Edit svenne: voor alle duidelijkheid betreft dit de pluim voor het Zuid-Oosten
Inderdaad @lander en ook zoals @tatanka en @Johnny123 al aangaven gaat er op de wat LT het een en ander veranderen. Alle modellen laten meer of minder een Atlantische blokkade in de steigers gezet worden met zelfs aanknoping tot het Groenland hoog. Tegelijkertijd een machtige koude vortex (hoogtetrog) Scandinavie met vooral op hoogte zeer koude lucht en ergens daar tussenin de polaire jet.
GFS Blokkade hoog en verloop jetstream dag 10
GFS00 240H
Gaat dit lukken dan krijgen we dus een heel ander stromingspatroon (meridionaal) met aanvoer van zeer koude martiem polaire of zelfs artische luchtmassa's met temperaturen die ook overdag nog maar boven het vriespunt gaan uitkomen en in de nachten gaat het licht en bij langere opklaringen en minder wind ook matig vriezen. Belangijk wordt dan natuurlijk de aanvoerrichting NW, N dan wel NO.
EC 240H met de meer NW variant incl Genualaag (veel sneeuw Alpen en middelgebergtes)
De neerslag zal geleidelijk in sneeuw of smeltende sneeuw overgaan, later in de meeste koude lucht ook droge sneeuw tijdens de zwaarste buien of aanhoudende neerslag(storingen).
Net nog even MOS bekeken en daar zie je dat de neerslag voor bv de Duitse middelgebergtes vanaf de 30e al in sneeuw overgaat (Willingen als prikpunt). Later volgt dan ook de "rest"
Voordat het zover is kunnen we eerst nog even genieten van dat typische inversie weer waarbij het vaaf woensdag geleidelijk kouder wordt met in de onderste koude laag ook overdag (ochtend) lichte vorst en in de middag rond het vriespunt tot hooguit een graad of 3 a 5.
| Gewijzigd: 23 december 2016, 13:02 uur, door Alpenweerman
Niks lukt deze run. Geen groenlandhoog en Oost amerika krijgt weer de volle laag dus wordt de jetstream weer wat aangewakkerd. Wat wij krijgen is een weertype waar niemand dan op zit te wachten. Later in de run is er weer een poging tot rugvorming maar die mislukt, hoe verrassend, ook weer.
Ben (niet) benieuwd of het ensemble is verslechterd
Niks lukt deze run. Geen groenlandhoog en Oost amerika krijgt weer de volle laag dus wordt de jetstream weer wat aangewakkerd. Wat wij krijgen is een weertype waar niemand dan op zit te wachten. Later in de run is er weer een poging tot rugvorming maar die mislukt, hoe verrassend, ook weer.
Ben (niet) benieuwd of het ensemble is verslechterd
Ik vind dit niet verrassend, ik denk dat er nog maar zelden een weerscenario is voorgekomen waarbij er 2 weken lang alle runs hetzelfde laten zien. Zolang dit niet constant terugkomt in de komende runs is er geen drama gebeurd. Dus zeker niet te snel conclusies trekken hieruit, dus waar jij drama ziet, zie ik het niet
Voor de volledigheid de pluim, dan zie je ineens dat de run een warme uitbijter is rond die periode!
De kansen voor een koud oud en nieuw hebben er nooit echt ingezeten. Waar we nu vooral naar kijken zijn de runs vanaf 1 januari die regelmatig een bokkade op de oceaan laten zien.
Wat betekent dat? Dat we mogelijk een noordwestelijke stroming kunnen gaan krijgen met (winterse) buien en eventuele sneeuwkansen. Dat het met een noordwestelijke stroming ijskoud gaat worden is gewoon niet mogelijk.
Dat laat ook de pluim goed zien. Geen koude die je ook niet moet gaan verwachten, maar wel heel wat sneeuwsignalen die verschijnen. Het is en blijft nog ver weg, maar het is wel iets wat we kunnen gaan volgen. Laat dit nu maar eens blijven staan en binnen heel betrouwbare termijn gaan vallen
Momenteel is de Polar Vortex zeer sterk wat resulteert in een intense Jetstream. Bovendien ligt de Polar Vortex met kern quasi recht boven de Noordpool wat ervoor zorgt dat de straalstroom vrij noordelijk ligt.
Volgende dagen/richting nieuwjaar zien we dat de kern van de PV wat naar het oosten opschuift en de kracht lichtjes afneemt. Dit resulteert in een meer verplaatste PV waarbij de Jetstream dan ook een meer zuidelijke koers gaat volgen en zich anders zal richten op Europa.
Aangezien er geen altijd geldende 1:1 relatie is tussen stratosfeer en troposfeer zijn deze tendensen niet zeker toonaangevend. Toch is de kans groot dat met deze lichte PV verplaatsing naar het oosten en een wisselend stroomregime de kansen op een heel ander weertype vergroten. Met deze ligging van de PV en bijhorende relaties krijgen we waarschijnlijk nog niet meteen een transportband met koud vanaf het noordoosten maar eerder een wisselvallig weertype met kans op winterse neerslag. (We wachten het af )
Geel is de positie van de PV kern nu, de rode cirkel is de verwachte positie over 10 dagen.
De Bilt
Pluim voor Enschede begint al leuker te worden!
Pluim EC twente ook aardig
Vooral het positieve is dat de sneeuwkansen aanzienelijk toenemen. Het is nog niet meteen vol winter maar wat niet is kan nog komen. Hopen dat de gfs oper weer met betere runs gaat komen. Het kan jammer genoeg nog vaak de andere kant uitvallen, dat hebben we de afgelopen drie winters wel gezien. Het is in ieder geval weer wat spannender op de weerkaarten | Gewijzigd: 24 december 2016, 13:06 uur, door JOHNNY123
De Bilt
Vooral het positieve is dat de sneeuwkansen aanzienelijk toenemen. Het is nog niet meteen vol winter maar wat niet is kan nog komen. Hopen dat de gfs oper weer met betere runs gaat komen. Het kan jammer genoeg nog vaak de andere kant uitvallen, dat hebben we de afgelopen drie winters wel gezien. Het is in ieder geval weer wat spannender op de weerkaarten
Dat zonale van GFS00 (OPER) lijkt met een slippertje. Kijk je naar de diverse ensemble oplossingen dan lijkt een overgang naar een belangrijk anders stromingspatroon toch het meest voor de hand liggend. Ook het GFS06 is weer belangrijk kouder en neigt naar de EC00 oplossing.
Ik ga uit van een Atlantische Blokkade met mogelijk rug richting IJsland en later evt ook Scandinavie, kortom de winter kan begin januari van start gaan met geleidelijk steeds lagere temperaturen en toenemende sneeuwkansen! | Gewijzigd: 24 december 2016, 13:19 uur, door Alpenweerman
Ik ga uit van een Atlantische Blokkade met mogelijk rug richting IJsland en later evt ook Scandinavie, kortom de winter kan begin januari van start gaan met geleidelijk steeds lagere temperaturen en toenemende sneeuwkansen!
Zoiets?
| Gewijzigd: 24 december 2016, 13:56 uur, door Sven
Regio noord, vrijdagavond
Regio zuidoost, zaterdagochtend
Deze pluimen zijn erg verschillend, dit komt vooral door de regio die gekozen wordt, want die kunnen door de aanwezigheid de zee onderling flink verschillen.
Verandering korte termijn:
- nacht 26-27 december 7ºC kouder
Veranderingen middellange termijn:
- 27 tot 29 december flink kouder
Veranderingen lange termijn:
- oud en nieuw ook 5ºC kouder
Ook de pluim verschuift dus wel eens op redelijk korte termijn, soms in koude richting, soms in warmere richting. Maar het ligt dus ook aan welke regio gekozen wordt of het een positief of negatief beeld geeft. | Gewijzigd: 24 december 2016, 18:35 uur, door Thijs.
De kans dat we met de start van het nieuwe jaar naar een markant kouder "winters" weerbeeld gaan evoluren is toch zeer reeel. Zowel het EC als ook het GFS komen vanmorgen met de Atlantisch blokkade op de proppen, later breidt het hoog zich dan uit tot over Scandnavie.
EC00 2 januari
En het GFS voor 2 januari
Met een een wind die de noordhoek gaat opzoeken en later wellicht de NO hoed (meridionaal) evolueren we geleidelijk naar een winterse setting met overdag temperaturen iets boven nul en 's nachts lichte vorst. Komt die NO er- erin dan wordt het nog een stuk kouder.
Ook het vervolg is goed met de naar NO draaiende hoogtestroming (GFS 4 januari)
Het wordt overigens niet alleen kouder maar ook de neerslagkansen in de vorm van sneeuw gaan vanaf 1 januari toenemen. Vooral op maandag 2 januari kan een koufront vanuit het noordwesten neerslag gaan opleveren die in het binnenland in sneeuw zal overgaan! Een volgende storing (laagje N-Dld) zou dinsdagmiddag -avond voor meer neerslag en evt weer sneeuw kunnen gaan zorgen.
Thet-E's - Polaire (kouf)front vanuit het noorden gaat in de loop van de maandag 2 januari een winterse fase inleiden
Met in het binnenland neerslag die in sneeuw overgaat, in het oosten en zuidoosten kan een aantal cm sneeuw gaan vallen. Meer sneeuw gaat in de heuvels en de Ardennen en het Sauerlande /Harz vallen. Dinsdagmiddag -avond dan meer neerslag (sneeuw)
Natuurlijk nog wel even de slag om de arm houden vwb de neerslag prognoses op zo'n lange termijn. Dat we gaan evolueren naar een winterse periode lijkt echter toch vrij zeker!
Nog even de KNMI Guidance erbij
//
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De clusters zijn voor de komende week eenduidig. Allen tonen de blokkerende rug boven de Britse Eilanden die oostwaarts trekt en boven centraal Europa komt te liggen en vervolgens de hoogtetrog in het nieuwe jaar. Vervolgens tonen alle clusters ook de rug ten zuidwesten van ons land, waarbij de positie in de verschillende clusters wel wat verschilt. Overeenkomst is wel de hoge druk ten zuidwest/westen van ons, lage druk ten noordoosten/oosten van ons. In de EPS-pluim zien we dit terug als een droge periode tot en met de jaarwisseling, met temperaturen overdag enkele graden boven nul, in de nacht temperaturen onder nul Dit is wel afhankelijk van de mate van bewolking en eventuele mist. Op de langere termijn neemt de kans op wisselvallig weer toe en neemt de spreiding in temperatuur toe.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vanaf dinsdag rustig en droog weer, met af en toe zon, maar in de nachten kans op mist. Middagtemperaturen dalend naar enkele graden boven het vriespunt, in de nachten kans op lichte vorst.//
//
| Gewijzigd: 25 december 2016, 11:22 uur, door Alpenweerman