Zie kaartjes (http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel1.gif).
Op die kaartjes kan ik geen oprukkende hogedruk vanuit het zuidwesten vinden. Wat later voor verzachting gaat zorgen is dat het hogedrukgebied van Scandinavië naar het zuidoosten wegzakt. In het (zuid)westen is de luchtdruk juist laag, die 2 factoren samen zorgen dan voor een zuid(oosten)wind.
Maar treur niet bij deze plaatjes, want de komende dagen hebben we nog gewoon licht winters weer. Pas na het weekend stijgt de temperatuur overdag naar de 5ºC.
Dank voor de medewerking
De run is (beetje zoals verwacht) koude uitbijter op termijn, overgrote deel van de leden gaan voor het zachte variant.
Maar goed, we zullen wat de komende runs zullen zeggen of dit scenario uberhaupt ondersteuning krijgt Komende twee dagen krijgen veel plaatsen wel te maken met een ijsdag.
Na het midden van de volgende komt het hogedrukgebied voor de winterliefhebbers op de verkeerde plaats midden Europa terecht en wordt met een zuidoosten wind lucht uit midden Europa aangeboerd waarin de zon uitbundig te voorschijn kan komen. Waardoor de temperatuur tot in de dubbele cijfers kan op lopen. Meer kan ik er vanochtend niet van maken.
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:21 uur, door Overbuurman
Edit jenssweerts: Buienradar 24u vooruit is gebaseerd op Harmonie, niet op Hirlam.
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:12 uur, door Jenss
Buienradar is model harmonie en is al zolang ik bezig ben met weer (Al een flinke tijd) . In een heel ver verleden was dit Hirlam.!! Qua positionering liggen de modellen Hirlam en en Harmonie M.b.t op neerslagband aardig op 1 lijn . Ook Gfs volgt hier deels in mee zij het allemaal met wat lichte intensiteit verschillen. Harmonie zoals buienradar dus, en Gfs hebben respectievelijk wat meer intensiteit dan Hirlam in deze runs. De rest van de modellen ben ik jullie even verschuldigd maar meen dat Aperge hier ook op lag o.a. | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:31 uur, door Tatanka
Een kaartje van de nieuwe HiRLAM voor zaterdag 10u-13u
Temperatuurkaart voor zaterdag 13u
Meteoroloog van het KNMI: "Vrijdagavond zien we wel wat neerslagbanden (lichte sneeuw) in de modellen noordwaarts over het land trekken. Een voorkeurslocatie valt nu nog niet te geven." | Gewijzigd: 9 februari 2017, 17:47 uur, door Stefanv
EC12z laat vooral zaterdagavond en in de nacht naar zondag sneeuw zien. Zaterdagmiddag ligt de 2m temperatuur te hoog.
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 19:55 uur, door Stefanv
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 20:17 uur, door Rens@weer
Grote verschillen dus en dat blijft in grote lijnen voorlopig zo.
Door het traag zuidwaarts bewegen van het eerder beschreven scheidingsfront kwam het ook vandaag lokaal weer tot sneeuwval en zijn opklaringen nog steeds schaars. Beelden van onze aanvoerrichting laten echter steeds dunner wordende bewolking zien waardoor er komende avond en nacht wel meer opklaringen zullen gaan voorkomen. Minima hierbij -2/-4 C in overheersende bewolking, -4/-8 C bij langdurige opklaringen.
Morgen nadert er dan in de loop van de dag een koudeput. Er zijn naast opklaringen steeds meer wokenvelden waaruit in de loop van de middag vanuit het zuiden sneeuw kan gaan vallen. Maxima in het noordoosten -2 C, elders rond het vriespunt maar in Limburg tot +3 C.
In de avond en nacht naar zaterdag dan wolkenvelden met kans op sneeuw afgewisseld met opklaringen en minima tussen 0 C in Limburg en -5 C in het noordoosten.
Zaterdag overdag, de nacht naar zondag en 1e deel zondag dan overheersend bewolkt met af en toe kans op wat lichte sneeuw en maxima 0-3 C. Minima in de nacht naar zondag 0/-5 C.
In de loop van zondag dan weer aanvoer drogere lucht als de koude put is overgetrokken en de oostenwind door het hoog ten noorden weer gaat aantrekken en in de loop van de dag steeds meer zonnige perioden, maxima 0-5 C.
Deze kou wordt op weerfora verfoeid. De kou is nutteloos zo wordt opgemerkt, leidt niet tot schaatsplezier en is vooral gevoelskou. En inderdaad is het tot nu met de kou niet zoals eerder mogelijk leek op basis van de weerkaarten. En de bewolking die blijft overheersen gaat vorming van ijsvloer ook nog eens tegen. Aan de andere kant lijkt de kou voor begin volgende week toch weer hardnekkiger dan gisteren nog werd geschetst door de modellen. Door de drogere lucht gaan de minima eerst zelfs nog wat lager worden door betere uitstraling en de maxima blijven met 2-5 C nog redelijk koud.
Sowieso is er qua temperatuur nog steeds enorme onzekerheid over de ontwikkelingen. Het is nog steeds mogelijk dat het relatief koud blijft met aanhoudende vorst in de nacht en ochtend, er zijn echter ook oplossingen die medio volgende week het 12-15 C laten worden in het zuiden van het land.
En dan is er ook nog de mogelijkheid dat er eind volgende week door vorming hogedruk bij Groenland bij ons een koude noordelijke aanvoer gaat ontstaan. Onderstaande kaart laat de vorming hiervan zien. Hogedruk ten oosten gaat boven onze omgeving een verbinding aan met hogedruk ten westen en uiteindelijk komt de kern dan ten noordwesten.
Rare winter die boeiend blijft, te beginnen met morgen als er opnieuw sneeuwkansen komen.
Ronald de Wildt