Edit svenne: kleine ter info, dit is niet voor volgende week, maar de week daarna (kaartje geldig voor 10 januari) | Gewijzigd: 29 december 2016, 18:09 uur, door Sven
Wat zien we voor de eerste lijn die ik heb getrokken: temperatuurverloop ligt hier redelijk vast, tijdens het weekend zijn er wel nog kleine verschuivingen mogelijk. (pluim voor dit weekend is graadje of 2 kouder dan zijn voorganger).
Dan tussen de twee zwarte lijnen in: gemiddelde rond een graadje of 5, maar daar begint de spreiding al wat toe te nemen.
Na de laatste zwarte lijn: onzekerheid troef en te ver weg, maar de koude leden zijn in de meerderheid.
Wat betreft eventueel winterse neerslag en sneeuwbuien komende maandagnacht wacht ik op de korte termijn modellen die niet verder gaan dan 48u vooruit. Want op basis van de globale runs is het nu onmogelijk om er iets zinnigs over te zeggen. Kansen zijn er zeker wel
| Gewijzigd: 29 december 2016, 23:39 uur, door pressna
Lange termijn maar kleine verschuiving en je zit in de vorst!
18z run:
Hie
Vervolg run GFS is nog beter .
Hier de 00z
Koude lucht komt rond 8 a 9 januari ons land binnen met sneeuwkansen.
Kortom genoeg om naar uit te kijken en laat het nu ook eens daadwerkelijk de kaarten blijven staan!
| Gewijzigd: 30 december 2016, 06:00 uur, door marcuz
Hieronder wat kaartjes van de 00Z run. Omdat ze zo mooi zijn
Is het laag bij Groenland hier spelbreker? Toch stromen er (nog) ijskoude bovenluchten naar ons land.
Maar goed, nu kijk ik eigenlijk weer al te ver in de toekomst.
Hieronder nog wat sneeuwkaartjes voor volgend weekend:
En zoals altijd bij onderstaande kaartje: Neem het niet te serieus, het laat enkel zien wat er mogelijk is volgens deze run.
| Gewijzigd: 30 december 2016, 07:35 uur, door Stefanv
Omdat hij nog niet is gepost doe ik het maar: de fenomenale EC pluim. Op LT zeer veel leden die diep onder nul duiken. Het duurt nog even, maar voor het eerst deze winter heb ik hier een heel goed gevoel over.
| Gewijzigd: 30 december 2016, 10:17 uur, door Siebenvm
Edit svenne: goh kan perfect ook omgekeerd hoor. Alleen zijn het de laatste jaren gewoon geen winters geweest. Dus om het basis van de afgelopen jaren te concluderen is lastig. Om een voorbeeld te geven van hoe het kouder kan: de pluim van ECMWF van gisterenochtend gaf gemiddeld 5 graden dit weekend, de pluim van de avondrun gaf gemiddeld maar 3 graden meer | Gewijzigd: 30 december 2016, 12:50 uur, door Sven
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Overigens begint de opbouw van het Scandi-hoog al vanaf 8 januari 2017.
Ik ben benieuwd of de pluimen met GFS meegaan.
En even voor de volledigheid de verwachte max temps voor 14-1.
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-12-30-vannacht-lokaal-ijzel/ | Gewijzigd: 30 december 2016, 15:15 uur, door bolbliksem
Eigenlijk staat de uitleg perfect op de site van het KNMI, deze kan je hieronder terugvinden (geldig voor het ECMWF model)
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid.Na het maken van de operationele verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie wordt de berekening 51 maal herhaald. Dit gebeurt met een model met lagere resolutie om rekentijd te besparen.
De eerste herhaling gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de 'run' met het hoge resolutie-model die de operationele verwachting opleverde. Deze zogenoemde controle-run biedt de mogelijkheid het effect van de verlaagde resolutie te bekijken door vergelijking met de operationele run. Bij de overige herhalingen is zowel de begintoestand als de modelfysica verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand en modelfysica te simuleren.
Iedere individuele modelberekening van het ensemble van 52 runs geeft zijn eigen verwachting voor bijvoorbeeld temperatuur, luchtdruk, neerslag, en windsnelheid. Als alle 52 verwachtingen voor een grootheid worden uitgezet tegen de tijd dan ziet het totale plaatje eruit als een soort rookpluim: vandaar de naam pluimdiagram of kortweg pluim.
Het KNMI publiceert twee pluimen, een 10- en 15-daagse. In de 15-daagse pluim is ook informatie opgenomen over de gecumuleerde hoeveelheid neerslag die wordt verwacht en de windstoten. In het winterhalfjaar wordt informatie gegeven over sneeuwintensiteit, in het zomerhalfjaar over de onstabiliteit van de atmosfeer.
De kaarten die wij posten komen van de hoofdrun (oper hierboven genaamd) met een hogere resolutie. GFS is idem, alleen worden er minder herhalingen gedaan