Voor de mensen die het niet altijd duidelijk vinden van hetgeen er nu gaande is op de weerkaarten, we hebben er een filmpje van gemaakt met een beschouwing van de huidige setting en de toekomstvisie voor de rest van december. Eénmaal de WC op volle toeren, wordt het uitkijken naar welke factor deze zonale luchtcirculatie gaat doorbreken.
<video>
Kun je elke dag zo'n video plaatsen reuze intressant!! Heb nog wel een vraag van de ECMWF 12Z 168. Ik snap niet of er een luchtdruk punt hoogje kan vormen tussenin de lagedruk gebieden, dit gebeurd wel bij de GEFS Esemble lid 19, hier is alleen meer hogedruk op Groenland!
| Gewijzigd: 19 december 2016, 21:06 uur, door Justin
<video>
Kun je elke dag zo'n video plaatsen reuze intressant!! Heb nog wel een vraag van de ECMWF 12Z 168. Ik snap niet of er een luchtdruk punt hoogje kan vormen tussenin de lagedruk gebieden, dit gebeurd wel bij de GEFS Esemble lid 19, hier is alleen meer hogedruk op Groenland!
De WA(warmte-advectie) is niet zuid tot noord gericht maar zuidwest-noordoost en het moet allemaal veel westelijker. Gevolg hiervan is dat dan wij onder Eurohoog komen te liggen wat de situatie eigenlijk nog kanslozer maakt voor structureel winterweer.
Ook in de nieuwe GFS is dit weer het geval. Als de WA 1500 km westelijker gebeurt en meer zuid tot noord gericht is, kan het allemaal ineens een stuk kansrijker zijn. Maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren omdat de oceaan te 'actief' is.
Later in de run is er wel sprake van een poolhoog die misschien een handje zou kunnen helpen
Maar we mogen ons ook niet laten stoppen door angst en haat, dus we gaan hier op het forum gewoon door met keuvelen over temperaturen en regen of sneeuw.
De winter begint morgen ook volgens de astronomische kalender al lijken de modellen hier toch een andere richting aan te willen geven.
Spraken we pakweg twee weken nog over mooie kansen met misschien zelfs kans op (natte) sneeuwval met de kerstdagen zien we nu dat het volledig omgedraaid is en dat het op tweede kerstdag zelfs wel eens hier en daar richting de 15 graden zou kunnen gaan.
Hoe kan het lopen...
Ook zoals Johnny hierboven al schreef is het veel te onrustig in de atmosphere, hadden we eerst last van een hoog dat niet van zijn plek wilde, hebben we nu te maken met een constante aanvoer van (behoorlijk grote) lagedruk gebieden uit het westen.
Een mooi hoog boven Rusland wat blijft liggen en als transportband richting ons wil fungeren staat nu niet op de kaarten en zoals de runs nu zijn gaan we naar een zeer wisselvallige periode toe waarbij temperaturen boven gemiddeld en regen zal gaan domineren.
Toch moeten we niet het bijltje er bij neergooien.. de pluim heeft een behoorlijke spreiding met op dit moment meer leden aan de koude kant (waarmee ik bedoel ( hoe triest) beneden de 5 graden) dan aan de warme kant.. misschien dat het na de kerst weer fris kan gaan worden..zelfs GFS komt met een paar leden richting de nul-lijn.
(Hieronder even de pluim van 21 december ipv 20 december..Weerplaza had per ongeluk een oude pluim geplaatst bij EC en ik had dat niet gezien )
Maar goed.. we moeten gaan afwachten.Tot en met de kerst is er eigenlijk niets te verwachten wbt de winter.. na de kerst lijken de modellen wat meer ruimte te gaan bieden..we hebben nog 2 en volgens de astronomische kalender nog 3 maanden...
Later deze week meer ...
| Gewijzigd: 21 december 2016, 11:41 uur, door Callie-P
Na 2 dagen met lichte mogelijk matige vorst gaan we naar een zachte periode.
In de nieuwste GFS run komt op zeer LT een lagedrukgebied boven scandinavië te liggen.
De 00Z run liet dit ook al zien.
Dit betekent voor Nederland een noordwestelijke stroming met toenemende sneeuwkansen.
Gezien het feit van een mogelijke storm volgende week toch een leuk kaartje
| Gewijzigd: 20 december 2016, 15:52 uur, door marcuz
Edit Callie-p : scherp gezien ! ik had het in de haast gisteren niet gezien dat er bij weerplaza een oude pluim stond,dus ik heb hem in mijn post even aangepast met een actuele pluim maar voor je vergelijk plak ik de pluim van 15 December even bij jou post zodat we mooi kunnen vergelijken thanks !
Bij ECMWF staat de pluim van 15 december, ik vermoed dat dat niet de bedoeling was, maar het is wel een goede manier om die pluim eens te vergelijken met de huidige pluim:
Pluim 15 December 2016
Pluim 20 December 2016
Duidelijk zichtbaar is dat we tijdens kerst er weer warmpjes bij zitten, alleen de wind zal het voor het gevoel toch minder zacht maken.
Ook is er in de pluim voorzichtig een daling in de temperatuur tussen 26 en 28 december zichtbaar geworden. Het is nog op de lange termijn, maar wel iets om in de gaten te houden. (Misschien komen we zo van de zachte lucht af?) | Gewijzigd: 21 december 2016, 11:46 uur, door Callie-P
Hopen dat we nog ooit een keer zo'n soort Russische beer kunnen meemaken
1 februari 2012
De pluim van vandaag blijft antiwinters. Er zijn wel een paar leden die een vorst overdag en 'snachts laten zien
Nu heb ik gelukkig wat meer tijd en wil ik even met jullie de modellen doorlopen om eens te kijken of we nou wel of geen winter ergens kunnen vinden..
Vanmorgen "toen ik op weg ging" viel het mij op dat het echt ijzig koud was, niet zo zeer de temperatuur was laag ( rond de 4 graden) maar de wind was echt ijs- en waterkoud.
Een voorbode voor wat gaat komen misschien ?
De pluimen zijn positief of negatief te zien.. het is een beetje of het glas half vol of half leeg is.
Een pagina terug heb ik een post van mij aangepast en daar de actuele pluim neergezet maar ik zal de pluimen van beide modellen hier nogmaals plaatsen met wat commentaar erbij..
Wat mij vele pluimen al is opgevallen is dat GFS veel conservatiever is met haar leden dan EC. Al heeft GFS minder leden je zou toch zeggen dat GFS op z'n minst wel 1 a 2 opstandige leden zou hebben.. maar zoals hierboven zie ik het eigenlijk al de hele laatste periode.. EC die toch nog veel kansen ziet in koude varianten en GFS die liever boven de nul-graden lijn blijft.
Opvallend in de pluim is wel "oudjaars nacht" daar lijkt EC toch wel behoorliijk er van overtuigd te zijn dat we die nacht met handschoenen buiten mogen staan.. Kerstmis geeft ons even een topje in temperatuur maar daarna lijkt het toch weer kouder te gaan worden..
Dan de kaarten:
Hieronder de actuele 500hPa kaart van EC. ik post niet de kaart van GFS want die komen behoorlijk overeen.
Je kan hieronder mooi zien wat er op dit moment gebeurd en waarom het hier wel fris is maar waarom het niet vriest.
Probleem is op dit moment echt de Jetstream... deze wil zich maar niet naar het zuiden verplaatsen of plaatst zich dusdanig dat wij aan de verkeerde kant van de jetstream zitten.. Hieronder 2 kaartjes waarop je ziet hoe de jetstream ervoor zorgt dat de temperaturen zo hoog zijn.. je kan de kaarten bijna overelkaar heen leggen...
Ik zou meer kaarten kunnen posten van de runs.. maar eigenlijk laten die allemaal het bovenstaande zien...
Temperaturen gaan weer wat zakken ( richting de 5 graden en in de nacht zullen we zo af en toe kans krijgen op wat lichte vorst..)
Kan er even niet meer van maken...
| Gewijzigd: 21 december 2016, 13:44 uur, door Callie-P
Leuke kaart maar je mag er wel bij vermelden dat het en LT is. En ook nog eens de kaart van de vorige run. Omdat ie virtueel mooi is vergeef ik het je
Maar er zijn igg wel wat dingen mogelijk. Alleen zien we dat alleen nog terug op dik Lt en in zo'n pubrun. Ook wat lidjes gaan hier in mee maar zo fors als de 18z komt geen 1 mee terug.
We zien dit soort kaarten graag verschijnen binnen Mt en waarmee naar de Kt gewerkt kan worden. Ecmwf is daar nota bene eens nog niet aanbeland.
Donderdag 5 januari:
Leuk om te zien dat het GEM ,ECMWF en GFS ongeveer hetzelfde laat zien op langere termijn en volgens mij is dat de eerste keer deze winter dat de modellen het ongeveer met elkaar eens zijn op langere termijn.
GEM 240
Het levert niet direct keihard winterweer op maar het levert wel 'vuil' winterweer op met misschien (natte) sneeuwbuien die op de Hoge venen en op de Ardennen kunnen blijven liggen. Al met al beginnen de kaarten weer wat interessanter te worden en wie weet hebben we over twee weken wel vollop winterweer!
De pluim 10 daagse ook nog maar even erbij
Ziet er frisjes uit!
| Gewijzigd: 22 december 2016, 21:54 uur, door JOHNNY123
We zien mooi de kou afzakken vanuit scandinavie en een groenland hoog opbouwen (Zet het door of niet). Tijdens dat proces later kunnen ook wat sneeuwbuien mee komen
Mooie runs komen er laatste tijd langs in Gfs. De run van zojuist was nog mooier, de inzet komt hierin namelijk al terug op 240 uur en Ec neigt ook al met die inzet te komen rond 240 uur. Nog steeds lange termijn, maar het is dan wel even een post waard. Normaliter ben ik niet zo van het langere termijn werk. Maar je kan wel kijken of er binnen langere termijn iets blijft staan. En dan eens naar wat minder langere termijn toewerken. Stormkansen en onweer zijn meer mijn dingen zoals velen van jullie al weten. Winterse settings ben ik nog niet helemaal in thuis sneeuwkansen wel, maar de kaarten behoeven ook niet veel uitleg. Calliep en Johann en ook jullie natuurlijk zullen hier wel verder op inhaken. Ik wou gewoon even dit bericht hebben staan, meteen dik winter zit er nog niet in, die mogelijkheid zit er wel nog verder LT (300+ uur) maar dit kan wel een aanzet zijn.
In deze runs zijn het vooral eerst wat winterse buien die mee komen met arctische glijbaantjes. Maar het is al een stuk beter dan we gezien hebben de laatste tijd.
Nieuwjaarsdag al wat lichte winterse buien vanaf (noordzee)wadden.
Iets verder de eerste week van 2017 in meer en meer betere signalen.
| Gewijzigd: 23 december 2016, 08:19 uur, door Tatanka
Stralingswinter keert terug?
Dit winterseizoen hebben we al drie flitswintertjes gehad, waarbij het onder een heldere hemel, puur door uitstraling, gedurende de lange nachten tot vorst kwam. Wellicht volgt er dit jaar zelfs nog een vierde flitswintertje, want opnieuw komt er een krachtig hogedrukgebied nabij, of boven ons land te liggen, tussen Kerst en Oud en Nieuw. Als de (dan zwakke) wind niet van zee waait en er brede opklaringen blijven voorkomen, zal het in de nacht en ochtend wederom op veel plekken tot vorst kunnen komen. Op sneeuw hoeven we dus ook dan niet te rekenen, maar de diverse modellen lijken vandaag toch op een verandering te zinspelen, zo rond de jaarwisseling. Mogelijk gaan de depressies zich meer boven Scandinavië manifesteren en verschijnt er een nieuw hogedrukgebied veel meer (noord)westelijk boven de oceaan. In dat geval draait de wind bij ons naar noordwest en wordt er op hoogte, veel koudere lucht aangevoerd. Met een wind van zee, zal de temperatuur op neushoogte, zeker in een brede kuststrook niet spectaculair laag worden, maar de kans op winterse buien neemt dan wel toe en zeker landinwaarts kunnen dat dan ook (natte) sneeuwbuien worden. Maar goed, het duurt nog minstens anderhalve week voor het zover is en een verwachting op die termijn kan uiteraard nog veranderen. Voor de liefhebbers van sneeuw en ijs is er echter nog genoeg tijd over en menige stevige winter begon pas in januari. We wachten rustig af wat de atmosfeer ons de komende dagen en weken gaat voorschotelen en ondertussen hoop ik dat iedere lezer een fijne kerst zal beleven!
Bronnen: MeteoGroup, KNMI, ECMWF, eigen archief. Foto’s: Tom van der Spek