Achtergrond onweer
Onweersbuien komen in Nederland regelmatig voor, voornamelijk in de zomermaanden wanneer het warm is. Op warme dagen stijgt warme, vochtige lucht de atmosfeer in. Hoger in de atmosfeer koelt de warme lucht weer af: er ontstaat condens. Door het condens ontstaan er wolken. Hoog in de lucht condenseert de waterdamp tot waterdruppels. De wolk wordt een bui. Men spreekt pas over onweer wanneer een bui gepaard gaat met elektrische ontladingen. Deze ontladingen worden ook wel de bliksem genoemd. Vaak na een ontlading is er binnen enkele secondes een gerommel te horen. Dat noemt men de donder.
Tussen april en half september komen er in de Benelux vaak onweersbuien voor. In de weerwereld wordt dit ook wel het onweerseizoen genoemd.
Het is nog even wachten op de eerste onweerskansen, maar heel lang zal het niet meer duren
Het aftellen is begonnen! :3
| Gewijzigd: 2 januari 2017, 01:20 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Morgen achter het koufront winterse buien mogelijk met onweer en windstoten tot 100 km/h. Zwaarste buien worden in het noordoosten verwacht omdat daar de koudste bovenlucht langs trekt.
Estofex heeft een lvl 1 uitgeven voor mogelijk zware windstoten en lokaal een windhoos voor de buien achter het koufront.
A level 1 was issued for parts of W Denmark, N Germany and Netherlands mainly for severe wind gusts and tornadoes.
Harmonie 06Z:
Code geel KNMI:
| Gewijzigd: 3 januari 2017, 14:23 uur, door Lako
Kortom; een wisselvallige (herfst)dag.
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Maandag zien we een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland zich langzaam verplaatsen naar het Noordzeegebied, waarmee diverse fronten en troggen meekomen richting onze omgeving. Ook dinsdag zitten we nog in deze omgeving.!!
Maandag:
Met name maandag op een bijbehorend (koufront) hiervan, zouden dit mogelijk forse buien worden voor de tijd van het jaar. Cape waardes maandag in de orde van 400-700 j/kg vergeleken met zomerse waarden natuurlijk niet veel. Het is de forse schering die aandacht vergt, op nadering van 1 van de randstoringen 40-50kts eff schering. Maar om nou al meteen in convectie modus te gaan is nog te vroeg. Een verschuiving van de randstoringen en alles ligt weer een pak verderop. Maar het ziet er al een flink aantal runs goed uit, tussen neus en lippen door al met een schuin oog naar gekeken. Aangezien de focus de laatste dagen op de storm van gisteren heeft gelegen. En zo heel lang hoeven we niet meer te wachten op de korte termijn modellen.
Gfs maandag.
WRF Maandag.
Dinsdag:
In de nacht van maandag op dinsdag stroomt er meer en meer koudere lucht binnen. En dan zullen mogelijk overdag troggen de dienst uit gaan maken. De 500hpa gaat dan richting de -34-35 en op 2meter liggen de temps rond de 7-8 graden. Hetgeen het verschil tot max 43 graden brengt. Voldoende om de buien makkelijk te doen ontstaan. Wel in een andere orde als de kans op dinsdag cape dan ook weer in de orde van 400-700 j/kg, maar met een stuk minder schering. Het zullen waarschijnlijk dan meer polaire buien zijn in de orde single cell/multicell.
Beide dagen zijn mogelijk weer goed voor een beste plens water, 20mm tot lokaal 30mm tot dinsdagavond behoort tot de mogelijkheden. Woensdag kan eventueel een randstoring zich door ontwikkelen tot wederom een storm laag. Maar dat is nog te pril er staat nog geen storm in momenteel,maar hij diept zich met de run wat verder uit zie kaart onder.
Voor liefhebbers van actie hoeft het dus beslist niet saai te worden komende periode. Later dit weekend hopelijk wat meer hierover.!!!
Het geeft wel een indicatie dat het seizoen langzamerhand gaat beginnen
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Hieronder de wrf4km >>harmonie komt met vergelijkbare cellen op het koufront<. Cape morgen in de orde van 400-700 j/kg in Vlaanderen en zuidelijk NL. Eff schering zo'n goeie 40kts, convectie modus is goed georganiseerd multicell met lage bliksemactiviteit tot mogelijk even kortstondig matig. Een enkele verscholen cell op het front kan supercell trekjes vertonen (Wel van het type Low-topped). Daarbij zijn kansen op zware windstoten van 75-90km/u veelal. Met eventuele downburst ga je hier fors over heen, echter zeer lokaal eveneens in dit profiel kansen op windhozen.
Wind:
Harmonie36 berekent al meerdere runs zware windstoten op de buien achter het koufront, maar mogelijk ook op een kleine golftop die het zuidoosten aan het einde van maandagmiddag passeert. Het zuidoosten is qua ligging het meest favorabel voor zware windstoten. De linkeruitgang van de jet ligt in de buurt, de muCAPE (400-700 J/kg) is er het hoogst en er staat het meeste wind in de onderste niveaus. De zomerversie van het Stormgetal van Tijm slaat zo nu en dan licht uit. Ten westen van het koufront is er boven zee al een groot windveld aan het ontstaan. Seinen van noord naar zuid 9-6/7 Bft. Maandag verdwijnen de meeste seinen, m.u.v. de kustdistricten waar 6-7 blijft staan. Het windveld in Hirlam van dinsdag ten noorden van de Wadden verwerpen we vooralsnog.
Bewolking:
St net ten noorden van de Wadden verdwijnt geleidelijk noordoostwaarts uit de FIR. Op nadering van het koufront kan de wolkenbasis wederom dalen, met name boven zee en in het noorden en noordwesten van het land. Het is de vraag of er op het koufront ingebedde Cb's aanwezig zijn. De progtemps van EHBK suggereren zelfs voor passage al convectie vanaf de grond. Erachter en zeker bij de troggen zijn Cb's aanwezig. Toppen FL260/300, toptemperaturen -50°C. Zoals vaker berekent vooral Harmonie in kortgolvige troggen stratus. In de diep polaire lucht lijkt dit overdreven te zijn.
Neerslag:
Voor het koufront uit voornamelijk (mot)regen. Op het koufront regen en kans op ingebedde (onweers)buien. Erachter onweersbuien. De zwaarste complexen komen normaal gesproken voor boven het zuidoosten, vanwege eerder genoemde redenen. De muCAPExShear is weliswaar geen waarde die doet denken aan een zomerse onweerssituatie, het convectieschema laat wel degelijk georganiseerde onweersbuien toe met zware windstoten. De convectiemodus is duidelijk multicel. Bij de trog van dinsdag boven het zuiden is er een minder gunstige setting voor georganiseerd onweer. Dinsdag laten de diverse NESO's zwakke signalen zien voor natte sneeuw, iets waar het ECEPS ook al een aantal dagen mee komt. De sneeuwfracties zijn echter zeer gering en gladheid wordt daardoor niet verwacht.
Vanaf nu draaien deze onweerskansen kaarten weer tot eind dit jaar! Ga voor meer regio's naar http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar