ik hoop wel op een meter sneeuw dit jaar of in januari of februari
tot nu toe blijven dromen :p
Wat met toekomstig winterweer?
Wel laat ons zeggen dat de pluimen van de twee meest gangbare modellen totaal geen winterweer laten zien zoals we graag willen zien.Als je ergens al een vleugje vorst kan zien in de runs, dan komt dit door stralingsvorst. Het komt er op neer dat we nog een geruime tijd (en dat is al even het geval) onder de invloed blijven van hogedrukinvloed. Jammer genoeg ligt die hogedruk boven het Europese vasteland waardoor we geen winterweer kunnen verwachten binnen enige betrouwbare termijn.
Velen vrezen een strakke westcirculatie, maar eigenlijk zou ik dit persoonlijk nu wel graag zien. Enkel en alleen om van dat hoog boven het vasteland af te raken. Want zo lang dat hoog er ligt, mogen we geen winters weer verwachten.
We zien hier ook vaak droomkaartjes voorbij komen, maar deze zijn op zo een ultra lange termijn dat je er geen waarde aan kan hechten. Hou daar zeker rekening mee De runs spelen nogal graag met onze voeten: ene keer heel zacht, dan weer koud, maar kan je gewoon niks van opmaken. Wat betreft een SSW of een Polar Vortex (of hoe heten die dingen allemaal): dit is een zeer complexe materie waar ik geen kennis van heb en dus ook geen uitspraken over ga doen
Maar runs en pluimen kunnen ook snel wijzigen. Zowel in positieve als in negatieve zin! Dus om nu al te stellen dat we deze maand geen winterweer meer gaan krijgen, lijkt me veel te vroeg. De komende 10 dagen (redelijk betrouwbare termijn) lijkt dit niet het geval te gaan worden. Wat het na 20 december gaat worden? Wel laat ons dat de komende dagen maar gaan bekijken, je weet maar nooit dat koning winter wilde plannen heeft
Voor de volledigheid enkele afbeeldingen:
Het vervelende hoog dat we eens vanaf moeten raken:
Pluim ECMWF die amper koude leden heeft, maar wel een vrij grote onzekerheid
Pluim GFS, waar enkel de control het ziet zitten, maar die staat er eenzaam voor:
| Gewijzigd: 9 december 2016, 22:53 uur, door Sven
Potentiële wervel split? Typisch gebeurt dit eerst in de stratosfeer en later in de troposfeer
| Gewijzigd: 10 december 2016, 00:21 uur, door Lander
De modellen schipperen nog en de wat langere termij blijft in detail en met name voor de onderste grenslaag onzeker. (inversie). Beetje noordelijk aanpunten hoog -hoogteas staan we met een contintentale en lichte tot matige achtvorst en ook overdag met temp van rond of iets boven het vriespunt maar zo weer op de schaatsen.
De modellen bieden nog geen houvast, winterse perikelen in aanloop naar de feerstdagen en kerst afschrijven?! Beter nog maar niet doen!!
Grote verschillen tussen de weermodellen dezer dagen. Er is echter een duidelijk trend: Hogedrukgebieden blijven de volgende ons weer bepalen. Vannacht (en dinsdag) komt er dan wel regen, maar een westcirculatie met regenweer wordt het zeker niet. In de laatste pluimverwachting van GFS, het Amerikaanse weermodel, zien we volgende week geleidelijk dalende temperaturen. Halen we dezelfde ensemble er bij voor 1500 meter dan zie we op die hoogte temperaturen en bovendien zeer constant. Daar is maar één verklaring voor: Hogedruk weer met stralingskou en inversie. Echt winterweer lijkt me nog niet meteen aan de orde.
Liggen wij op de grens?
Wat zijn de factoren die voor de spreiding zorgen?
Is het feit dat er zoveel spreiding is niet een teken van hoop ?
De exacte ligging van de hogedrukgebieden zal sterk bepalen of we al dan niet stralingskoude gaan krijgen of een zachte zuidwestcirculatie. Kleine verschuivingen van deze drukgebieden de volgende dagen hebben grote gevolgen voor de middellange termijn. Voor elke kleine afwijking in positie wordt de prognose berekent (lid van de pluim). De spreiding is groot maar betrekt zich eerder tot stralingskou dan wel zuidwest zacht. Als je de pluim vand e neerslag bekijkt zie je dat de spreiding hier veel kleiner is. De vraag is dus enkel, waar komen de drukgebieden de volgende dagen te liggen boven Europa. | Gewijzigd: 10 december 2016, 23:46 uur, door Lander
De komende tijd wordt het weer weer bepaald door lagedrukgebieden rondom IJsland en hogedruk boven het Europees vasteland.
De huidige situatie:
Momenteel wordt de situatie in de Benelux bepaald door een hoog boven Frankrijk en een lagedrukgebied boven Polen.
Dit lagedrukgebied verlaat centraal-Europa. Aan de andere kant, op de Atlantische oceaan, trekt een lagedrukgebied naar het noorden, dit laag verbreekt de verbinding met de hogedruk boven Groenland en de hogedruk boven Europa en Scandinavië.
Het hogedrukgebied boven Scandinavië gaat naar het zuiden en vormt samen met het hoog boven Frankrijk een nieuw hogedrukgebied.
Het nieuwe hogedrukgebied dat daaruit ontstaat houdt niet lang stand, want het zakt snel af naar het zuidoosten.
Het volgende hogedrukgebied dat het weer gaat bepalen in Europa is nu nog klein, het ligt boven Schotland en trekt door naar Scandinavië.
Vanaf het moment dat dit hogedrukgebied boven Scandinavië ligt begint het met een flinke groei.
De kans is groot dat in het grootste deel van Europa de luchtdruk hoger is dan 1035 hPa, en een enkeling (zoals onderstaande afbeelding) berekend een kerndruk van meer dan 1055 hPa!
Dan wordt de onzekerheid erg groot, want er zijn leden die het hoog naar het zuidoosten laten zakken en dan komen wij aan de zachte kant van het hoog. Andere berekenen juist ijsdagen door krachtige inversie bij windstilte onder dit hoog.
Inversie
Begin december, bij sinterklaas, hadden wij ook al te maken met inversie, we lagen toen ook onder een hogedrukgebied.
Deze inversie werd veroorzaakt doordat wij in een windstille omgeving komen. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, en bij weinig wind ontstaat er dan dicht bij de grond een laag koude lucht die niet meer mengt met de warmere lucht daarboven. Deze laag kan vrij lang standhouden, maar wanneer de wind harder gaat waaien verdwijnt deze laag doordat de luchtlagen dan weer mengen.
Tijdens ons sinterklaaswintertje werd het in de Ardennen en bij Winterberg (en op kleine schaal ook op de Veluwe) warmer dan in de lagergelegen delen. Deze heuvels lagen dus net boven de inversielaag. | Gewijzigd: 11 december 2016, 16:15 uur, door Thijs.
De komende tijd wordt het weer weer bepaald door lagedrukgebieden rondom IJsland en hogedruk boven het Europees vasteland.
De huidige situatie:
Momenteel wordt de situatie in de Benelux bepaald door een hoog boven Frankrijk en een lagedrukgebied boven Polen.
Dus geen zacht weer, maar ook geen winter ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
We krijgen temperaturen rond de 5ºC en 's nachts kans op vorst.
Het hoort misschien eerder thuis in het kletstopic want hoeveel waarde heeft deze kaart: wel eigenlijk geen.
Ik heb het al aangegeven in een vorige post, kaarten op ultra lange termijn posten heeft geen zin gezien je er geen waarde kan aan hechten.
Er moet dringend gewerkt worden aan dat hoog op het europese vasteland dat dringend moet verdwijnen. Wat dan fnuikt alle winterkansen. Dus laat ons maar eerst een naar de kortere termijn gaan kijken.
Het hoort misschien eerder thuis in het kletstopic want hoeveel waarde heeft deze kaart: wel eigenlijk geen.
Ik heb het al aangegeven in een vorige post, kaarten op ultra lange termijn posten heeft geen zin gezien je er geen waarde kan aan hechten.
Er moet dringend gewerkt worden aan dat hoog op het europese vasteland dat dringend moet verdwijnen. Wat dan fnuikt alle winterkansen. Dus laat ons maar eerst een naar de kortere termijn gaan kijken.
allemaal toch geen waarde ; dat schrijf je al weken hier en dat heeft ook geen waarde - succes met alles allemaal | Gewijzigd: 11 december 2016, 20:11 uur, door Verwijderde_gebruiker_04