Op de satellietbeelden is de jaarlijkse algenbloei weer te zien.
Op plaatsen waar het water voldoende voedingsstoffen bevat, kan algenbloei plaatsvinden. Dit kan in een slootje zijn, maar ook op oceaan of op de Noordzee.
Op de satellietbeelden is de algenbloei te herkennen als een groene/blauwe vlek op zee.
De plotselinge toename van plankton heeft ervoor gezorgd dat het water van de Bosporus turquoise is gekleurd. Dat zeggen wetenschappers. De toename van de waterorganismen in de gehele Zwarte Zee is volgens hen de oorzaak van de kleurverandering.
De Bosporus, de zeestraat die Istanbul scheidt in het Europese en Aziatische gedeelte, verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara, die binnenzee leidt uiteindelijk naar de Middellandse Zee.
De inwoners van Istanbul schrokken afgelopen weekend toen de kleur van de Bosporus van blauw naar melkachtig turquoise veranderde.
Vervuiling
Via social media gingen al snel geluiden op dat er sprake was van vervuiling en sommigen opperden dat het te maken heeft met een aardbeving die maandag in de omgeving werd gemeten. De kleurverandering ging gepaard met een penetrante geur.
Professor milieuwetenschappen aan de Haceteppe universiteit in Ankara, Ahmet Cemal Saydam, wees de planktonsoort Emiliania huxleyi aan als de veroorzaker van de turquoisekleur. "Over de gehele Zwarte Zee zien we een explosie van die fytoplankton", zegt Saydam.
Ruimteorganisatie NASA bevestigt dit tegenover AFP. "De melkachtige kleur komt hoogstwaarschijnlijk door de groei van een specifieke fytoplankton, de coccolithoforen." De Emiliania huxleyi is een coccolithofoor.
Ansjovis
En dat is volgens de milieuwetenschapper "erg gunstig voor de populatie van ansjovis", een populair gerecht in de Turkse stad. Saydam noemt de ontwikkeling dan ook een zege voor de Zwarte Zee.
De opmerkelijke verandering in kleur werd ook opgepikt door de Terra-satelliet van NASA. De ruimteorganisatie legt de oorzaak als volgt uit: "De coocolithoforen zijn bedekt met calciumcarbonaat. In grote aantallen kunnen deze organismen water veranderen in een melkachtige schittering."
"Het heeft dus ook niets met vervuiling te maken", concludeert Saydam.
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4769388/plankton-zorgt-turquoise-water-in-bosporus--.html
Satellietbeelden:
Beeld vóór de algenbloei.
Beeld met algenbloei.
https://worldview.earthdata.nasa.gov/
| Gewijzigd: 25 januari 2018, 11:58 uur, door Thijs.
Na de branden op Sicilië zijn er door het droge en hete weer ook branden ontstaan (waarschijnlijnlijk aangestoken) op de Vesuvius.
Ook elders in het zuiden van Italië zijn op de satelliet kleinere branden zichtbaar:
Hierop zijn ook goed zichtbaar Tropische storm Kenneth, de ex-tropische storm Harvey en de baan die de satelliet om de aarde maakt (dat is het strepenpatroon dat je ziet, nu erg duidelijk omdat bij één omwenteling de zonsverduistering gaande was).
Dit zijn dus satellietbeelden die met de aarde mee bewegen en daarom van de hele wereld opnames maken (zie https://worldview.earthdata.nasa.gov).
Er zijn ook satellieten die met een continent meebewegen en dus continu opnames maken van hetzelfde stukje land, dat levert ook leuke bewegende beelden op:
| Gewijzigd: 23 augustus 2017, 14:35 uur, door Thijs.
Berichtgeving over Irma
Bron: Worldview | Gewijzigd: 6 september 2017, 16:13 uur, door Lako
- Berichtgeving orkaan Katia -
- Berichtgeving orkaan Irma -
- Berichtgeving orkaan Jose -
Bron: Worldview
- Topic over hurricane Ophelia -
Bron: Worldview
Door de combinatie van orkaan Ophelia en een hogedrukgebied stak er een zuidenwind op, deze zuidenwind bracht saharastof & roetdeeltjes van bosbranden met zich mee.
Vandaag is dat duidelijk te zien op de satellietbeelden:
Bijbehorend topic vindt je hier!
Zelf kijken: https://worldview.earthdata.nasa.gov/ | Gewijzigd: 17 oktober 2017, 16:16 uur, door Thijs.
Sneeuw en opklaringen
In grote delen van Nederland is er de afgelopen dagen sneeuw gevallen, nu er ook opklaringen zijn, wordt de sneeuw zichtbaar op de satellietbeelden.
Zelf satellietbeelden bekijken? Klik hier!
Arctisch kunstwerk
Het zeeijs dat met de Labradorstroom meegevoerd wordt vormt allemaal patronen.
IJskoude lucht komt boven het (warmere) zeewater en vormt daar wolken. Deze wolken geven mooi de luchtstromen weer.
Zelf satellietbeelden bekijken? Dan kan bij Worldview. | Gewijzigd: 20 december 2017, 17:03 uur, door Thijs.
Banden met Lake Effect Snow boven en rond de Great Lakes.
- Extreme kou en veel sneeuw in delen van de VS -
Brunt–Väisälä frequentie in actie
De Brunt–Väisälä frequentie, klinkt als abacadabra. In feite is dit de veroorzaker van een wolkenpatroon die we geregeld op satellietbeelden zien, namelijk met wolkenstrepen die op vaste afstand van elkaar weer verschijnen en verdwijnen. Dit patroon is vandaag goed zichtbaar boven de Egeïsche Zee (zee tussen Griekenland en Turkije).
Uitleg
In de praktijk
Als we inzoomen op Kreta, zien we duidelijk dat de noordenwind hier op de bergen van Kreta botst. De lucht die aan de zuidzijde over de bergen komt maakt dan een harmonische trilling, wat resulteert in dit wolkenpatroon:
De Alpen
Dan nog wat totaal anders, het was gisteren boven de gehele Alpen even onbewolkt, waardoor het behoorlijk hoge sneeuwdek in de alpen zichtbaar werd. In de gebieden rondom de Alpen is het nog grotendeels groen, een resultaat van de zachte periodes van de afgelopen tijd.
| Gewijzigd: 25 januari 2018, 12:37 uur, door Thijs.
IJsbedekking Oostzee groeit
Door de koude boven (Noord) Europa vriest de Oostzee verder dicht. In januari lag er veel minder ijs dan dat er momenteel ligt. De ijsbedekking ligt daarmee momenteel weer rond de normaal.In het zuidelijke deel van de Oostzee zie je ook de sneeuwbuien veroorzaakt door het lake effect
Bron afbeeldingen: worldview en http://www.bsis-ice.de/
Sneeuwbuitjes (in ontwikkeling) boven de Benelux met Lake Effect sneeuwbuien boven het noorden van het land.
- Beelden van de sneeuw -
Bron: NASA Worldview