Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 januari 2017, 00:23 uur | Bericht #477640
De 18Z run van GFS heeft het hogedrukgebied weer op de goede plaats liggen.
 
Woonplaats: Sint-jansteen (zeeuwsch-vlaanderen)
Berichten: 248
Lid sinds: 10 okt. 2010
14 januari 2017, 00:40 uur | Bericht #477641
Citaat van Tycoon2, zaterdag 14 januari 2017, 0:23 uur De 18Z run van GFS heeft het hogedrukgebied weer op de goede plaats liggen.Pubrun helaas, wat niet betekent dat die niet kan uitkomen. | Gewijzigd: 14 januari 2017, 00:56 uur, door Sven
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
14 januari 2017, 00:55 uur | Bericht #477642

Teleurstelling of toch niet?


Wel mensen, een goeie vraag, de runs en de pluimen van vandaag waren dag en nacht verschil met de voorbije dagen. Menig winterliefhebber kon de afgelopen dagen wel lyrisch zijn over de runs en de pluimen, dan is dit vandaag opeens helemaal veranderd!
Moeten we al helemaal gaan panikeren? Nee, zeker niet, de opties liggen eigenlijk nog allemaal open (zie ook het stoplicht van Callie-P).

Goed, ik ga even de twee meest gangbare modellen af (ECMWF & GFS), eerst is ECMWF aan de beurt

ECMWF
Dit model liet de afgelopen dagen ons volledig de winter ingaan met een reeks van ijsdagen met lokaal strenge vorst. Dit model zat sowieso wel iets te warm, het berekende op heel wat plaatsen een sneeuwdek dat er eigenlijk op veel plaatsen gewoon niet kon komen. Dat de pluim iets zachter zou gaan worden had ik persoonlijk wel verwacht, maar zo veel? Nee ook dat niet!

Zijn daarmee alle opties verkeken? Nee dat nu ook weer niet, sowieso lijkt het er op dat we naar enkel koude dagen gaan, daarna gaat de pluim voor een zachter weertype, maar eigenlijk nog met genoeg opties op het verderzetten van een kouder weertype.

Oude 10-daagse die nog vol voor koud weertype ging


Nieuwste 10-daagse (die de sneeuwaccumulatie kwijt is, maar toch een pak zachter dan verwacht)


Hoog boven ons volgens de laatste run (rode lijn hierboven) = stralingskou


Koude nachten zitten er ook zeker in, dan vooral voor België en zuid-Nederland


De conclusie wat betreft ECMWF op basis van de laatste 10-daagse: ijsdagen zijn zeker een optie en zullen er ook wel komen (hoog boven ons), daarna liggen eigelijk nog alle opties open, de spreiding vanaf woensdag is echt wel groot te noemen!

GFS
Goed, nu over naar het Amerikaanse model dat de laatste tijd (eum) redelijk bizar te noemen was. Toen het Europese model (ECMWF) vol voor de winterse setting ging, lieten de hoofdruns en zelfs de pluim een totaal ander beeld zien. Uiteindelijk waren alle winterliefhebber blij dat GFS zijn kar draaide en richting ECMWF ging. Vooral de hoofdruns zijn nogal wispelturig te noemen, deze gaan soms voor de diepvrieskou en de run daarna voor een heel zacht weertype...
Wat laat GFS nu zien? Wel ik neem er even de pluim bij van de 12z, die redelijk in lijn ligt met ECMWF, maar misschien net iets langer de koude blijft houden.



Conclusie:
Dat we begin volgende week naar een kouder weetype gaan, lijkt me vrij duidelijk. Hoe lang dit zal aanhouden valt nog af te wachten. Er is nog heel wat potentieel voor een verderzetting, maar dit valt de komende runs en pluimen af te wachten. Snel zal het niet duidelijk worden lijkt me. Misschien is het een goede les voor iedereen om pluimen en runs niet blindelings te volgen en een weerverwachting van max. 5 dagen vooruit te bekijken?

Opmerking:
In deze post ben ik enkel uitgegaan van De Bilt als meetpunt om zo een 'globaal' beeld te geven voor iedereen. De pluimen van zowel België, zuid, zuid-oost en oost Nederland zijn wel een stukje kouder.

Er is eigenlijk maar 1 grote conclusie en dat is dat niet alle kansen verkeken zijn en dat we dag per dag de runs en pluimen moeten volgen.  En wat misschien nog het meest positief is voor winterliefhebbers: een westcirculatie lijkt er totaal niet in te zitten We blijven jullie hier zeker voorzien van voldoende updates




  | Gewijzigd: 14 januari 2017, 00:58 uur, door Sven
Woonplaats: Jubbega Derde Sluis, Friesland, Netherlands
Berichten: 59
Lid sinds: 17 okt. 2012
14 januari 2017, 08:52 uur | Bericht #477650
gelukkig!gfs compleet bijgedraaid! (zie hier niet hoe ik de pluim toe kan voegen) | Gewijzigd: 14 januari 2017, 08:59 uur, door Kees Nutterts
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2157
Lid sinds: 16 jan. 2010
14 januari 2017, 09:23 uur | Bericht #477652
Mooie post Svenne, geeft prima weer wat we misschien wel (of niet) kunnen verwachten!
Het lijkt er idd op (maar ja zo zijn de runs nu) dat het niet super zacht gaat worden, maar EC blijft ook in haar 0h run voor verzachting gaan.
Bij het KNMI is een mooi stukje geschreven wat de volledige lading dekt..

Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van maandag 16 januari tot zaterdag 28 januari

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogterug boven de Atlantische Oceaan breidt zich in de eerste helft van de week uit naar de Britse Eilanden alwaar het zich halverwege de week tot een blokkade ontwikkelt. Aan de grond ontstaat er een langgerekte hogedrukgordel van de Britse Eilanden via ons land richting Oost-Europa. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt het centrum van het hoog zich te verplaatsen naar de Britse Eilanden maar houdt waarschijnlijk een uitloper richting Zuidoost-Europa. Aangezien wij dan aan de noordflank van de rugas komen te liggen wordt de stroming waarschijnlijk aanlandig.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Ten opzichte van de vorige run is heeft er zich een opmerkelijke ommezwaai voorgedaan. De afgelopen dagen had een meerderheid in het EPS-ensemble het centrum van het hoog nog boven het zuiden van Scandinavie of de Baltische Staten hadden met daardoor een oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. In de run van vrijdag 12 UTC zien we opeens dat een meerderheid gaat voor een positie van het hoog boven onze omgeving, waardoor er geen sprake meer is van een oostelijke aanvoer. De nachten zullen echter nog wel koud worden met waarschijnlijk matige vorst, maar overdag lijkt de temperatuur toch net boven nul uit te komen. We zien een duidelijk verschil ontstaan tussen de noordwestelijke helft en de zuidoostelijke helft van het land. Daar waar de maxima in de kustprovincies waarschijnlijk net boven nul zullen blijven, is er in het zuidoosten grote kans op ijsdagen, hier is de aanvoer meer continentaal dan elders. De EPS-pluimen voor het zuidoosten en oosten laten zelfs nog een grote kans zien op strenge vorst in de nachten en ochtenden. Later volgende week maar vooral vanaf het volgende weekeinde neemt het aandeel zachtere leden toe, toch blijven er nog een aantal koude leden aanwezig, ca. 10-20%. Verder blijft het tot en met het volgende weekeinde grotendeels droog, pas op de langere termijn zien we de neerslagkansen toenemen.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vrij koud en droog winterweer met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst, de maximumtemperaturen liggen rond of iets boven het vriespunt. Later in de week mogelijk zachter.

Samenvatting EPS-periode:

Waarschijnlijk overgang naar een zachter weertype met af en toe regen. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) dat het koude winterweer aanhoudt.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 14/01/2017 05.39 uur LT
  | Gewijzigd: 14 januari 2017, 09:25 uur, door Callie-P
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
14 januari 2017, 09:26 uur | Bericht #477653
GFS00 is weer wat beter

Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 januari 2017, 09:58 uur | Bericht #477655
Pluim ziet er ook weer beter uit.  Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe. 



| Gewijzigd: 14 januari 2017, 10:06 uur, door Tycoon2
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
14 januari 2017, 10:38 uur | Bericht #477659
Met de nieuwe pluim lijkt het allemaal wel mee te vallen qua kou als warmte. Wellicht dat de Weermannen en -vrouwen, welke zeker professioneel zijn, zich wat minder extreem uitlaten over de verwachtingen, zou het de heldere berichtgeving bevorderen. De huidige berichtgeving werkt m.i. te verlammend voor hen die moeten werken, en het geeft grote teleurstellingen voor hen die van sneeuw- en ijspret willen genieten.

​Extreme verwachtingen is op zich niet erg, mits deze hooguit 24 - 36 van te voren worden aangekondigd. Thans met de huidige technieken, is dat de meest betrouwbare verwachtingsperiode.

Groet. 

  | Gewijzigd: 14 januari 2017, 10:39 uur, door Rens@weer
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
14 januari 2017, 10:41 uur | Bericht #477660
GEM model gewoon koud tot einde run

Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 519
Lid sinds: 13 aug. 2008
14 januari 2017, 10:46 uur | Bericht #477661
kCitaat van Rens@weer, zaterdag 14 januari 2017, 10:38 uur Met de nieuwe pluim lijkt het allemaal wel mee te vallen qua kou als warmte. Wellicht dat de Weermannen en -vrouwen, welke zeker professioneel zijn, zich wat minder extreem uitlaten over de verwachtingen, zou het de heldere berichtgeving bevorderen.

 

Helemaal mee eens . Daarom heb ik in mijn laatste bericht geadviseerd het hoofd koel te houden en zich te beperken tot wat echt zichtbaar is binnen een realistische termijn.  Voor mij is weerman Ed Aldus van o.a. RTV Rijnmond een goed voorbeeld van iemand die zich niet gek laat maken.  Hij hield steeds al een slag om de arm en had ook geen extreme verwachtingen.  Maar goed, ook wel begrijpelijk is dat we ons soms een beetje laten gaan door wat we hopen en wat misschien zou  kunnen gebeuren. Want weer kent ook uitersten. 
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2017, 11:14 uur | Bericht #477664
Het zijn oostelijke verschuivingen van een paar 100 km, op de weerkaarten!!!. Op een schaal van gans europa is dat minimaal. Maar voor hier momenteel funest maar dat is dus het hele verhaal. Dat gevecht is er nou 1maal in gekomen, en we kunnen momenteel hoog of laag springen tis even niet anders!!

Vergeet niet dat die fraaie kaarten er al een goeie week in hebben gestaan, en dat het al een paar winters niet echt goed wil lukken. Dus ja telkens als het dan niet gaat lukken worden de teleurstellingen meer en meer gevoed. Hadden we hiervoor een paar goeie winters gehad dan was dit afgedaan wellicht als een dipje. Nou is het de grootste ramp van de wereld lijkt het wel.


Komende week staat er echter nog steeds hogedruk weer op programma,

Met in de nachten aan de kust lichte stralingsvorst, binnenland matige stralingsvorst en de (zuid) oostelijke helften kan het nog tot strenge stralingsvorst komen. Aangezien het stralings vorst betreft komen de 2meter temps helaas wel rond of net boven het vriespunt te liggen. In de oostelijke helften zijn nog altijd lichte ijsdagen mogelijk!!.

De onzekerheid ligt hier dus nog tussenin op kouder of zachter. Bovenstaande kunnen we dus eerst van uitgaan, want van een west circulatie in een termijn tot volgend weekend is niet aan de orde!!.


Mvg Tatanka
there can be only one
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 januari 2017, 11:28 uur | Bericht #477666
De hoofdrun van gfs zit ook weer aan de koude kant.  Zoals door anderen al gezegd, winter valt of staat door de positie van het hogedrukgebied  | Gewijzigd: 14 januari 2017, 11:30 uur, door Tycoon2
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 januari 2017, 11:57 uur | Bericht #477669
Citaat van Raymond, zaterdag 14 januari 2017, 10:46 uur kCitaat van Rens@weer, zaterdag 14 januari 2017, 10:38 uur Met de nieuwe pluim lijkt het allemaal wel mee te vallen qua kou als warmte. Wellicht dat de Weermannen en -vrouwen, welke zeker professioneel zijn, zich wat minder extreem uitlaten over de verwachtingen, zou het de heldere berichtgeving bevorderen.

 

Helemaal mee eens . Daarom heb ik in mijn laatste bericht geadviseerd het hoofd koel te houden en zich te beperken tot wat echt zichtbaar is binnen een realistische termijn.  Voor mij is weerman Ed Aldus van o.a. RTV Rijnmond een goed voorbeeld van iemand die zich niet gek laat maken.  Hij hield steeds al een slag om de arm en had ook geen extreme verwachtingen.  Maar goed, ook wel begrijpelijk is dat we ons soms een beetje laten gaan door wat we hopen en wat misschien zou  kunnen gebeuren. Want weer kent ook uitersten. 


Volgens mij is die een winter "discussie" topic waarin alle "ins en out besproken" worden. Wel ben ik van mening en ook een groot voorstander dat dat dan ook wordt toegelicht, besproken en uitgelegd voor de mindere "weer begaafden" onder ons. Doen we dit niet dan is het leeuwendeel van de lezers en volgers en weer geinteresseerden juist weer teleurgesteld!

Kunnen we überhaupt nog wel genieten van het weer zoals we dat aan den lijve ondervinden,  of leven we enkel nog maar in een virtuele toekomst achte een beeldscherm. De komende koudeperiode is n.b. nog niet eens goed begonnen en we maken ons nu al weer zorgen over een mogelijke verzachting. Daarnaast proef ik uit dit soort reacties vooral ook teleurstelling dat het weer niet (lijkt) te gaan lukken met onvervalst en langer aanhoudend winterweer en met de eigen verwachtingen desbetreffend

En voor wat betreft de opmerking "realistische termijn" lijkt het me, juist om dit soort terluerstellingen te voorkomen, voor diegenen beter om gewoon het KNMI of de veel gereseveerdere weermannen te volgen. Echter ook dan zul je met teleurstellingen moeten leren leven want het weer houdt zich niet aan een "realistische termijnen", het wordt dan tevens ook nog eens een heel stuk minder leuk!




   | Gewijzigd: 14 januari 2017, 12:02 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: Oostzaan
Berichten: 2
Lid sinds: 26 jan. 2011
14 januari 2017, 13:29 uur | Bericht #477674
@ Johann,

Helemaal mee eens !
weertje
Lid
Woonplaats: Nunspeet
Berichten: 108
Lid sinds: 14 jul. 2010
14 januari 2017, 14:16 uur | Bericht #477676
Ben het helemaal eens met jullie.

Laatste GFS pluim voor midden nederland. Tot Zaterdag/Zondag nog steeds een grote kans op vorst en daarna meer onzekerheid. 


De onzekerheid naar het volgende weekend toe toonde de EC pluim ook al voordat de sneeuw afgelopen vrijdag viel. Naar mijn inzien gewoon genieten van de kou komende week en daarna zien we wel weer, maar totaal geen reden om de winter al af te schrijven.



 
Weertje hé?
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 januari 2017, 14:32 uur | Bericht #477678
Wat laten de modellen zien?
Allereerst het Europese model (ECMWF). De hoofdrun laat t/m (forecast hour 96) woensdag 18 januari een kouder dan gemiddelde temperatuur  zien. Na woensdag klimt deze dan weer iets omhoog. Nachtvorst blijft!



Het model uit Canada (GEM) laat de kou iets langer voortduren dan het Europese model. Volgens dit model is het tot en met vrijdag kouder dan het normale gemiddelde.



GFS laat de kou minder snel verdwijnen. Er is een iets warmere periode na woensdag, maar dat is van korte duur. GFS laat tot 24 januari meer kou zien t.o.v. het langjarig gemiddelde.



CFS laat de komende weken een kouder dan gemiddelde periode zien die duurt tot eind januari.


De hele lange termijn van CFS laat de kou niet meer zien in Februari. Februari gaat volgens dit model warmer worden dan normaal. 
Wat niet wil zeggen dat het gaat uitkomen. 
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 januari 2017, 15:08 uur | Bericht #477681
De modellen zijn de sinds eergisteren een beetje de weg kwijt m.b.t de positie(s) van de sturende druksystemen waarbij de opties voor een koud winters scenario wat minder positief lijken dan een aantal dagen geleden nog met die prachtige winterse setting (Scandihoog

Wanneer we de kaarten de modellen voor de wat langere termijn, pak hem beet vanaf de tweede helft van de volgende week, eens wat kritischer beschouwen dan is het nog maar de vraag of het ook daadwerkelijk een einde van het winterse weer betekend. Ik schat zelfs de kans van een nog veel koudere periode die vanaf de 22 - 24 januari in de steigers wordt gezet een stuk hoger in dan een veel zachter zonaal weer patroon.

We zien in de tweede helft van de week op de westelijk en noordelijke Atlantische Oceaan diverse hogedruk en lagedruk filiaaltjes liggen en er is opvallend weinig drukgradient. Verder zien we de straalstroom een vrij zuidelijke (zonale) koers volgen. Boven de noordelijk VS Staten hebben we te maken met een warmte anomalie (hoog geopotentiaal) daarentegen een koude anomalie (vortex) die via de Pool naar Noord Scandinavie onderweg is en daar rond die tijd zal aankomen!(kaart hieronder)



Kortom een zgn low-index situatie met grote dan wel verhoogde kans op noordelijke hogedruk blokkade die graag bij dit soort constellaties zijn kans(en) grijpt. Gezien de "slappen Atlantische Oceaan" en de warmte anomalie boven het noorden van Amerika zou het me dan ook niet verbazen wanneer we vanaf de bovengenoemde periode maar zo evouleren naar een winters scenario met mogeliijk ook nog eens veel sneeuw.

Belangrijk zal vooral de koers van de jet gaan worden en het laagje dat op vrij zuidelijke koerst richting de Benelux nadert rond de 24e januari. Overigens zien we bij deze constellatie paralellen met 14 februar 1979. Ook toen nam het laag een zuidelijker koers precies over Nederland. In plaats van de verwachte dooi en regen ontaarde dit in een sneeuwstorm met navolgend het aantappen van diepvries lucht uit het noorden!
 



O ja, dit alles zonder enige garantie om weer terleurstellingen te voorkomen. Hoe dan ook interessant en zeker iets om de komende dagen goed in de gaten te houden! | Gewijzigd: 14 januari 2017, 15:15 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
14 januari 2017, 17:00 uur | Bericht #477687
De nieuwe run van GFS is weer spannend. Tot nu toe goed, al is het weer op het randje.


| Gewijzigd: 14 januari 2017, 17:02 uur, door Tycoon2
cvandijk
Lid
Woonplaats: Borger (Dr)
Berichten: 284
Lid sinds: 29 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2017, 17:24 uur | Bericht #477689
Citaat van Alpenweerman, zaterdag 14 januari 2017, 15:08 uur De modellen zijn de sinds eergisteren een beetje de weg kwijt m.b.t de positie(s) van de sturende druksystemen waarbij de opties voor een koud winters scenario wat minder positief lijken dan een aantal dagen geleden nog met die prachtige winterse setting (Scandihoog

Wanneer we de kaarten de modellen voor de wat langere termijn, pak hem beet vanaf de tweede helft van de volgende week, eens wat kritischer beschouwen dan is het nog maar de vraag of het ook daadwerkelijk een einde van het winterse weer betekend. Ik schat zelfs de kans van een nog veel koudere periode die vanaf de 22 - 24 januari in de steigers wordt gezet een stuk hoger in dan een veel zachter zonaal weer patroon.

We zien in de tweede helft van de week op de westelijk en noordelijke Atlantische Oceaan diverse hogedruk en lagedruk filiaaltjes liggen en er is opvallend weinig drukgradient. Verder zien we de straalstroom een vrij zuidelijke (zonale) koers volgen. Boven de noordelijk VS Staten hebben we te maken met een warmte anomalie (hoog geopotentiaal) daarentegen een koude anomalie (vortex) die via de Pool naar Noord Scandinavie onderweg is en daar rond die tijd zal aankomen!(kaart hieronder)


Kortom een zgn low-index situatie met grote dan wel verhoogde kans op noordelijke hogedruk blokkade die graag bij dit soort constellaties zijn kans(en) grijpt. Gezien de "slappen Atlantische Oceaan" en de warmte anomalie boven het noorden van Amerika zou het me dan ook niet verbazen wanneer we vanaf de bovengenoemde periode maar zo evouleren naar een winters scenario met mogeliijk ook nog eens veel sneeuw.

Belangrijk zal vooral de koers van de jet gaan worden en het laagje dat op vrij zuidelijke koerst richting de Benelux nadert rond de 24e januari. Overigens zien we bij deze constellatie paralellen met 14 februar 1979. Ook toen nam het laag een zuidelijker koers precies over Nederland. In plaats van de verwachte dooi en regen ontaarde dit in een sneeuwstorm met navolgend het aantappen van diepvries lucht uit het noorden!

O ja, dit alles zonder enige garantie om weer terleurstellingen te voorkomen. Hoe dan ook interessant en zeker iets om de komende dagen goed in de gaten te houden!

Dit scenario had ik in mijn post van gisteren ook voorzichtig aangegeven, maar Johann geeft deze mogelijkheid in veel meer details weer 
tony
Lid
Woonplaats: Ingen
Berichten: 250
Lid sinds: 12 apr. 2009
14 januari 2017, 18:09 uur | Bericht #477690
Het kan vriezen het kan dooie maar als je op je bek gaat zijn ze te laat met strooien. Wat ik wil zeggen we kunnen wel heel negatief doen maar ik denk dat het nog best wel eens koud kan gasn worden in de komende dagen gfs laat ook nog genoeg koude zien.
Live now cause today can be your last
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 105 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 105, lezen 3 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden