Hoe dichter de prognose bij de werkelijke waarde komt, hoe zwaarder de prognose meetelt in mijn evaluatie; voor iedere dag ontstaat er dus een getal bestaande uit de verwachting 14 dagen ervoor (gewicht 1/14) tot 1 dag ervoor (gewicht 1). Is de werkelijke gemiddelde temperatuur hoger dan de verwachting, dan krijg je een positieve bijdrage en als de gemiddelde temperatuur lager is dan de verwachting, dan ontstaat er een negatieve bijdrage. Je krijgt voor iedere datum een grafiek; zie bijvoorbeeld:
Temperatuur gegevens zijn van de Bildt, ontleend aan weerstatistieken.nl. Het beeld dat we krijgen is als volgt : Over december 2016 was de gemiddelde temperatuur 4,7 C (langjarig gemiddelde is 3,7 C). De berekende afwijking tussen de ECMWF pluim en de gemiddelde dagtemperatuur over alle dagen van de maand bedraagt -6,6 (gemiddelde afwijking per dag !) Voor januari komt de gemiddelde temperatuur uit op 1,5 C (langjarig gemiddelde is 3,1 C). De berekende gemiddelde afwijking per dag tussen de ‘14 verwachtingen’ en de gemiddelde dagtemperatuur over de maand januari bedraagt – 10,9. Over beide maanden dus flink afwijkend van neutraal en ook steeds negatief. Mijn conclusie: de pluim van ECMWF is niet betrouwbaar en heeft een sterke neiging tot het overschatten (te hoog inschatten) van de te verwachten temperatuur in december en januari. Kan iemand mij aangeven hoe dit kan worden verklaard ?
Voorts nog een opmerking over de winter tot nu toe. Ik hou wel van omkijken naar hoe het tot dusver is verlopen. Uitgaande van de temperatuur van wederom de Bildt kunnen we stellen dat het jaar 2017 is gestart met lagere temperaturen dan gemiddeld (1,6 C versus 3,1 C). Daarmee komt 2017 op de 80e plaats terecht van de laatste 117 jaar waar de temperatuur wordt geregistreerd; een lage middenmoter kunnen we zeggen.
Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 1 februari 2017, 19:09 uur, door JRO1956
Leuke berekening en grafiek Ik liep ook al met de gedachte dat eens in kaart te brengen.
Een pluim is handig om te kijken naar tendensen en clusters, maar naast de oper en control en oper heb je nu eenmaal nog 50 andere berekeningen waarmee je kan gaan vergelijken. Het lijkt mij een lastige zaak om een vergelijkingspunt te vinden. Het gemiddelde van de pluim zegt nu ook eenmaal niks, maar heeft de verhouding weer tussen verschillende opties.
Hieronder even de pluim van ECMWF van deze ochtend, met wat ga je dan juist gaan vergelijken?
Is wel op ultra lange termijn hé Betrouwbaarheid is zo goed als 0 hiervan
Goed even de meest recente pluim van GFS (geldig voor Brussel), de leden van de pluim gaan niet voor een ijskoud scenario zoals we soms in sommige hoofdruns terugzien.
Een pluim is handig om te kijken naar tendensen en clusters, maar naast de oper en control en oper heb je nu eenmaal nog 50 andere berekeningen waarmee je kan gaan vergelijken. Het lijkt mij een lastige zaak om een vergelijkingspunt te vinden. Het gemiddelde van de pluim zegt nu ook eenmaal niks, maar heeft de verhouding weer tussen verschillende opties.
De pluim wordt voor zover ik dat kan volgen op de site van weerstatistieken.nl gebruikt om de prognose voor de temperatuur voor de komende 14 dagen weer te geven. Deze verwachting verandert nog meestal gedurende de dag, maar ik noteer de verwachtingen zoals men deze 's ochtends publiceert. Daarnaast wordt uit een pluim toch steeds een verwachting voor de komende 14 dagen gehaald? Ik begrijp dat er meerdere berekeningen worden gemaakt, maar toch wordt er een waarde weergegeven als de verwachting voor de temperatuur.
Ik kom tot de conclusie dat de pluim een overschatting geeft van de werkelijkheid en mijn vraag is of anderen dit kunnen bevestigen en of iemand een verklaring hiervoor heeft. Indien uit de pluim elke willekeurige getallen reeks kan worden gehaald cq. gelezen, houdt het hier (voor mij) op en zijn de pluimen een nutteloos instrument.
P.S. Ik heb het nog even opgezocht en voor zover ik kan nagaan is de verwachting gebaseerd op de mediaan waarde van alle berekeningen | Gewijzigd: 1 februari 2017, 21:43 uur, door JRO1956
Ik kom tot de conclusie dat de pluim een overschatting geeft van de werkelijkheid en mijn vraag is of anderen dit kunnen bevestigen en of iemand een verklaring hiervoor heeft. Indien uit de pluim elke willekeurige getallen reeks kan worden gehaald cq. gelezen, houdt het hier (voor mij) op en zijn de pluimen een nutteloos instrument.
P.S. Ik heb het nog even opgezocht en voor zover ik kan nagaan is de verwachting gebaseerd op de mediaan waarde van alle berekeningen Deze temperaturen zullen gebasseerd zijn op de hoofdrun vermoed ik .
De pluim biedt geen zekerheden, hier kan tendensen proberen te vinden (dalende trends, stijgende trends, hogedrukweertje,...) gezien de spreiding steeds meer toeneemt, kan je hier geen sluitende verwachting van maken. Al zeker niet op 14 dagen
Moest je hier verder over willen discussiëren, is het misschien handig om apart topic hiervoor te openen
Een pluim is handig om te kijken naar tendensen en clusters, maar naast de oper en control en oper heb je nu eenmaal nog 50 andere berekeningen waarmee je kan gaan vergelijken. Het lijkt mij een lastige zaak om een vergelijkingspunt te vinden. Het gemiddelde van de pluim zegt nu ook eenmaal niks, maar heeft de verhouding weer tussen verschillende opties.De pluim wordt voor zover ik dat kan volgen op de site van weerstatistieken.nl gebruikt om de prognose voor de temperatuur voor de komende 14 dagen weer te geven. Deze verwachting verandert nog meestal gedurende de dag, maar ik noteer de verwachtingen zoals men deze 's ochtends publiceert. Daarnaast wordt uit een pluim toch steeds een verwachting voor de komende 14 dagen gehaald? Ik begrijp dat er meerdere berekeningen worden gemaakt, maar toch wordt er een waarde weergegeven als de verwachting voor de temperatuur.
Ik kom tot de conclusie dat de pluim een overschatting geeft van de werkelijkheid en mijn vraag is of anderen dit kunnen bevestigen en of iemand een verklaring hiervoor heeft. Indien uit de pluim elke willekeurige getallen reeks kan worden gehaald cq. gelezen, houdt het hier (voor mij) op en zijn de pluimen een nutteloos instrument. Ik vind sowieso de verwachting van weerstatistieken.nl geen goede weergave daarvan, ik denk dat de mediaan of het gemiddelde van de pluim een betrouwbaarder resultaat geeft.
Daarnaast heb ik zoiets ook 2 weken lang bijgehouden, en dan voor 14 dagen 7 dagen van tevoren bijgehouden wat de pluim als minimum en maximum voor die dag voorspelde. Ik kwam op een gemiddelde afwijking van 0,9 tot 1,5ºC, en ik denk dat anderen die dit bijhouden ook op andere waarden komen, want het ligt er dus aan hoelang je dit meet, vanaf welke termijn, in welke periode van het jaar, welke meting je volgt (mediaan, gemiddelde, control of oper) en vele andere factoren. | Gewijzigd: 1 februari 2017, 21:56 uur, door Thijs.
edit svenne: ter info voor allen: het model GEOS5 van Nasa is nog een experimenteel model
| Gewijzigd: 2 februari 2017, 12:56 uur, door Sven
Jammer dat er geen kou voorraadig is want we zitten hier nog dik in de plus maar dat gaat wel veranderen verder in de run
| Gewijzigd: 2 februari 2017, 17:02 uur, door JOHNNY123