Daarna lijken we naar temperaturen rond normaal te gaan (hoewel de oper en control het wel zien zitten...), al is er een gigantische spreiding vanaf dinsdag. Verschil tussen koudste en warmste lid bedraagt gemakkelijk 10 graden en we spreken hier over een termijn van amper een dikke week.
Zoals onze Callie-P al zei, het is nu vooral even pluimen bekijken en niet echt naar de hoofdruns, want die gaan verder op hun achtbaan gaan. Ene keer warme run, dan weer kouder... Laat ons maar eerst kijken wat de pluimen zeggen de komende dagen en dan kunnen we over enkele dagen de hoofdruns er eens bij gaan nemen.
Of die 10 graden maandag nog gaan lukken valt te betwijfelen. Misschien in het zuidwesten of westen maar verder wrs niet meer. Dan in de loop van de week een verder dalende trend om uiteindelijk in de tweede helft van de week niet meer boven de 5 graden uit te komen (de Bilt) In westen algemeen iets hoger, in oosten algemeen wat lager.
Zoals eerder al beschreven gaat de positie van het het nieuwe hoog dat vanaf de Azoren inschuift (exit hoog Uwe weekend) cruciaal worden. Met name de positie en hoogte-as van het noordelijke deel.
Verder moeten we ook nog even afwachten in hoeverre het centrale Europese deel van de hogedruk de kou uitval in zuidelijke richting kan of gaat frustreren. Vooral het GFS (oper) komt met een zeer koude variant die op de langere termijn winterweer gaat brengen. Ook EC gaat geleidelijk op de koudere toer verder!
Deze kaart is voor dezelfde dag opgemaakt: bij het uploaden gaat de legenda weg (sry dat doe ik dus niet) maar het geeft de afwijking aan in de 850Hpa (1500mtr)
| Gewijzigd: 6 december 2016, 16:36 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Dit geeft op deze kaart een NNO stroming voor ons gedeelte van W Europa - de details zullen natuurlijk de komende tijd goed gevolgd moeten worden - het blijft spannend allemaal | Gewijzigd: 6 december 2016, 15:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Rood = hogere luchtdruk
Blauw = lagere luchtdruk
Danku, ik vermoedde vanwege de kleuren warmte en koude maar gelukkig is het de luchtdruk.
*plaatje*Moest dit nu binnen betrouwbare termijn vallen en niet uit de pubrun van GFS komen, zou dit interessant kunnen zijn.
Om er dan toch even op in te gaan, een kaart uit dezelde pubrun van twee dagen later...
Hier valt echt geen waarde aan te hechten.
Wat het volgende week gaat doen is enkel afhankelijk van de positie van het hoog boven het vaste land of we in de zachtere sector komen ofwel het hoog boven ons krijgen en dan krijgen we terug stralingsvorst zoals de afgelopen dagen.
Voor echt diepvrieskou en/of sneeuw moet het toch allemaal gaan veranderen en zouden we eigenlijk van dat hoog boven het vasteland af moeten raken. Even een westcirculatie er tegen in gooien zou zeker geen drama voor winterweer betekenen, of het hoog moest op de wandel gaan (en dan liefst ineens in de goede richting )
Wordt vervolgd!
Wat zien we: vanaf maandag enorme spreiding en het kan alle kanten uit! De oper ziet het wel zitten
<plaatje>
Het kan vanaf maandag inderdaad alle kanten op, maar het gemiddelde gaat toch echt behoorlijk naar beneden. Ook heeft de operationele run tot op zekere hoogte steun van de controlerun, en daarnaast gaat er nog een clustertje andere ensembleleden mee met de Oper. De pluim is sowieso flink verbetert tov de afgelopen dagen. Er is -zeker wanneer de pluim de komende dagen zo blijft of zelfs verbetert- ruimte voor wat voorzichtig enthousiasme.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met maandag zijn de oplossingen behoorlijk eenduidig: (vrij) zacht weertype met aanvankelijk enkele schampende storingen, zondag wat grotere neerslagkansen op passage van een koufront. Daarna komen we in minder zachte licht terecht en breekt waarschijnlijk weer een droge periode aan onder invloed van hogedruk. De vraag is hoe de temperatuur gaat uitpakken, die staat of valt bij de positie van ons aandachtsgebied ten opzichte van het hoog. De deterministische uitvoer duidt op een tamelijk gradientloos geheel met stralingsweer, resulterend in lichte en mogelijk weer matige vorst in de nachten. Dit scenario wordt nog steeds door een minderheid van de EPS-leden ondersteund, maar het zijn wel weer meer leden dan in de vorige runs.
Zoals het er nu naar uit ziet zal dit ons wat strlingsvorst kunnen gaan geven maar t.o.v. de vorige run is de lucht nu wel kouder geworden.
Hierbij de weerkaart waarbij we niet eens zo gek ver van oostenwind verwijderd zijn.