Neerslag:
Matige, lokaal zware buien met name aan de zuidflank van het hoogtelaag en op de trog. Boven land verder oplevend op dagelijkse gang. Accent lijkt op de zuidelijke helft te liggen (koudste bovenlucht). Vanmiddag is er boven land nagenoeg geen schering (ca. 5 kn), dan alleen singlecells. Bij de buien is steeds kans op onweer en ook hagel is niet uitgesloten. INDECS komt met hoge kansen en gezien de progtemps onder het hoogtelaag is dat verklaarbaar. Zelfs de kansen op > 50 ontl/5 min liggen tussen 30-60%. Hagel is mogelijk, preflits geeft af en toe een indicatie in het zuidwesten. Hagel-product van Harmonie geeft voor het zuidwesten en zuiden ook een signaal voor kleine hagel. De stratiforme neerslag behorend bij de randstoring blijft overdag zeer waarschijnlijk boven Duitsland. Mogelijk krijgt het oosten in de nacht van dinsdag daarmee te maken. Verder dinsdag overdag nog een enkele bui.
Na een fraaie dag met reeks buien en zelfs hoosverschijnselen wordt het de komende dagen even wat rustiger op onweersgebied, maar niet getreurd, want voor volgend weekend staan er weer nieuwe kansen op de kaarten! Wel is het nog onzeker...
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Lijkt mij wel het vermelden waard vanwege een verwachte (zeer) hoge dynamiek.
Het stukje Estofex heb ik gemakshalve zelf vrij vertaald naar het Nederlands.....
Een level 1 uitgegeven voor N Frankrijk, Benelux en NW Duitsland voornamelijk voor severe wind gusts.
Noordwest Europa
Een lagedruk-gebied, dat voor wisselvallig zomerweer in Nederland zorgt, ligt verankerd rond de Britse eilanden.
Op de zuidelijke flank van dit laag bevind zich een straalstroom vanaf de Atlantische Oceaan die door Noord Frankrijk, zuidelijk deel Vereningd Koninkrijk, Benelux tot aan Noord Duitsland stroomt. In de avond- en nachturen wordt er een trog verwacht die vanaf de Atlantische oceaan over N-Frankrijk, BeNeLux en NW-Duitsland zal trekken. In het kader van een flinke windschering, niet al te veel instabiliteit, redelijk lifted en lagere convectie kunnen er flinke windstoten en/of bursts ontstaan bij de buien. In de namiddag ontwikkeld zich dit boven Noord Frankrijk en zal gedurende de avond en nacht (zaterdag op zondag) ook over Nederland gaan. Vanwege de bijzonder hoge dynamiek is er een kans op squall-line of bow-echo die severe wind gusts kunnen brengen. | Gewijzigd: 29 juli 2017, 04:17 uur, door Bac00
Synoptische situatie:
Een sturend lagedrukgebied ligt ten noordwesten van Schotland en verandert maar weinig van plaats. Een randstoring boven Denemarken en het bijbehorende koufront NO-ZW georienteerde koufront ligt vrijwel stil, ruwweg van Hoogeveen naar Vlissingen en beweegt later op de dag als warmtefront noordwaarts op nadering van een volgende randstoring die komende nacht over Engeland en de Noordzee noordoostwaarts trekt. Het bijbehorende koufront trekt zondag overdag van west naar oost over ons land wordt in de avond stationair nabij of boven Limburg.
Modelbeoordeling:
Er zijn kleine verschillen in positie van de randstoring waarbij Harmonie het windveld wel het sterkst laat toenemen. Mogelijk iets te fors, maar zeker iets om niet geheel te negeren. Verder grote verschillen in de timing van de neerslag. Harmonie is duidelijk veel trager met de neerslag vanavond dan Hirlam en EC. Kijkend we naar de actualiteit en nemen we onderschatting van stratiforme neerslag van Harmonie in ogenschouw, dan is het logisch om meer waarde te hechten aan Hirlam en EC. Voor morgen zien we ook verschillen in de neerslag. Harmonie geeft een duidelijke intensivering van de (convectieve) neerslag boven het oosten van het land te zien. Omdat Harmonie convectie doorgaans beter weergeeft dan de andere twee modellen, hechten we in dit geval meer waar de aan Harmonie.
Wind:
Bij de randstoring van zondagnacht 7-8 Bft. De kleinschalige 9 Bft van Harmonie nog even aankijken. Windstoten bij de convectie van komende nacht is niet waarschijnlijk omdat alle vanaf middelbaar niveau ontstaat. Uitschieters bij convectie zondagmiddag kunnen rond de 30 kn uitkomen.
Bewolking:
Nabij het koufront velden Sc, een enkele TCu en zeer lokaal nog St. Noordwest en zuidoost van de frontale zone ook opklaringen. Vanavond en vannacht vanuit het zuidwesten een een dikker pakket frontale bewolking met vooral over het westen en noorden verscholen Cb's. Overdag op het koufront enkele opnieuw enkele verscholen Cb's. In de middag vanuit het westen opklaringen.
Neerslag:
waarschijnlijk onderschatting van de stratiforme neerslag in de Harmonie uitvoer. Patronen in de Hirlam- en EC uitvoer zien er betrouwbaarder uit vwb de neerslag van vanavond. De neerslag bij het warmtefront van vanavond/komende nacht heeft een deels convectief karakter als gevolg van WA tussen 900 en 700 hPa icm een naderende hoogtetrog. (Mu) CAPE rond 1000 J/kg. INDECS laat vanavond/komende nacht onweerskansen rond 60% zien in het (noord)westen, morgenmiddag rond 70% in het zuidoosten. Het koufront van zondag krijgt naarmate het oostwaarts trekt, steeds meer een convectief karakter waarbij de CAPE oploopt naar waarden rond de 1000 J/kg langs de oostgrens. Effectieve windschering rond 30 kt, convectiemodus multicell. | Gewijzigd: 29 juli 2017, 17:09 uur, door RowanH
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 08 augustus 2017 24.00 locale tijdGuidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Polen heeft een uitloper over onze omgeving die vanavond van zuid naar noord over het land trekt. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied over Schotland. Het bijbehorende frontale systeem blijft voorlopig boven het noordwesten van de FIR slepen en beweegt morgen zelfs weer wat westwaarts omdat er boven Engeland golfvorming plaatsvindt. Verder ontwikkelt er zich boven Frankrijk een thermisch laag dat aan de oostflank van een langgolvige hoogtetrog noordwaarts beweegt en verder uitdiept. Tevens lijkt hierbij enige cyclogenese plaats te vinden waarbij de warmste lucht overigens ten oosten van ons land blijft. Het laag trekt morgen van zuid naar noord over het land, gevolgd door de hoogtetrog. Intussen snoert zich een nieuw hoogtelaag af dat morgen via Ierland 's avonds Bretagne bereikt.
Modelbeoordeling:
Kleine verschillen in de evolutie van het (thermische) laag, maar de neerslagpatronen zien er redelijk eensluidend uit. De meest actieve en hoogste accumulaties lijken morgen voor het noorden te zijn weggelegd, alle modellen komen lokaal tot 20-40 mm/6 uur, heel plaatselijk zelfs met > 40 mm/6 uur. Weinig stroming op 700 hPa in de nabijheid van het laag en de hoogtetrog en vrij hoge PW-waarden (30-35 mm). Dit is een aandachtspunt. Overigens bepaalt de precieze evolutie van het laag hoe de wind precies qua snelheid en richting uitpakt (zie wind).
Aandachtspunten
Temperatuur:
Hoogste Tx morgen in het noorden/noordoosten. Ha36 heeft in het uiterste noorden nog altijd (ondanks alle neerslag die afgelopen tijd is gevallen) last van een bodemvochtprobleem met daardoor te hoge maxima.
Wind:
Onzeker nog hoe de wind morgen bij het (thermisch) laag uitpakt. Er zijn oplossingen (Ha36-06Z en EC-18Z) die aan de zuid(west)flank van het laag nog met 6 Bft langs onze kust komen. EC-18Z had zelfs boven het noorden van de FIR nog een 8 Bft, de laatste run is wat minder fors en heeft de meest wind bovendien ten noorden van de FIR. Morgen zijn bij de buien in het noorden van het land windstoten mogelijk rond 35 kn (indicatie Harmonie), waarschijnlijk met name door de grote hoeveelheid neerslag die aanwezig is (precipitation loading).
Bewolking:
Nabij het golvende front in het noordwesten van de FIR aanhoudend kans op wat St-bewolking. Neerslag erop wordt morgen duidelijk convectief van aard door nadering van de hoogtetrog. Vannacht op nadering van het laag middelbare en hoge bewolking, overdag eerst overwegend stabiele profielen maar in de loop van de middag destabilisatie door toedoen van de hoogtetrog. Met name 's avonds (ingebedde) geclusterde CB's, toppen tot maximaal FL300. Nabij het grondlaag sterke indicatie in de modellen voor St-bewolking, mogelijk ook onder 500 vt.
Neerslag:
Bij het golvende front lichte regen, morgen geleidelijk buiig van aard. Komende nacht later al mogelijk wat gedruppel uit een laagje AC (middelbare onstabiliteit), de vraag is hoeveel ervan de grond bereikt. Dinsdag vanaf het einde van de ochtend (op zijn vroegst) vanuit het zuid(oost)en regen, door nadering van de hoogtetrog toenemend buiig van karakter. EC laat wel voortdurend ook een vrij grote stratiforme component zien. MUCAPE (EC, Hirlam lijkt de dauwpunten en daarmee CAPE te overschatten) orde 500-1000 J/Kg, schering over het algemeen niet veel meer dan 25 kn. Aandachtspunt zijn de neerslagaccumulaties. PW-waarden zijn met 30-35 kn vrij hoog en met name in het noorden zien we vrij hoge intensiteiten in combinatie met weinig stroming (700 hPa 5-10 kn). Modellen komen allemaal (m.u.v. Hirlam-06Z) met indicatie 20-40 mm of zelfs meer in 6 uur. Dat zijn overigens ook meteen de 24-h accumulaties. Onweerskansen nemen ook toe, met name later in de middag en avond (zie INDECS, Harmonie).
Zicht:
Komende nacht geen significante verslechtering verwacht, toename bewolking en vrij droge lucht. Morgen gaan de zichten uiteraard teruglopen in neerslag, maar later waarschijnlijk ook nabij het laag. Daar weinig stroming en vochtige lucht (echter weinig uitstraling). Mocht het in de nacht naar woensdag opklaringen dan mogelijk een mistbank, al laten de modellen (geowind orde 15 kn) een grotere kans op nevel/turbulentiestratus zien.
Paraaf meteoroloog: abersonUitgifte: 07/08/2017 12.39 uur LT.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling
Voor mee regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
.... Frankrijk, Benelux, Zwitserland, Duitsland, W Oostenrijk, N Italië en W Tsjechië.
Naarmate de middelste golf van Frankrijk over de vroege ochtend van dinsdag komt, komt een straalstrook net boven de convergentiezone, waardoor een complexe en gevaarlijke omgeving voor elke storm in het niveau 2 gebied wordt gecreëerd. DLS fluktueert tussen 25-35 m / s onder NWP modellen en MLCAPE kan lokaal 2000 J / kg in Zuid-Duitsland overschrijden. Minder CAPE in Frankrijk en Zwitserland, maar nog steeds hoog (ongeveer 1000 J / kg volgens GFS en ECMWF) zal ook overlappen met hoge DLS-waarden en hoge 0-3km shear.Stormen zullen snel rotatie verwerven, waardoor er sprake kan zijn van enige zware weersomstandigheden. De grootste bedreiging zal overdreven precipitatie zijn, maar de meest discrete cellen kunnen grote hagel en zware windstoten produceren. Tornado-bedreiging is in de ochtend en in S-Duitsland verheven in de late namiddag wanneer LLS (snelheid en richting) de sterkste en NWP-modellen is met een druppel LCL-hoogtes.
Voor het grootste deel van Frankrijk verwachten we pulserende stormen, waarvan velen van hen kleine hael of grapelen kunnen produceren die het oppervlak bereiken. Doorlopende convectieve activiteit van de vorige nacht in zuidelijke delen van Frankrijk kan sommige zware regenevenementen in Massif Central en later aan de Alpen veroorzaken. In de namiddag wordt grote hael niet uitgesloten in W Oostenrijk, omdat steile vervalpercentages zorgen voor dikke CAPE profielen, DLS is sterk en wolkbasis wordt berekend boven 1500m. Voor de Benelux en W Duitsland, in de buurt van de kern van het lage druk systeem, kan de lokaal verbeterde overlapping van CAPE-DLS ook in de namiddag grote hagel- en zware windstootgebeurtenissen veroorzaken. Verhoogde convectie zal verschillende stormen in Duitsland voeden tijdens de nacht in Tsjechië en in Italië.Overmatige neerslagsbedreiging zal hoog zijn door training.
(Bron ESTOFEX)
Te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Nog redelijk onzeker. GFS ziet het best wel zitten, terwijl WRF vooral Duitsland in de prijzen laat vallen en het ECMWF model ziet het redelijk zitten, maar niet uitbundig genoeg. Het is maar net hoever de warmte de Benelux wil veroveren. Als het niet voldoende opwarmd dan verschuiven de beste onweerskansen al snel richting Duitsland.
Hier de onweerskansen voor de komende week.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar