Het hoort misschien eerder thuis in het kletstopic want hoeveel waarde heeft deze kaart: wel eigenlijk geen.
Ik heb het al aangegeven in een vorige post, kaarten op ultra lange termijn posten heeft geen zin gezien je er geen waarde kan aan hechten.
Er moet dringend gewerkt worden aan dat hoog op het europese vasteland dat dringend moet verdwijnen. Wat dan fnuikt alle winterkansen. Dus laat ons maar eerst een naar de kortere termijn gaan kijken.
allemaal toch geen waarde ; dat schrijf je al weken hier en dat heeft ook geen waarde - succes met alles allemaal
Svenne heeft zeker wel een punt wanneer hij aangeeft dat zo'n kaart (CTRL) op die termijn geen waarde heeft. Dat geldt al helemaal niet voor GFS dat 4 x per dag met een uitdraai komt. Dan vind je natuurlijk altijd wel een kaart(en) of ensemble lid (leden) die voor een koude oplossing gaan. Het alleen plaatsen van zo'n kaart draagt weinig tot niets bij tot de (winter) discussie. Worden dit soort kaarten dan toch gepost vertel er dan ook een verhaal bij hoe of wat! Datzelfde geldt natuurlijk voor de statosfeer kaarten, enkel plaatsen van kaarten zonder tekst of uitleg hebben weinig zin en dragen weinig tot niets bij aan de discussie mbt tot deze toch al complexe materie.
| Gewijzigd: 11 december 2016, 21:31 uur, door Alpenweerman
Edit: Zelfs 3 topics zie ik net, ook nog de waarnemingstopic over de winter... Lol | Gewijzigd: 11 december 2016, 22:09 uur, door Mrkos
De verdeling van de topics is juist uit ervaring ontstaan en daarmee wordt meer overzicht gecreëerd. Waar in het verleden de discussietopics ondersneeuwde met slowchat, geklaag, enz., wordt dat nu netjes verdeeld en blijft het discussietopic dus voorbehouden aan enkel de discussie omtrent de verwachtingen. Deze verdeling ontvangt grotendeels waardering en houden we daarom aan. Dat de overige winter topics nu rustig zijn komt uiteraard ook door het rustige en 'saaie' weer momenteel. In hoogtij periodes is de hectiek vaak groot en met enkel één topic brengt dat een hoop chaos en verdwijnen de verwachtingen te snel naar vorige pagina's.
We kunnen het niet voor iedereen op de juiste wijze organiseren, maar we doen ons best O-O neutraal, overzichtelijk en betrouwbaar te houden. We hopen dat dit door het grootste deel van onze leden en bezoekers ook zo wordt ervaren. Iedereen en elke vorm van input is welkom. Wie desondanks verbetering of aanpassing wenst, tips of anderszins input heeft, PB gerust een moderator, beheerder of stuur een mailtje naar info@onweer-online.nl.
laten we het hierbij houden en ons weer buigen over de winterverwachtingen
| Gewijzigd: 12 december 2016, 00:08 uur, door Justin
Fijne kerstdagen.
Groet,
Ed
Het valt mij op dat als er in de V.S. veel sneeuwdump is dat de temperaturen bij ons relatief hoog zijn is dit nou gewoon stom toeval of kan je om het heel simpel te zeggen stellen dat: "hoe meer sneeuw daar hoe minder winter hier" ?
Of heeft het toch voor een deel met de jetstream te maken?
Het valt mij op dat als er in de V.S. veel sneeuwdump is dat de temperaturen bij ons relatief hoog zijn is dit nou gewoon stom toeval of kan je om het heel simpel te zeggen stellen dat: "hoe meer sneeuw daar hoe minder winter hier" ?
Of heeft het toch voor een deel met de jetstream te maken?
Jetstream doet veel uiteraard. Wanneer de straalstroom zwak is en sterk gaat meanderen krijgen bepaalde gebieden te maken met een diepe trog en bijhorende koude (VS) terwijl andere gebieden te maken krijgen met een uitgestrekte rug in de straalstroom en bijhorende zachte temperaturen (Europa).
Zeer vergelijkbare situatie met vorig jaar:
De AO-index is vaak een maat voor de sterkte en positie van de straalstroom. Als deze sterk positief is ligt de straalstroom noordelijker (en is deze zwakker). De relatie tussen AO index en weerkaarten is momenteel heel duidelijk. We zien wel dat deze index richting eind december sterk begint te dalen en de jetstream dus sterker wordt.
| Gewijzigd: 12 december 2016, 10:31 uur, door Lander
Ik denk dat dit een kwestie van tijd is. Kan best zijn dat rond kerst deze setting omslaat, zodra er hogedruk ontstaat boven Groenland die verbinding/contact zoekt is het Bingo! En WC circulatie zit er helemaal niet in dat is postief, denk dat we even geduld moeten hebben, om alles in de juiste posities te krijgen zodra de straalstroom knikt. We zien het ook in bovenstaande berichten dat NOA en OA op termijn negatief worden!
We wachten af, eerst maar genieten van het droge stralingsweer, wanneer dit schaats plezier oplevert klaagt niemand.
| Gewijzigd: 12 december 2016, 18:09 uur, door JOHNNY123
Eind december wordt het tevens warmer in de USA
Het hoog begint zich te versterken boven Scandinavie en het Canadese model laat het een paar dagen eerder ingaan
Het valt op dat er veel Hogedrukgebieden zo aanwezig zijn met wel een alertheid voor een diepe depressie die ontstaat uit de koude Poollucht die in Noord Amerika aanwezig is
| Gewijzigd: 13 december 2016, 18:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
De kans dat deze kaart echt werkelijkheid zal worden is, ondanks dat het in een iets betrouwbaardere termijn valt, erg klein. Voor een betrouwbaardere verwachting is het kijken naar de pluim een beter idee. Ik heb hieronder de pluim van GFS gepakt (850 hpa temp) en twee opvallendheden aangegeven. Op korte termijn laat deze kaart mooi zien dat de temperatuur op 850 hpa flink omhoog gaat (richting de 5 ºC). Zulke temperaturen op deze hoogte maken echte winterkou en sneeuw op de grond mogelijk. Zo vanaf 23 december wordt alles weer een stuk onzekerder maar het gemiddelde duikt in elk geval weer terug naar 0 ºC en er zijn zelfs enkele leden die dan gaan voor een verdere daling.
Een ding, wat in elk geval in ons voordeel is, is dat de eeuwige WC niet op gang komt de komende tijd. De wind blijft meer oostelijk geörienteerd en er valt weinig regen. In de onderstaande grafiek is de (ECMWF) verwachting van de windrichting te zien. Er is veel onzekerheid, maar de meeste leden neigen naar een meer zuidoostelijke wind vanaf woensdag, wat voor een aanvoer van zeer droge en redelijk warme lucht zorgt.
De komende week moet meer duidelijk worden, maar een ding is zeker: december is nog niet afgeschreven. | Gewijzigd: 12 december 2016, 19:18 uur, door Roel
Wel er zijn twee constantes en dan herhaal ik eigenlijk het verhaal van de afgelopen dagen, maar meer is er momenteel niet van te maken
Het blijft zo goed als droog en de spreiding is te wijten aan de positie van de hogedruk boven het Europese vasteland. Koudere oplossingen = stralingsvorst.
De hogedruk blokkade lijkt meer naar het noorden-oosten te migreren en tegelijk ontwikkelt lagedruk zich boven Noord-Afrika en de Middellandse zee
-> Daardoor kan er geleidelijk frissere lucht naar België uitstromen en neemt de kans op nachtvorst toe
Lagedruk in Zuid-Europa is quasi altijd positief voor ons winterweer!
De 3 regio's die ons meteen opvallen (of doordat ik er een circel omheen gemaakt heb) zijn natuurlijk het midden en het westen van de VS (20ºC te koud), dan de oostkust van de VS (10ºC te warm), de Noordpool (20ºC te warm) en Midden-Rusland (20ºC te koud).
Maar ook dichte bij huis zijn er flinke verschillen, Scandinavië is 10ºC te warm, terwijl Turkije 10ºC te koud is.
Als je dan naar Nederland kijkt, zie je dat wij komend weekend in heel rustig vaarwater zitten met normale temperaturen, 's nachts 1 graad boven nul, en overdag een normale 5ºC.
| Gewijzigd: 14 december 2016, 18:12 uur, door Thijs.
Maar dan spreken we over lange termijn en laat ons daar maar later naar gaan kijken of er tendensen zichtbaar worden. Wel lijken er dan meer depressies tot ons te raken, want we zien meer en meer neerslagsignalen in de pluim terug.
ECMWF
GFS
En dit kan wel eens de opmaak zijn om de boel eens even weer flink op de schop te nemen. En dat hierachter wel wat makkelijker toegewerkt kan worden naar een wat betere winterse periode. Natuurlijk zijn dat geen garanties net als de kaarten die ik hier toon, want ook dit is nog wel op een aanzienlijke termijn. Staan er net de eerste run allebei in in de hoofdruns, Gfs heeft dit al wel in pubruns getoond en wat leden, en ec ook al eens in de 12z met een flink laag bij uk. Maar dit geeft al weer wat meer reden tot optimisme als dat wispelturige gedoe wat we de afgelopen dagen/weken hebben gezien.
Gfs met een duidelijke stormlaag op 1e kerstdag.
En later nog eens op dik LT
We gaan het volgen!!! | Gewijzigd: 14 december 2016, 10:04 uur, door Tatanka
Spannend!
Winterse kaart:
Wisselvallige kaart:
Bovendien zien we dat de polar vortex in kracht toeneemt door een afkoeling, naar zijn vaste plaats beweegt en een circulaire vorm aanneemt. Tegelijk daalt de AO index richting neutraal. De kans op een aanwakkering van de jetstream in ons land wordt groter. De hoge druk kan het hierdoor moeilijk krijgen.
| Gewijzigd: 14 december 2016, 12:30 uur, door Lander
Het wordt alleszins interessant!
| Gewijzigd: 14 december 2016, 12:49 uur, door Lander