De winter van 1978-1979
In Nederland was de winter van 1978–1979 van een opmerkelijk strenge aard. De winter kenmerkte zich door een flink aantal koude perioden, waarvan een met zeer strenge vorst (31 december 1978 – 6 januari 1979). De eerste koudeperiode viel reeds eind november/begin december; de laatste pas in maart 1979. Ongewoon waren verder vooral twee naar Nederlandse maatstaven zeer spectaculaire sneeuwstormen. Bijzonder was ook de vele keren dat het in deze winter heeft geijzeld.Bron: zuidhorninbeeld.nl
De winter als geheel had een gemiddelde temperatuur van -0,8 °C, waarmee het in Nederland de op vijf na koudste winter van de 20e eeuw was. De winter had een koudegetal van 205,7.
Sneeuwstorm van 30 december 1978
De sneeuwstorm die van 26 december tot 1 januari vooral in het zuidwestelijke Oostzee-gebied woedde trok op zaterdag 30 december ook over Nederland. Het opmerkelijkst was de temperatuurgrens. Voor het sneeuwfront uit nog boven nul na vrij veel regenval in de nacht, terwijl het in een uur tijd ineens hard ging vriezen. Sneeuw drong tussen de vensters en de kozijnen door zodat er ook binnen sneeuw lag. En in auto's. Op 31 december 1978 was de maximumtemperatuur zelfs midden op de dag min 10 graden zodat er een nog veel lagere gevoelstemperatuur ontstond. Het vliegverkeer kon Schiphol een paar dagen lang niet meer bereiken en moest uitwijken naar o.a. Düsseldorf. De ergste schade was echter in Noord-Duitsland en Zuid-Denemarken. In Sleeswijk-Holstein hield deze sneeuwstorm ruim vier dagen aan.Sneeuwstorm van 2 januari 1979
Nadat het op maandag 1 januari 1979 rustig weer was geweest werd het op dinsdag 2 januari, weer erg onstuimig. Er woedde in de loop van de dag weer een zware sneeuwstorm die in vrijwel het gehele land het verkeer maar ook het openbare leven lam legde. De daaropvolgende nachten werden gekenmerkt door zeer lage temperaturen door het aanwezige sneeuwdek.Sneeuwstorm van 14 februari 1979
De sneeuwstorm van 14 februari 1979 was de zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw in Nederland. Het openbare leven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe werd volledig lam gelegd en het leger moest eraan te pas komen om de weg vrij te maken.Sneeuwduinen
Op woensdag 14 februari 1979 ontwaakte het noorden in een ware sneeuwstorm. Waarnemers spraken over dikke gordijnen van voortjagende sneeuw bij vijf graden vorst en een ijzig koude wind. Bij sommige woningen stoof de sneeuw op tot het dakraam, hoogspanningsdraden sneuvelden en zelfs de snelwegen raakten volledig geblokkeerd. Complete dorpen als bijvoorbeeld Uithuizermeeden en Pieterzijl werden voor meerdere dagen van de buitenwereld afgesneden. De aanhoudende stormachtige wind zorgde voor zware driftsneeuw die met vlagen van 100 km/uur ongeveer 90 uur achtereen over grote afstanden werd meegevoerd. De sneeuwduinen die daardoor ontstonden, bereikten hoogtes van 3 tot 6 meter. Bussen en treinen reden niet meer. Ziekenhuizen werden onbereikbaar. Er werd gehamsterd en brood en melk raakten uitverkocht. Het openbare leven kwam enkele dagen nagenoeg tot stilstand. Ook boeren hadden grote problemen; de afvoer van melk stagneerde evenals de aanvoer van veevoeder.
Bron: zuidhorninbeeld.nl
» Lees ook het artikel 'Sneeuwstorm van de eeuw' (KNMI)
Documentaire Duitsland:
En dan nog even een leuke om af te sluiten:
Bronnen: KNMI / Wikipedia / Youtube / Zuidhorninbeeld | Gewijzigd: 13 december 2016, 14:13 uur, door Onweer-Online.nl
sneeuwstorm 30 december 1978
Er trokken 2 lagedrukgebieden van Bretagne oostwaarts richting Tsjechië, waarbij in een groot gebied een harde oostenwind stond die in combinatie met sneeuwval dus de sneeuwstorm veroorzaakte.
sneeuwstorm 2 januari 1979
Opnieuw een laag dat voorbij trekt, en ik kan me voorstellen dat de gevoelstemperatuur erg laag geweest moet zijn, aangezien de temperatuur zelf tijdens de storm ook al erg laag was.
''De daaropvolgende nachten werden gekenmerkt door zeer lage temperaturen door het aanwezige sneeuwdek.''
In het noordoosten vroor het enkele dagen 's nachts met temperaturen lager dan -20ºC, elders in het land waren er ook veel dagen die strenge vorst hadden.
''Sneeuwstorm van de Eeuw'' 14 februari 1979
De situatie die dag was als volgt: Er lag een lagedrukgebied klaar boven Bretagne, dit laag trok vervolgens langzaam over België heen, België bleef daardoor ook grotendeels buiten schot, het windveld en de neerslag trok vooral over de Noordzee, de oostzee en Nederland, Duitsland en Denemarken heen.
Een ander belangrijke factor was de stijging van de luchtdruk boven Scandinavië, daar bouwde zich een hogedrukgebied op.
Vervolgens trok dit lagedrukgebied dus recht over België door naar Duitsland.
Nadat het lagedrukgebied overtrok stroomde ook in België en Zuid-Nederland de koude lucht binnen. Opvallend is ook de grote temperatuursverschillen tussen de gebieden ten zuiden en ten noorden van het laag.
Verdere bijzonderheden winter 1978-1979
De straalstroom lag gedurende de winter erg vaak boven de Middellandse Zee, wat erg gunstig was voor onze winter.
De Polar Vortex
In de winter van 1978-79 zakte de polar vortex geregeld richting Europa, wat ervoor zorgde dat de straalstroom sterk afboog richting het zuiden.
In het gele gebied is de lucht flink opgewarmd, wat de koude lucht (de polar vortex) richting Europa 'duwt'.
(Zo werkt het als ik het goed begrijp, meld het als niet helemaal klopt.)
Archief kaarten: http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?mode=0&month=2&day=4&year=1979&map=4&hour=18&type=era®ion=nh