Vandaag werd het in De Bilt 12,5ºC, in het zuiden werd de 14ºC aangetikt en ook in het noorden (m.u.v. de wadden) was het 10ºC.
Dit wordt veroorzaakt door het hogedrukgebied dat ons eerst (licht) winterweer bezorgde, maar nu wegtrekt. Aan de andere kant is er veel depressieactiviteit op de oceaan (vandaag stormachtig in Groot-Brittannië). door hogedruk in het oosten en lagedruk in het westen wordt er momenteel zachte lucht vanuit Spanje aangevoerd.
Verandering op komst?
Vervolgens trekken de lagedrukgebieden dieper Europa in, en aan de andere kant stijgt de druk boven de Barentszzee. Ten noorden van ons wordt al iets koelere lucht aangevoerd vanuit Oost-Europa, alleen de Benelux ligt nog op de grens en daardoor daalt de temperatuur naar 7 tot 8 graden.
Scandihoog in de maak
Als het hoog van de Barentszzee afzakt naar noord-Scandinavië, en tegelijk krachtiger wordt, reikt zijn invloed tot in de Benelux. We krijgen hier dan ook een oostenwind die koudere lucht toevoerd. Omdat er geen echte kou voorradig was, gaat de afkoeling langzaam. Maandag wordt het maximaal 4ºC tot 7ºC.
De langere termijn
Op de lange termijn ontwikkeld het hogedrukgebied zich verder tot 1050 hPa, maar lagedruk blijft in de buurt.
Woensdag daalt de temperatuur dan nog verder richting het vriespunt. Als eerste bereikt de vorst het noordoosten, en breidt zich dan langzaam uit over de Benelux. Woensdag is er heel misschien ook een sneeuwkans, want een front botst op de koude lucht ongeveer boven de Benelux. Omdat dit nog een week vooruit is, is dit nog erg onzeker.
Het is nog vroeg maar de voortekenen zijn perfect.
door Margot Ribberink
Foto: Ben Saanen.
Met steeds meer zekerheid voorzien computermodellen vanaf volgende week woensdag opnieuw een periode met winterweer. Dinsdag lijkt de overgangsdag te worden met regen en sneeuw. Vanaf woensdag wordt met een oostelijke wind droge en koude lucht aangevoerd. Het gaat ’s nachts weer licht tot matig vriezen en overdag blijft het kwik dichtbij het vriespunt. Na de sneeuw die op dinsdag valt, blijft het helder en droog en zal opnieuw een ijsvloer ontstaan. Wellicht kunnen we in het volgend weekeinde weer op ondergelopen weilanden en ijsbanen schaatsen op natuurijs!
Vleugje lente
Gisteren werd het door de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden in combinatie met de winterzon op veel plaatsen 12 graden. Op de Wadden bleef het kwik onder de 8 graden steken, vanwege aanvoer over het koude water van het IJsselmeer en de Waddenzee. In Brabant werd het op sommige plaatsen 14 graden. In Woensdrecht en in Eindhoven werd het 14.2 graden. Ook vandaag wordt met een zuidstroming zachte lucht aangevoerd, maar is er meer bewolking en valt er verspreid een licht buitje. Op de meeste plaatsen wordt het 10 of 11 graden.
Engelse depressie
Vanavond en vannacht gaat het aan zee flink waaien, er komt een krachtige zuidenwind te staan. De wind wordt veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat vanuit het Kanaal over Engeland noordwaarts trekt. Landinwaarts blijft het vrij rustig met een afwisseling van opklaringen en de passage van een wolkenbandje waaruit een buitje kan vallen. Het koelt af naar 3 tot 5 graden.
Franse depressie
Zaterdagochtend begint met zon, vanuit het zuiden neemt de bewolking in de loop van de dag toe. In de middag gaat het op nadering van een depressie boven Frankrijk in het zuiden regenen. Elders gaat het in de loop van de avond en nacht regenen. Het noordoosten heeft de beste papieren. Daar blijft de zon het langst schijnen en blijft het tot in de avond droog. De wind neemt af en draait naar zuidoost tot oost. Met temperaturen tussen 6 en 10 graden is het iets minder zacht dan vandaag, naar zeker niet koud.
En nog een Franse depressie
Zondagochtend trekt de frontale neerslag via het noordoosten het land uit en is het weer een tijdje droog met vrij veel wolken en soms een beetje zon. Op nadering van een volgende Franse depressie neemt de regenkans later in de middag, avond en nacht in het zuiden van het land weer toe. Misschien dat de noordelijke helft van het land op een enkel buitje na droog blijft. Ook zondag blijft het zacht met temperaturen tussen 5 en 8 graden.
Zadelgebied
Maandag zien we op de Oceaan een actieve depressie met regen en wind de Britse eilanden en het westen van Frankrijk binnenschuiven met zachte lucht. Tegelijkertijd breidt een hogedrukgebied boven Siberië en Scandinavië zich uit. Aan de zuidflank wordt oostelijke winden koude vrieslucht in Polen en Duitsland getransporteerd waar het op uitgebreide schaal op maandag weer gaat sneeuwen. Bij ons is het op maandag stilte voor de storm. In een zadelgebied is er vrij veel bewolking, kan er in het noordoosten mogelijk een buitje vallen, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. Ook dan bevinden we ons nog steeds in relatief zachte lucht. ’s Nachts daalt het kwik naar 2 graden. Overdag wordt het 7 graden, maar wordt het in Groningen niet warmer dan een graad of 4.
Gevecht tussen zachte en koude lucht
Op dinsdag probeert de zachte lucht vanuit het westen binnen te dringen. Dit gaat gepaard met regen vanuit het westen. In de loop van dinsdag komt vanuit het oosten de vrieskou binnen en gaat aan de oostzijde van het neerslaggebied regen over in (natte) sneeuw. Het ziet er naar uit dat de koude lucht het later op dinsdag gaat winnen. Op steeds meer plaatsen gaat het dinsdagavond en in de nacht naar woensdag sneeuwen die blijft liggen. In een strook dwars over het land (locatie is nu nog niet helemaal duidelijk) zal een paar centimeter sneeuw vallen. Tegelijkertijd wordt het met oostenwinden ook droog.
Stabiel winterweer
Vanaf woensdag lijkt de vrieskou ons hele landin de greep te hebben. De nacht naar woensdag is de eerste van een hele reeks vorstnachten. Vooral de nacht naar donderdag lijkt ijskoud te verlopen met matige en misschien wel strenge vorst (vooral in de besneeuwde gebieden). Oostenwinden voeren ook droge lucht aan. Vanaf woensdag is de winterzon helemaal terug. Met temperaturen die overdag rond en soms zelfs onder het vriespunt zullen blijven, wordt vanaf donderdag weer een ijsvloertje gevormd. Volgens de ijspluim zal het ijs daarna gestaag aangroeien en in het weekeinde op sommige plaatsen een paar centimeter dik zijn. Natuurlijk is het ijs bij lange na niet genoeg om op plassen en meren te schaatsen, maar zoals we weten uit de vorige vorstperiode kan dat op ondergelopen weilanden en sintelbanen weer vrij snel.
Bron: Meteogroup
Lees ook:
| Gewijzigd: 3 februari 2017, 12:10 uur, door Justin
http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/de-echte-winter-komt-nog/
http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/de-echte-winter-komt-nog/
Nou word ik alweer onzeker, Ben bang dat als Piet zo praat de lente juist binnentreed.
http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/de-echte-winter-komt-nog/
Nou word ik alweer onzeker, Ben bang dat als Piet zo praat de lente juist binnentreed.
Maar waar de vorige winterperiode iedereen riep dat we nachten achter elkaar strenge vorst gingen krijgen(binnen een week op natuurijs schaatsen) was het wel die Paulus Pietsma...die juist voorspelde dat het allemaal wel mee zou vallen...met lichte tot matige vorst en temperaturen overdag boven het vriespunt(voor een groot deel van het land was dat wel degelijk het weerbeeld)
Laten we gewoon maar is hopen dat die Piet wederom gelijk heeft
http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/de-echte-winter-komt-nog/
Ik moet het nog zien...De pluimen van Gfs worden er niet beter op vandaag. | Gewijzigd: 3 februari 2017, 21:19 uur, door pressna
http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/de-echte-winter-komt-nog/ Ik moet het nog zien...De runs van Gfs worden er niet beter op vandaag. EC ziet er tot nu toe prima uit, met volgende week een hogedruk opbouw van 1050 HectoPascal.
Daarnaast zie ik toch wel de hele tijd dat zowel EC als GFS beide een neiging hebben tot uitstel.. waar EC eerst op maandag al begon met de vorst zie je nu dat de echte grote vorstgebieden nu eigenljk pas op woensdag op de kaarten verschijnen met als hoogte punt op vrijdag waar EC zelfs strenge vorst verwacht (-9) ... GFS daarintegen komt niet verder dan matige vorst tot zelfs maar lichte vorst..
Om te laten zien wat ik bedoel krijgen jullie nu een hele rits kaarten voor jullie kiezen waarbij ik mijn theorie aangeef waarom EC veel kouder is dan GFS en mijn conclusie is dan ook dat EC op een zeer wankel paard wed... en dat de kansen dat GFS gelijk krijgt veel groter is.
als eerste de twee kaarten hieronder.. onbegrijpelijk.. EC komt met strenge vorst en GFS laat ons net even de ramen krabben..
Je zou dan zeggen dan moeten de druk-kaarten tussen de 2 modellen mega verschillen..dus niet.. Het enige kleine verschil is dat het pad dat de koude lucht aflegt bij GFS net een iets grotere omweg maakt dan bij EC..
Je ziet hieronder ook de mengeling ontstaan van de aanvoer van warme lucht uit afrika en de koude lucht uit het oosten.
Ik denk dat dit 1 van de factoren is dat GFS warmer zit..plus bij EC blijft de grens tussen deze twee gebieden net iets verder weg ( echt maar een paar 100km)
Goed bovenstaande is een licht argument wat tot het verschil zou kunnen verklaren.. echter.. ik denk dat de clue ergens anders zit.. maar eerst nog even de windkaartjes dat ook het bovenstaande laat zien.. ( sry ik heb hieronder eerst EC gedaan en daarna GFS)
Dan als laatste wil ik 2 kaartjes laten zien die denk ik de oorzaak zijn dat EC mega veel kouder is dan GFS.. en dat laat ik zien in het circeltje op de EC kaart.. EC denkt dat er een diepe koudeput is in de streek van Kief.. terwijl GFS de temp daar veel hoger houdt..
Ik begrijp ook niet waarom EC denk dat daar een koudeput zal zitten.. de logica ontgaat mij en ik denk dan ook dat dit bij EC wel eens de verstoring zou kunnen zijn waardoor haar temperaturen zo laag uitvallen..
Het zou kunnen dat je denkt.. onzin.. en dat zal gelukkig de tijd uitwijzen zodat daar geen discussie over zal zijn maar gezien mijn ervaringen met EC deze winter zet ik persoonlijk mijn geld toch echt meer op GFS dan op EC..
De mogelijke vorstperiode heeft wel potentie maar de factoren die een slagen mogelijk moeten maken zijn wel zo verschrikkelijk gevoelig dat het echt alle kanten op kan waarbij ik denk dat het richting een korte periode van kou zal komen.. maar goed ik zit er liever naast
Het stoplicht..
(de balk komt straks weer( staat op een andere pc)
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
- Groen = Winter binnen de gestelde termijn
- Groen/oranje = er is grote kans op doorzettende winter en de kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn is veel kleiner
- Oranje = er is kans op winterweer maar de onzekerheid is bijzonder groot ( het kan vriezen het kan dooien)
- Oranje/rood = er is kans op winterweer maar de kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn is veel groter
- Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.Definitie winterweer :
- (stralings) vorst
- hagel
- sneeuw (nat en droog)
- ijzel
- ijsregen.
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode. ( dit is gemiddeld voor het hele land dus het kan per regio afwijken)\
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden. | Gewijzigd: 19 januari, 15:27 uur, door Callie-P | Gewijzigd: 3 februari 2017, 20:52 uur, door Callie-P