Het liefst komt dit niet uit, anders loopt de middagkans in de soep.
Hoewel het oosten van het land de beste papieren heeft voor de middagkans zijn er toch nog veel onzekerheden die in de loop van de kans duidelijk gaan worden.
Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is vooral de buiigheid voor morgen. Nabij de vore neemt de kans daarop in de loop van de ochtend toe en zal op dagelijkse gang in de middag verder activeren. Hoe fors de buien worden is (mede) afhankelijk van de positie van de vore (EC halverwege de middag positie in het oosten, Hirlam in het midden, Harmonie in het westen). Het gevolg is dat EC in de middag de zwaardere buien in Duitsland berekent, Hirlam in het oosten en Harmonie mogelijk ook in het midden. Tevens is het ook van belang hoeveel bewolking er morgenochtend al aanwezig is (hoe meer bewolking hoe moeilijker het is om de buienontwikkeling op gang te laten komen).
Neerslag:
In de loop van de middag in het noordoosten mogelijk een geisoleerde bui. Vanaf dinsdagochtend een toenemende kans op enkele onweersbuien. Allereerst op hoogte nabij de vore in het westen. CAPE waarden zullen daar dus nog beperkt zijn (zo'n 400-700 J/kg). Vanaf het moment dat de buien vanaf de grond gevoed worden loopt dit op naar 1500-2000 J/kg en lokaal nog iets meer. Schering ligt tussen 35 en 40 kn. Convectiemodus dus multicell, mogelijk supercell. Veel neerslag is ook mogelijk (PW 35-40, lokaal nog iets meer). Hagel is bij dit soort CAPE waarden ook goed mogelijk. Onweerskansen zijn hoog, zeker morgenmiddag verder landinwaarts; in het (zuid)oosten bijna 100% kans met ook vrij hoge kansen op nog meer ontladingen. Aanwezige triggers; hoogtetrog, convergentie nabij de vore, behalen convectietemperatuur. Zaken die de ontwikkeling kunnen beperken; een oostelijkere positie (zoals in EC) van de vore. Mate van bewolking.
KNMI | Gewijzigd: 14 augustus 2017, 14:11 uur, door reedtimmer
Noord & oost Nederland:
Resten van het eerdere complex van vanmorgen trekken nog richting noordoosten, maar de resten lossen langzaam op.
Zuid Nederland en Vlaanderen (exclusief de westkust):
Opklaringen breiden zich naar het noordoosten uit, in dit gebied schijnt de zon en kan de temperatuur snel oplopen. Deze hogere temperatuur kan de energie vormen voor de onweersbuien later op de dag.
Zuidwest Nederland en de Vlaamse westkust:
Hier zijn momenteel al een paar flinke exemplaren ontstaan, de trekrichting is noordoostelijk, alleen ik verwacht dat deze buien afzwakken wanneer ze richting het noordoosten trekken.
Guidance neerslag:
Van het zuidwesten uit enkele regen- en onweersbuien, mogelijk met hagel.
In de zuidelijke en oostelijke helft loopt de CAPE vanmiddag en vanavond op naar 1500-2000 J/kg (Hirlam), naar het noordwesten toe neemt de CAPE af naar 700-1000 J/kg. Zeer lokaal in het oosten wordt 2000-2500 J/kg berekent, maar dit lijkt niet erg waarschijnlijk aangezien de dauwpunten in Hirlam overschat worden.
Effectieve windschering veelal rond de 35 kn.
Convectiemodus dus multicell, het zit tegen het super cell regime aan.
Veel neerslag is ook mogelijk (PW 35-40, lokaal nog iets meer).
Hagel is bij dit soort CAPE-waarden ook goed mogelijk.
Onweer wordt momenteel ook al waargenomen en de Harmonie onweersplaatjes en KOUW komen ook met zeer hoge onweerskansen.
Satellietbeeld:
Neerslag:
Ontladingen:
| Gewijzigd: 15 augustus 2017, 13:21 uur, door Thijs.
Al moet ik er bij zeggen, ik zit in Gorinchem, maar heb geen gedondedr gehoord
Hoe zuiver zijn de metingen, weet iemand dat? Deze snapshot is van Blitzortung.org
| Gewijzigd: 15 augustus 2017, 15:54 uur, door AdeBoon
Er zijn dus ook buien die nog geen onweer hebben, dat zou binnenkort wel kunnen veranderen.
Update: buien boven Gouda en Geel-Diest worden weer minder actief, de bui van Wageningen breidt zich uit richting Apeldoorn.
AdeBoon, Naar mijn mening is Blitzortung best precies, maar niet iedere ontlading merk je zelf op, zeker niet die bij Gorichem, daar is slechts één ontlading geregistreerd, de kans dat je die ene ontlading mist is best groot. | Gewijzigd: 15 augustus 2017, 16:34 uur, door Thijs.
Voor andere regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Knmi Guidance:
Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien geen opmerkelijke verschillen. Op mesoschaal echter wel. Harmonie 38 laat op de bovenluchttrog vanavond een venijnig buienlijntje ontstaan met daarbij (zeer) zware windstoten. Allemaal erg kleinschalig en kortdurend maar wel iets om bedacht op te zijn. Harmonie 36 is rustiger met de windstoten, evenals Hirlam en EC maar van die laatste twee modellen is dat niet heel vreemd omdat die convectie niet expliciet berekenen. De hoogtetrog is gevuld met koude lucht en verscherpt boven zee. Op middelbare niveaus neemt de wind flink toe. Schering neemt op passage van de trog wel flink af, waardoor de in potentie zwaarste buien aan de oostflank zullen zitten.
Neerslag:
Bij de golftop regen en enkele ingebedde buien. Belangrijkste convectie vindt plaats bij de trog van vanavond. Onweerskansen zijn nu lager geworden. Dan komt vooral omdat het fenomeen nu in het tijdvenster van KOUW terecht is gekomen en deze methodiek ook de actuele waarnemingen van onweer laten meetellen. Progtemps zijn nog steeds behoorlijk onstabiel waarbij de CAPE-waardes oplopen tot rond de 1500 J/kg en de effectieve schering rond de 45 kn. Goed georganiseerde multicells, mogelijk squalline.
Ben momenteel op de telefoon maar volgens de pluimkaarten van Weerplaza zuidoost lijkt de dauwpunt, neerslag, CAPE en onweerskansen omhoog te schieten vanaf woensdag nacht 00:00 tot donderdagnacht 00:00. Edit: dit is het wel waard om een apart topic te openen over woensdag. | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 16:11 uur, door Antares
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Belangrijkste aandachtspunt voor morgen zijn wel de neerslaghoeveelheden (slepend front). KMI heeft hiervoor ook een waarschuwing staan.
Ik zou uitgaan van slepend front met soms heel stevige neerslag en enkele klappen. In de ZO-sector hiervan lopen de temperaturen nog goed op (tot 27-28 graden) waar dan buien kunnen onstaan. Pakweg uiterste ZO-Nederland en zuidelijk België.
| Gewijzigd: 28 augustus 2017, 18:16 uur, door Sven
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
KMI heeft een code geel uitgegeven:
Stukje uit de guidance van het KNMI over morgen:
Op maandag ook enkele buien, mogelijk met onweer. Dan is de convectiemodus met 10-15 knopen schering en CAPE van 700-1000 J/kg, boven zee en aan de kust 1000-1500 J/kg, voornamelijk multi cell.