A linear band of elevated convection near the west coast of the Netherlands and Belgium is slowly moving eastward. The air-mass ahead of it is characterized has strong deep-layer shear of about 20 to 25 m/s.
Across the northern Netherlands and extreme NW Germany, high enough low-level humidity may be present to support surface-based convection. South of the area, the air is drier so that surface-based development seems less likely.
We anticipate the possible intensification of the convective line across the MD area and possibly the development of new cells ahead of it. The strong shear suggests that supercell structures are possible - with an attendant risk of large hail. Surface-based storms may develop into bowing segments with damaging winds.
Knip afbeeldingen*
idd dinsdag en donderdag lees ik ook signalen .
iemand daarmee al bekent en weet iemand al wat meer hoe en wat?/
apart topic?/ of de moeiten niet waard.
Knip afbeeldingen*
idd dinsdag en donderdag lees ik ook signalen .
iemand daarmee al bekent en weet iemand al wat meer hoe en wat?/
apart topic?/ of de moeiten niet waard.
Dinsdag tot en met vrijdag onweerskansen/onweerskansjes waarbij dinsdag op dit moment het beste lijkt.
Komende dinsdag en nacht naar woensdag staan er weer onweerskansen op het programma. Dankzij een laag dat over het zuiden van de UK/het Kanaal noordwaarts trekt wordt er warme lucht onze kant opgestuurd. In deze warme lucht lopen de temperaturen dinsdag dan ook op naar een 20'C tot 25'C in het noorden en midden van Nederland en 25'C tot lokaal 30'C in het zuiden van Nederland en België. Maar deze lucht is ook onstabiel en cape waardes lopen dan boven België en (uiterste) zuiden van Nederland op tot 1500-2000 J/kg. In de rest van Nederland zijn de capewaardes lager. Wel is de shear boven België en zuid Nederland wat aan de lage kant.
In deze onstabiele lucht onstaan dan aan het einde van de ochtend en in de middag stevige regen en onweersbuien die langzaam om het laag noordwaarts trekken en het noorden van Nederland in de loop van de nacht en vroege ochtend verlaten. Ook in de modellen Arpege en WRF komt dit naar voren waarbij er (kleine) verschillen zijn in timing en koers van het laag en de daarbij behoorende cape en neerslag. Vooral WRF is wat later met wanneer de neerslag het land verlaat.
De rest van de week zijn er ook nog onweerskansjes/kansen maar dat is nog wat te vroeg om nu al wat nuttigs over te schrijven. | Gewijzigd: 25 juni 2017, 10:44 uur, door Lako
Als we het ECMWF mogen geloven dan kunnen we woensdag ook genieten van dergelijke onweersbuien boven de Benelux, echter staat dit model er voorlopig nog alleen voor met deze setup. GFS laat het vooral in de oostelijke helften van Nederland zien, maar het aandachtsgebied zal snel naar Duitsland verplaatsen.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Edit svenne: er is iemand bezig met een apart topic, komt er dus aan PS: het is net weekend geweest, dan hebben velen hier vaak andere plannen | Gewijzigd: 26 juni 2017, 19:23 uur, door Sven
A level 1 was issued for parts of France, Benelux, Germany and Switzerland mainly for a few excessive rain and large hail reports. An isolated tornado threat exists.
stukje uit guidance KNMI
Uiteraard meest convectieve patroon vrijdag in de Harmonie36 uitvoer. Toppen vrijdag tot max FL220. Cape in het Z tot 700 J/kg. INDECS onweerskans in het Z vrijdag rond 50%.
Morgen is er al een kansje in Gelderland en Overijssel op een beetje gepruttel. Dit zal vrij weinig voorstellen.
Donderdag/vrijdag
Donderdag stijgt de temperatuur al flink en is er geregeld zon. De temperatuur kan in het zuiden rond de 30ºC uitkomen.
Richting de avond en nacht zijn er signalen dat er vanuit het zuidwesten buien kunnen ontstaan.
WRF4km laat vanuit de omgeving Calais-Duinkerken stevige buien naar het noordoosten trekken.
Dus de kans op onweersbuien is er, maar de details zullen morgen en donderdag pas gaan blijken
Donderdag aan het eind van de middag bereikt een thermisch laag het zuiden van het land met een Theta-w850 tong van 18°C.
Voor donderdag gaat de aandacht naar de mogelijke convectie in de zuidelijke provincies, waarbij convergentie onderin en onstabiliteit vanaf de grond mogelijk is.
Harmonies (36/38) komen donderdag met Tx voor Zuid-Limburg uit op 30°C, hetgeen met koude bovenlucht voor (sterke) convectie vanaf de grond mogelijk maakt.
Donderdag in het zuiden in de loop van de middag kans op Cb's (Squall line / MCS).
Donderdag wordt een thermische trog berekend boven de zuidgrens en met waarden van MU CAPE (zonder entrainment) 2500 J/Kg en shear in de orde van 30 knopen Squall line / MCS mogelijk. Indecs komt op ca. 60 % kans op >2000ontladingen/5min.
De guidance klinkt in ieder geval niet al te slecht voor het zuiden dus...