Je moet rekenen dat op hoogte de zachte lucht mee binnenstroomt, dus het net zo goed gewoon (tijdelijke) ijzel zijn, maar vooraf kan evengoed wat sneeuw zitten. Afwachten
De stevigste neerslagsignalen gaan er echter wel uit bij ECMWF...
Je moet rekenen dat op hoogte de zachte lucht mee binnenstroomt, dus het net zo goed gewoon (tijdelijke) ijzel zijn, maar vooraf kan evengoed wat sneeuw zitten. Afwachten
De stevigste neerslagsignalen gaan er echter wel uit bij ECMWF...
Dat valt niet mee | Gewijzigd: 4 januari 2017, 22:16 uur, door Sven
Kijk eens naar de temperatuur kaartje, het is ineens 2,6 graad in de plus in een stukje brabant.
Het zou vandaag frisser blijven ?
Ps: Waar die 2,6 vandaan kwam ? maar het wordt nu weer kouder.......
Edit svenne: na 6u in de ochtend kan het nog enkele uren goed afkoelen hoor Plus er komt wat koudere lucht binnen, waardoor de temperatuur vandaag niet al te hoog zal gaan oplopen | Gewijzigd: 5 januari 2017, 09:50 uur, door Sven
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Synoptische ontwikkeling
Een hoogterug boven onze omgeving maakt pas op dinsdag 10 januari plaats voor een scherpe hoogtetrog. Na het oostwaarts wegtrekken van de hoogtetrog komt het aandachtsgebied in een licht meanderende (noord)weststroming terecht waarin met enige regelmaat frontale zones meetrekken. Aan de grond zien we eenzelfde patroon. Op zaterdag 7 januari wordt met een zwakke westelijke stroming, aan de noordflank van een hoog boven Frankrijk, de koude lucht verdreven. Dit hoog wordt dinsdag 10 januari afgebroken waarna een meanderende (noord)weststroming tot stand komt. De neerslagkansen en wind nemen hierbij duidelijk toe.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De hoogterug boven onze omgeving zien we in vrijwel alle clusters terug. De overgang naar een meer zonale stroming zit ook in de meeste clusters, er lijkt nog wel wat timingsverschil te zitten in wanneer die overgang precies plaatsvindt in de periode maandag 9 januari - woensdag 11 januari. Op langere termijn (15-19 januari) komen er 2 clusters terug. Een cluster (30/50 leden) met een zonale stroming en een cluster met een Europese blokkade (20/50 leden). Op de korte termijn gaat het verdrijven van de kou tamelijk moeizaam. In de EPS zien we voor bijvoorbeeld Twente een tamelijk grote spreiding in de T2m voor zaterdag. De nachten en ochtenden erop blijft het oppassen geblazen voor eventuele opklaringen nabij het hoog (kans daarop is niet groot, circa 20-40%) en bevriezing van natte weggedeelten, zeker met wat kou in de bodem. In de meanderende (noord)weststroming waarschijnlijk temperaturen rond normaal. De wind gaat toenemen, vanaf midden volgende week komen de staven enkele dagen met 20-50% kans op windstoten > 75 km/h in de kustprovincies. Ook neemt de kans op winterse neerslag dan weer wat toe naar circa 50% voor Maastricht. Op langere termijn lijkt het niet direct winter te worden met een wind die overwegend in de westhoek blijft zitten.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zaterdag waarschijnlijk winterse neerslag met gladheid en overgang naar een zachter weertype met temperaturen rond normaal. Het is daarbij overwegend bewolkt. Aan het einde van de periode toenemende kans op regen en meer wind.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk (60% kans) houdt het wisselvallige weer aan met temperaturen rond de normale waarden van het jaar. Mogelijk (40% kans) op een rustiger weertype met temperaturen iets onder normaal.
Vrijdag trekt het hoog naar Duitsland en komt er een frontale zone (of eigenlijk meerdere oude fronten die op elkaar zijn gelopen op de Atlantische Oceaan) vanuit het westen dichterbij. Op enige hoogte komt er dan beduidend zachtere lucht binnen, terwijl met een gekrompen wind aan de grond nog altijd koude lucht wordt aangevoerd. Dit geeft vanaf vrijdagavond, maar vooral in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk aanleiding tot winterse neerslag op grote schaal.
Het frontale systeem gaat waarschijnlijk vanaf vrijdagavond droge sneeuw opleveren in het westen. Intensiteiten lijkt vooralsnog niet groot, sneeuwaccumulaties 1-3 cm in 6h, Hirlam komt boven West-Belgie met 3-5 cm. Progtemps geheel onder nul en verzadigd tot FL200. In de nacht naar zaterdag trekt de neerslag langzaam oostwaarts, intensiteiten nemen af maar het opglijdingsproces zorgt waarschijnlijk voor aanhoudend wat lichte neerslag. Eerst sneeuw, maar geleidelijk zien we klassieke ijsdriekhoeken in de progtemps tevoorschijn komen. Dit zou op grotere schaal aanleiding kunnen geven tot onderkoelde neerslag, aanvankelijk vooral in het westen van het land.
De meeste neerslag wordt voor het ZW berekend en hier zien we dan ook de grootste accumulaties. Uitgaande van de kaarten van dit moment zal de neerslag rond zo tussen 20 en 22 uur van het westen uit gaan inzetten en zich met het fornt dan langzaam verder over het land uitbreiden
Meso-model Arpege berekent 3 tot 8cm sneeuw in het ZW van Nederland en aangrenzend Belgie.
Zie ook - frontale neerslag -
| Gewijzigd: 5 januari 2017, 13:42 uur, door Alpenweerman
Een aantal runs laten EC en GFS rond 13 januari opnieuw koude bovenluchten vanuit het noordwesten Nederland in stromen.
Dit zorgt ervoor dat de temps op leefniveau richting de 2-4 graden overdag gaan en snachts onder het vriespunt kunnen duiken.
Op deze kaart is goed te zien dat de temps op het 500 hpa vlak in het noorden van Nederland onder -40 graden gaan zitten.
Dit is erg koud en geeft aan in welke luchtsoort wij ons bevinden.
Hierbij de temps op het 850 hpa vlak welke richting de -8 gaan wat voldoende is om sneeuw tot de grond te laten vallen mits de temps op leefniveau niet te hoog zullen zijn en de neerslagkansen aanwezig zullen zijn.
Hierbij de neerslagkansen welke sneeuwbuien laten zien die er dus voornamelijk in de nachten ervoor zou kunnen zorgen dat we een witte wereld kunnen zien. Natuurlijk duurt het nog een week voordat deze situatie zich voor gaat doen en mischein verdwijnt het ook weer uit de kaarten, maar het laat zien dat we in een gure periode komen zo rond 13 januari met aan de kust een stevige wind en winterse buien. Wordt vervolgd.....
Nou ja het is wat gecharcheerd.. het laatste dan..hieronder "ALS VOORBEELD" een LT kaart van GFS die mij deed smullen.. daaronder een zelfde LT kaart van GSF die mij weer ontmoedigde..
Goed :
Schitterend hoog boven Rusland, laag boven Italie, Polarjet zit in afrika.. laat the elfsteden maar komen..
Slecht : Een run 12h later ( middernacht) compleet het tegen-overgestelde...warme lucht uit afrika..( ja het is wel een poosje onderweg )
Nu zeggen we natuurlijk dat je niet naar de LT kaarten moet kijken ( behalve dan voor de lol) omdat ze (bijna) nooit uitkomen maar bij gebrek aan beter kijk ik er wel naar en zeker om ook een beetje een vinger aan de pols te houden wat de de modellen op lange termijn uitspoken...
Zelfs op de korte termijn springt het alle kanten op.. het ene moment valt de dooi al ruim in op zaterdag, het volgende moment gaan we zondag pas zachtere lucht krijgen.. ( zoals het nu eruit ziet blijft het wat langer koud overigens... en zeker met sneeuwval zou de temperatuur wel eens onder nul kunnen blijven.)
Kijk eens hieronder wat een ongeloofelijk lage temperaturen er in het oosten zijn... ik schreef het al eerder in 1 van mijn posten maar volgens mij hebben we dit al 2 jaar niet gezien..( in ieder geval niet zo constant)
Dan nog de pluimen.. ook hier wordt je naar alle kanten geslingerd... de ene dag zitten vele leden beneden de nul-lijn en 1 dag later zijn ze weer de andere kant op gesprongen.. ( 12 januari bijvoorbeeld)
Goed laten we ons even op morgen richten.. wat zegt Hirlam:
Om middernacht...
en dan drie uurtjes later..regen..
maaar dan het enge...
de temperatuur op 2 mtr..
dus je zou zeggen.. leuk maar dit is dus geen regen maar sneeuw.. oeps.. mispoes.. onderstaande kaart is de 850hPa temp kaart.. en die is ruim boven nul..
ALS bovenstaande uitkomt dan is er ZEER grote kans op uitgebreide IJZEL.. ik ben ook benieuwd of we misschien wel een code rood gaan krijgen als bovenstaande uitkomt . Mocht dat namelijk zo zijn dan zou het wel eens spek en spek glad kunnen worden.
We gaan NOW-casten en natuurlijk Laaaaaaaaaaaaaantaaarnpaal staren ( eerste keer deze winter )
Laten we maar even genieten van morgen ( al is het geen echte winter er gebeurd tenminste iets kouds.. ( en het is geen biertje )
volgende week gaan we wel weer verder kijken.. runs zinspelen wel op kouder weer next week.. maar hebben we dat niet eerder gehoord ???
| Gewijzigd: 5 januari 2017, 15:49 uur, door Callie-P
ALS bovenstaande uitkomt dan is er ZEER grote kans op uitgebreide IJZEL.. ik ben ook benieuwd of we misschien wel een code rood gaan krijgen als bovenstaande uitkomt . Mocht dat namelijk zo zijn dan zou het wel eens spek en spek glad kunnen worden.
Mooi stukje Callie-P. Zojuist GFS run die je verhaal met ijzel onderstreept. Laten we nog maar even de volgende runs afwachten want dit kan altijd nog anders worden, de koude zit erg dichtbij dus kan alle kanten op.