meteen verwacht werd dat het record opnieuw zou breken. Het feit dat het record nu ook zonder dat natuurlijk fenomeen breekt, wil zeggen dat we niet goed bezig zijn."
2016 heeft het record van 2015 bovendien gebroken met 0,2 graden Celsius. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar dat is het wel. "Op de klimaattop van Parijs is afgesproken dat we niet meer dan 1,5 graden mochten opwarmen. Met die 0,2 graden erbij geteld, zitten we daar bijna aan."
België relatief normaal
Dit weekend raakte bekend dat het voorbije jaar voor ons land "relatief normaal" was op vlak van temperatuur. Ook de neerslag en de hoeveelheid zon waren niet uitzonderlijk. Alleen de gemiddelde windsnelheid week af van de normale waarden en was "zeer abnormaal laag". "Maar het is niet omdat het in België een vrij normaal jaar was, dat er geen wereldwijd record kan worden gebroken", besluit Deboosere.
Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 28 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Gepubliceerd: 18 januari 2017 17:11Laatste update: 18 januari 2017 17:34
In 2016 is opnieuw het warmterecord gebroken voor warmste jaar wereldwijd sinds weergegevens worden bijgehouden. Het record wordt voor een derde keer op rij gebroken.
Uit cijfers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt woensdag dat het in 2016 0.99 graden celsius warmer was dan in 2015. Het is de eerste keer dat drie opeenvolgende jaren het warmterecord verbreken.
De warmtestijging is vooral in het Antarctische gebied gemeten. Daar werd het in de herfst temperaturen van 10 tot 15 graden boven het gemiddelde.
Volgens meteorologen van de ruimtevaartorganisatie is met deze cijfers een duidelijke trend van de opwarming van de aarde te zien. Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001.
Het jaar 2016 had al andere warmterecords gebroken: In acht van de twaalf maanden van 2016 zijn de warmste temperaturen voor die maand gemeten. Dat gaat om januari tot en met september, met uitzondering van juni. De maand juli was zelfs de warmste maand ooit gemeten.
CO2 en methaan
Volgens secretaris-generaal Petteri Taalas van de World Meteorological Organization laten metingen nieuwe recordhoogten zien voor CO2 en methaan in de atmosfeer, die beide mede de klimaatverandering veroorzaken. Het gehalte CO2 is inmiddels boven de symbolische maar belangrijke grens van 400 parts per million (ppm) gestegen.
Door: NU.nl/ANP